Lifestyle
Познат готвач открива каде грешиме кога правиме пире од компири

Пирето од компири е омилен прилог во многу домаќинства, особено за јадења со месо и риба. Меѓутоа, иако изгледа лесно за подготовка, според познатиот британски готвач Маркус Веринг, многу луѓе прават истите грешки кога го подготвуваат овој популарен прилог.
Маркус Веринг, готвач кој ја водеше ресторантската кујна на ресторанот „Маркус Белгравиа“ со Мишелин ѕвезда, го сподели својот рецепт за пире од компири во својата книга „Marcus Everyday“. Тој открива некои од најчестите грешки што ги прават многу домаќинки и готвачи, а кои може да го направат пирето помалку вкусно или со неправилна текстура.
Што прават повеќето луѓе погрешно кога прават пире?
„Млекото, путерот, солта и биберот често се користат во пирето за да се подобри вкусот, но сепак, извлекувањето на совршено пире не е толку лесно колку што изгледа“, вели Веринг. За да го добиете најдоброто пире од компири, тој препорачува следниве важни точки:
Рамномерно сечење на компирите
За пирето да биде кремасто и со добра текстура, важно е компирите да бидат со слична големина. Откако ќе ги измиете, излупите и исушите компирите, треба да ги исечете на коцки со иста големина. Ако не го направите ова, помалите парчиња ќе се сварат побрзо и ќе впијат премногу вода, додека поголемите парчиња ќе останат неварени. Рамномерното сечење на компирите е клучно за совршено пире.
Варијте ги компирите на тивок оган
Многумина погрешно ги варат компирите на висока температура, но според Веринг, компирите треба да се варат на тивок оган. Ако компирите се сварат на превисока температура, надворешната страна ќе биде сварена пред средината, што ќе резултира со невкусно и водено пире. Важно е компирите да се варат на умерен оган, така што ќе се сварат рамномерно и ќе добијат совршена текстура.
Не брзајте после варењето
Клучниот совет што го дава Веринг е „не брзајте“. Откако компирите ќе се сварат, треба да се исцедат и да се остават да отстојат околу пет минути. Ова ќе овозможи вишокот течност да се исцеди, а топлината ќе навлезе во јадрото на компирот, што ќе ја подобри текстурата и ќе овозможи полесно комбинирање со путер, сирење или кајмак.
Трик за совршено пире
„Кога компирите се целосно сварени, но не се распаднат, исцедете ги и оставете ги да отстојат неколку минути. Потоа, благо протресете ги и вратете ги во тавата, но не на оган. Компирите треба да бидат доволно жешки за да го впијат путерот“, додава Веринг.
Со овие совети, вашето пире од компири ќе биде кремасто, вкусно и со совршена текстура, како од ресторанот!
Извор: B92
Lifestyle
Работи што генерацијата Z не сака да ги работи

Генерацијата Z сè повеќе ги избегнува одредени работни места на почетно ниво, незадоволни од ниските плати и фиксното работно време што некогаш беа вообичаени. Според бизнис експертот Абигејл Рајт, оваа генерација – младите луѓе на возраст од 13 до 28 години – има сосема поинаков поглед на кариерите и условите за работа во споредба со нивните претходници.
Зошто е ова важно?
Неодамнешна анкета на Галуп покажа дека ангажманот на вработените во САД паднал на најниско ниво во последната деценија, при што само 31% од работниците се активно вклучени во своите работни места. Најголем пад е забележан кај оние под 35 години, а генерацијата Z покажува намалена подготвеност да прифаќа работни места што постарите генерации ги сметале за неопходен почеток на кариерата.
Работни места на „црната листа“
Рајт наведува неколку категории на работни места што генерацијата Z генерално ги одбива:
-
малопродажба и угостителство,
-
работа во кол-центри и поддршка на клиенти,
-
физички работни места во магацини,
-
„ригидни“ корпоративни улоги со работно време 9–17 часот,
-
продажба исклучиво на провизија,
-
неплатени пракси.
Многу од овие позиции младите ги сметаат за недоволно платени, премногу барачки и без достоинство.
Редефинирање на „добра работа“
Високите стапки на прегорување и физичкиот напор дополнително ги одвраќаат младите луѓе од магацини и кол-центри. Традиционалните канцелариски улоги, пак, се заменуваат со пофлексибилни аранжмани и работа од далечина.
„Генерацијата Z го редефинира значењето на добра работа и, искрено, тоа одамна требаше да се случи“, вели Рајт. „Многу улоги што миленијалците или генерацијата X ги толерираа, денес се сметаат за недоволно платени, премногу барачки и ментално исцрпувачки.“
Новите финансиски реалности
„Овие работни места можеби функционираа пред 20 години – ниски долгови, ниска кирија, делење стан со пријатели. Но денес киријата е енормна, долговите се натрупани и едноставно не можете да си дозволите ниско платени позиции“, вели Кевин Томпсон, извршен директор на 9i Capital Group.
„Генерацијата Z научи да поставува граници“
Рајт додава: „Зошто би останал на ниско платена, високо-стресна работа без флексибилност, кога можеш да бидеш фриленсер или да градиш кариера од далечина?“
Дру Пауерс, основач на Powers Financial Group, се согласува: „Ги видоа своите родители како работат од 9 до 17 часот во канцеларија, само за на крај да бидат отпуштени. Затоа генерацијата Z избира искуства и слобода наместо статус-кво.“
Што носи иднината?
Експертите сметаат дека работни места со флексибилност, почит и фер плата ќе продолжат да ги привлекуваат младите. Компаниите што ќе одбиваат да се прилагодат, пак, ќе се соочат со недостиг на кадар.
„Генерацијата Z е тука за да промени правила,“ заклучува Рајт. „А компаниите што ќе понудат транспарентност, ментално здравје како приоритет и фер услови – ќе напредуваат во следната деценија.“
Извор: Index
Lifestyle
Дали моето куче ме сака: Знаци што го докажуваат тоа

Ако некој има посебно место во нашето срце, нормално е да сакаме да знаеме дали тој чувствува исто за нас. Истото важи и за нашите најверни придружници – кучињата. Иако не можат да кажат „Те сакам“ со зборови, тие имаат свои начини да ја покажат љубовта.
Во продолжение ви ги претставуваме најсигурните знаци дека вашето куче ве сака.
Верувајте му на инстинктот
Како што кучињата се потпираат на сопствените инстинкти, така и ние треба да веруваме на чувството кога ќе препознаеме љубов и наклонетост кај нив.
Најчести знаци на љубов кај кучињата
1. Контакт со очи
Кога вашето куче ве гледа длабоко во очите, тоа е јасен знак на поврзаност. Научно е докажано дека нивото на „хормонот на љубовта“ – окситоцин, се зголемува и кај вас и кај кучето во тие моменти.
2. Секогаш е покрај вас
Куче кое ве сака сака да е во ваша близина – било да шетате, готвите или одмарате.
3. Ви носи подароци
Коска, играчка или омилен предмет – тоа е негов начин да ви покаже дека ви верува и ве сака.
4. Спокојно го прифаќа вашето заминување
Куче кое има доверба знае дека ќе се вратите. Радоста при повторна средба е најубав доказ за неговата љубов.
5. Мавтање со опашка
Иако опашката може да значи и возбуда, радосното мавтање при вашето присуство е знак на среќа и наклонетост.
6. Ве теши кога ви е тешко
Кучето чувствува кога не сте добро и ќе се обиде со својата блискост да ви ја олесни ситуацијата.
7. Го сака вашиот допир
Кога дозволува да го галите, особено на чувствителни места како стомакот или вратот, тоа значи дека ви верува и ве сака.
8. Заштитничко однесување
Кога почувствува опасност, вашето куче може да застане пред вас за да ве заштити – уште еден доказ за длабока врска.
9. Лижење
Кучињата лижат за да покажат грижа – тоа е нивен начин на изразување наклонетост.
10. Спиење покрај вас
Куче кое сака да спие блиску до својот сопственик покажува доверба и љубов.
Заклучок
На прашањето „Дали моето куче ме сака?“ – одговорот најчесто е „Да“. Доволно е да ги набљудувате неговите гестови, движења и реакциите во секојдневието. Колку повеќе градите доверба, толку повеќе ќе ја препознавате безусловната љубов на вашиот четириножен пријател.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Кој пијалок е поштетен за здравјето: пивото или газираните сокови?

Во потрагата по освежување, многумина често посегнуваат по пиво или газирани сокови, без да размислат за нивното долгорочно влијание врз здравјето. Иако повремената консумација не е опасна, честото и прекумерното пиење може да има сериозни последици.
Газирани сокови – шеќерна стапица
-
Содржат големи количини шеќер, конзерванси и вештачки засладувачи.
-
Зголемуваат ризик од:
-
дебелина
-
дијабетес тип 2
-
срцеви заболувања
-
-
Негативно влијаат на забите, предизвикувајќи кариес и оштетување на глеѓта.
Пиво – алкохол кој не е безопасен
-
Содржи алкохол, кој може да предизвика:
-
проблеми со црниот дроб
-
зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања
-
развој на зависност
-
-
Иако има помал процент на алкохол од жестоките пијалоци, често се консумира во поголеми количини, што дополнително го оптоварува телото.
Умереноста е клучот
-
Повремената консумација на пиво или газирани пијалоци генерално не е проблем.
-
За долгорочно здравје, се препорачува:
-
умерено пиење
-
замена со поздрави опции: вода, минерална вода, природни сокови без шеќер.
-
Извор: RadioSA
-
Спорт2 дена
(ФОТО) Кичевски „ФК Напредок“ ги наполни трибините со љубители на фудбалот, а играчите им возвратија со победа за почеток на сезоната
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (15 септември)
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за вторник (16 септември)
-
Македонија1 ден
Од ноќеска цените на горивата се намалуваат
-
Временска прогноза1 ден
Од денес ќе дува засилен ветер од северен правец, додека времето ќе биде стабилно
-
Здравје и убавина1 ден
Единствен рецепт за појак имунитет
-
Скопје3 часа
(ВИДЕО) Снимка од подметнувањето на пожарот во Пинтија, каде ние човечноста?!
-
Скопје1 ден
(ВИДЕО) Уништени над 4 тони и 18 илјади стебла марихуана и повеќе од 21 килограми друга дрога