Следете не

Lifestyle

Наскоро ќе има 8 милијарди луѓе на Земјата: Дали е премногу за планетата?

Објавено пред

на

Светското население се очекува да достигне осум милијарди до 15 ноември, според проекциите на Одделот за економски и социјални прашања на ОН, според кои Индија ќе ја престигне Кина како најнаселена земја во светот до 2023 година.

Дали осум милијарди луѓе се премногу за планетата Земја? Како што ја достигнуваме оваа пресвртница на 15 ноември, повеќето експерти велат дека поголемиот проблем е што најбогатите жители трошат прекумерни ресурси.

„Осум милијарди луѓе се важна пресвртница за човештвото“, рече претседателката на Фондот за население на Обединетите нации, Наталија Канем, поздравувајќи го зголемувањето на животниот век и помалку смртни случаи на мајки и деца.

„Сепак, разбирам дека овој момент можеби нема да го слават сите. Некои изразуваат загриженост дека нашиот свет е пренаселен. Овде сум да разјаснам дека само бројот на човечки животи не е причина за страв“.

Значи, дали има премногу од нас за Земјата да се справи?

Многу експерти велат дека тоа е погрешно прашање. Наместо да се плашиме од пренаселеност, треба да се фокусираме на прекумерната потрошувачка на ресурсите на планетата, за што се одговорни најбогатите меѓу нас.

„Премногу за кого, премногу за што? Ако ме прашувате мене, дали сум премногу? Мислам дека не“, изјави Џоел Коен од Лабораторијата за население на Универзитетот Рокфелер за АФП.

Тој рече дека прашањето колку луѓе може да поддржи Земјата има две страни: природни ограничувања и човечки избор.

„Глупави и алчни“

Нашите избори резултираат со тоа што луѓето трошат многу повеќе биолошки ресурси, како што се шумите и земјиштето, отколку што планетата може да обновува секоја година.

Прекумерната потрошувачка на фосилни горива, на пример, доведува до повисоки емисии на јаглерод диоксид, одговорен за глобалното затоплување.

Ќе ни треба биокапацитет од 1,75 Земји за одржливо да ги задоволиме потребите на сегашното население, велат невладините организации Глобална мрежа за стапало и WWF.

Во најновиот климатски извештај на ОН се наведува растот на населението како еден од главните двигатели на емисиите на стакленички гасови. Сепак, тој игра помала улога од економскиот раст.

„Ние сме глупави. Не можевме да погледнеме во иднината. Ние сме алчни. Не ги користиме информациите што ги имаме. Таму лежат изборите и проблемите“, изјави Коен.

Сепак, тој ја отфрла идејата дека луѓето се проклетство на планетата, велејќи дека на луѓето треба да им се даде подобар избор.

„Нашето влијание врз планетата е многу повеќе за нашето однесување отколку за нашите бројки“, вели Џенифер Скиба, истражувач во Центарот Вилсон, тинк-тенк.

„Мрзливо и штетно е постојано да се навраќаме на пренаселеноста“, додаде таа, бидејќи им овозможува на луѓето од богатите нации, кои трошат најмногу, да ги обвинат за неволјите на планетата земјите во развој каде што растот на населението е најголем.

„Всушност, тоа сме ние. Тоа сме јас и вие, климата во која уживам, базенот што го имам надвор и месото што го јадам навечер предизвикуваат многу поголема штета“.

Ако сите на планетата живеат како граѓани на Индија, ќе ни треба само капацитет од 0,8 Земји годишно, според Global Footprint Network и WWF.

Ако сите потрошивме колку еден жител на САД, ќе ни требаа пет планета Земја годишно.

Обединетите нации проценуваат дека нашата планета ќе биде дом на 9,7 милијарди луѓе до 2050 година.

Правата на жените

Едно од најтешките прашања што се поставува кога се разговара за населението е прашањето за контрола на плодноста. Дури и оние кои веруваат дека мора да го намалиме бројот на луѓе на Земјата се категорични во заштитата на правата на жените.

Робин Мејнард, извршен директор на невладината организација Населението е важно, вели дека е потребно намалување на населението, но „само преку позитивни, доброволни средства што ги почитуваат правата“, а не со „жалосни примери“ за контрола на населението.

НВО Project Drawdown ги наведува образованието и планирањето на семејството меѓу 100-те најдобри решенија за запирање на глобалното затоплување.

„Помало население со одржливо ниво на потрошувачка би ги намалило барањата за енергија, транспорт, материјали, храна и природни системи.

Ванеса Перез од Светскиот институт за ресурси се согласува дека „секој човек роден на планетата и става дополнителен товар на планетата“.

„Тоа е многу чувствително прашање“, рече таа, додавајќи дека треба да ја отфрлиме „идејата дека елитата ќе ја искористи оваа приказна и ќе каже дека треба да го ограничиме растот на населението на југ“.

Таа смета дека најинтересната дискусија не е за бројот на луѓе, туку за „распределбата и правдата“.

Коен истакнува дека дури и ако во моментов произведуваме доволно храна за 8 милијарди луѓе, сепак има 800 милиони луѓе кои се „хронично неухранети“.

„Концептот „премногу“ заобиколува многу потежок проблем, а тоа е: дали го користиме она што го знаеме за да ги направиме луѓето што ги имаме што е можно поздрави, продуктивни, среќни, мирни и напредни?

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп9 часа

Хороскоп за вторник (7 октомври)

ОВЕН Слободно ризикувајте и дозволете му на личноста на која постојано размислувате како се чувствувате и кои се вашите намери....

Македонија15 часа

Од вечерва горивата со намалена цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), се намалуваат...

Хроника18 часа

Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско

На 05.10.2025 околу 06:30 часот во ОВР Кичево е пријавено дека на магистралниот пат Кичево-Охрид, над с.Попоец, се случила сообраќајна...

Кичево19 часа

Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот

Денес се одбележува 82 годишнина од една од најкрвавите битки во Втората светска војна што се одиграла во Македонија, наречена...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за понеделник (6 октомври)

ОВЕН Брзиот раст што му се случува на Овенот во последно време, овој викенд може да биде малку премногу за...

Временска прогноза2 дена

Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег

Под влијание на нов поголем влажен бран од запад и од северозапад од ноќва кон утрешниот ден (понеделник 6 октомври)...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (5 октомври)

ОВЕН Ќе бидете склони да се заљубите оваа недела. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да и приоѓате...

Спорт3 дена

Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!

ФК Напредок во досегашниот дел од првенството одигра 3 и оствари 3 одлични победи. Уште една одлична фудбалска претстава на...

Кичево3 дена

(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас

Во рамки на денешната работна агенда директорот на БЈБ г-дин Александар Јанев ги посети полициските одделенија во Зајас и Осломеј,...

Хороскоп3 дена

Хороскоп за сабота (4 октомври)

ОВЕН Можно е денес да бидете под голем притисок и да не ви биде лесно сите задачи да ги извршите...

НАЈЧИТАНИ