Следете не

Храна

Шест работи кои треба да се знаат за јадењето „Карфиол“ и зошто е тоа здраво

Објавено пред

на

Карфиолот е складиште на здрави јаглехидрати, влакна, антиоксиданти, витамини, калиум, калциум и железо. Откриваме зошто треба да се јаде што е можно почесто и како правилно да се подготви. Еве неколку работи кои се битни да ги знаете за неговото дејство:

Запира воспаление во телото

Антиоксидансите во карфиолот ги зајакнуваат клеточните wallsидови за да ги заштитат од оштетување и да спречат оксидативен стрес. Ова спречува слабеење на имунолошкиот систем и го намалува ризикот од развој на хронични заболувања.

Го регулира крвниот притисок

Сулфорафан, соединение кое се наоѓа во карфиолот, игра клучна улога во нормализирање на крвниот притисок. Покрај тоа, помага во зајакнување на theидовите на крвните садови и спречува кардиоваскуларни болести.

Ги зајакнува коските

Карфиолот е невообичаено богат со витамин К, кој е одговорен за јачината на коските, го подобрува згрутчувањето на крвта и ја инхибира калцификацијата на крвните садови, што ги прави поеластични.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Еден дел од карфиол содржи дневна потреба за витамин Ц (неколку пати повеќе отколку кај агрумите), што ја зголемува отпорноста на организмот кон вируси, спречува развој на воспалителни процеси и стимулира антитела.

Забрзува губење на тежината

Карфиолот, како и целиот зеленчук, претежно се состои од јаглехидрати. Сепак, таа е една од омилените јадења на нутриционистите поради ниската калорична содржина и големата содржина на растителни влакна и витамини. Тоа е одлична алтернатива за компири, ориз и тестенини.

Како да се подготви карфиол?

Едноставно динстајте ја карфиолот и додадете малку црн пипер и лажица маслиново масло. Со минимум напор, ќе добиете вкусен, хранлив оброк со многу помалку калории отколку, на пример, компири. Таквото јадење може да биде одлична вечера, бидејќи карфиолот има низок гликемиски индекс, така што нема да предизвика скокови на шеќер во крвта.

Карфиолот може да се користи како основа за пица! За да го направите ова, направете пире од карфиол, додадете јајце и малку сол, формирајте “тесто” и печете 6-8 минути. После тоа, раширете го полнењето и печете уште 20 минути. Ова е одлична здрава алтернатива на вашето омилено нездраво лекување.

ФОТО: Pixabay
Извор: vesti-online.com

Храна

Истражување покажа со која храна здравите луѓе го започнуваат денот

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Alexas_Fotos

Луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина или да одржат здрава тежина, јадат оброци со ограничена количина. Ваквата диета тешко се одржува на долг рок и поради тоа по одреден период повторно се дебелеат.

Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без да се откажуваат се неисцрпен извор на информации за експертите.

Техничкиот истражувачки центар VTI во Финска четири месеци ги проучувал навиките во исхраната на 147 здрави луѓе со здрава тежина.

Истражувачите, предводени од д-р Ана-Лина Вуринен, откриле дека здравите луѓе обично јадат три вида храна за појадок.

Овошјето било најпопуларен избор за 51 отсто од испитаниците, 41 отсто јаделе млечни производи, додека 33 отсто избрале овесни снегулки.

Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со овој вид на храна.

Најинтересно е што само 26 отсто од испитаниците признале дека пиеле кафе со појадок, додека останатите 74 отсто одат на работа и ги извршуваат своите обврски без помош на кофеин.

„Наместо да ја ограничите вашата исхрана и да ја избегнувате омилената храна, прекумерната тежина или дебелеењето може да се спречи ако поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, претпочитајќи квалитет отколку квантитет кога станува збор за оброците“, вели д-р Ана-Лина Вуринен. .

Прочитај повеќе...

Магазин

Кремасто рижото со печурки – совршен избор за ручек

Објавено пред

на

Состојки:

  • 200 гр свежи печурки (или мешани по избор)
  • Сол, бибер, свеж магдонос
  • 50 гр путер (по можност несолен)
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 чаша (околу 200 гр) ориз арборио
  • 500 мл пилешка или зеленчукова супа (за вегетаријанска верзија)
  • Дополнителна вода или супа по потреба
  • Пармезан (изобилно)

Подготовка

1. Подготовка на печурките

Исчистете и ситно исечкајте ги печурките. Пропржете ги во тава на средна температура без премногу маснотии, додека не омекнат и не ја испуштат сопствената течност. Зачинете ги со сол, бибер и свеж магдонос. Тргнете ги на страна.

2. Основа за рижото

Во истото тавче растопете го путерот, па додајте ситно исечкан кромид и лук. Пржете додека кромидот не стане стаклест и нежен, ослободувајќи ја својата сладост и арома.

3. Додавање на оризот

Додадете го оризот арборио и кратко пропржете додека не стане малку проѕирен и не ги впие аромите. Почнете постепено да ја додавате супата, по малку, со постојано мешање. Кога оризот ќе ја впие течноста, додадете уште супа. Овој процес треба да биде постепен за да се постигне карактеристичната кремаста текстура на рижото.

Кога оризот е речиси омекнат, вратете ги печурките во тавата за да се соединат вкусовите.

4. Финални чекори

На крајот, додадете уште малку путер за дополнителна кремастост и изрендајте изобилно пармезан. Нежно измешајте додека кашкавалот не се стопи и соедини со останатите состојки. По потреба, додадете дополнително сол и бибер.


Совети за совршено рижото

Често мешајте – мешањето помага да се ослободи скробот од оризот, што му дава на рижото кремаста текстура. ✔ Не го плакнете оризот – за разлика од другите јадења, овде скробот е клучен за вистинскиот резултат. ✔ Користете топла супа – додавањето ладна течност го забавува готвењето и ја менува текстурата. ✔ Додадете сирење и путер на крајот – за да се задржи нивниот полн вкус и да му дадат финален сјај на јадењето.


Без разлика дали го правите за себе или го споделувате со некој близок, кремастото рижото со печурки секогаш ќе биде вистински избор! Уживајте во готвењето и во секој залак!

Извор: LIZ

Прочитај повеќе...

Магазин

Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Објавено пред

на

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на подготовка е едноставен, бара минимално време, а резултатот е природен, вкусен и здрав производ кој не може да се спореди со индустриските варијанти.

Освен што има богат и кремаст вкус, киселото млеко е одличен извор на протеини и пробиотици, кои го подобруваат варењето на храната и ја одржуваат балансот на цревната микрофлора.

Состојки:

  • 3 литри млеко (по можност со 3,8% маснотии)
  • 1 лажичка шеќер
  • 350 г кисела павлака

Начин на подготовка:

  1. Во млекото додадете шеќер и оставете го да зоврие.
  2. Потоа исклучете го огнот и оставете го малку да се излади. Оптималната температура е ако можете да го држите прстот во млекото 10 секунди без да ве пече. Некои баби ја проверувале температурата и со лактот – ако не е премногу жешко, значи дека е подготвено.
  3. Одвојте околу 300 мл топло млеко во посебен сад и додајте ја павлаката. Измешајте добро додека не добиете мазна смеса.
  4. Истурете ја оваа смеса во остатокот од топлото млеко и убаво измешајте со лажица.
  5. Префрлете го млекото во сад во кој ќе се закисели. Најдобро е да користите глинена тегла, но може и друг сад.
  6. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го преку ноќ на собна температура.
  7. Следното утро, ставете го киселото млеко во фрижидер и оставете го 24 часа пред да го консумирате.

Совет:

Некогаш мајките додаваа кора од леб во млекото за да помогнат во згуснувањето. Доколку користите млеко со помала масленост, ова е одличен начин да добиете погуста текстура.

Со овој рецепт, ќе подготвите вкусно, природно и здраво домашно кисело млеко, исто како што правеле нашите баби!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

На денешен ден3 часа

На денешен ден – 13 мај

1792.- Роден е италијанскиот свештеник Џовани Мастаи Ферети (Џовани, Ферети), од 1846 година папата Пиј IX (Пиј). За време на...

Кичево3 часа

„ЕВН Кичево“ денес на терен, следните кичевски села ќе бидат без електродистрибуција во домаќинствата

Како што информираат од ЕВН, поради зафати на електродистрибутивната мрежа денес 13.05 – вторник, „ЕВН КЕЦ Кичево“ ќе работи на терен,...

Хороскоп6 часа

Хороскоп за вторник (13 мај)

Овен Дневниот хороскоп ви предвидува огромен наплив на енергија и креативност во средината на денот, одеднаш ќе можете да го...

Храна12 часа

Истражување покажа со која храна здравите луѓе го започнуваат денот

Луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина или да одржат здрава тежина, јадат оброци со ограничена количина. Ваквата диета тешко...

Скопје12 часа

СВР Скопје со акциска за мотоцикли и велосипеди

Синоќа (11/12.05.2025) од страна на Одделението за безбедност на патниот сообраќај при СВР Скопје во периодот од 17.00 до 01.00...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за понеделник (12 мај)

ОВЕН Марс сепак го зголемува вашиот стрес, бидејќи неговата главна идеја е да работите побрзо – ако се притиснете на...

Македонија1 ден

МВР ќе поднесе кривична пријава за мачење животни, по видеото истакнато во јавноста

ОВР Куманово до ОЈО Крива Паланка ќе поднесе кривична пријава против А.А. (23) од Крива Паланка поради сомнение за сторено...

Хроника2 дена

Утрово кичевчанец со секира уби татко, неговата мајка е во неконтактибилна состојба

Денеска (11.05.2025) во 07.10 часот, полициски службеници од ОВР Кичево го лишија од слобода Е.А.(48) од селото Србјани, кичевско поради...

Скопје2 дена

Кривична пријава против турски државјанин за обид за убиство во Скопје, одреден му е притвор

Единицата за насилен криминал при СВР Скопје до ОЈО Скопје поднесе кривична пријава по брза постапка против У.Х. (35) од...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (11 мај)

Овен Стравовите се вовлекоа во твоето срце. Не сте сигурни дали ве сакаат затоа што вредите како личност или затоа...

НАЈЧИТАНИ