Здравје и убавина
Неколку работи за „благата храна“ кои сигурно не сте ги знаеле, влијание врз сонот и расположението кај човекот

Само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба целосно да се откажете од слатките. Со оглед на тоа што нашето ментално здравје страдаше неодамна како резултат на глобалната пандемија, разбирливо е дека нашите емоции беа доста непостојани во текот на минатото и оваа година.
– Во време на стрес, обично посегнуваме по слатка храна што ни дава добро чувство. А, истражувањата покажаа дека вкупниот внесувањето на шеќер се зголеми за 53 проценти од почетокот на пандемијата – вели диетичарката Мариса Кардвел.
За жал, студија од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажува дека ова зголемување на потрошувачката на бонбони може негативно да влијае на расположението, циклусот на спиење и физичкото и менталното здравје повеќе отколку што мислиме.
„Истражувањата покажуваат дека конзумирањето премногу шеќер може да доведе до хронични здравствени проблеми како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, но исто така е во голема корелација со нерамнотежата на расположението, а тоа може да доведе до депресија на долг рок“, вели Кардвел.
Шеќерот влијае на нашата емоционална благосостојба на многу начини, но можно е да се запре.
Митот за шеќерна треска
– Краткорочните ефекти на високи нивоа на гликоза, главниот шеќер во крвта, предизвикани од конзумирање на сахароза врз нечие расположение, се такви што можат да ја намалат будноста и да предизвикаат поголемо ниво на замор во првиот час по оброкот – објаснува Кардвел.
Според една студија од Neuroscience & Biobehavioral Review, шеќерот обично не подобрува ниту еден аспект на расположение.
Долгорочно влијание
„Консумирањето големи количини шеќер е поврзано со депресија и негативни симптоми на ментално здравје, што е видливо по неколку години“, вели Кардвел.
Истражувањата покажуваат дека консумирањето дополнителни шеќери може да влијае на менталното здравје на долг рок, додека помалото внесување на дополнителни шеќери може да биде поврзано со подобро ментално здравје.
Кардвел објаснува дека некои неодамнешни истражувања наведоа неколку потенцијални причини зошто внесувањето на дополнителни шеќери може да влијае на расположението, на пример:
Потрошувачката на дополнителни шеќери поврзани со висок крвен притисок и воспаление е исто така поврзана со депресија.
Диетата богата со шеќер може да доведе до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до нарушувања на нивото на хормоните и промени во расположението.
Ефектите од шеќерот се слични на зависностите и го поврзуваат нивниот чест внес со депресија.
Колку внесување шеќер е прифатливо?
– Главните извори на шеќер се главно пијалоци засладени со шеќер, десерти, засладено кафе и чај – вели Кардвел.
Но, фактот дека дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба да се откажете од слатките работи. Луѓето се родени со наклонетост кон сладок вкус, но сепак постојат здрави начини да се излечат желбите за слатки и истовремено да се одржат расположението и нивото на шеќер во крвта под контрола.
– Наместо да земате сок или чоколадо, обидете се да го задржите внесувањето на вкупниот дневен дополнителен шеќер под шест проценти од вкупните калории – советува Кардвел.
Таа понатаму објаснува дека ако јадете 2.000 калории на ден, тоа значи дека вкупниот дополнителен внес на шеќер ќе биде под 120 калории.
Замени за шеќер
Кардвел сугерира дека наместо пијалок засладен со шеќер, да пиете свеж сок од лимон со некои билки, на пример, можете да додадете пар лисја од нане во сокот од лимон и портокал.
– Заменете го слаткиот оброк со малку повеќе протеини и здрави масти за да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се чувствувате задоволни. Хумус и крекери, путер од кикирики или неколку ореви или овошје се одлични алтернативи – смета нутриционистот.
Според неа, овошјето е природно слатко и полно со витамини, минерали и антиоксиданти, влакна и вода од која ќе бидете хидрирани и сити. Ако сакате да го завршите оброкот со нешто слатко, измешајте замрзнато овошје како што се банани и манго и направете вкусен сладолед.
Следење на внесот на шеќер
Дополнителни шеќери се кријат и во производи како што се сос од домати и преливи за салата, па затоа може да биде тешко да се пресмета колку шеќер всушност јадеш со секој оброк.
Таа препорачува да го прочитате составот на храната на пакувањето и да барате дополнителни шеќери, особено кога јадете навидум здрава храна како житарици, разни шипки или млечни производи, пишува „Real Simple“.
Знаењето е моќ и со текот на времето ќе почнете да забележувате дека вашиот појадок всушност е полн со дополнителен шеќер. Заменете ја таквата храна со алтернатива што содржи помалку грама дополнителен шеќер, а Кардвел верува дека ќе се чувствувате многу подобро во текот на денот поради помалото внесување на вакви шеќери.
ФОТО: Pexels / Pixabay
Здравје и убавина
Мувлата на овошјата може да доведе до несакани последици по здравјето на човекот

Ако мувла зафатила само еден дел од вашата храна, најверојатно мислите дека е безбедно да го отстраните тој дел и да си го изедете остантиот дел кој е „здрав“, без оглед дали се работи за овошје, зеленчук или можеби леб. Сепак, ако навистина правите вака, тоа е една многу лоша идеја.
На микроскопско ниво, мувлата расте во тенки влакна, кои се шират кружно, како корен на дрво.
Тие не се видливи со голо око, па дури и кога ќе се исече дел од местото кое видливо го зафатила мувла, дел од оваа заразна колонија останува и на остатокот од храната за кој сметате дека е сосема чист.
Ова најчесто се случува кај лебот, овошјето и зеленчукот, а со отргнувањето на мувлосаниот дел не сте го решиле проблемот целосно, бидејќи не сте ни свесни до каде е проширена оваа мувла.
Најдобро е ваквата храна, воопшто да не ја жалите и да ја фрлите, дури и да нема мувла, а на вас ви делува сомнително, подобро фрлете ја и купете свежа, бидејќи компликациите и проблемите кои можат да настанат во вашиот организам можат да бидат фатални.
Извор: Денар
Здравје и убавина
Apple подготвува AI асистент за здравје – пристигнува следната пролет

Apple активно ја проширува својата улога во вештачката интелигенција и дигиталното здравје, а најновиот чекор во оваа насока е Project Mulberry – напредна AI функција во апликацијата Health, која користи податоци од Apple Watch, iPhone и други уреди за да обезбеди персонализирани здравствени совети.
Како ќе работи Project Mulberry?
Според Марк Гурман, познат аналитичар за Apple, Project Mulberry ќе користи биометриски податоци што веќе се собираат од уредите на Apple:
-
Apple Watch ги следи отчукувањата на срцето и физичката активност.
-
AirPods може да собира податоци за дишењето и движењата.
-
iPhone и други уреди ја комплетираат сликата за здравјето на корисникот.
Врз основа на овие податоци, AI асистентот во Health ќе нуди препораки за подобрување на здравјето и кондицијата, слично како консултација со лекар.
Обучен од вистински медицински експерти
За да се осигури прецизноста на препораките, Apple ангажира вистински лекари за да го обучуваат AI моделот. Компанијата исто така планира отворање специјализиран центар во близина на Оукленд (Калифорнија), каде што експерти од различни области – спиење, исхрана, кардиологија, ментално здравје и физиотерапија – ќе снимаат едукативни видео содржини за новата услуга.
Внатрешно, оваа услуга се нарекува Health+, а Apple наводно бара познато медицинско лице кое ќе биде јавното лице на платформата.
Нови функционалности за корисниците
Покрај анализата на податоците и давањето совети, AI Health асистентот ќе воведе и нови можности:
-
Користење на камерата за проценка на формата на телото при вежбање.
-
Следење на исхраната и анализа на нутритивната вредност на оброците.
-
Кратки видео лекции за подобро разбирање на здравствените состојби и препораки за промена на животниот стил.
Кога доаѓа Project Mulberry?
Project Mulberry претставува нова фаза од претходно најавената иницијатива Project Quartz и сега е еден од приоритетите на Apple. Според Гурман, функцијата би можела да биде достапна со iOS 19.4, што значи дека нејзината премиера се очекува на пролет или лето следната година.
Apple против конкуренцијата
Apple не е првиот што влегува во оваа сфера – компании како Whoop и Oura веќе нудат AI асистенти кои анализираат здравствени податоци од уреди за носење. Сепак, Apple има предност со својот интегриран екосистем, што може да ја направи оваа функција подостапна и попрактична за корисниците.
Овој потег дополнително го забрзува трендот на интегрирање на вештачката интелигенција во уредите за носење, со цел да се подобри персонализираната здравствена заштита – едноставна, достапна и секогаш при рака.
Извор: ZD Net.
Здравје и убавина
Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.
1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.
2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.
3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.
4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).
5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.
6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.
7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.
8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.
9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.
10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (28 април)
-
Хороскоп21 час
Хороскоп за вторник (29 април)
-
Спорт4 часа
(ФОТО) Денес кичевските ривали „ФК Кичево“ и „ФК Напредок“ одиграа одличен меч од регионалната лига
-
Македонија1 ден
Од ноќеска поскапуваат нафтените деривати, ова е новата цена!
-
Спорт2 дена
ФФМ со експресно соопштение ја извести јавноста во врска со случајот ФК Гостивар
-
Скопје2 дена
СВР Скопје изрече 96 санкции, 41 од нив биле за возење со брзина поголема од дозволената
-
Магазин1 ден
„Сите за Кочани – Трчаме заедно!“ – „Денот на Европа“ со хуманитарна трка во седум македонски градови, наменета за погодените од трагедијата во Кочани
-
Занимливости1 ден
Светскиот гигант „Google“ ќе ги враќа вработените во своите канцеларии, работењето од дома ќе стане минато