Lifestyle
Колку се заработува во Германија? Список на плати за 100 занимања

Магазинот Феникс објави месечни бруто плати за 100-те најпопуларни професии во Германија. Тоа се медијални бруто плати по занимање.
Списанието наведува дека просечната плата на сите постојано вработени кои подлежат на придонеси за социјално осигурување изнесувала 3.427 евра во 2020 година.
Споредено со 2019 година платите се зголемени за 26 евра, што е најниско зголемување од 2009 година. Тогаш платите се зголемија за само 20 евра поради економската и финансиската криза.
Секторите се засегнати поинаку, пишува Феникс. Во преработувачкиот сектор (-44 евра) и во угостителството (-79 евра), просечната плата дури паднала во однос на претходната година.
Од друга страна, пораст има кај осигурителните услуги (+ 111 евра), здравствените и социјалните услуги (+ 80 евра) како и образованието и обуката (+ 77 евра).
Додека геријатриските медицински сестри заработувале во просек по 3.032 евра во 2019 година, просечната плата во 2020 година се искачила над просечната, на 3.174 евра.
Професионалната квалификација во голема мера ја одредува платата. За вработените со академска диплома, просечната вредност е 5.265 евра, а со призната професионална квалификација 3.300 евра. Вработените без образование заработуваат 2.515 евра.
Список на занимања и плати
Медицинска сестра 3.174 евра
Фармацевт 4.546 евра
Архитект 4.122 евра
Доктор 6.337 евра
Медицински асистент 2.496 евра
Оптичар 2.407 евра
Пекар 2.319 евра
Продавачот во пекара е 1.840 евра
Багериста 3.437 евра
Банкарски службеник 4.990 евра
Градежен инженер 4.999 евра
Професионален возач 2.567 евра
Бизнис економист (текстил) 3.916 евра
Биолог 5.240 евра
Сметководител 3.695 евра
Канцелариски службеник 3.338 евра
Возач на автобус 2.925 евра
Агент за кол центар 2.161 евро
Хемиско-технички асистент 3.943 евра
Контролор 5.714 евра
Уредник 4.094 евра
Сценски / филм / телевизиски диспечер 4.852 евра
Набавувач на продажба 4.734 евра
Референт за малопродажба 2.445 евра
Електричар 3.176 евра
Електромеханичар 3.465 евра
Електротехничар за уреди и системи 3.465 евра
Рецепционер 1.716 евра
Воспитувачка 3.903 евра
Менаџер за настани 3.474 евра
Специјалист за комуникации 3.900 евра
Инструктор по возење 2.930 евра
Раководител на експозитура 4.113 евра
Керамички работи 3.046 евра
Фризер 1.666 евра
Возач на виљушкар 2.679 евра
Монтер за гас и вода 3.122 евра
Чистач на згради 2.105 евра
Графички дизајнер 3.180 евра
Трговец на големо 3.162 евра
Хотелски специјалист 2.117 евра
Домаќин 2.924 евра
Индустриски службеник 3.667 евра
Индустриски механичар 3.871 евра
Информатичар 5.731 евра
Електро инженер 6.300 евра
Судски службеник 3.373 евра
Касиерка во малопродажба 2.212 евра
Келнер 1.823 евра
Управувач со клучна сметка 5.034 евра
Готвач 2.205 евра
Медицинска сестра 3.645 евра
Молер 2.975 евра
Работник во магацин 2.279 евра
Наставник во основно училиште 4.444 евра
Средношколски професор 5.577 евра
Логистичар 3.525 евра
Логопед 2.714 евра
Заварувач 2.819 евра
Маркетинг специјалист / асистент 3.678 €
Раководител за маркетинг 4.799 евра
Машински инженер 6.173 евра
Зидар 3.214 евра
Техничар за мехатроника 3.304 €
Медиумски дизајнер на слика и звук 2.966 евра
Медицинско-технички лаборант 3.497 евра
Болничар 3.511 евра
Службеник за човечки ресурси 3.927 евра
Физиотерапевт 2.588 евра
Пилот над 6.450 евра
Психолог 4.626 евра
ПР менаџер 4.520 евра
Програмер 4.634 евра
Помошник адвокат 2.640 евра
Уредник 4.366 евра
Персонал за чистење 1.911 евра
Механичар на бродови 3.798 евра
Ковач 3.053 евра
Секретар 3.338 евра
Обезбедување 1.800 евра
Златар 2.416 евра
Развивач на софтвер 5.195 евра
Социјален работник 3.987 евра
Службеник за социјално осигурување 4.160 евра
Шпедитер 3.275 евра
Даночен службеник 2.856 евра
Градител на патишта 3.463 евра
Систем администратор 4.750 евра
Технички изготвувач 3.368 евра
Асистент за животна средина 3.569 евра
Продавач 2.445 евра
Монитор на сообраќај 3.430 евра
Референт за осигурување 4.695 евра
Административен службеник (Виша служба) 4.543 евра
Механичар 3.755 евра
Овластен сметководител над 6.450 евра
Забен техничар 2.590 евра
Столар 3.189 евра
Платата зависи и од локацијата
Според порталот за вработување Stepstone, просечната плата во Хесен е највисока во Германија и изнесува 47.840 евра годишно.
Следи Баден-Виртемберг со 47.800 евра, веднаш пред Баварија (46.800 евра). На дното се Мекленбург-Западна Померанија (33.600 евра), Бранденбург (34.300 евра) и Саксонија-Анхалт (35.400 евра).
Франкфурт на Мајна доминира на листата на големи градови со 54.100 евра. Следат Минхен (53.900 евра) и Штутгарт (53.600 евра).
/021.rs/
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Lifestyle
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици
Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.
Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.
Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.
Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс
Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.
„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.
Недостаток на јасност во дефиницијата
Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.
Како дефинираат ултра-обработените производи?
Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.
Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:
1. Леб од цело зрно
„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.
Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.
2. Преработено месо
Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.
Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.
3. Хумус
Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.
Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.
4. Јогурт
Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.
„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.
Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.
Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.
5. Конзервирани мешунки
Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.
Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.
Извор: N1Info
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија1 ден
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Временска прогноза10 часа
Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!
-
Хороскоп5 часа
Хороскоп за недела (23 февруари)
-
Македонија13 часа
Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба
-
Мобилни уреди11 часа
Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години
-
Автомобили2 дена
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo
-
Магазин2 дена
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети