Здравје и убавина
Неколку работи за „благата храна“ кои сигурно не сте ги знаеле, влијание врз сонот и расположението кај човекот
Само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба целосно да се откажете од слатките. Со оглед на тоа што нашето ментално здравје страдаше неодамна како резултат на глобалната пандемија, разбирливо е дека нашите емоции беа доста непостојани во текот на минатото и оваа година.
– Во време на стрес, обично посегнуваме по слатка храна што ни дава добро чувство. А, истражувањата покажаа дека вкупниот внесувањето на шеќер се зголеми за 53 проценти од почетокот на пандемијата – вели диетичарката Мариса Кардвел.
За жал, студија од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажува дека ова зголемување на потрошувачката на бонбони може негативно да влијае на расположението, циклусот на спиење и физичкото и менталното здравје повеќе отколку што мислиме.
„Истражувањата покажуваат дека конзумирањето премногу шеќер може да доведе до хронични здравствени проблеми како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, но исто така е во голема корелација со нерамнотежата на расположението, а тоа може да доведе до депресија на долг рок“, вели Кардвел.
Шеќерот влијае на нашата емоционална благосостојба на многу начини, но можно е да се запре.
Митот за шеќерна треска
– Краткорочните ефекти на високи нивоа на гликоза, главниот шеќер во крвта, предизвикани од конзумирање на сахароза врз нечие расположение, се такви што можат да ја намалат будноста и да предизвикаат поголемо ниво на замор во првиот час по оброкот – објаснува Кардвел.
Според една студија од Neuroscience & Biobehavioral Review, шеќерот обично не подобрува ниту еден аспект на расположение.
Долгорочно влијание
„Консумирањето големи количини шеќер е поврзано со депресија и негативни симптоми на ментално здравје, што е видливо по неколку години“, вели Кардвел.
Истражувањата покажуваат дека консумирањето дополнителни шеќери може да влијае на менталното здравје на долг рок, додека помалото внесување на дополнителни шеќери може да биде поврзано со подобро ментално здравје.
Кардвел објаснува дека некои неодамнешни истражувања наведоа неколку потенцијални причини зошто внесувањето на дополнителни шеќери може да влијае на расположението, на пример:
Потрошувачката на дополнителни шеќери поврзани со висок крвен притисок и воспаление е исто така поврзана со депресија.
Диетата богата со шеќер може да доведе до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до нарушувања на нивото на хормоните и промени во расположението.
Ефектите од шеќерот се слични на зависностите и го поврзуваат нивниот чест внес со депресија.
Колку внесување шеќер е прифатливо?
– Главните извори на шеќер се главно пијалоци засладени со шеќер, десерти, засладено кафе и чај – вели Кардвел.
Но, фактот дека дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба да се откажете од слатките работи. Луѓето се родени со наклонетост кон сладок вкус, но сепак постојат здрави начини да се излечат желбите за слатки и истовремено да се одржат расположението и нивото на шеќер во крвта под контрола.
– Наместо да земате сок или чоколадо, обидете се да го задржите внесувањето на вкупниот дневен дополнителен шеќер под шест проценти од вкупните калории – советува Кардвел.
Таа понатаму објаснува дека ако јадете 2.000 калории на ден, тоа значи дека вкупниот дополнителен внес на шеќер ќе биде под 120 калории.
Замени за шеќер
Кардвел сугерира дека наместо пијалок засладен со шеќер, да пиете свеж сок од лимон со некои билки, на пример, можете да додадете пар лисја од нане во сокот од лимон и портокал.
– Заменете го слаткиот оброк со малку повеќе протеини и здрави масти за да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се чувствувате задоволни. Хумус и крекери, путер од кикирики или неколку ореви или овошје се одлични алтернативи – смета нутриционистот.
Според неа, овошјето е природно слатко и полно со витамини, минерали и антиоксиданти, влакна и вода од која ќе бидете хидрирани и сити. Ако сакате да го завршите оброкот со нешто слатко, измешајте замрзнато овошје како што се банани и манго и направете вкусен сладолед.
Следење на внесот на шеќер
Дополнителни шеќери се кријат и во производи како што се сос од домати и преливи за салата, па затоа може да биде тешко да се пресмета колку шеќер всушност јадеш со секој оброк.
Таа препорачува да го прочитате составот на храната на пакувањето и да барате дополнителни шеќери, особено кога јадете навидум здрава храна како житарици, разни шипки или млечни производи, пишува „Real Simple“.
Знаењето е моќ и со текот на времето ќе почнете да забележувате дека вашиот појадок всушност е полн со дополнителен шеќер. Заменете ја таквата храна со алтернатива што содржи помалку грама дополнителен шеќер, а Кардвел верува дека ќе се чувствувате многу подобро во текот на денот поради помалото внесување на вакви шеќери.
ФОТО: Pexels / Pixabay
Здравје и убавина
Ако имате вишок холестерол, ова би бил вашиот појадок
Ако имате висок холестерол, тогаш некој, барем еднаш во животот ќе ви каже – не јадете јајца. Како резултат на тоа, можеби сте биле повеќе склони кон лош избор на појадок без да го сфатите тоа, вели нутриционистот Џен Волпол. Тој додава дека многу луѓе се прилично збунети кога е во прашање контролата на високиот холестерол, особено кога станува збор за појадокот.
Опциите како гранола, различни видови каша со мед или енергетски шипки добро функционираат, но не и ако имате висок холестерол. Според нутриционистот, сите три оброци се полни со јаглехидрати кои брзо се разградуваат на гликоза и предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта. На тој начин се ослободува инсулин кој го поттикнува создавањето на густи честички на лошиот ЛДЛ холестерол.
– „Наместо тоа, изберете опции богати со омега-3 масни киселини, за кои е познато дека го зголемуваат ХДЛ, добриот холестерол и потенцијално го намалуваат ЛДЛ холестеролот. Лососот, авокадото, оревите и чиа семето се одличен избор. Спротивно на популарното верување, јајцата се исто така добра опција „Тие содржат добри масти, протеини и холин, хранлива материја која поддржува здрав трансфер на холестерол“, заклучува нутриционистот.
Постојат бројни намирници кои помагаат во намалувањето на мастите, а научниците издвоиле три кои имаат најсилно дејство. Тоа се грав, модар патлиџан и артишок.
Влакна, протеини, хлорогена и фолна киселина, огромна количина на корисни минерали во составот на оваа храна помагаат да се намали нивото на вкупниот холестерол во плазмата и да се намали количината на липопротеини со мала густина.
/b92.net
Здравје и убавина
Научници откриле дека компирот содржи молекули кои го лекуваат чирот на желудник
Научниците откриле дека компирот содржи единствени антибактериски молекули кои го лекуваат чирот на желудникот. Чир на желудникот може да се третира само со компири, тврдат истражувачите од Универзитетот во Манчестер. Со оглед на необичното откритие, членовите на микробиолошкиот тим очекуваат супстанцијата која ја нарекоа “компиров сок” во догледно време да се најде во производство како диететски суплемент.
Неколку видови на компири се истражени и патентиран е процесот на цедење на гореспоменатите антибактериски молекули.
При испитувањето се откри дека бактериите во стомакот не можат да развијат отпорност на „компировиот сок“, за разлика од антибиотиците кои создаваат одреден отпор. Покрај тоа, препорачаниот додаток не предизвикува никакви несакани ефекти.
Извор: zdravjeizivot.mk
Здравје и убавина
За поздраво срце, најдобро е да вежбате подоцна наутро
Во споредба со поединците кои биле поактивни во средината на денот, оние кои биле најактивни наутро помеѓу 8 и 11 часот имале 11 до 16 отсто помал ризик од развој наа срцева болест. Кај жените ризикот е намален за 22 до 24 отсто.
За 17 отсто помал ризик од развој на мозочен удар бил забележан кај утринските вежбачи, а кај жените овој процент бил 35 отсто.
Резултатите беа објавени во European Journal of Preventive Cardiology.
„Добро е познато дека вежбањето е добро за срцето, а нашата студија покажува дека утринската активност е најкорисна за ова“, вели еден од авторите на студијата, Гали Албалак од Медицинскиот универзитетски центар во Лајден, Холандија.
„Резултатите се особено изразени кај жените, а се однесуваат и на ранобудниците и ноќните птици.
Сите учесници во студијата, 86.000 од нив, биле на возраст меѓу 42 и 78 години. Просекот бил 62 години. На почетокот на истражувањето тие не боледувале од кардиоваскуларни заболувања, но во просек биле дебели.
Нивната физичка активност била следена секој ден од февруари 2013 до 2015 година со помош на монитори за зглобови.
Научниците потоа ги следеле шест до осум години, до нивниот прв прием во болница или смрт поврзана со срцеви заболувања или мозочен удар.
Во тој период речиси 3.000 од нив развиле артериска болест, а речиси 800 од нив доживеале мозочен удар. Испитаниците кои биле физички активни помеѓу 8 и 11 часот имале најмал ризик од двете состојби, покажа студијата.
„Ова е набљудувачка студија, па не можеме да објасниме зошто врската е поизразена кај жените“, истакна Албалак. „Резултатите од нашето истражување се дополнителен доказ за здравствените придобивки од физичката активност и укажуваат дека утринската активност, особено доцните утрински активности, е најкорисна.
Лекарите препорачуваат возрасните да вежбаат умерено од 150 до 300 минути неделно, или 75 до 150 минути ако го прават тоа поенергично.
-
Кичево20 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп15 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт1 ден
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија2 дена
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Временска прогноза4 часа
Викенд временска прогноза, ќе имаме и сонце но ќе биде ладно
-
Магазин2 часа
Google Maps брише сè: Имате уште малку време, еве како да ги зачувате вашите податоци