Здравје и убавина
Неколку работи за „благата храна“ кои сигурно не сте ги знаеле, влијание врз сонот и расположението кај човекот
Само затоа што дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба целосно да се откажете од слатките. Со оглед на тоа што нашето ментално здравје страдаше неодамна како резултат на глобалната пандемија, разбирливо е дека нашите емоции беа доста непостојани во текот на минатото и оваа година.
– Во време на стрес, обично посегнуваме по слатка храна што ни дава добро чувство. А, истражувањата покажаа дека вкупниот внесувањето на шеќер се зголеми за 53 проценти од почетокот на пандемијата – вели диетичарката Мариса Кардвел.
За жал, студија од 2021 година од Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажува дека ова зголемување на потрошувачката на бонбони може негативно да влијае на расположението, циклусот на спиење и физичкото и менталното здравје повеќе отколку што мислиме.
„Истражувањата покажуваат дека конзумирањето премногу шеќер може да доведе до хронични здравствени проблеми како што се дијабетес тип 2 и срцеви заболувања, но исто така е во голема корелација со нерамнотежата на расположението, а тоа може да доведе до депресија на долг рок“, вели Кардвел.
Шеќерот влијае на нашата емоционална благосостојба на многу начини, но можно е да се запре.
Митот за шеќерна треска
– Краткорочните ефекти на високи нивоа на гликоза, главниот шеќер во крвта, предизвикани од конзумирање на сахароза врз нечие расположение, се такви што можат да ја намалат будноста и да предизвикаат поголемо ниво на замор во првиот час по оброкот – објаснува Кардвел.
Според една студија од Neuroscience & Biobehavioral Review, шеќерот обично не подобрува ниту еден аспект на расположение.
Долгорочно влијание
„Консумирањето големи количини шеќер е поврзано со депресија и негативни симптоми на ментално здравје, што е видливо по неколку години“, вели Кардвел.
Истражувањата покажуваат дека консумирањето дополнителни шеќери може да влијае на менталното здравје на долг рок, додека помалото внесување на дополнителни шеќери може да биде поврзано со подобро ментално здравје.
Кардвел објаснува дека некои неодамнешни истражувања наведоа неколку потенцијални причини зошто внесувањето на дополнителни шеќери може да влијае на расположението, на пример:
Потрошувачката на дополнителни шеќери поврзани со висок крвен притисок и воспаление е исто така поврзана со депресија.
Диетата богата со шеќер може да доведе до брзи скокови и падови на шеќерот во крвта, што доведува до нарушувања на нивото на хормоните и промени во расположението.
Ефектите од шеќерот се слични на зависностите и го поврзуваат нивниот чест внес со депресија.
Колку внесување шеќер е прифатливо?
– Главните извори на шеќер се главно пијалоци засладени со шеќер, десерти, засладено кафе и чај – вели Кардвел.
Но, фактот дека дополнителните шеќери можат негативно да влијаат на вашето расположение не значи дека треба да се откажете од слатките работи. Луѓето се родени со наклонетост кон сладок вкус, но сепак постојат здрави начини да се излечат желбите за слатки и истовремено да се одржат расположението и нивото на шеќер во крвта под контрола.
– Наместо да земате сок или чоколадо, обидете се да го задржите внесувањето на вкупниот дневен дополнителен шеќер под шест проценти од вкупните калории – советува Кардвел.
Таа понатаму објаснува дека ако јадете 2.000 калории на ден, тоа значи дека вкупниот дополнителен внес на шеќер ќе биде под 120 калории.
Замени за шеќер
Кардвел сугерира дека наместо пијалок засладен со шеќер, да пиете свеж сок од лимон со некои билки, на пример, можете да додадете пар лисја од нане во сокот од лимон и портокал.
– Заменете го слаткиот оброк со малку повеќе протеини и здрави масти за да го стабилизирате шеќерот во крвта и да се чувствувате задоволни. Хумус и крекери, путер од кикирики или неколку ореви или овошје се одлични алтернативи – смета нутриционистот.
Според неа, овошјето е природно слатко и полно со витамини, минерали и антиоксиданти, влакна и вода од која ќе бидете хидрирани и сити. Ако сакате да го завршите оброкот со нешто слатко, измешајте замрзнато овошје како што се банани и манго и направете вкусен сладолед.
Следење на внесот на шеќер
Дополнителни шеќери се кријат и во производи како што се сос од домати и преливи за салата, па затоа може да биде тешко да се пресмета колку шеќер всушност јадеш со секој оброк.
Таа препорачува да го прочитате составот на храната на пакувањето и да барате дополнителни шеќери, особено кога јадете навидум здрава храна како житарици, разни шипки или млечни производи, пишува „Real Simple“.
Знаењето е моќ и со текот на времето ќе почнете да забележувате дека вашиот појадок всушност е полн со дополнителен шеќер. Заменете ја таквата храна со алтернатива што содржи помалку грама дополнителен шеќер, а Кардвел верува дека ќе се чувствувате многу подобро во текот на денот поради помалото внесување на вакви шеќери.
ФОТО: Pexels / Pixabay
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
Здравје и убавина
Овие шест работи предизвикуваат висок крвен притисок
Високиот крвен притисок (хипертензија) претставува сериозно здравствено состојба која може да доведе до опасни, па дури и фатални последици, како што е срцевиот удар. Еве кои се најчестите причини и како може да се спречи оваа болест.
Многу лица со хипертензија често не чувствуваат никакви симптоми, па затоа лекарите препорачуваат сите лица постари од 40 години редовно да го мерат својот крвен притисок. Дополнително, важно е да се провери дали постои наследна предиспозиција за оваа состојба.
Меѓу најчестите фактори кои придонесуваат за појава на висок крвен притисок се: дијабетес тип 1 или тип 2, прекумерната телесна тежина и исхраната богата со сол.
Покрај тоа, секундарната хипертензија може да се развие како последица на заболување на бубрезите или хормонална нерамнотежа. Експертите советуваат дневниот внес на сол да не надминува 6 грама, да се консумира повеќе свеж зеленчук и овошје, да се одржува редовна физичка активност и да се избегнува алкохол.
Дополнително, се препорачува ограничување на кофеинот, престанување со пушење и обезбедување најмалку шест часа сон секоја ноќ — како клучни чекори за подобро здравје и стабилен крвен притисок.
-
Кичево2 денаОВР Кичево лиши од слобода жител на струшко, кај с.Другово „летал“ со 107 км/ч, на место каде дозволено е 50 км/ч максимална брзина
-
Хороскоп1 денХороскоп за четврток (13 ноември)
-
Временска прогноза16 часаПопоски: Следната седмица ќе имаме чести и обилни врнежи од дожд проследени со повремено силен јужен ветер
-
Македонија1 денНов случај на сообраќајна несреќа помеѓу тмв и електричен тротинет во Битола, констатирани биле тешки телесни повреди
-
Магазин1 денВашиот WhatsApp станува неосвоив – новата функција целосно ги блокира непознатите контакти
-
Здравје и убавина2 денаНаправете дома природен „Витамин Ц“ напиток
-
Магазин2 денаYouTube наградува лајкови со забавни анимации
-
Хороскоп1 часХороскоп за петок (14 ноември)
