Здравје и убавина
Научници објаснуваат зошто од сладолед или ладни намирници болат забите
Ја знаете таа болка кога грицкате нешто ладно, или кога лижете сладолед? Научниците конечно мислат дека откриле зошто се случува ова. Откриле клетки кои реагираат на големи разлики во температурата и испраќаат сигнали до мозокот кога луѓето со чувствителни заби внесуваат нешто многу студено. Луѓето со оштетени заби се склони кон овие проблеми затоа што им се изложени нервните патишта, пишува Би-Би-Си.
Ова ново научно знаење дава основа за правење медицински препарати како што се паста за заби, гуми за џвакање и медицински пасти за заби, велат експертите.
„Сега, кога ги откривме молекулите вклучени во тој процес, можеме да работиме на лекот“, рече професорката Катарина Зимерман, која го предводеше истражувањето, чии откритија беа објавени во научното списание „Наука напредувања“.
Супстанцата на која лекот треба да дејствува за да го реши проблемот се нарекува TRPC5, а професорката Цимерман и нејзиниот тим од Универзитетот во Нирнберг ја пронајдоа во одонтобластите – клетки на сврзното ткиво кои произведуваат проколаген и предентин, органски компоненти на дентинот, од кои забите се направени. Одонтобластите формираат слој што се наоѓа помеѓу надворешниот, потешкиот дел на забот и неговиот помек ентериер.
Во надворешната обвивка на забот нема сензорни рецептори, но ги има во дентинот, бидејќи тоа е врска со пулпата, во која се наоѓаат нервните клетки. Ако се појави соголување на дентин, на пример, поради расипување на заби или заболување на непцата, одредени стимули како што се треска или одредени видови на течност може да предизвикаат болка.
Научниците ги проучувале забите на луѓето и глувците за да го проучат механизмот на болка.
„Откривме уште многу голи канали TRPC5 во забите кои имаа оштетување и кариес, така што веруваме дека пастите за заби со блокатори на оваа супстанца можат да помогнат во лекувањето на забоболка и преосетливост“, вели професорот Цимерман.
Маслото од детелина е хомеопатско помагало кое содржи супстанца способна да го блокира TRPC5, но научниците не препорачуваат употреба на масло, но препорачуваат секој што чувствува забоболка да контактира со стоматолог.
Блокирање на болка може да обезбеди итно олеснување, вели професорот Демиен Валмсли од Британското здружение на стоматолози, но важно е да се третира причината. Редовно миење на забите може да спречи заболување на забите и непцата, додаде тој.
„Ова научно истражување е многу интересно, но не треба да заборавиме на основните причини за чувствителност на забите, како и човечката перцепција на болка, која стоматолозите можат да ја третираат со елиминирање на дефектите, а на пациентите исто така им се препорачува да користат паста за чувствителни заби“, вели Волмсли.
Професорот верува дека блокаторите на TRPC5 може да се најдат во пастите за заби и другите препарати што се користат за да се спречи забоболка во иднина.
Расипувањето на забите започнува затоа што надворешниот слој и дентинот омекнуваат под влијание на киселини, кога консумираме храна или пијалоци што содржат шеќер, велат од британското здружение на стоматолози.
Со текот на времето, оваа киселина успева да го пробие забот на забите – вака се јавува кариес.
Колку почесто консумирате шеќер, толку е поголем ризикот од расипување на забите, па затоа е најдобро да јадете ваква храна како дел од главните оброци.
ФОТО: Rachel Claire / Pexels.com
Здравје и убавина
Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.
Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.
Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.
Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.
– „Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.
Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.
Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!
Здравје и убавина
Што значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши
Начинот на исхранување и правилното внесување на вода се едни од најважните навики за кои сами одлучуваме и кои значително влијаат врз нашето здравје. Многумина веруваат дека редовното пиење превриена вода може да помогне во намалување на одредени здравствени проблеми.
Кога водата ќе се загрее до точка на вриење, се смета дека дел од тешките метали и штетните материи кои можат да бидат присутни во водата од чешма се намалуваат. Британските експерти по испитување врз тоа истакнуваат исто така дека по петминутно вриење, често може да се забележи талог кој останал по ладењето на водата.
Како што се смета, топлата или жешката вода може да има различни поволни ефекти врз организмот:
- Една чаша топла вода на ден може да го поттикне чистењето на кожата, особено кај лица со сува кожа или склоност кон акни.
- Топлата вода ги релаксира мускулите, па затоа се препорачува како природен начин за ублажување менструални грчеви.
- Пиењето жешка вода наутро пред јадење или половина час по оброк може да ја подобри работата на варењето и да ја намали подуеноста и гасовите.
- Консумацијата на топла вода на празен стомак понекогаш се препорачува за смирување на уринарни тегоби и намалување на желудочната киселина.
- Редовното пиење топла вода може да ја стимулира циркулацијата, потењето и исфрлањето на токсините, што индиректно го олеснува товарот врз бубрезите.
- Ако испиете чаша топла вода околу еден час по јадење, тоа може да го забрза метаболизмот и согорувањето калории.
- Се смета дека топлата вода може да помогне и кај астма, икавица, настинки или кашлица, давајќи чувство на олеснување и дополнителна енергија.
Здравје и убавина
„Солта“ го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот ако ја користиме прекумерно
Солта го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот многу поголемо отколку што мислиме. Таа е главен извор на јод, чиј недостиг може да доведе до појава на гуша. Но, прекумерната употреба на сол исто така може да предизвика низа здравствени проблеми.
Надуеност
Доколку се борите со надуеност, намалувањето на внесот на сол може значително да помогне. Премногу сол го зголемува нивото на натриум, што доведува до задржување течности и чувство на подуеност.
Висок крвен притисок
Солта директно влијае врз крвниот притисок. Колку повеќе сол внесуваме, толку повисоко е нивото на натриум во телото, што го зголемува притисокот. Намалувањето на солта за околу 4,6 грама може да придонесе за намалување на крвниот притисок. И премалку сол не е добро, па затоа е важно внесот да биде балансиран.
Срцеви заболувања
Иако натриумот е неопходен за правилно функционирање на организмот, неговиот вишок може да доведе до кардиоваскуларни заболувања, срцева слабост и мозочен удар. Прекумерната консумација на сол го зголемува ризикот двојно. Особено ранливи се пушачите, постарите лица, дијабетичарите и луѓето со висок крвен притисок.
Когнитивни способности
Покачениот крвен притисок може да предизвика проблеми со мозокот. Лицата кои внесуваат многу сол и водат пасивен начин на живот имаат поголем ризик од намалување на когнитивните функции. Експертите препорачуваат ограничување на солта и најмалку 30 минути дневна физичка активност.
Бубрези
Бубрезите се задолжени за филтрирање на отпадните материи од крвта. Високиот крвен притисок создава притисок врз артериите и може да доведе до нивно затајување. Луѓето со бубрежни проблеми често чувствуваат подобрување ако го намалат внесот на сол. Здравјето на бубрезите е тесно поврзано со количината натриум во организмот.
Потреба за сол
Лицата кои редовно консумираат големи количини сол обично развиваат зголемена желба за уште повеќе. На нив им се препорачува постепено да ја заменат солта со други зачини, како на пример црн пипер.
Мозочен удар
Прекумерната употреба на сол го зголемува натриумот во крвта и доведува до висок крвен притисок еден од главните ризик-фактори за мозочен удар. Намалениот внес на сол е клучен за контрола на натриумот и зачувување на здравјето.
Кожа
Големото количество сол во организмот може да предизвика отоци (едеми) на рацете, нозете и глуждовите. Иако овие случаи се поекстремни, честопати може да се забележат и поумерени промени на кожата.
-
Кичево1 ден(ФОТО) Конечно „ATVA Residence Hotel & Spa“ официјално отворен, уникатен модерен хотелски комплекс, уреден според највисоки светски стандарди
-
Кичево2 часаЈовановски: „Ние во Кичево не можеме да исчистиме толку брзо колку што некои несовесни граѓани можат да расфрлаат ѓубре“
-
Хороскоп2 денаХороскоп за вторник (2 декември)
-
Магазин23 часа(ВИДЕО) „Not Gonna Run Away“ е третиот дел од „Marbled In Stone“, наше кичевско, а светско!
-
Кичево2 денаКК „Баскет Кичево“ започнува со тренинзи по термини во спортска сала, стани и ти дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери
-
Хороскоп14 часаХороскоп за среда (3 декември)
-
Македонија2 денаЈП за Државни патишта со санација на потпорниот ѕид и заштита кај Бигорскиот Манастир
-
Кичево24 часа„Canvas Print Media“ Кичево: Слики на Платно и Фото хартија, премиум Fine Art печатење со материјали од светски брендови и бесплатна достава во Кичево
