Храна
Денес започнува Есен, направете десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне
Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви
Состојки:
220гр путер
1 чаша кафеав шеќер
½ чаша бел шеќер
2 лажички екстракт од ванила
2 јајца
2 чаши брашно
½ лажичка сода бикарбона
¼ лажичка сол
1 чаша сецкани ореви
За фил:
220гр путер
3 чаши шеќер во прав
3 лажици јаворов сируп
1/3 чаша слатка павлака
1 чаша ореви
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.
Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.
Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.
Во меѓувреме, подгответе го филот.
Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.
Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.
Извор: Попара
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Магазин
Вкусна кремаста супа од домати
Состојки:
- 225 гр путер,
- 225 гр кромид,
- 60 гр мазно брашно,
- 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
- 150 мл пилешки супа,
- 25 гр шеќер,
- 2 лажички сол,
- 1/3 лажичка бибер,
- 100 мл слатка павлака,
- 100 мл млеко 2 лажици мед
Подготовка:
Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (2 мај)
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за петок (3 мај)
-
Кичево20 часа
Дечињата од ЈОУДГ „Олга Мицеска“ – Кичево, по повод „Велигден“ истакнаа празничен хепенинг
-
Кичево12 часа
(ФОТО) Игралиштето во населба „Девеана“ од денес повторно блесна со ново осветлување и клупи
-
Култура1 ден
Денеска е „Велики Четврток“, традиции и обичаи за овој голем ден
-
Македонија2 дена
СВР Охрид: Презема мерки за наоѓање на сторители, кои по телефон вознемирувале граѓани за случени сообраќајки на нивни блиски
-
Македонија2 дена
Денес е 1-ви мај, меѓународен ден на трудот, некои велат ден произлезен од традициите на работничкото движење
-
Магазин2 дена
На децата не треба да им се дозволуваат паметни телефони во рака пред да наполнат 13 години, се вели во експертски извештај на францускиот претседател Макрон