Храна
Денес започнува Есен, направете десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне
Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви
Состојки:
220гр путер
1 чаша кафеав шеќер
½ чаша бел шеќер
2 лажички екстракт од ванила
2 јајца
2 чаши брашно
½ лажичка сода бикарбона
¼ лажичка сол
1 чаша сецкани ореви
За фил:
220гр путер
3 чаши шеќер во прав
3 лажици јаворов сируп
1/3 чаша слатка павлака
1 чаша ореви
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.
Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.
Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.
Во меѓувреме, подгответе го филот.
Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.
Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.
Извор: Попара
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Магазин
Вкусна кремаста супа од домати
Состојки:
- 225 гр путер,
- 225 гр кромид,
- 60 гр мазно брашно,
- 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
- 150 мл пилешки супа,
- 25 гр шеќер,
- 2 лажички сол,
- 1/3 лажичка бибер,
- 100 мл слатка павлака,
- 100 мл млеко 2 лажици мед
Подготовка:
Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.
Магазин
Рецепт за кремасто рижото кое ги исполнува сите критериуми за совршен ручек
Брзо, здраво, вкусно и со разумна цена – ова се четири критериуми кои прават одлично јадење, а рижото со спанаќ ги задоволува сите. Постојат многу рецепти за овој специјалитет што ќе ги сакаат вегетаријанците, па дури и децата кои не сакаат зеленчук, а овој е покремаст и повкусен од сите нив.
Во продолжение прочитајте рецепт за рижото со спанаќ и сирење кое е толку вкусно што и најголемите љубители на месо нема да размислат два пати за тоа.
Рижото со спанаќ и сирење – состојки:
- мала главица црвен кромид
- 2 чешниња лук
- 1,5 чаши ориз
- 150 – 200 гр замрзнат спанаќ
- 500 мл вода
- 1 коцка зеленчук за супа
- 200 мл крем за готвење
- 150 гр рендано сирење по желба
- зачини по желба
Рижото со спанаќ и сирење – подготовка:
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и кратко пропржете ги на маслиново масло.
- Додадете го претходно измиениот ориз и замрзнатиот спанаќ.
- Прелијте со водата во која е растворена коцката за супа и зачинете по желба.
- Гответе на тивок оган додека оризот не ја впие речиси целата течност и додека не стане мек. Доколку е потребно, додадете повеќе вода за време на готвењето.
- Кога ќе се свари оризот, додадете го кремот за готвење.
- По две-три минути исклучете го огнот и додадете рендано сирење.
- Послужете го топло.
/Dnevnik
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за понеделник (18 март)
-
Спорт22 часа
(ВИДЕО) Кичевчанецот Драган Силјаноски официјално го презеде кормилото на македонската фудбалска репрезентација до 21 година
-
Кичево11 часа
(ГАЛЕРИЈА) По повод светскиот ден на „Рециклирањето“ вечерва најмилите од ЈОУДГ „Олга Мицеска“ – Кичево со голема радост реализираа „Модна ревија“
-
Магазин2 дена
Следните три хороскопски знаци го немаат зборот „извини“
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за вторник (19 март)
-
Македонија2 дена
На подрачјето од СВР Охрид ноќеска биле извршени засилени сообраќајни контроли за алкохол, изречени се низа санкции
-
Автомобили2 дена
Кинеска автомобилска компанија бележи продажен пораст на возила во февруари
-
Магазин22 часа
Италија инвестира 1 милијарда евра во вештачка интелигенција