Следете не

Lifestyle

Наскоро ќе има 8 милијарди луѓе на Земјата: Дали е премногу за планетата?

Објавено пред

на

Светското население се очекува да достигне осум милијарди до 15 ноември, според проекциите на Одделот за економски и социјални прашања на ОН, според кои Индија ќе ја престигне Кина како најнаселена земја во светот до 2023 година.

Дали осум милијарди луѓе се премногу за планетата Земја? Како што ја достигнуваме оваа пресвртница на 15 ноември, повеќето експерти велат дека поголемиот проблем е што најбогатите жители трошат прекумерни ресурси.

„Осум милијарди луѓе се важна пресвртница за човештвото“, рече претседателката на Фондот за население на Обединетите нации, Наталија Канем, поздравувајќи го зголемувањето на животниот век и помалку смртни случаи на мајки и деца.

„Сепак, разбирам дека овој момент можеби нема да го слават сите. Некои изразуваат загриженост дека нашиот свет е пренаселен. Овде сум да разјаснам дека само бројот на човечки животи не е причина за страв“.

Значи, дали има премногу од нас за Земјата да се справи?

Многу експерти велат дека тоа е погрешно прашање. Наместо да се плашиме од пренаселеност, треба да се фокусираме на прекумерната потрошувачка на ресурсите на планетата, за што се одговорни најбогатите меѓу нас.

„Премногу за кого, премногу за што? Ако ме прашувате мене, дали сум премногу? Мислам дека не“, изјави Џоел Коен од Лабораторијата за население на Универзитетот Рокфелер за АФП.

Тој рече дека прашањето колку луѓе може да поддржи Земјата има две страни: природни ограничувања и човечки избор.

„Глупави и алчни“

Нашите избори резултираат со тоа што луѓето трошат многу повеќе биолошки ресурси, како што се шумите и земјиштето, отколку што планетата може да обновува секоја година.

Прекумерната потрошувачка на фосилни горива, на пример, доведува до повисоки емисии на јаглерод диоксид, одговорен за глобалното затоплување.

Ќе ни треба биокапацитет од 1,75 Земји за одржливо да ги задоволиме потребите на сегашното население, велат невладините организации Глобална мрежа за стапало и WWF.

Во најновиот климатски извештај на ОН се наведува растот на населението како еден од главните двигатели на емисиите на стакленички гасови. Сепак, тој игра помала улога од економскиот раст.

„Ние сме глупави. Не можевме да погледнеме во иднината. Ние сме алчни. Не ги користиме информациите што ги имаме. Таму лежат изборите и проблемите“, изјави Коен.

Сепак, тој ја отфрла идејата дека луѓето се проклетство на планетата, велејќи дека на луѓето треба да им се даде подобар избор.

„Нашето влијание врз планетата е многу повеќе за нашето однесување отколку за нашите бројки“, вели Џенифер Скиба, истражувач во Центарот Вилсон, тинк-тенк.

„Мрзливо и штетно е постојано да се навраќаме на пренаселеноста“, додаде таа, бидејќи им овозможува на луѓето од богатите нации, кои трошат најмногу, да ги обвинат за неволјите на планетата земјите во развој каде што растот на населението е најголем.

„Всушност, тоа сме ние. Тоа сме јас и вие, климата во која уживам, базенот што го имам надвор и месото што го јадам навечер предизвикуваат многу поголема штета“.

Ако сите на планетата живеат како граѓани на Индија, ќе ни треба само капацитет од 0,8 Земји годишно, според Global Footprint Network и WWF.

Ако сите потрошивме колку еден жител на САД, ќе ни требаа пет планета Земја годишно.

Обединетите нации проценуваат дека нашата планета ќе биде дом на 9,7 милијарди луѓе до 2050 година.

Правата на жените

Едно од најтешките прашања што се поставува кога се разговара за населението е прашањето за контрола на плодноста. Дури и оние кои веруваат дека мора да го намалиме бројот на луѓе на Земјата се категорични во заштитата на правата на жените.

Робин Мејнард, извршен директор на невладината организација Населението е важно, вели дека е потребно намалување на населението, но „само преку позитивни, доброволни средства што ги почитуваат правата“, а не со „жалосни примери“ за контрола на населението.

НВО Project Drawdown ги наведува образованието и планирањето на семејството меѓу 100-те најдобри решенија за запирање на глобалното затоплување.

„Помало население со одржливо ниво на потрошувачка би ги намалило барањата за енергија, транспорт, материјали, храна и природни системи.

Ванеса Перез од Светскиот институт за ресурси се согласува дека „секој човек роден на планетата и става дополнителен товар на планетата“.

„Тоа е многу чувствително прашање“, рече таа, додавајќи дека треба да ја отфрлиме „идејата дека елитата ќе ја искористи оваа приказна и ќе каже дека треба да го ограничиме растот на населението на југ“.

Таа смета дека најинтересната дискусија не е за бројот на луѓе, туку за „распределбата и правдата“.

Коен истакнува дека дури и ако во моментов произведуваме доволно храна за 8 милијарди луѓе, сепак има 800 милиони луѓе кои се „хронично неухранети“.

„Концептот „премногу“ заобиколува многу потежок проблем, а тоа е: дали го користиме она што го знаеме за да ги направиме луѓето што ги имаме што е можно поздрави, продуктивни, среќни, мирни и напредни?

Lifestyle

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Објавено пред

на

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.

Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?

Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:

  • Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
  • Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!

Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.

Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!

Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:

  • Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
  • Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
  • Водород – за дезинфекција на површини.
  • Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.

Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.

Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Објавено пред

на

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици

Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.

Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.

Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.

Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс

Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.

„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.

Недостаток на јасност во дефиницијата

Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.

Како дефинираат ултра-обработените производи?

Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.

Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:

1. Леб од цело зрно

„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.

Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.

2. Преработено месо

Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.

Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.

3. Хумус

Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.

Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.

4. Јогурт

Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.

„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.

Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.

Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.

5. Конзервирани мешунки

Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.

Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Научници открија метод за совршено варени јајца

Објавено пред

на

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.

Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.

Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.

Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).

Како се подготвува совршено варено јајце?

Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.

Еве како изгледа процесот на варење:

  1. Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
  2. Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
  3. Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
  4. Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
  5. Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).

Како работи оваа техника?

За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.

Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.

Дали вреди да се проба?

Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.

Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.

Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.

Извор: N1info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle7 часа

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин7 часа

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

Магазин7 часа

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако...

Автомобили7 часа

BMW претстави експериментален автомобил со “супермозок” ВИДЕО

BMW го претстави новиот експериментален електричен автомобил Vision Driving Experience, опремен со својот компјутер Heart of Joy. Овој автомобил не...

Автомобили7 часа

Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo

Dacia, која веќе ја освежи својата понуда со моделот Spring, се подготвува да понуди нов електричен автомобил кој ќе биде...

Lifestyle7 часа

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик...

Магазин7 часа

Вечната дилема: HDMI, DisplayPort или USB-C – кој е најдобар избор за 4K монитор?

Кога ќе се обидете да поврзете нов 4K монитор, со сигурност ќе забележите различни портови на задната страна – HDMI,...

Магазин7 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Магазин7 часа

Android 16 Beta носи нови функции за професионални фотографи

Google ја објави втората јавна бета верзија на Android 16, воведувајќи нови функции за професионалните фотографи кои бараат поголема контрола...

Магазин7 часа

Android 16 конечно би можел да дозволи прилагодување на кратенките на тастатурата

Додека некои се скептични за плановите на Google да го претвори Chrome OS во Android за да се натпреварува со...

НАЈЧИТАНИ