Lifestyle
Создадена е најлесната боја на светот: 1,4 кг покрива Boeing 747, трае стотици години
Научниците развија нова боја која отфрла топлина и штеди енергија која доаѓа во која било нијанса и треба да трае со векови. Тоа е и најсветлата боја некогаш создадена. Имено, таа не е направена од пигмент, туку се создава структурно преку распоредот на наночестичките.
Експертите ја нарекоа оваа креација „плазмонска боја“. Врз основа на нивните пресметки, потребни се само 1,4 килограми за да се офарба Boeing 747. Во спротивно, за истата работа би биле потребни најмалку 454 килограми комерцијална боја. Сепак, треба да се напомене дека плазмонската боја досега е создадена само во лабораторија и дека ќе биде потребно извесно време за да дојде до масовно производство.
Ефикасно заштедува енергија
Оваа неверојатна обвивка го рефлектира целиот инфрацрвен спектар, така што се апсорбира помалку топлина. Научниците известуваат дека површините под плазмонската боја остануваат за 13 до 16 степени Целзиусови поладни отколку што би биле кога би биле покриени со обична боја, пишува Science Alert.
„Над 10 проценти од вкупната електрична енергија во САД се користи за климатизација, така што употребата на оваа боја би довела до значителни заштеди на енергија. Со помала потрошувачка на електрична енергија за ладење, би се намалиле и емисиите на јаглерод диоксид, што би го ублажило глобалното затоплување“. изјави експертот за нанотехнологија Дебашис Чанда од Универзитетот во Централна Флорида.
Работата е во недостатокот на пигмент
Боите засновани на пигмент бараат специфични молекули за градење на сенката, а обично во модерни бои овие пигменти се вештачки синтетизирани. Својствата на поединечната молекула контролираат колку светлина се апсорбира и, според тоа, каква боја се произведува. Тоа значи дека за секоја нова боја треба да имате различен пигмент.
Спротивно на тоа, плазмонската боја користи наночестички од два безбојни материјали – алуминиум и алуминиум оксид. Со нивно распоредување на алуминиумско огледало обложено со оксид, можно е да се контролира како светлината се расфрла, рефлектира или апсорбира. Сличен процес создава богата боја на крилјата на пеперутката.
„Нормалната боја избледува бидејќи пигментот ја губи својата способност да апсорбира фотони“
Ова е причината зошто оваа структурна боја е толку лесна; ја достигнува својата целосна нијанса со дебелина од само 150 нанометри. Во исто време, има долг работен век бидејќи научниците ги комбинирале нивните структурни снегулки со боја со комерцијално врзивно средство. Според нивните проценки, таа боја би можела да трае стотици години.
„Нормалната боја избледува бидејќи пигментот ја губи способноста да апсорбира фотони, и овде не сме ограничени со тој процес. Штом ќе насликаме нешто со структурна боја, тоа би требало да трае со векови“, вели Чанда.
Истражувањето, наречено Ultralight plasmonic структурна боја на боја, беше објавено во списанието Science Advances.
/index
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
Lifestyle
Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката
Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.
Кафето како еликсир за долг живот
Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.
Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.
Клучни здравствени придобивки
- Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
- Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
- Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.
Што велат експертите?
„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.
Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.
Резерви и идни чекори
Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.
„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.
Извор: Science Alert
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (15 декември)
-
Кичево2 дена
Со „Integral House“ – Кичево, се ѐ полесно, тимот на професионалци вашиот дом ќе го направат во чекор со модерната „smart“ технологија, во движење и на дофат
-
Хороскоп7 часа
Хороскоп за понеделник (16 декември)
-
Македонија23 часа
Од предмалку воведена забрана за тешки товарни возила за превој Стража
-
Македонија2 дена
Охриѓанка била измамена, лицето кое ја измамило и кажал дека има пари на сметка од Биткоин
-
Свет2 дена
Во Италија стапи на сила новиот ригорозен закон за возачи кои управуваат возило под дејство на алкохол
-
Македонија21 час
Поголемиот дел од Македонија под дожд, превоите и скијачките терени под снег
-
Македонија17 часа
ДПИ со соопштение за мониторинг на цени на производи од „Новогодишна кошница“