Lifestyle
Научниците открија неверојатен доказ за постоење на плажи на Марс
Марс можеби не изгледа како идеално место за одмор со неговиот сув пејзаж и високите нивоа на радијација, но новото истражување открива дека оваа планета некогаш имала плажи.
Додека претходните истражувања покажаа докази за реки и долински мрежи на Црвената планета, научниците долго дебатираа дали некогаш постоеле и океани. Сега, благодарение на нови податоци, истражувачите тврдат дека откриле закопани марсовски плажи, што дополнително ја зајакнува оваа теорија.
Марс некогаш имал плимни циклуси, бранови и реки
Според трудот објавен во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, тим од научници ја направил оваа анализа врз основа на податоци собрани од кинескиот ровер Zhurong.
„Журонг беше испратен во јужниот дел на Утопија Планиција, во близина на локации каде сателитските податоци покажаа можни палеоплажи“, изјави д-р Бенџамин Карденас од Државниот универзитет во Пенсилванија, коавтор на студијата.
Податоците покажале геолошки слоеви кои личат на бреговите на Земјата. Радарските снимки открија навалени слоеви на материјал, насочени кон пониските области – односно кон поранешниот океан.
„Радарот обично снима суптилни промени во големината на седиментот, а тоа веројатно е случај и овде“, објаснува Карденас.
Истражувачите исто така забележале дека крајбрежјето се ширело кон север со текот на времето, што укажува дека плажата напредувала во океанот најмалку 1,3 километри.
Идеално место за идни мисии
„Ова откритие покажува дека Марс некогаш имал плимни циклуси, бранови и река која носела талог. Овие природни процеси мора да биле активни подолг временски период“, додава Карденас.
Научниците се уверени дека ниеден од познатите геолошки процеси на Марс – како вулканска активност, речни текови или песочни дини – не може да објасни вакви слоеви на материјал.
Ова откритие исто така би можело да има значајни импликации за потрагата по живот на Марс.
„Плажите се места каде што се среќаваат плитката вода, воздухот и копното – средини за кои се верува дека на Земјата биле поволни за настанување на животот. Верувам дека ова е идеално место за идните мисии да бараат докази за минат живот на Марс“, вели Карденас.
Сепак, овие марсовски плажи биле далеку од тропскиот рај што го замислуваме.
„Веројатно биле многу студени“, вели Карденас, но признава дека би сакал да можел да ги види одблизу.
„Реконструирањето на античките пејзажи преку геолошки истражувања е навистина неверојатен поттик за имагинацијата.“
Извор: B92
Lifestyle
Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови
Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.
Зошто одводите се затнуваат
Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.
Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.
Едноставно решение со течност за садови
Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.
Еве како:
-
Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).
-
Додадете околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.
-
Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.
-
Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.
Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.
Резултат
По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.
Извор: B92
Lifestyle
Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома
Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.
Вкусот открива многу
Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.
Бојата не е секогаш показател
Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.
Внимавајте на цената и пакувањето
Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.
Домашен тест за проверка
Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.
Извор: RTCG
Lifestyle
Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда
Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?
Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.
Зошто млекото не е вистинскиот избор?
Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.
„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.
Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.
Тајната состојка за совршена кајгана
Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.
„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.
Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.
Клучот е во температурата
Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.
Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!
Извор: RadioSA
-
Социјални мрежи1 денВнимавајте, се шири „спам“ порака преку „Viber“, не одговарајте на пораката, бидејќи може да бидете измамени
-
Хороскоп1 денХороскоп за четврток (6 ноември)
-
Временска прогноза2 денаДо петок стабилно и без дожд, потоа нашиот регион ќе биде зафатен со нов влажен воздушен бран кој ќе услови со нови врнежи од дожд
-
Технологија10 часаКичевската корпорација во развој „CvetanskiFootage“со ексклузивен „прашалник“ и мало истражување – Дали работиш или би сакал/а да работиш од дома?
-
Македонија2 денаЛишени од слобода возачи од Битола и Прилеп, управувале возила со скоро 100 км на час повеќе од дозволеното и под дејство на алкохол
-
Временска прогноза16 часаЗа зимата 25/26 прогностичките модели укажуваат повеќе снег, но во просек за некој степен потопло време за разлика од претходно, информира Попоски
-
Здравје и убавина2 денаПрескокнување на доручекот на утро не е најдобра работа според експертите, во најмала рака тоа заменете го со чашка вода или парче овошје
-
Магазин2 денаGoogle тестира нов начин за работа со повеќе апликации на Android таблети
