Следете не

Здравје и убавина

Неколку работи за „благата храна“ кои сигурно не сте ги знаеле, влијание врз сонот и расположението кај човекот

Објавено пред

на

Само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба целосно да се откажете од слатките. Со оглед на тоа што нашето ментално здравје страдаше неодамна како резултат на глобалната пандемија, разбирливо е дека нашите емоции беа доста непостојани во текот на минатото и оваа година.

– Во време на стрес, обично посегнуваме по слатка храна што ни дава добро чувство. А, истражувањата покажаа дека вкупниот внесувањето на шеќер се зголеми за 53 проценти од почетокот на пандемијата – вели диетичарката Мариса Кардвел.

За жал, студија од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажува дека ова зголемување на потрошувачката на бонбони може негативно да влијае на расположението, циклусот на спиење и физичкото и менталното здравје повеќе отколку што мислиме.

„Истражувањата покажуваат дека конзумирањето премногу шеќер може да доведе до хронични здравствени проблеми како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, но исто така е во голема корелација со нерамнотежата на расположението, а тоа може да доведе до депресија на долг рок“, вели Кардвел.

Шеќерот влијае на нашата емоционална благосостојба на многу начини, но можно е да се запре.

Митот за шеќерна треска

– Краткорочните ефекти на високи нивоа на гликоза, главниот шеќер во крвта, предизвикани од конзумирање на сахароза врз нечие расположение, се такви што можат да ја намалат будноста и да предизвикаат поголемо ниво на замор во првиот час по оброкот – објаснува Кардвел.

Според една студија од Neuroscience & Biobehavioral Review, шеќерот обично не подобрува ниту еден аспект на расположение.

Долгорочно влијание

„Консумирањето големи количини шеќер е поврзано со депресија и негативни симптоми на ментално здравје, што е видливо по неколку години“, вели Кардвел.

Истражувањата покажуваат дека консумирањето дополнителни шеќери може да влијае на менталното здравје на долг рок, додека помалото внесување на дополнителни шеќери може да биде поврзано со подобро ментално здравје.

Кардвел објаснува дека некои неодамнешни истражувања наведоа неколку потенцијални причини зошто внесувањето на дополнителни шеќери може да влијае на расположението, на пример:

Потрошувачката на дополнителни шеќери поврзани со висок крвен притисок и воспаление е исто така поврзана со депресија.

Диетата богата со шеќер може да доведе до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до нарушувања на нивото на хормоните и промени во расположението.

Ефектите од шеќерот се слични на зависностите и го поврзуваат нивниот чест внес со депресија.

Колку внесување шеќер е прифатливо?

– Главните извори на шеќер се главно пијалоци засладени со шеќер, десерти, засладено кафе и чај – вели Кардвел.

Но, фактот дека дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба да се откажете од слатките работи. Луѓето се родени со наклонетост кон сладок вкус, но сепак постојат здрави начини да се излечат желбите за слатки и истовремено да се одржат расположението и нивото на шеќер во крвта под контрола.

– Наместо да земате сок или чоколадо, обидете се да го задржите внесувањето на вкупниот дневен дополнителен шеќер под шест проценти од вкупните калории – советува Кардвел.

Таа понатаму објаснува дека ако јадете 2.000 калории на ден, тоа значи дека вкупниот дополнителен внес на шеќер ќе биде под 120 калории.

Замени за шеќер

Кардвел сугерира дека наместо пијалок засладен со шеќер, да пиете свеж сок од лимон со некои билки, на пример, можете да додадете пар лисја од нане во сокот од лимон и портокал.

– Заменете го слаткиот оброк со малку повеќе протеини и здрави масти за да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се чувствувате задоволни. Хумус и крекери, путер од кикирики или неколку ореви или овошје се одлични алтернативи – смета нутриционистот.

Според неа, овошјето е природно слатко и полно со витамини, минерали и антиоксиданти, влакна и вода од која ќе бидете хидрирани и сити. Ако сакате да го завршите оброкот со нешто слатко, измешајте замрзнато овошје како што се банани и манго и направете вкусен сладолед.

Следење на внесот на шеќер

Дополнителни шеќери се кријат и во производи како што се сос од домати и преливи за салата, па затоа може да биде тешко да се пресмета колку шеќер всушност јадеш со секој оброк.

Таа препорачува да го прочитате составот на храната на пакувањето и да барате дополнителни шеќери, особено кога јадете навидум здрава храна како житарици, разни шипки или млечни производи, пишува „Real Simple“.

Знаењето е моќ и со текот на времето ќе почнете да забележувате дека вашиот појадок всушност е полн со дополнителен шеќер. Заменете ја таквата храна со алтернатива што содржи помалку грама дополнителен шеќер, а Кардвел верува дека ќе се чувствувате многу подобро во текот на денот поради помалото внесување на вакви шеќери.

ФОТО: Pexels / Pixabay

Здравје и убавина

Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Moon Moons

Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.

Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.

Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.

Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.

„Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.

Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.

Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Што значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Frank Zhang

Начинот на исхранување и правилното внесување на вода се едни од најважните навики за кои сами одлучуваме и кои значително влијаат врз нашето здравје. Многумина веруваат дека редовното пиење превриена вода може да помогне во намалување на одредени здравствени проблеми.

Кога водата ќе се загрее до точка на вриење, се смета дека дел од тешките метали и штетните материи кои можат да бидат присутни во водата од чешма се намалуваат. Британските експерти по испитување врз тоа истакнуваат исто така дека по петминутно вриење, често може да се забележи талог кој останал по ладењето на водата.

Како што се смета, топлата или жешката вода може да има различни поволни ефекти врз организмот:

  1. Една чаша топла вода на ден може да го поттикне чистењето на кожата, особено кај лица со сува кожа или склоност кон акни.
  2. Топлата вода ги релаксира мускулите, па затоа се препорачува како природен начин за ублажување менструални грчеви.
  3. Пиењето жешка вода наутро пред јадење или половина час по оброк може да ја подобри работата на варењето и да ја намали подуеноста и гасовите.
  4. Консумацијата на топла вода на празен стомак понекогаш се препорачува за смирување на уринарни тегоби и намалување на желудочната киселина.
  5. Редовното пиење топла вода може да ја стимулира циркулацијата, потењето и исфрлањето на токсините, што индиректно го олеснува товарот врз бубрезите.
  6. Ако испиете чаша топла вода околу еден час по јадење, тоа може да го забрза метаболизмот и согорувањето калории.
  7. Се смета дека топлата вода може да помогне и кај астма, икавица, настинки или кашлица, давајќи чувство на олеснување и дополнителна енергија.
Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

„Солта“ го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот ако ја користиме прекумерно

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Олександр К

Солта го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот многу поголемо отколку што мислиме. Таа е главен извор на јод, чиј недостиг може да доведе до појава на гуша. Но, прекумерната употреба на сол исто така може да предизвика низа здравствени проблеми.

Надуеност

Доколку се борите со надуеност, намалувањето на внесот на сол може значително да помогне. Премногу сол го зголемува нивото на натриум, што доведува до задржување течности и чувство на подуеност.

Висок крвен притисок

Солта директно влијае врз крвниот притисок. Колку повеќе сол внесуваме, толку повисоко е нивото на натриум во телото, што го зголемува притисокот. Намалувањето на солта за околу 4,6 грама може да придонесе за намалување на крвниот притисок. И премалку сол не е добро, па затоа е важно внесот да биде балансиран.

Срцеви заболувања

Иако натриумот е неопходен за правилно функционирање на организмот, неговиот вишок може да доведе до кардиоваскуларни заболувања, срцева слабост и мозочен удар. Прекумерната консумација на сол го зголемува ризикот двојно. Особено ранливи се пушачите, постарите лица, дијабетичарите и луѓето со висок крвен притисок.

Когнитивни способности

Покачениот крвен притисок може да предизвика проблеми со мозокот. Лицата кои внесуваат многу сол и водат пасивен начин на живот имаат поголем ризик од намалување на когнитивните функции. Експертите препорачуваат ограничување на солта и најмалку 30 минути дневна физичка активност.

Бубрези

Бубрезите се задолжени за филтрирање на отпадните материи од крвта. Високиот крвен притисок создава притисок врз артериите и може да доведе до нивно затајување. Луѓето со бубрежни проблеми често чувствуваат подобрување ако го намалат внесот на сол. Здравјето на бубрезите е тесно поврзано со количината натриум во организмот.

Потреба за сол

Лицата кои редовно консумираат големи количини сол обично развиваат зголемена желба за уште повеќе. На нив им се препорачува постепено да ја заменат солта со други зачини, како на пример црн пипер.

Мозочен удар

Прекумерната употреба на сол го зголемува натриумот во крвта и доведува до висок крвен притисок еден од главните ризик-фактори за мозочен удар. Намалениот внес на сол е клучен за контрола на натриумот и зачувување на здравјето.

Кожа

Големото количество сол во организмот може да предизвика отоци (едеми) на рацете, нозете и глуждовите. Иако овие случаи се поекстремни, честопати може да се забележат и поумерени промени на кожата.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп21 минута

Хороскоп за вторник (2 декември)

ОВЕН Не се прикажува? ( Повеќе инфо ) Може да очекувате поддршка од соработниците кои се со вас. Деловното поле...

Кичево5 часа

КК „Баскет Кичево“ започнува со тренинзи по термини во спортска сала, стани и ти дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери

КК „Баскет Кичево“ носи вистинска свежина во кошарката. Имено, по првично комплетирање на тимот, започнува со официјални тренинзни по термини,...

Македонија7 часа

ЈП за Државни патишта со санација на потпорниот ѕид и заштита кај Бигорскиот Манастир

Јавното претпријатие за државни патишта успешно реализираше проект за санација на потпорниот ѕид и заштита на регионалниот пат Р1202 во...

Македонија9 часа

Повторно паѓа цената на дизелот, бензините остануваат со иста цена за источен литар на бензинските станици ширум Македонија

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 не се менуваат, односно остануваат на исто ниво како што биле...

Спорт10 часа

ФФМ: Благодарност до селекторот Милевски, време е за нов импулс и свежа енергија во националниот тим, до 25 декември Македонија ќе има нов селектор

На денешната седница, Управниот одбор на Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) донесе одлука да не го продолжи договорот со селекторот...

Фото: Yosuke Ota @ unsplash Фото: Yosuke Ota @ unsplash
Магазин12 часа

Понекогаш е наједноставното најдобро: Печени компири со ореви и кромид

Овој рустикален рецепт комбинира три совршени текстури: крцкава печена кора, нежна внатрешност и ароматични крцкави ореви. Кромидот или празот додаваат...

Фото: Val Vesa @ unsplash Фото: Val Vesa @ unsplash
Автомобили12 часа

Најпродаваните автомобилски брендови во Европа: Шкода се искачува, азиските брендови ограничени во Топ 10

Продажбата на нови автомобили во Европа продолжува да расте, покажуваат податоците на Европската асоцијација на производители на моторни возила (ACEA)....

Фото: Solen Feyissa @ unsplash Фото: Solen Feyissa @ unsplash
Магазин12 часа

ChatGPT конечно престанува да ги користи непотребните цртички

ChatGPT долго време ги игнорираше дел од упатствата што му ги задаваат корисниците. Иако многумина бараа да не користи долги...

Фото: Timothy Hales Bennett @ Unsplash Фото: Timothy Hales Bennett @ Unsplash
Магазин12 часа

Социјалните мрежи влегуваат во ера на поделби, а Facebook и понатаму опстојува

И покрај годините шпекулации дека корисниците масовно го напуштаат, Facebook останува една од најстабилните платформи. Според ново истражување на истражувачкиот...

Фото: Jonas Leupe @ unsplash Фото: Jonas Leupe @ unsplash
Магазин12 часа

Google ги заострува правилата за Android апликациите што трошат премногу батерија

Google воведува нови правила со цел подобро управување со потрошувачката на батеријата кај Android апликациите. Компанијата најави дека наскоро ќе...

НАЈЧИТАНИ