Следете не

Храна

Направете неодолива Божикна баклава

Објавено пред

на

Во подмачкана тава за печење ставете три кори, попрскајте ги со малку масло, па посипете малку ореви, сецкани смокви и суво грозје, па ставете две кори, па повторно ореви, смокви и грозје. Постапката повторувајте ја се додека не ви останат три кори со кои ќе ја покриете баклавата.

Баклавата исечете ја на коцки и печете на температура од 200 степени околу 40тина минути, односно не дури не добие златно жолта боја.

Во меѓувреме во тенџере на оган ставете ја водата, па додадете го шеќерот и оставете го да се растопи. Потоа тргнете го тенџерето од оган и додадете го сокот од лимон. Штом ќе ја извадите баклавата од рерна, посипете ја со шербетот и оставете да остои барем три часа пред послужување.

Потребни состојки:

1 кг. тенки кори

500 гр. мелени ореви

300 гр. ситно сецкани суви смокви

300 гр. суво грозје

1 кг. шеќер

1 литар вода

Сок од ½ лимон

Масло за јадење

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна кремаста супа од домати

Објавено пред

на

Состојки:

  • 225 гр путер,
  • 225 гр кромид,
  • 60 гр мазно брашно,
  • 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
  • 150 мл пилешки супа,
  • 25 гр шеќер,
  • 2 лажички сол,
  • 1/3 лажичка бибер,
  • 100 мл слатка павлака,
  • 100 мл млеко 2 лажици мед

Подготовка:

Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Литература13 минути

Во пресрет на најголемиот празник „Велигден“, стихови на кичевчанката Наумоска за Господовите страданија на патот на болката во страсната седмица

Во пресрет на најголемиот христијански празник „Велигден“, нашата кичевчанка Наташа Наумоска повторно споделува со вас две стохозбирки со духовна содржина:...

Македонија10 часа

Грк понудил поткуп на „Табановце“ па експресно бил лишен од слобода

На 29.04.2024 во 12.40 часот на Граничен премин Табановце, полициски службеници го лишиле од слобода Д.К.(49) од Република Грција, поради...

Автомобили11 часа

Расте продажбата на електрични автомобили, но нема каде да се полнат

Продажбата на електрични автомобили во ЕУ пораснала три пати побрзо од инсталирањето на полначи меѓу 2017 и 2023 година, покажува...

Магазин12 часа

Фантастични резултати на Samsung во првиот квартал

Samsung Electronics, најголемиот светски производител на мемориски чипови, објави дека оперативниот профит скокнал за 932,8% во првиот квартал. Аналитичарите на...

Магазин12 часа

Доаѓаат реклами на стартното мени на Windows 11

Мicrosoft ја истражува идејата за поставување реклами во вашето мени за почеток на Windows 11. Да бидеме конкретни, сака да...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (30 април)

ОВЕН Обидете се да ги контролирате своите емоции, особено ако веќе не сте сигурни како се чувствувате за поединци. Штом...

Технологија1 ден

Никогаш доста, популарниот YouTube тестира нов формат на реклами

YouTube заработува најголем дел од своите пари од реклами што се прикажуваат за време на видеата. Ова, се разбира, им...

Македонија1 ден

РКЕ: Од ноќеска нови цени на горивата, дизелот и бензинот 98 со намалена цена за литар

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 не се менува, останува на исто ниво како што била утврдена со одлуката за...

Филм1 ден

Вечерва за прв пат во НЦУК „Кочо Рацин“ – Кичево, анимираниот детски филм „Смрдушковци“

Денес со почеток од 18:00 часот во големата сала на НЦУК „Кочо Рацин“ – Кичево, ќе се реализира премиера на...

Свет1 ден

Во оваа земја се забрануваат уреди од технологија за продажба кои ќе содржат лесни лозинки од типот „admin“ или „123456“

Во Велика Британија стапува на сила нова регулатива со која се забранува продажба на технолошки уреди со слаби фабрички лозинки...

НАЈЧИТАНИ