Храна
Следните 6 витамини се најзастапени во магдоносот, истиот може да помогне при висок крвен притисок

Магдоносот спаѓа во зачински билки кои најчесто се користат при готвење, а покрај својата арома обезбедуваат бројни хранливи материи и корисни здравствени својства.
Само 30 грама свежо исецкан магдонос подмирува 108% од дневната потреба на организмот за витаминот А и 53% за витаминот Ц, а дури 547% за витаминот К (луѓето кои пијат лекови против коагулација треба да бидат свесни за количината на овој витамин во магдоносот, бидејќи витаминот К може да ја намали ефикасноста на антикоагулансите). Освен овие три витамини, магдоносот претставува добар извор на фолна киселина, железо и калиум.
Кога станува збор за поволните здравствени својства, магдоносот може да помогне при висок крвен притисок, алергии и воспалителни болести. Поволно влијае и на здравјето на очите поради високата содржина на бета каротен, зеаксантин и лутеин, додека благодарение на витаминот К помага да се одржува минералната коскена густина и да се спречат фрактури на коските.
/denar.mk
Магазин
Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство
Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.
Состојки
За бисквитот со Нутела:
-
1 јајце
-
30 г шеќер
-
1 кесичка ванилин шеќер
-
50 мл вода
-
50 мл масло
-
40 г Нутела
-
40 г брашно
-
5 г какао
-
½ кесичка прашок за пециво
За кремот од јагоди:
-
150 г свежи блендирани јагоди
-
Неколку капки арома од јагода
-
20 г инстант желатин
-
2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)
-
200 г маскарпоне
-
200 мл слатка павлака за шлаг
За ганашот:
-
100 г млечно чоколадо
-
90 мл слатка павлака за шлаг
-
30 г Нутела
Постапка
Подготовка на бисквитот:
-
Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.
-
Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.
-
Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.
-
Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.
-
Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.
Подготовка на кремот од јагоди:
-
Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.
-
Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.
-
Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.
-
Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.
Подготовка на ганашот:
-
Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.
-
Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.
-
Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.
Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!
Храна
Истражување покажа со која храна здравите луѓе го започнуваат денот

Луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина или да одржат здрава тежина, јадат оброци со ограничена количина. Ваквата диета тешко се одржува на долг рок и поради тоа по одреден период повторно се дебелеат.
Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без да се откажуваат се неисцрпен извор на информации за експертите.
Техничкиот истражувачки центар VTI во Финска четири месеци ги проучувал навиките во исхраната на 147 здрави луѓе со здрава тежина.
Истражувачите, предводени од д-р Ана-Лина Вуринен, откриле дека здравите луѓе обично јадат три вида храна за појадок.
Овошјето било најпопуларен избор за 51 отсто од испитаниците, 41 отсто јаделе млечни производи, додека 33 отсто избрале овесни снегулки.
Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со овој вид на храна.
Најинтересно е што само 26 отсто од испитаниците признале дека пиеле кафе со појадок, додека останатите 74 отсто одат на работа и ги извршуваат своите обврски без помош на кофеин.
„Наместо да ја ограничите вашата исхрана и да ја избегнувате омилената храна, прекумерната тежина или дебелеењето може да се спречи ако поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, претпочитајќи квалитет отколку квантитет кога станува збор за оброците“, вели д-р Ана-Лина Вуринен. .
Магазин
Кремасто рижото со печурки – совршен избор за ручек

Состојки:
- 200 гр свежи печурки (или мешани по избор)
- Сол, бибер, свеж магдонос
- 50 гр путер (по можност несолен)
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 чаша (околу 200 гр) ориз арборио
- 500 мл пилешка или зеленчукова супа (за вегетаријанска верзија)
- Дополнителна вода или супа по потреба
- Пармезан (изобилно)
Подготовка
1. Подготовка на печурките
Исчистете и ситно исечкајте ги печурките. Пропржете ги во тава на средна температура без премногу маснотии, додека не омекнат и не ја испуштат сопствената течност. Зачинете ги со сол, бибер и свеж магдонос. Тргнете ги на страна.
2. Основа за рижото
Во истото тавче растопете го путерот, па додајте ситно исечкан кромид и лук. Пржете додека кромидот не стане стаклест и нежен, ослободувајќи ја својата сладост и арома.
3. Додавање на оризот
Додадете го оризот арборио и кратко пропржете додека не стане малку проѕирен и не ги впие аромите. Почнете постепено да ја додавате супата, по малку, со постојано мешање. Кога оризот ќе ја впие течноста, додадете уште супа. Овој процес треба да биде постепен за да се постигне карактеристичната кремаста текстура на рижото.
Кога оризот е речиси омекнат, вратете ги печурките во тавата за да се соединат вкусовите.
4. Финални чекори
На крајот, додадете уште малку путер за дополнителна кремастост и изрендајте изобилно пармезан. Нежно измешајте додека кашкавалот не се стопи и соедини со останатите состојки. По потреба, додадете дополнително сол и бибер.
Совети за совршено рижото
✔ Често мешајте – мешањето помага да се ослободи скробот од оризот, што му дава на рижото кремаста текстура. ✔ Не го плакнете оризот – за разлика од другите јадења, овде скробот е клучен за вистинскиот резултат. ✔ Користете топла супа – додавањето ладна течност го забавува готвењето и ја менува текстурата. ✔ Додадете сирење и путер на крајот – за да се задржи нивниот полн вкус и да му дадат финален сјај на јадењето.
Без разлика дали го правите за себе или го споделувате со некој близок, кремастото рижото со печурки секогаш ќе биде вистински избор! Уживајте во готвењето и во секој залак!
Извор: LIZ
-
Македонија2 дена
Граѓани пријавуваат дека од рано утрово се без електрична енергија
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за понеделник (19 мај)
-
Македонија2 дена
АД Мепсо ја соопшти причината за падот на електричната енергија во раните утрински часови
-
Македонија17 часа
Во автобус со турски државјани во Охрид починал турист кој бил дел од групата
-
Македонија14 часа
Од вечерва бензин 95 и дизел поскапуваат, ова е новата цена за литар
-
Македонија18 часа
МВР: Со „БМВ“ возел 111 км/ч на место каде е дозволено 50 км/ч
-
Временска прогноза2 дена
Попоски: Продолжува нестабилно време, со развој на грмотевични облаци
-
Хороскоп5 часа
Хороскоп за вторник (20 мај)