Здравје и убавина
Научници објаснуваат зошто од сладолед или ладни намирници болат забите
Ја знаете таа болка кога грицкате нешто ладно, или кога лижете сладолед? Научниците конечно мислат дека откриле зошто се случува ова. Откриле клетки кои реагираат на големи разлики во температурата и испраќаат сигнали до мозокот кога луѓето со чувствителни заби внесуваат нешто многу студено. Луѓето со оштетени заби се склони кон овие проблеми затоа што им се изложени нервните патишта, пишува Би-Би-Си.
Ова ново научно знаење дава основа за правење медицински препарати како што се паста за заби, гуми за џвакање и медицински пасти за заби, велат експертите.
„Сега, кога ги откривме молекулите вклучени во тој процес, можеме да работиме на лекот“, рече професорката Катарина Зимерман, која го предводеше истражувањето, чии откритија беа објавени во научното списание „Наука напредувања“.
Супстанцата на која лекот треба да дејствува за да го реши проблемот се нарекува TRPC5, а професорката Цимерман и нејзиниот тим од Универзитетот во Нирнберг ја пронајдоа во одонтобластите – клетки на сврзното ткиво кои произведуваат проколаген и предентин, органски компоненти на дентинот, од кои забите се направени. Одонтобластите формираат слој што се наоѓа помеѓу надворешниот, потешкиот дел на забот и неговиот помек ентериер.
Во надворешната обвивка на забот нема сензорни рецептори, но ги има во дентинот, бидејќи тоа е врска со пулпата, во која се наоѓаат нервните клетки. Ако се појави соголување на дентин, на пример, поради расипување на заби или заболување на непцата, одредени стимули како што се треска или одредени видови на течност може да предизвикаат болка.
Научниците ги проучувале забите на луѓето и глувците за да го проучат механизмот на болка.
„Откривме уште многу голи канали TRPC5 во забите кои имаа оштетување и кариес, така што веруваме дека пастите за заби со блокатори на оваа супстанца можат да помогнат во лекувањето на забоболка и преосетливост“, вели професорот Цимерман.
Маслото од детелина е хомеопатско помагало кое содржи супстанца способна да го блокира TRPC5, но научниците не препорачуваат употреба на масло, но препорачуваат секој што чувствува забоболка да контактира со стоматолог.
Блокирање на болка може да обезбеди итно олеснување, вели професорот Демиен Валмсли од Британското здружение на стоматолози, но важно е да се третира причината. Редовно миење на забите може да спречи заболување на забите и непцата, додаде тој.
„Ова научно истражување е многу интересно, но не треба да заборавиме на основните причини за чувствителност на забите, како и човечката перцепција на болка, која стоматолозите можат да ја третираат со елиминирање на дефектите, а на пациентите исто така им се препорачува да користат паста за чувствителни заби“, вели Волмсли.
Професорот верува дека блокаторите на TRPC5 може да се најдат во пастите за заби и другите препарати што се користат за да се спречи забоболка во иднина.
Расипувањето на забите започнува затоа што надворешниот слој и дентинот омекнуваат под влијание на киселини, кога консумираме храна или пијалоци што содржат шеќер, велат од британското здружение на стоматолози.
Со текот на времето, оваа киселина успева да го пробие забот на забите – вака се јавува кариес.
Колку почесто консумирате шеќер, толку е поголем ризикот од расипување на забите, па затоа е најдобро да јадете ваква храна како дел од главните оброци.
ФОТО: Rachel Claire / Pexels.com
Здравје и убавина
Еве зошто треба да јадете мед и лук на празен стомак
Конзумирањето мед со лук секое утро носи голем број здравствени придобивки, бидејќи овие две природни намирници се сметаат за ефективни природни антибиотици. Нивната комбинација е одличен природен лек во борбата против разни состојби, вклучувајќи настинки, грип и други болести.
Сулфурните соединенија во лукот и хранливите материи во медот имаат антикоагулантно дејство, со што ги тонираат вените и спречуваат тромбоза и проширени вени. Алицинот, присутен во лукот, придонесува за детоксикација на крвта, го отстранува вишокот холестерол и ги регулира триглицеридите.
Она што ја прави оваа комбинација особено погодна е можноста да се подготви однапред и да се чува долго време, што ја прави практична опција која е секогаш при рака. Се препорачува да се консумира оваа смеса седум последователни дена за да се доживеат импресивни резултати.
Органскиот или суров мед обезбедува изобилство на антиоксиданси, ензими и минерали, вклучувајќи железо, цинк, калиум, калциум, фосфор, магнезиум и селен. Богат е и со витамини B6, тиамин, рибофлавин и ниацин. Освен тоа, го поддржува варењето, го намалува нивото на холестерол и дава исклучителна енергија за телото и умот, пишува ABP News.
Лукот, пак, е нискокалорична, но хранлива храна, богата со манган, витамин B6, селен и растителни влакна. Како природен засилувач на имунолошкиот систем, лукот помага во борбата против инфекциите, а за да се зачуваат неговите хранливи својства, се препорачува да се консумира сиров лук, бидејќи готвењето може да ја намали неговата ефикасност.
Здравје и убавина
Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците
Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.
Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.
Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.
Здравствени придобивки од кафето
Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.
Повеќе енергија
Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell
Ги движи цревата
Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.
Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.
Подобрено расположение
Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.
Намален ризик од Алцхајмерова болест
Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.
Помал ризик од кардиоваскуларни болести
Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.
Подобра функција на тироидната жлезда
Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.
Потенцијални ризици
Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.
Анксиозност / анксиозност
Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.
Зголемен ризик од фрактура
Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.
Можни компликации во бременоста
Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.
Висок крвен притисок
Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.
Зависност
Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.
Здравје и убавина
Три здравствени придобивки од сок од целер
Сокот од целер, пијалок кој се прави со цедење на овој зеленчук, забележа пораст на популарноста поради неговите потенцијални здравствени придобивки.
Иако првенствено се состои од вода, сокот од целер е исто така низок со протеини, масти, јаглени хидрати, влакна и шеќер. Експертите за исхрана укажуваат на неколку можни придобивки од овој пијалок.
Сокот од целер потенцијално обезбедува одредени здравствени придобивки. Сепак, важно е да се забележи дека „истражувањето за специфичните придобивки и резултати од сокот од целер е крајно ограничено и/или спроведено на животни“, забележа нутриционистот и нутриционист Моник Ричард за Форбс.
Може да го подобри варењето и здравјето на цревата
Сокот од целер е корисен за варењето и за здравјето на цревата.
„Цедењето на целерот механички ќе ги разгради неговите нерастворливи влакна, кои се корисни за варење, регуларноста на цревата и чистење на нашиот дигестивен тракт, како и за хранење на добрите бактерии во нашите црева“, вели Ричард.
Диететичарката Алисон Тепер објаснува дека „неисцедениот сок од целер исто така може да му помогне на дигестивниот тракт правилно да функционира“.
Можни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти
Целерот содржи антиоксидантни соединенија кои ги неутрализираат слободните радикали во телото и на тој начин го намалуваат ризикот од развој на хронични болести, вели Ричард.
Фитохемикалиите во сокот од целер може да имаат антиинфламаторно дејство, придонесувајќи за целокупното здравје.
Способност за регулирање на крвниот притисок
Тепер забележува дека некои истражувања сугерираат дека сокот од целер може да помогне во регулирањето на високиот крвен притисок.
Студија од 2021 година покажала позитивна промена во крвниот притисок откако 74-годишен маж со историја на хипертензија конзумирал сок од целер на дневна основа шест месеци. Сепак, тоа било само едно истражување, а резултатите не биле конечни, пренесува Index.hr.
„Ако се конзумира во количини кои најчесто се наоѓаат во храната или во умерени порции, генерално е безбеден и хранлив“, вели Ричард.
Сепак, таа забележува дека бремените или доилките треба да бидат свесни дека конзумирањето на големи количини масло или семки од целер може да има стимулирачки ефект врз матката и затоа треба да се избегнува.
И покрај можните придобивки, важно е да се консумира сок од целер како дел од урамнотежена исхрана. Експертите ја нагласуваат различноста во исхраната и го препорачуваат целиот зеленчук како оптимален извор на хранливи материи.
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (24 април)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за четврток (25 април)
-
Кичево7 часа
Во сабота по повод празникот на „Лазаревото Воскресение“ (Лазарева Сабота) во Кичево ќе се одржи свечена поворка со традиционални каланди
-
Кичево1 ден
Жена жител на Куманово доживеала сообраќајна несреќа на патот Охрид-Кичево, се здобила со тешки телесни повреди откако возилото удрило во бетонска преграда
-
Временска прогноза1 ден
Времето утре ќе биде променливо облачно со повремени локални врнежи од дожд
-
Спорт1 ден
Ѓоковиќ: Српскиот „ас“ силно го посакува 25-иот „Грен слем“ и мисли само на победа, ништо друго.
-
Свет1 ден
Кина докажа зошто Конгресот сака да го забрани „TikTok“
-
Автомобили8 часа
Кои автомобили се најевтини за одржување во САД?