Храна
Шест работи кои треба да се знаат за јадењето „Карфиол“ и зошто е тоа здраво
Карфиолот е складиште на здрави јаглехидрати, влакна, антиоксиданти, витамини, калиум, калциум и железо. Откриваме зошто треба да се јаде што е можно почесто и како правилно да се подготви. Еве неколку работи кои се битни да ги знаете за неговото дејство:
Запира воспаление во телото
Антиоксидансите во карфиолот ги зајакнуваат клеточните wallsидови за да ги заштитат од оштетување и да спречат оксидативен стрес. Ова спречува слабеење на имунолошкиот систем и го намалува ризикот од развој на хронични заболувања.
Го регулира крвниот притисок
Сулфорафан, соединение кое се наоѓа во карфиолот, игра клучна улога во нормализирање на крвниот притисок. Покрај тоа, помага во зајакнување на theидовите на крвните садови и спречува кардиоваскуларни болести.
Ги зајакнува коските
Карфиолот е невообичаено богат со витамин К, кој е одговорен за јачината на коските, го подобрува згрутчувањето на крвта и ја инхибира калцификацијата на крвните садови, што ги прави поеластични.
Го зајакнува имунолошкиот систем
Еден дел од карфиол содржи дневна потреба за витамин Ц (неколку пати повеќе отколку кај агрумите), што ја зголемува отпорноста на организмот кон вируси, спречува развој на воспалителни процеси и стимулира антитела.
Забрзува губење на тежината
Карфиолот, како и целиот зеленчук, претежно се состои од јаглехидрати. Сепак, таа е една од омилените јадења на нутриционистите поради ниската калорична содржина и големата содржина на растителни влакна и витамини. Тоа е одлична алтернатива за компири, ориз и тестенини.
Како да се подготви карфиол?
Едноставно динстајте ја карфиолот и додадете малку црн пипер и лажица маслиново масло. Со минимум напор, ќе добиете вкусен, хранлив оброк со многу помалку калории отколку, на пример, компири. Таквото јадење може да биде одлична вечера, бидејќи карфиолот има низок гликемиски индекс, така што нема да предизвика скокови на шеќер во крвта.
Карфиолот може да се користи како основа за пица! За да го направите ова, направете пире од карфиол, додадете јајце и малку сол, формирајте “тесто” и печете 6-8 минути. После тоа, раширете го полнењето и печете уште 20 минути. Ова е одлична здрава алтернатива на вашето омилено нездраво лекување.
ФОТО: Pixabay
Извор: vesti-online.com
Lifestyle
3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни
Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.
Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.
Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.
Лути зачини
Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.
Сол
Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.
Мускатов орев
Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.
Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.
/Informer
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Магазин
Вкусна кремаста супа од домати
Состојки:
- 225 гр путер,
- 225 гр кромид,
- 60 гр мазно брашно,
- 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
- 150 мл пилешки супа,
- 25 гр шеќер,
- 2 лажички сол,
- 1/3 лажичка бибер,
- 100 мл слатка павлака,
- 100 мл млеко 2 лажици мед
Подготовка:
Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (2 мај)
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за петок (3 мај)
-
Кичево21 час
Дечињата од ЈОУДГ „Олга Мицеска“ – Кичево, по повод „Велигден“ истакнаа празничен хепенинг
-
Кичево13 часа
(ФОТО) Игралиштето во населба „Девеана“ од денес повторно блесна со ново осветлување и клупи
-
Култура1 ден
Денеска е „Велики Четврток“, традиции и обичаи за овој голем ден
-
Македонија2 дена
СВР Охрид: Презема мерки за наоѓање на сторители, кои по телефон вознемирувале граѓани за случени сообраќајки на нивни блиски
-
Македонија2 дена
Денес е 1-ви мај, меѓународен ден на трудот, некои велат ден произлезен од традициите на работничкото движење
-
Магазин2 дена
На децата не треба да им се дозволуваат паметни телефони во рака пред да наполнат 13 години, се вели во експертски извештај на францускиот претседател Макрон