Следете не

Здравје и убавина

Овие четири намирници се исто така причина за непријатниот мирис од устата, а сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

Сите знаеме од што најчесто е причина за лошиот здив од устата, но истата причина за тој непријатен мирис може да биде и друга храна, па дури и некоја што ја користиме мислејќи дека со неа ја прикриваме „аромата“од устата.

1. Алкохол

Алкохолот делува како диуретик, што значи дека го зголемува излачувањето на течности од организмот, од што често последица е дехидрирањето. Тоа се случува во нашата уста, односно по неколку испиени чаши устата ни станува сува и со непријатен мирис, затоа што алкохолот го спречува создавањето на плунка во устата. Без плунка остануваме без ензимите кои ги разградуваат лошите бактерии во усната шуплина, а нивното забрзано размножување предизвикува лош здив. Затоа пијте една чаша вода по секоја испиена чаша алкохол.

2. Гуми за џвакање со вкус на ментол

Судејки според рекламите производите на база на ментол се единствените чудотворци кои не водат до свежиот здив. Факт е дека ментолот ја освежува устата, но тој за неколку минути испарува и го снемува, па устата станува неподносливо миризлива. Причината за тоа се скриените шеќери, кои предизвикуваат лоши бактерии во устата кога доаѓаат во контакт со сулфурот, а сулфурот е главниот виновник за лошиот здив. Затоа наместо купени освежувачи користете природни.

3. Црвено месо

Исхраната богата со протеини најчесто резултира со лош здив. Таа појава настанува затоа што организмот не може да преработи голема количина на протеини, а последицата е бавно разградување во цревата, после што токсините како што се амонијакот ги има низ цело тело и тие всушност испаруваат низ устата.

4. Суво овошје

Сувото овошје не само што е преполно со шеќери кои се погодни за равој на бактерии, туку и изобилува со влакна од целулоза, кои остануваат меѓу забите и го насобираат шеќерот. За да ги отстраните влакната пред да се натрупаат бактериите, задолжително користете конец за чистење заби.

Здравје и убавина

Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Објавено пред

на

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.

Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.

„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.

Само 10 проценти од луѓето спијат на грб

Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.

Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.

Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Објавено пред

на

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.

Храна која ги смирува киселините во желудникот:

Чај од ѓумбир

Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.

Банани

Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.

Бадемово млеко

Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.

Овесни снегулки

Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.

Коморач

Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.

Кефир и алое

Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.

Лиснат зеленчук

Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Објавено пред

на

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.

Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.

Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.

Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.

Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.

/denar

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle6 часа

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин6 часа

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

Магазин6 часа

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако...

Автомобили6 часа

BMW претстави експериментален автомобил со “супермозок” ВИДЕО

BMW го претстави новиот експериментален електричен автомобил Vision Driving Experience, опремен со својот компјутер Heart of Joy. Овој автомобил не...

Автомобили6 часа

Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo

Dacia, која веќе ја освежи својата понуда со моделот Spring, се подготвува да понуди нов електричен автомобил кој ќе биде...

Lifestyle6 часа

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик...

Магазин6 часа

Вечната дилема: HDMI, DisplayPort или USB-C – кој е најдобар избор за 4K монитор?

Кога ќе се обидете да поврзете нов 4K монитор, со сигурност ќе забележите различни портови на задната страна – HDMI,...

Магазин6 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Магазин6 часа

Android 16 Beta носи нови функции за професионални фотографи

Google ја објави втората јавна бета верзија на Android 16, воведувајќи нови функции за професионалните фотографи кои бараат поголема контрола...

Магазин6 часа

Android 16 конечно би можел да дозволи прилагодување на кратенките на тастатурата

Додека некои се скептични за плановите на Google да го претвори Chrome OS во Android за да се натпреварува со...

НАЈЧИТАНИ