Следете не

Храна

Најубава торта за љубителите на „Бело чоколадо“, готова за само 10 минути со следните состојки – до ваш омилен десерт

Објавено пред

на

Колачите без печење се секогаш добар избор за брзо засладување на целото семејство, а единствената мана им е кога треба да чекаме да се изладат… Сепак, кога ќе добиеме совршенство на вкусот со неколку состојки, вреди да се почека

Доколку сте љубители на бисквитите, белото чоколадо и неизбежниот крем од банана, оваа торта сигурно ќе ви се допадне. И секако не е на одмет што се подготвува за помалку од десет минути.

Состојки:

300 грама мелени бисквити
700 гр кисела павлака
10 сечкана крема од банана
3 лажици шеќер во прав (додадете уште ако сакате послатко, најдобро е да пробате по вкус)
200 гр бело чоколадо
100 мл слатка павлака

Подготовка:

Во еден сад измешајте ги бисквитите, павлаката и бананите. Додадете шеќер во прав. Истурете ја смесата во кружен калап.

Израмнете ја смесата. На оган растопете го белото чоколадо со слатката павлака. Мешајте додека не се соединат.

Истурете ја смесата во калапот. Оставете во фрижидер да се излади и потоа засладете!

Извор: popara.mk

Храна

(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Објавено пред

на

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…

Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.

На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.

Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?

Прочитај повеќе...

Магазин

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Објавено пред

на

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!

Состојки:

  • 3 белки
  • 250 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер во прав
  • 1 лажица цеден лимон
  • 250 гр сечкани ореви

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
  3. Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
  4. Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
  5. Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
  6. Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.

Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Објавено пред

на

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.

Тајните состојки за совршената чоколадна торта

  • Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
  • Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
  • Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.

Како да направите домашен сос од јаболка

Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:

  1. Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
  2. Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
  3. Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.

Рецепт за највкусната чоколадна торта

Состојки:

  • 1,5 чаши шеќер
  • 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
  • 115 гр сос од јаболка
  • 1 јајце
  • 2 белки
  • 1 шолја кафе
  • 3/4 шолја какао во прав
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши брашно
  • 110 гр чоколаден пудинг во прав
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1,5 лажички сода бикарбона
  • 1/4 чаша грчки јогурт
  • Сончогледово масло

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 160°C.
  2. Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
  3. Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
  4. Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
  5. Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
  6. Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
  7. Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
  8. Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
  9. Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
  10. Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
  11. Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.

Заклучок

Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!

Извор: Miss7

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија1 час

Приведен крадец во Гостивар, украл пари и телефон од верски објект

На 02.03.2025 во 14.30 часот во Гостивар, полициски службеници од ОВР Гостивар го лишиле од слобода Г.П.(25) од Република Албанија....

Здравје и убавина2 часа

За поздраво срце, најдобро е да вежбате подоцна наутро

Вежбањето помеѓу 8 и 11 часот е поврзано со најмал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар, покажа новото истражување...

Хороскоп12 часа

Хороскоп за понеделник (3 март)

ОВЕН Не очекувајте работите да одат како што сакате. Најверојатно ќе се соочите со проблеми поврзани со пријателите, соседите и...

Временска прогноза21 час

Од среда на повидок пролетни дневни температури, вакво време не очекува оваа седмица

Во текот на новата седмица која е пред нас, особено пак од средината на истата па во деновите потоа, нашата...

Кичево21 час

Следните кичевски улици и села утре и во вторник ќе имаат прекин во електрична енергија поради работа на „ЕВН КЕЦ Кичево“

Како што информираат од ЕВН, поради зафати на електродистрибутивната мрежа на ден 03.03 – понеделник и 04.03 – вторник, „ЕВН КЕЦ...

Македонија21 час

Лишен од слобода возач кој под дејство на алкохол удри пешак синоќа во Скопје, одземено му е возилото

На 02.03.2025 околу 00.15 часот во СВР Скопје е пријавено дека на ул. „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје патничко...

Технологија21 час

Часовникот „Pixel Watch 3“ добива одобрение од „FDA“ за функција за спасување живот

Google објави дека добил одобрение од FDA за нова функција за откривање губење на пулсот, која може да ги спаси...

Култура22 часа

Денеска е „Прочка“ ова се верувањата и обичаите за овој голем ден

Прочка или Велики поклади, е ден во православното христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на Велигденскиот пост. Датата...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за недела (2 март)

ОВЕН Не се потценувајте, туку поставете си цели што е потешко да се постигнат, бидејќи само тогаш ќе бидете целосно...

Хроника2 дена

Србија во шок: По кратко боледување денеска почина директорот на „Гранд продукција“ – Саша Поповиќ

Со неискажлива тага ја информираме јавноста дека денеска, по кратко и тешко боледување, почина Саша Поповиќ, основач и креативен директор...

НАЈЧИТАНИ