Lifestyle
Наскоро ќе има 8 милијарди луѓе на Земјата: Дали е премногу за планетата?

Светското население се очекува да достигне осум милијарди до 15 ноември, според проекциите на Одделот за економски и социјални прашања на ОН, според кои Индија ќе ја престигне Кина како најнаселена земја во светот до 2023 година.
Дали осум милијарди луѓе се премногу за планетата Земја? Како што ја достигнуваме оваа пресвртница на 15 ноември, повеќето експерти велат дека поголемиот проблем е што најбогатите жители трошат прекумерни ресурси.
„Осум милијарди луѓе се важна пресвртница за човештвото“, рече претседателката на Фондот за население на Обединетите нации, Наталија Канем, поздравувајќи го зголемувањето на животниот век и помалку смртни случаи на мајки и деца.
„Сепак, разбирам дека овој момент можеби нема да го слават сите. Некои изразуваат загриженост дека нашиот свет е пренаселен. Овде сум да разјаснам дека само бројот на човечки животи не е причина за страв“.
Значи, дали има премногу од нас за Земјата да се справи?
Многу експерти велат дека тоа е погрешно прашање. Наместо да се плашиме од пренаселеност, треба да се фокусираме на прекумерната потрошувачка на ресурсите на планетата, за што се одговорни најбогатите меѓу нас.
„Премногу за кого, премногу за што? Ако ме прашувате мене, дали сум премногу? Мислам дека не“, изјави Џоел Коен од Лабораторијата за население на Универзитетот Рокфелер за АФП.
Тој рече дека прашањето колку луѓе може да поддржи Земјата има две страни: природни ограничувања и човечки избор.
„Глупави и алчни“
Нашите избори резултираат со тоа што луѓето трошат многу повеќе биолошки ресурси, како што се шумите и земјиштето, отколку што планетата може да обновува секоја година.
Прекумерната потрошувачка на фосилни горива, на пример, доведува до повисоки емисии на јаглерод диоксид, одговорен за глобалното затоплување.
Ќе ни треба биокапацитет од 1,75 Земји за одржливо да ги задоволиме потребите на сегашното население, велат невладините организации Глобална мрежа за стапало и WWF.
Во најновиот климатски извештај на ОН се наведува растот на населението како еден од главните двигатели на емисиите на стакленички гасови. Сепак, тој игра помала улога од економскиот раст.
„Ние сме глупави. Не можевме да погледнеме во иднината. Ние сме алчни. Не ги користиме информациите што ги имаме. Таму лежат изборите и проблемите“, изјави Коен.
Сепак, тој ја отфрла идејата дека луѓето се проклетство на планетата, велејќи дека на луѓето треба да им се даде подобар избор.
„Нашето влијание врз планетата е многу повеќе за нашето однесување отколку за нашите бројки“, вели Џенифер Скиба, истражувач во Центарот Вилсон, тинк-тенк.
„Мрзливо и штетно е постојано да се навраќаме на пренаселеноста“, додаде таа, бидејќи им овозможува на луѓето од богатите нации, кои трошат најмногу, да ги обвинат за неволјите на планетата земјите во развој каде што растот на населението е најголем.
„Всушност, тоа сме ние. Тоа сме јас и вие, климата во која уживам, базенот што го имам надвор и месото што го јадам навечер предизвикуваат многу поголема штета“.
Ако сите на планетата живеат како граѓани на Индија, ќе ни треба само капацитет од 0,8 Земји годишно, според Global Footprint Network и WWF.
Ако сите потрошивме колку еден жител на САД, ќе ни требаа пет планета Земја годишно.
Обединетите нации проценуваат дека нашата планета ќе биде дом на 9,7 милијарди луѓе до 2050 година.
Правата на жените
Едно од најтешките прашања што се поставува кога се разговара за населението е прашањето за контрола на плодноста. Дури и оние кои веруваат дека мора да го намалиме бројот на луѓе на Земјата се категорични во заштитата на правата на жените.
Робин Мејнард, извршен директор на невладината организација Населението е важно, вели дека е потребно намалување на населението, но „само преку позитивни, доброволни средства што ги почитуваат правата“, а не со „жалосни примери“ за контрола на населението.
НВО Project Drawdown ги наведува образованието и планирањето на семејството меѓу 100-те најдобри решенија за запирање на глобалното затоплување.
„Помало население со одржливо ниво на потрошувачка би ги намалило барањата за енергија, транспорт, материјали, храна и природни системи.
Ванеса Перез од Светскиот институт за ресурси се согласува дека „секој човек роден на планетата и става дополнителен товар на планетата“.
„Тоа е многу чувствително прашање“, рече таа, додавајќи дека треба да ја отфрлиме „идејата дека елитата ќе ја искористи оваа приказна и ќе каже дека треба да го ограничиме растот на населението на југ“.
Таа смета дека најинтересната дискусија не е за бројот на луѓе, туку за „распределбата и правдата“.
Коен истакнува дека дури и ако во моментов произведуваме доволно храна за 8 милијарди луѓе, сепак има 800 милиони луѓе кои се „хронично неухранети“.
„Концептот „премногу“ заобиколува многу потежок проблем, а тоа е: дали го користиме она што го знаеме за да ги направиме луѓето што ги имаме што е можно поздрави, продуктивни, среќни, мирни и напредни?
Lifestyle
Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.
Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.
Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.
Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!
Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:
- Gray Goose 0,7L – 4500 ден
- Jamison 0,7L – 2600 ден
- 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
- Влез: 200 ден.
Lifestyle
Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.
Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.
Јајцата создаваат подолго чувство на ситост
Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).
Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.
Протеините од јајцата се поквалитетни
Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.
Колку хранливи материи има во едно јајце?
Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.
Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.
Извор: N1Info
Lifestyle
Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.
Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.
Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден
Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.
Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.
Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.
Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.
Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.
Но, не претерувајте со јаболка
Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.
-
Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.
-
Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.
-
Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.
Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак
Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.
Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.
Домашна штрудла со јаболка
Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.
Состојки за филот:
-
1 кг јаболка
-
100 г шеќер (или по вкус)
-
1 ванилин шеќер
-
1 лажичка цимет
-
100 г суво грозје (по желба)
-
50 г мелени ореви или презла
-
Сок од половина лимон
Тесто (ако го правите домашно):
-
250 г брашно
-
Прстофат сол
-
1 лажица масло
-
1 лажичка оцет
-
Околу 150 мл млака вода
(или користете готови кори)
За премачкување:
50 г растопен путер или масло
Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.
Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.
Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.
Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода
Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.
Состојки:
-
3 јајца
-
150 г шеќер
-
1 ванилин шеќер
-
100 мл масло
-
100 мл млеко
-
250 г брашно
-
1 прашок за пециво
-
Прстофат сол
-
3 големи јаболка (рендани или исечени)
-
1 лажичка цимет
-
Шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.
Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.
Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.
Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.
Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.
Извор: 24H
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за четврток (16 октомври)
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (15 октомври)
-
Временска прогноза1 ден
Доаѓа нов бран на дождови на планините снег, и тоа над 2000 нмв – ова се најновите метео вести
-
Хроника1 ден
Почина лице кое било сведок на судење во Основниот граѓански суд – Скопје
-
Храна1 ден
Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента
-
Магазин1 ден
Instagram тестира нов изглед на апликацијата со нови табови за Reels и пораки
-
Автомобили19 часа
(ВИДЕО) „Tuning Car Show“ во Прилеп доби нова димензија со видеата на тимот од „Autodonia“
-
Македонија14 часа
18 години без нашата поп икона Тоше Проески, кој загина на денешен ден – утрото на кобниот 16.10.2007