Магазин
Нови правила: Еве кога корисниците на ЕУ ќе можат сами да ја заменат батеријата во своите уреди

Регулативата ќе влезе во сила 20 дена по нејзиното објавување во Службениот весник на ЕУ.
Советот на Европската унија одобри регулатива со која се заоструваат правилата за одржливост за батериите и потрошените батерии. За прв пат, регулативата го регулира целиот животен циклус на батериите: од производство до повторна употреба и рециклирање, како и нивната безбедност, одржливост и конкурентност.
Тој ќе важи за сите батерии – од отпадни преносни батерии, батерии за електрични возила, индустриски батерии до батерии за електрични велосипеди, мопеди и ромобили.
Батериите се клучен елемент за процесот на декарбонизација и транзицијата на ЕУ кон начини на транспорт со нулта емисија. Дополнително, батериите со крајот на работниот век содржат бројни вредни ресурси и мораме да можеме повторно да ги користиме овие критични суровини наместо да се потпираме на трети земји за да ги снабдуваат. Новите правила ќе ја промовираат конкурентноста на европската индустрија и ќе обезбедат одржливост на новите батерии, придонесувајќи за зелената транзиција, изјави шпанската министерка за транзиција во животната средина, Тереза Рибера.
Како што истакнуваат од Советот на Европа, целта на новата регулатива е да се промовира циркуларната економија, што меѓу другото подразбира и проширена одговорност на производителите.
Регулативата поставува цели за производителите во однос на собирање отпадни преносни батерии (63 отсто до крајот на 2027 година и 73 отсто до крајот на 2030 година) и воведува конкретна цел за собирање отпадни батерии за лесни возила (51 отсто до крајот од 2028 година и 61 отсто до крајот на 2031 година).
Исто така, целта за враќање на литиумот од отпадните батерии е поставена на 50 проценти до 2027 година и 80 проценти до крајот на 2031 година, што може да се промени со делегирани акти во зависност од развојот на пазарот и технологијата и достапноста на литиум.
Предвидени се и задолжителни минимални нивоа на рециклирана содржина во индустриските батерии, SLI батериите и батериите за електрични возила. Тие првично беа поставени на 16 проценти за кобалт, 85 проценти за олово, 6 проценти за литиум и 6 проценти за никел. Батериите ќе треба да бидат придружени со документација за рециклирана содржина.
Во исто време, целта за ефикасност на рециклирање на никел-кадмиумските батерии е поставена на 80 отсто до крајот на 2025 година и 50 отсто до крајот на 2025 година за други отпадни батерии.
Тие особено посочуваат дека оваа регулатива предвидува крајниот корисник до 2027 година да може да ги отстрани и замени батериите вградени во уредите. Доцнењето од четири години, според Советот, им дава доволно време на производителите да го приспособат дизајнот на нивните производи на тоа барање.
Регулативата, исто така, воведува нови начини на означување и информирање, меѓу другото, за компонентите на батериите и рециклирана содржина, како и електронските „пасоши за батерии“ и QR-кодовите. Со цел да им се даде на земјите-членки и на економските оператори на пазарот доволно време да се подготват, барањата за етикетирање ќе се применуваат од 2026 година, а QR-кодот од 2027 година.
Да потсетиме дека Европската комисија го претстави тој предлог на крајот на 2020 година, а Европскиот парламент го усвои конечниот текст на регулативата на 14 јуни 2023 година. Сега останува само Советот и Европскиот парламент да ја потпишат регулативата и да ја објават во Службен весник, по што ќе стапи во сила 20 дена по објавувањето.
Lifestyle
Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.
Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.
„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.
Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.
Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.
„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.
Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.
Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.
Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.
Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.
Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома

Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.
Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.
Потребни состојки:
• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи
Постапка за чистење:
-
Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).
-
Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.
-
Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).
-
Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.
-
Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.
-
Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.
Дополнителни совети за беспрекорни патики:
Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.
За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.
Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.
Извор: Nova
Lifestyle
Природно до најубави велигденски јајца: Четири методи за црвено бојадисување без хемикалии

Васирањето велигденски јајца е еден од најубавите, најстари и најрадосни обичаи поврзани со Велигден во Македонија. Иако денес се користат најразлични бои и техники, традиционалната црвена боја сè уште има посебно значење – симболизира крвта на Христос и новиот живот.
Многу од комерцијалните бои што се продаваат низ маркетите содржат вештачки состојки и хемикалии. Но ако сакате природен пристап, постојат неколку едноставни, достапни и безбедни методи со кои можете да добиете прекрасни црвени нијанси – користејќи состојки кои веќе ги имате дома.
1. Сок од цреша или вишна
Овој метод дава интензивна, длабока црвена боја. Наместо вода, користете природен сок од цреша или вишна.
• Ставете ги јајцата во тенџере
• Прелијте ги со сокот
• Додадете 1 лажичка сол и 1 лажица оцет
• Варете ги 10–15 минути на тивок оган
• Оставете ги да отстојат во течноста за поинтензивна боја
Совет: Колку подолго стојат во сокот, толку потемна ќе биде нијансата.
2. Мелена слатка пиперка
Малку поекспериментален, но мошне интересен метод кој резултира со топла црвено-оранжева нијанса.
• Во еден литар вода додадете:
– 4 лажици слатка меленa пиперка
– 1 лажичка сол
– 1 лажица оцет
• Промешајте, па додадете ги јајцата
• Варете ги на средна температура
Важно: Користете слатка, а не лута пиперка – за да не навлезе вкусот во јајцата.
3. Лушпи од кромид
Најпознатиот и најчесто користен природен метод во македонските домаќинства.
• Соберете голема количина црвени или виолетови лушпи од кромид
• Ставете ги во тенџере со вода
• Додадете неколку јајца, 1 лажичка сол и оцет
• По желба, додадете и неколку кришки цвекло за побогата боја
• Варете 15–20 минути
• Оставете ги да се изладат во водата
Кога ќе се исушат, премачкајте ги со малку масло за сјај и дополнителна заштита.
4. Чај од хибискус
Ако сакате нешто поелегантно, пробајте со чај од хибискус – дава уникатна виолетово-црвена нијанса.
• Направете силен чај од хибискус (3–4 вреќички на половина литар врела вода)
• Додадете 1 лажица оцет
• Натопете ги варените јајца во чајот – неколку часа или преку ноќ
• За порамномерна боја, свртете ги неколкупати
Овој метод е совршен за оние кои сакаат суптилност и природен сјај.
Заклучок
Не мора да користите индустриски бои за да имате убави и впечатливи велигденски јајца. Природните методи не само што се побезбедни, туку носат и автентичен, традиционален дух во домот. А и се вистинско задоволство кога знаете дека сè сте направиле со свои раце, со малку труд и многу љубов.
Среќни празници и нека вашето велигденско јајце биде најцрвено од сите!
Извор: Novosti
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (10 април)
-
Кичево19 часа
Кичевчани во сабота со протест ќе бараат решение за дивата депонија зад кичевски „Комуналец“ која шири смрдеа повеќе од 3 години
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за петок (11 април)
-
Кичево2 дена
Се спрема најрадосната Лазарева Сабота во Кичево, утре е Втората проба за манифестацијата
-
Хроника6 часа
(ВИДЕО) Извршниот директор на Сименс со семејството загина во хеликоптерска несреќа во САД
-
Дом и уредување1 ден
Дали имате мувла во домот? Овие три секојдневни навики можат да бидат причината
-
Lifestyle1 ден
Без хемикалии и бои: Како природно да добиете виолетови велигденски јајца
-
Магазин1 ден
Дали полнењето на телефонот до 100% ја уништува батеријата? Еве што велат експертите