Следете не

Храна

Шест работи кои треба да се знаат за јадењето „Карфиол“ и зошто е тоа здраво

Објавено пред

на

Карфиолот е складиште на здрави јаглехидрати, влакна, антиоксиданти, витамини, калиум, калциум и железо. Откриваме зошто треба да се јаде што е можно почесто и како правилно да се подготви. Еве неколку работи кои се битни да ги знаете за неговото дејство:

Запира воспаление во телото

Антиоксидансите во карфиолот ги зајакнуваат клеточните wallsидови за да ги заштитат од оштетување и да спречат оксидативен стрес. Ова спречува слабеење на имунолошкиот систем и го намалува ризикот од развој на хронични заболувања.

Го регулира крвниот притисок

Сулфорафан, соединение кое се наоѓа во карфиолот, игра клучна улога во нормализирање на крвниот притисок. Покрај тоа, помага во зајакнување на theидовите на крвните садови и спречува кардиоваскуларни болести.

Ги зајакнува коските

Карфиолот е невообичаено богат со витамин К, кој е одговорен за јачината на коските, го подобрува згрутчувањето на крвта и ја инхибира калцификацијата на крвните садови, што ги прави поеластични.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Еден дел од карфиол содржи дневна потреба за витамин Ц (неколку пати повеќе отколку кај агрумите), што ја зголемува отпорноста на организмот кон вируси, спречува развој на воспалителни процеси и стимулира антитела.

Забрзува губење на тежината

Карфиолот, како и целиот зеленчук, претежно се состои од јаглехидрати. Сепак, таа е една од омилените јадења на нутриционистите поради ниската калорична содржина и големата содржина на растителни влакна и витамини. Тоа е одлична алтернатива за компири, ориз и тестенини.

Како да се подготви карфиол?

Едноставно динстајте ја карфиолот и додадете малку црн пипер и лажица маслиново масло. Со минимум напор, ќе добиете вкусен, хранлив оброк со многу помалку калории отколку, на пример, компири. Таквото јадење може да биде одлична вечера, бидејќи карфиолот има низок гликемиски индекс, така што нема да предизвика скокови на шеќер во крвта.

Карфиолот може да се користи како основа за пица! За да го направите ова, направете пире од карфиол, додадете јајце и малку сол, формирајте “тесто” и печете 6-8 минути. После тоа, раширете го полнењето и печете уште 20 минути. Ова е одлична здрава алтернатива на вашето омилено нездраво лекување.

ФОТО: Pixabay
Извор: vesti-online.com

Магазин

Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Објавено пред

на

Фото: Anton @ unsplash

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.

Основен рецепт

Состојки:

  • 2 зрели банани

Подготовка:

  1. Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.

  2. Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.

  3. Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.

  4. Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.


Идеи за вкусови:

Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:

  • Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед

  • Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник

  • Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)

  • Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)


Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!

Прочитај повеќе...

Магазин

Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Објавено пред

на

Фото: Rodion Kutsaiev @ unsplash

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.

Потребни состојки:

  • 150 г свежи или одмрзнати малини

  • 40 г пастеризирани белки од јајца

Подготовка:

  1. Подготовка на овошјето:
    Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките.

  2. Матење белки:
    Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег.

  3. Комбинирање:
    Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.

Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп9 часа

Хороскоп за недела (29 јуни)

ОВЕН Ќе ви биде доста тешко да ги контролирате емоциите, особено кога станува збор за љубовни интереси и односи со...

Lifestyle22 часа

Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик

Не мора да одите во скап ресторан за да уживате во совршено кремаста кајгана која се топи во устата. Со...

Магазин22 часа

Крај на една ера: Microsoft се збогува со „Blue Screen of Death“

Microsoft објави дека ја укинува легендарната порака за грешка позната како „Blue Screen of Death“ (BSOD), симбол на фрустрација и...

Магазин22 часа

iOS 26: Ова се iPhone моделите што добиваат надградба

Apple на својот годишен настан WWDC 2025 официјално го претстави iOS 26 — новата верзија на оперативниот систем која носи...

Временска прогноза1 ден

Викенд метео вести: Еве какво време ни претстои денес и утре

Под влијание на стабилна и на посвежа воздушна маса од север, викендов (сабота и недела 28 и 29 јуни) во...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (28 јуни)

ОВЕН Пред вас е поволен период доколку имате во план некои нови потези на работно поле. Имате проблеми со саканата...

Временска прогноза2 дена

Доаѓа дожд према нашиот регион, ова се последните метео вести

Поради прилив на поладен воздух од север на висина, денес (петок 27 јуни) во попладневните  и во вечерните часови во...

Кичево2 дена

Предмалку случена сообраќајка во близина на с.Извор кичевско, правец Кичево-Охрид

Предмалку се случила сообраќајна несреќа на патот Кичево-Охрид во близина на с.Извор. Од информации од терен дознаваме дека сообраќајот бил...

Автомобили2 дена

Перу прва во светот со старосна граница за возачки дозволи: по 80-тата година нема обновување

Перу стана првата земја во светот што воведе старосна граница по која возачите повеќе нема да можат да ја обновуваат...

Магазин2 дена

Дали е штетно батеријата да се полни неколку пати на ден?

Не, честото полнење на телефонот не е штетно – напротив, полнењето во пократки интервали може да помогне батеријата да трае...

НАЈЧИТАНИ