Здравје и убавина
Научници објаснуваат зошто од сладолед или ладни намирници болат забите
Ја знаете таа болка кога грицкате нешто ладно, или кога лижете сладолед? Научниците конечно мислат дека откриле зошто се случува ова. Откриле клетки кои реагираат на големи разлики во температурата и испраќаат сигнали до мозокот кога луѓето со чувствителни заби внесуваат нешто многу студено. Луѓето со оштетени заби се склони кон овие проблеми затоа што им се изложени нервните патишта, пишува Би-Би-Си.
Ова ново научно знаење дава основа за правење медицински препарати како што се паста за заби, гуми за џвакање и медицински пасти за заби, велат експертите.
„Сега, кога ги откривме молекулите вклучени во тој процес, можеме да работиме на лекот“, рече професорката Катарина Зимерман, која го предводеше истражувањето, чии откритија беа објавени во научното списание „Наука напредувања“.
Супстанцата на која лекот треба да дејствува за да го реши проблемот се нарекува TRPC5, а професорката Цимерман и нејзиниот тим од Универзитетот во Нирнберг ја пронајдоа во одонтобластите – клетки на сврзното ткиво кои произведуваат проколаген и предентин, органски компоненти на дентинот, од кои забите се направени. Одонтобластите формираат слој што се наоѓа помеѓу надворешниот, потешкиот дел на забот и неговиот помек ентериер.
Во надворешната обвивка на забот нема сензорни рецептори, но ги има во дентинот, бидејќи тоа е врска со пулпата, во која се наоѓаат нервните клетки. Ако се појави соголување на дентин, на пример, поради расипување на заби или заболување на непцата, одредени стимули како што се треска или одредени видови на течност може да предизвикаат болка.
Научниците ги проучувале забите на луѓето и глувците за да го проучат механизмот на болка.
„Откривме уште многу голи канали TRPC5 во забите кои имаа оштетување и кариес, така што веруваме дека пастите за заби со блокатори на оваа супстанца можат да помогнат во лекувањето на забоболка и преосетливост“, вели професорот Цимерман.
Маслото од детелина е хомеопатско помагало кое содржи супстанца способна да го блокира TRPC5, но научниците не препорачуваат употреба на масло, но препорачуваат секој што чувствува забоболка да контактира со стоматолог.
Блокирање на болка може да обезбеди итно олеснување, вели професорот Демиен Валмсли од Британското здружение на стоматолози, но важно е да се третира причината. Редовно миење на забите може да спречи заболување на забите и непцата, додаде тој.
„Ова научно истражување е многу интересно, но не треба да заборавиме на основните причини за чувствителност на забите, како и човечката перцепција на болка, која стоматолозите можат да ја третираат со елиминирање на дефектите, а на пациентите исто така им се препорачува да користат паста за чувствителни заби“, вели Волмсли.
Професорот верува дека блокаторите на TRPC5 може да се најдат во пастите за заби и другите препарати што се користат за да се спречи забоболка во иднина.
Расипувањето на забите започнува затоа што надворешниот слој и дентинот омекнуваат под влијание на киселини, кога консумираме храна или пијалоци што содржат шеќер, велат од британското здружение на стоматолози.
Со текот на времето, оваа киселина успева да го пробие забот на забите – вака се јавува кариес.
Колку почесто консумирате шеќер, толку е поголем ризикот од расипување на забите, па затоа е најдобро да јадете ваква храна како дел од главните оброци.
ФОТО: Rachel Claire / Pexels.com
Здравје и убавина
Како полесно да ја издржите диетата за слабеење
Според една понова анализа спроведена од научници од Холандија и Португалија, ако за време на држење диета си дозволиме еден „слободен ден“ во неделата кога можеме да изедеме нешто што инаку е забрането, значително се зголемува веројатноста да се остане доследен на режимот.
Во истражувањето биле вклучени две групи луѓе кои имале цел да ослабат: првата група секој ден консумирала по 1.500 калории, додека втората шест дена во неделата јадела по 1.300 калории, а седмиот ден добивала дозвола да внесе околу 2.700 калории.
Резултатите покажале дека учесниците од првата група побрзо ја губеле мотивацијата. Кај втората група, пак, сознанието дека имаат „награден ден“ делувало мотивирачки, па поретко се откажувале од диетата.
Интересно е што и покрај разликите во пристапот, двете групи забележале слично намалување на телесната тежина.
Извор: taratur
Здравје и убавина
Само со неколку нови навики, стартот на денот ќе ви биде полн со енергија
Доколку секоја утрина се борите со алармот и без силно кафе не можете да ја започнете дневната рутина, постои брз трик кој може да ви го промени стартот на денот. Според стручњаците, доволни се само 90 секунди под туш за да го „разбудите“ телото и да се наполните со енергија.
Професионалците од академијата „Кериер Грл“ истакнуваат дека голем дел од луѓето имаат погрешни навики при утринското туширање. Имено, топлата вода создава дополнително чувство на релаксација и поспаност, па дури и кога ќе излезете во студената просторија телото сè уште е „во режим на спиење“.
Нивната препорака е следна: започнете 30 секунди со ладна вода, продолжете 30 секунди со топла и завршете повторно со 30 секунди ладна вода.
Иако на почеток можеби ќе ви биде непријатно, овој контрастен туш ја поттикнува циркулацијата и ги активира капиларите, што делува како природен „вклучувач“ на мозокот и телото. Дополнително, ваквото туширање може да помогне во намалување на стресот, зајакнување на имунитетот преку зголемено создавање бели крвни клетки и поефикасно согорување масти.
Овој ритуал редовно го користат и светските ѕвезди, кои дел нагласуваат дека ладно-топлото туширање делува како природен антидепресив, бидејќи го стимулира мозокот со зголемени електрични импулси и носи чувство на освежување и благосостојба.
/таратур
Здравје и убавина
Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.
Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.
Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.
Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.
– „Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.
Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.
Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!
-
Хороскоп18 часаХороскоп за недела (7 декември)
-
Хороскоп2 денаХороскоп за сабота (6 декември)
-
Временска прогноза1 денСе менува ли климата? Најава за невообичаено топло време од следната седмица во месец декември – ова се информациите
-
Здравје и убавина20 часаКако полесно да ја издржите диетата за слабеење
