Храна
Мени за Велики Петок: Ден за лесни оброци и големи молитви

Велики петок е еден од најтажните денови во христијанството. На овој ден, Исус Христос бил распнат на крстот на Голгота.
Овој празник е ден на голема жалост, па затоа се одбележува со строг пост, воздржување од веселби и прослави, а според традицијата, на овој ден не треба да се извршуваат никакви обврски, ни надвор ни во домот. Црковните ѕвона не ѕвонат на овој ден.
Ви предлагаме 5 јадења на вода што можете да ги јадете на Велики петок…
Палента на вода:
Направете палента со малку вода и сол. Во посебно тенџере продинстајте малку кромид и лук, прелејте ги со доматен сок во кој сте додале малку оригано и сол, па оставете сето тоа да зоврие. Прелејте ја палентата со доматниот сос и уживајте!
Крем-чорба:
Состојки: 2 компири, 2 моркови, 1 главица кромид, 300 грама спанаќ и 2 чешниња лук.
Приготвување: Ставете го зеленчукот во тенџере, прелејте го со вода и посолете. Варете го на тивок оган околу 1 час. Со миксер изматете го зеленчукот. Послужете го со коцки сув леб.
Пита со ориз и праз:
Состојки: 1 праз, 300 грама варен ориз, сол и бибер, кисела вода и 1 пакување кори за пита.
Приготвување: Исечкајте го празот, па динстајте го на малку вода. Кога ќе се издинста, додајте му варен ориз и зачини.
Одвојте еден лист од корите за пита, па наросете ја со неколку капки кисела вода, потоа на неа стуткајте уште еден лист кора за пита, па обилно филувајте го со ориз и праз, завиткајте и ставете ги во тепсија. Кога ќе ги наредите и останатите кори, посипете се’ со кисела вода и ставете во рерна да се пече околу 20 минути на 200 степени.
Грав на вода:
Состојки: ½ килограм бел грав, 250 грама кромид, 1 морков, 1 сува пиперка, 2 лажици брашно, сува пиперка и сол.
Навечер, потопете го гравот во вода да отстои прекуноќ. Утредента исцедете го, прелејте го со друга вода и ставете го да зоврие. Повторно исцедете го и прелејте го со вода. Додајте исечкан кромид, морков, сува пиперка и варете додека гравот не се свари како што треба. Разматете брашно во малку вода, додајте малку сув пипер, па сето тоа додајте го во гравот што врие. Посолете по вкус и тргнете го јадењето од оган.
Рижото од зеленчук:
Состојки: 150 грама грашок, 150 грама моркови, 150 грама пченка, 1 шолја бел ориз сол, бибер, свеж магдонос и куркума (по желба).
Приготвување: Сварете го зеленчукот во малку вода, па кога ќе биде речиси готов, додајте добро измиен ориз. Оставете го сето тоа да врие десетина минута, а потоа тргнете го од рингла. Додајте сол, бибер и свеж магдонос и промешајте. Може да додадете и куркума по желба.
Храна
Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.
Држете ги одделно од друго овошје
Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.
Ставете ги зрелите банани во фрижидер
Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.
Ако се излупени, додајте лимонов сок
Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.
Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник
Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.
Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш
Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.
Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.
Храна
Следните 6 витамини се најзастапени во магдоносот, истиот може да помогне при висок крвен притисок

Магдоносот спаѓа во зачински билки кои најчесто се користат при готвење, а покрај својата арома обезбедуваат бројни хранливи материи и корисни здравствени својства.
Само 30 грама свежо исецкан магдонос подмирува 108% од дневната потреба на организмот за витаминот А и 53% за витаминот Ц, а дури 547% за витаминот К (луѓето кои пијат лекови против коагулација треба да бидат свесни за количината на овој витамин во магдоносот, бидејќи витаминот К може да ја намали ефикасноста на антикоагулансите). Освен овие три витамини, магдоносот претставува добар извор на фолна киселина, железо и калиум.
Кога станува збор за поволните здравствени својства, магдоносот може да помогне при висок крвен притисок, алергии и воспалителни болести. Поволно влијае и на здравјето на очите поради високата содржина на бета каротен, зеаксантин и лутеин, додека благодарение на витаминот К помага да се одржува минералната коскена густина и да се спречат фрактури на коските.
/denar.mk
Магазин
Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство
Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.
Состојки
За бисквитот со Нутела:
-
1 јајце
-
30 г шеќер
-
1 кесичка ванилин шеќер
-
50 мл вода
-
50 мл масло
-
40 г Нутела
-
40 г брашно
-
5 г какао
-
½ кесичка прашок за пециво
За кремот од јагоди:
-
150 г свежи блендирани јагоди
-
Неколку капки арома од јагода
-
20 г инстант желатин
-
2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)
-
200 г маскарпоне
-
200 мл слатка павлака за шлаг
За ганашот:
-
100 г млечно чоколадо
-
90 мл слатка павлака за шлаг
-
30 г Нутела
Постапка
Подготовка на бисквитот:
-
Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.
-
Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.
-
Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.
-
Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.
-
Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.
Подготовка на кремот од јагоди:
-
Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.
-
Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.
-
Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.
-
Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.
Подготовка на ганашот:
-
Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.
-
Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.
-
Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.
Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!
-
Кичево20 часа
(ФОТО) Од понеделник во Кичево започнува наплата на зонско паркирање во три зони
-
Кичево19 часа
(ФОТО) Денес по пријава ТППЕ Кичево безбедно отстрани змија од возило
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (14 јуни)
-
Спорт2 дена
Македонија до 14 години ќе одигра два контролни натпревари против Албанија, кичевчаните Матески и Димоски ќе бидат на списокот на селекторот Станковски
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за недела (15 јуни)
-
Македонија2 дена
Возел мотор со 2,02 промили алкохол во крвта и удрил деветгодишно дете
-
Хроника2 дена
Лице на 76-годишна возраст пронајдено починато во дебарско, претходно бил пријавен за исчезнат
-
Спорт2 дена
Белгискиот интернационалец Кевин Де Брујне е новото засилување на италијанскиот фудбалски клуб „Наполи“