Следете не

Храна

Мени за Велики Петок: Ден за лесни оброци и големи молитви

Објавено пред

на

Велики петок е еден од најтажните денови во христијанството. На овој ден, Исус Христос бил распнат на крстот на Голгота.

Овој празник е ден на голема жалост, па затоа се одбележува со строг пост, воздржување од веселби и прослави, а според традицијата, на овој ден не треба да се извршуваат никакви обврски, ни надвор ни во домот. Црковните ѕвона не ѕвонат на овој ден.

Ви предлагаме 5 јадења на вода што можете да ги јадете на Велики петок…

Палента на вода:

Направете палента со малку вода и сол. Во посебно тенџере продинстајте малку кромид и лук, прелејте ги со доматен сок во кој сте додале малку оригано и сол, па оставете сето тоа да зоврие. Прелејте ја палентата со доматниот сос и уживајте!

Крем-чорба:

Состојки: 2 компири, 2 моркови, 1 главица кромид, 300 грама спанаќ и 2 чешниња лук.

Приготвување: Ставете го зеленчукот во тенџере, прелејте го со вода и посолете. Варете го на тивок оган околу 1 час. Со миксер изматете го зеленчукот. Послужете го со коцки сув леб.

Пита со ориз и праз:

Состојки: 1 праз, 300 грама варен ориз, сол и бибер, кисела вода и 1 пакување кори за пита.
Приготвување: Исечкајте го празот, па динстајте го на малку вода. Кога ќе се издинста, додајте му варен ориз и зачини.

Одвојте еден лист од корите за пита, па наросете ја со неколку капки кисела вода, потоа на неа стуткајте уште еден лист кора за пита, па обилно филувајте го со ориз и праз, завиткајте и ставете ги во тепсија. Кога ќе ги наредите и останатите кори, посипете се’ со кисела вода и ставете во рерна да се пече околу 20 минути на 200 степени.

Грав на вода:

Состојки: ½ килограм бел грав, 250 грама кромид, 1 морков, 1 сува пиперка, 2 лажици брашно, сува пиперка и сол.

Навечер, потопете го гравот во вода да отстои прекуноќ. Утредента исцедете го, прелејте го со друга вода и ставете го да зоврие. Повторно исцедете го и прелејте го со вода. Додајте исечкан кромид, морков, сува пиперка и варете додека гравот не се свари како што треба. Разматете брашно во малку вода, додајте малку сув пипер, па сето тоа додајте го во гравот што врие. Посолете по вкус и тргнете го јадењето од оган.

Рижото од зеленчук:

Состојки: 150 грама грашок, 150 грама моркови, 150 грама пченка, 1 шолја бел ориз сол, бибер, свеж магдонос и куркума (по желба).

Приготвување: Сварете го зеленчукот во малку вода, па кога ќе биде речиси готов, додајте добро измиен ориз. Оставете го сето тоа да врие десетина минута, а потоа тргнете го од рингла. Додајте сол, бибер и свеж магдонос и промешајте. Може да додадете и куркума по желба.

Магазин

Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Објавено пред

на

Фото: Anton @ unsplash

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.

Основен рецепт

Состојки:

  • 2 зрели банани

Подготовка:

  1. Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.

  2. Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.

  3. Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.

  4. Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.


Идеи за вкусови:

Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:

  • Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед

  • Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник

  • Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)

  • Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)


Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!

Прочитај повеќе...

Магазин

Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Објавено пред

на

Фото: Rodion Kutsaiev @ unsplash

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.

Потребни состојки:

  • 150 г свежи или одмрзнати малини

  • 40 г пастеризирани белки од јајца

Подготовка:

  1. Подготовка на овошјето:
    Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките.

  2. Матење белки:
    Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег.

  3. Комбинирање:
    Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.

Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево8 часа

Ќе имаме по свежо време, но во Кичево вечерва епицентарот ќе биде на градскиот плоштад!

Под влијание на влажна и на нестабилна воздушна маса која е поврзана со фронтален систем од север  и од северозапад,...

Хороскоп21 час

Хороскоп за четврток (31 јули)

ОВЕН Може да очекувате фаза која ќе биде многу поволна за вас. Ќе успеете да остварите стабилизација на работа. Ве...

Кичево1 ден

(ФОТО) Предмалку во кичевско спречен нов поголем пожар на стрниште и сува трева кој поради ветерот стигнал речиси до куќите

Спречен поголем пожар на стрниште и сува трева во месност кај с.Трапчиндол кичевско. Истиот бил пријавен нешто по 17:00ч, каде...

Спорт1 ден

Германската Бундеслига воведува камери на судиите и јавни објаснувања за „VAR“

Германската фудбалска лига (DFL) воведува важни новини во начинот на користење на ВАР технологијата за претстојната сезона. Почнувајќи од 22...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за среда (30 јули)

ОВЕН Пред вас е поволен период за нови случувања и почеток на нов бизнис. Ви се додворуваат повеќе личности, но...

Lifestyle2 дена

Како да го исчистите шпоретот без штетни хемикалии: Еден природен трик што сите го имаме дома

Чистењето на шпоретот и рерната знае да биде вистински предизвик, особено кога станува збор за наталожената маснотија и изгорените дамки....

Lifestyle2 дена

Сè што треба да знаете за перењето фармерки

Фармерките се еден од најпопуларните и најносени парчиња облека, но нивното перење често предизвикува дилеми. Дали треба да ги перете...

Lifestyle2 дена

Колку кафе е премногу? Експертите откриваат каде е границата

За многу луѓе, кафето е незаменлив дел од секојдневието – посебно наутро. Но, иако има многу здравствени придобивки, важно е...

Временска прогноза2 дена

Најава за пороен дожд од утре, температурите би се спуштиле за половина од достигнатиот максимум од минатата седмица

Под влијание на фронтална долина со поладен воздух на висина, во Македонија следува променливо и нестабилно време со локална појава...

Хороскоп3 дена

Хороскоп за вторник (29 јули)

ОВЕН Можеби се занимавате со некој вид на докажување на работното место како пред себе така и пред другите. Можни...

НАЈЧИТАНИ