Здравје и убавина
Миење заби, пред или после утринско кафе?
Ако вие, како и повеќето луѓе, мора да имате кафе подготвено веднаш штом ќе ги отворите очите, можеби е време да размислите што друго да вклучите во утринската рутина. Без разлика дали пиете чисто црно кафе, топло или млако, со шеќер или млеко, едно нешто што треба да направите пред да ја испиете првата голтка: измијте ги забите.
Според Кристин Мејнерс, стоматолози во непрофитната организација CommuniCare Health Centers, треба да ги миете забите пред да пиете кафе, бидејќи токму така ќе спречите акумулација на дамки; ако ги измиете, тие дамки нема да имаат за што да се држат и ќе бидат многу помали.
Киселоста создадена од пиење кафе го прави емајлот почувствителен на било каква штета, но ако ги измиете забите пред кафето, го спречувате. Манерс наведува дека не треба повторно да ги четкате забите после кафе, доволно е само да ги исплакнете со вода.
Тој додава дека четкањето на забите после пиење кафе само ја трие киселоста во забите, што може само да донесе штета и да ги направи забите многу почувствителни.
Ако ја заборавите оваа белешка и ги измиете забите по првото кафе, ништо нема да се промени премногу кога станува збор за здравјето на забите, но сигурно не треба да го повторувате бидејќи ќе се претвори во хронична состојба каде што ќе има сериозно оштетување на забната глеѓ На
За оние кои едноставно не можат да ги измијат забите после првото кафе, експертите советуваат да почекате најмалку 30 минути пред да ја земете четката во ваши раце.
Вашиот замав ја неутрализира киселоста во устата, и по околу 30 минути, усната шуплина се враќа во првобитната состојба и киселоста е како што треба, така што четкањето на забите во тој момент е многу добра одлука, додаде Соња Красилников, стоматолог од Newујорк.
Инаку, четкање на забите, чистење со забен конец или плакнење со вода, па дури и употреба на гуми за џвакање може да послужи како средство за плакнење на устата, но лекарите советуваат да користите оние без шеќер за да го стимулирате производството на плунка, природен заштитен фактор за вашите непца.
Извор: b92.net
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
-
Кичево12 часа„ЕВН КЕЦ Кичево“ најави прекин на електрична енергија на овие локации, работите на терен се планирани за вторник и четврток
-
Хороскоп2 денаХороскоп за недела (16 ноември)
-
Хороскоп23 часаХороскоп за понеделник (17 ноември)
-
Спорт1 ден(ЖИВО) У17: Македонија – Русија во вториот контролен меч, кичевчанецот Војчески во стартниот состав
-
Временска прогноза22 часаПопоски: Доаѓаат обилни врнежи од дожд кои ќе предизвикаат поплави, ќе има засилен ветер, западниот дел од државата ќе наврнат до 200 литри/м³ дожд
-
Спорт1 ден(ФОТО) У17: Русија поуспешна од Македонија во вториот контролен меч, одигран денес во Струмица
-
Македонија7 часаПоскапи нафтени деривати од ноќеска, ова е новата цена за источен литар
-
Здравје и убавина1 денАко ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
