Здравје и убавина
Неправилно миење на заби, може да придонесе до нивно лесно оштетување
Кога агресивно ги миете забите, забот лесно може да се оштети, поради што забите можат да станат чувствителни, а реакцијата на топло и студ е првиот показател.
Како резултат на грубо четкање, може да се појават следниве проблеми:
Непцата се повлекуваат
Секој заб е заштитен со забната глеѓ, најтенкиот и најтврдиот површински слој на забот, кој може сериозно да се оштети со прекумерно четкање. Оштетувањето на забната глеѓ може да доведе до повлекување на непцата, изложувајќи го коренот на забот на опасност.
Според стоматолозите, околу 10 до 20 проценти од светската популација ги оштетила непцата со прекумерно четкање, најчесто со употреба на тврди четки за заби и високо абразивни пасти за заби.
Забите стануваат преосетливи
Кога емајлот на забот е оштетен, забите можат да станат преосетливи, но исто така можат да ја променат бојата.
Ако чувствувате болка кога пиете ладни или топли пијалоци или грицкате потешка храна, тогаш е време да го посетите стоматолог.
Делот од забот во близина на непцата не е сјаен и нема светла боја
Причината зошто делот од забот долж непцата е малку потемен од остатокот на забот е тоа што тие не се заштитени со емајл на забите. Кога непцата ќе почнат да се повлекуваат, делот од забот што е видлив има потемна боја и е многу почувствителен.
Без забната глеѓ што ги штити, тие се изложени на сите видови бактерии. Значи, проблемот оди сè подлабоко, загрозувајќи го целокупното здравје на усната шуплина.
Истрошена четка
Абразијата со четка за заби е најчеста причина за абење на забите, што значи дека многу луѓе ги мијат забите на погрешен начин. Ова се случува затоа што се става премногу притисок врз забите, најчесто со четки со тврди влакна, пишува Bright Side.
Четката за заби треба да има меки влакна, сметаат стоматолозите, а притисокот врз забите мора да биде умерен.
ФОТО: pixabay/pexels
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
-
Хроника10 часаЕдногодишно бебе почина во кичевската болница, било донесено во тешка здравствена состојба, реанимација и медицинската помош не помогнале
-
Кичево1 денНоќеска во кичевски објект едно лице извршило напад врз малолетник, потоа и на неговиот татко
-
Хороскоп2 денаХороскоп за недела (23 ноември)
-
Хороскоп22 часаХороскоп за понеделник (24 ноември)
-
Македонија9 часа16 годишник од Охрид извршил обљуба врз 12 годишно девојче, видеото стигнало до уценувач
-
Македонија11 часаСе вози во „алкохолизирана“ состојба, МВР презеде мерки врз возачи на кои им е констатирано дека возеле под дејство на алкохол
