Lifestyle
Ултра понуди на туристички аранжмани за лето 2025 по ексклузивни цени кои започнуваат од 89€ за 7 ноќевања, резервирајте го вашиот одмор веднаш!

Да, токму така! Во рамки на услугите кои ги нуди „Минт Травел (ЈК Травел)“, имате можност да изберете од широкиот спектар на туристички аранжмани, тоа да биде со ултра ексклузивни цени кои започнуваат, верувале или не од – 89€ за наем на студио за 7 ноќевања и тоа во најелитните летувалишта во Грција и Албанија.
Нудиме богат избор на хотели со „⭐️⭐️⭐️, ⭐️⭐️⭐️⭐️,⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️“ звездички како во Грција и Кипар, така и комбинирани аранжмани за Турција, Тунис, Египет и Шпанија.
Ве повикуваме да не посетите и да го изберете одморот што го заслужувате , со целосна сигурност дека ќе ја искористите нашата најдобра понуда .
– Но,тоа не е се! Дозволете ни да Ве испратиме на летување,заштитени и без грижи,со најповолното патничко,здравствено осигурување кое започнува од само 20 денари на ден,за соседните земји кое го нудиме во рамки на нашиот Осигурителен Брокер „Минт Инс“
Во соработка со „Минт Инс“ осигурување, искористете ја специјалната понуда и превземете ја апликацијата „Минт Апп“ ТУКА и добијте ваучер од 300 денари за Вашата следна Автомобилска Осигурителна полиса.
– Нема што нема! Повелете и посетете не во нашата канцеларија која што се наоѓа на ул. Булевар Ослободување бр.1 – Кичево и откријте го широкиот спектар на услуги што ги нудиме како „Минт Финтек Групација“ – Кичево
Со најдобри желби.
Заследете ги официјалните линкови:
Контакт:
☎️+38972 282 002
☎️+38975 451 861
/ПР
Маркетинг
Lifestyle
Како исхраната влијае на квалитетот на сонот

Исхраната игра значајна улога во здравјето на нашите црева, а тоа директно влијае на квалитетот на спиењето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, околу 40% од возрасните не спијат доволно. Недоволното спиење може да влијае на расположението, анксиозноста, имунолошкиот систем и здравјето на срцето.
Понекогаш причината за лошиот сон не е очигледна. Ако веќе имате рутина за спиење и сте обезбедиле оптимални услови за производство на мелатонин, а сепак се соочувате со несоница, вашиот микробиом може да биде виновникот. Истражувањата покажуваат дека здравјето на цревата и сонот се тесно поврзани.
Врската меѓу микробиомот и спиењето
Нашите црева содржат милиони микроорганизми кои влијаат на целокупното здравје. Тие произведуваат метаболити, супстанции неопходни за хемиските реакции во телото. Овие бактерии произведуваат серотонин, кој игра клучна улога во деноноќниот ритам, когнитивната функција и емоционалната контрола.
Серотонинот е претходник на мелатонин – хормонот кој е одговорен за регулирање на спиењето. Здравиот микробиом обезбедува доволно производство на серотонин, а со тоа и на мелатонин. Гама-аминобутерна киселина (ГАБА), која исто така се создава во цревата, помага во регулирање на стресот и го подобрува сонот.
Како исхраната го менува микробиомот и сонот
Масните киселини со краток ланец (SCFA), кои се произведуваат од влакна, полифеноли и омега-3 масни киселини, играат важна улога во регулирањето на спиењето. Тие му сигнализираат на мозокот кога е време за одмор, а нивниот недостаток може да доведе до несоница.
Истражувањата покажуваат дека одредени намирници го поддржуваат здравјето на микробиомот, додека други можат да го нарушат. Прекумерното внесување заситени масти, шеќер, црвено и преработено месо и алкохол негативно влијае на микробиомот и сонот. Од друга страна, храна богата со влакна, полифеноли и незаситени масни киселини поттикнува раст на корисни бактерии и подобрува спиење.
Значењето на времето на оброците
Редовните оброци во одредени интервали му помагаат на телото да го одржи деноноќниот ритам. Доцните оброци можат да го нарушат производството на мелатонин и да предизвикаат проблеми со спиењето.
Ферментираната храна како јогурт, кефир, кисела зелка и мисо помага во одржување на здрав микробиом, благодарение на пробиотиците што ги содржат.
Затоа, ако имате проблеми со спиењето, размислете како вашата исхрана може да биде дел од решението.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Пет намирници кои не треба да се консумираат на празен стомак

Почетокот на денот има големо влијание врз нашето тело и расположение, а често несвесно носиме одлуки кои можат негативно да влијаат на нашето здравје. Некои вообичаени навики веднаш по будењето можат да предизвикаат дигестивни проблеми, иритација на желудникот и нестабилност на шеќерот во крвта.
1. Кафе
Многу луѓе го започнуваат денот со шолја кафе, но тоа не е најдобриот избор на празен стомак. Кафето го стимулира лачењето на желудочна киселина, што може да доведе до непријатности како киселини, надуеност и болки во стомакот. За да го избегнете ова, најдобро е да го пиете после лесен појадок.
2. Лекови против болка
Земањето лекови како аспирин или ибупрофен на празен стомак може да ја иритира желудочната слузница и да доведе до проблеми како чиреви или гастритис. Овие лекови се препорачува да се земаат по оброк за да се намали ризикот од несакани ефекти.
3. Лимонов сок
Иако е богат со витамини, лимоновиот сок на празен стомак може да предизвика иритација, особено кај луѓето со чувствителен желудник. Неговата висока киселост може да ја наруши рамнотежата во дигестивниот систем, па затоа е најдобро да го разредите со вода и да го консумирате со оброк.
4. Слатки
Консумирањето чоколадо, торта или други слатки веднаш по будењето може да доведе до брзо зголемување на шеќерот во крвта, а потоа и до ненадеен пад на енергијата. Панкреасот рано наутро не произведува доволно инсулин за правилно да го регулира шеќерот, што може да доведе до нестабилност на нивото на гликоза.
5. Јогурт и млечни производи
Иако јогуртот е здрав, консумирањето на празен стомак може да ја намали ефикасноста на пробиотичките бактерии во него. Желудочната киселина може да ги уништи корисните бактерии, намалувајќи ги неговите придобивки. Најдобро е јогуртот да се јаде по оброк, кога желудникот веќе има друга храна што ја регулира киселоста.
За поздрав почеток на денот, одберете лесен, нутритивен појадок кој нема да предизвика непријатност или проблеми со варењето.
Извор: B92
Lifestyle
Како да ги одржувате вашите банани свежи подолго? Не ги ставајте на ова место

Ставањето зрели банани во фрижидер може да го одложи процесот на презревање.
Иако многу луѓе мислат дека бананите секогаш треба да се чуваат на собна температура, нивното чување во фрижидер всушност може да помогне да се продолжи нивната свежина. Кожата на бананата може да потемни, но самата банана внатре останува цврста и вкусна. Според експертите за управување со отпад во NRC Business Waste, ладење зрели банани може да го одложи процесот на презревање за една недела. Откако бананите ќе ја изгубат зелената боја, ставањето во фрижидер може да помогне во одржувањето на нивната цврстина.
Експертите од Wheeldon Brothers сугерираат дека ако успеете да ја поминете кафената кожа, ќе откриете дека бананата внатре е поцврста и повкусна од оние што се оставени да созреат на собна температура. Овој метод е особено корисен ако преферирате банани кои се само делумно зрели.
Еве уште четири методи кои можете да ги пробате за да ги одржувате вашите банани свежи подолго време:
-
Чувајте ги зелените банани надвор од фрижидерот
Зелените банани не се добро во фрижидер. Ниските температури можат целосно да го запрат процесот на зреење, оставајќи ви цврсти банани без вкус. Најдобро е да ги оставите зелените банани да созреат на собна температура додека не бидат подготвени за јадење. -
Не чувајте банани во сад со овошје
Ставањето банани во сад со друго овошје не е идеален начин за нивно складирање. Бананите ослободуваат етилен гас, природно соединение кое го забрзува зреењето. Кога бананите се чуваат во близина на други овошја кои исто така ослободуваат етилен, тоа може да предизвика плодот да созрее и да се расипува многу побрзо. -
Завиткајте ги стеблата за бавно созревање
Ако сакате да ги чувате бананите во овошен сад, размислете да ги завиткате нивните стебла во пластична фолија. Овој едноставен чекор може да ја намали количината на ослободен етилен гас, што пак помага да се забави процесот на зреење. -
Закачете банани за подобра циркулација на воздухот
Друг ефикасен начин за складирање на бананите е да ги закачите на кука. Овој метод овозможува воздухот слободно да циркулира околу бананите, што помага да се спречи нивното пребрзо зреење. Ги одвојува и од другите овошја кои произведуваат етилен, зголемувајќи ја нивната свежина.
Извор: Vecerni
-
Кичево1 ден
Управните служби во Кичево и останатите добиваат ново работно време
-
Култура7 часа
Кичевското архиерејско намесништво со известување по повод Задушница
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за среда (19 февруари)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (18 февруари)
-
Временска прогноза14 часа
Следи целосно разведрување, но ќе биде многу ладно – ова се сите актуелни метео информации
-
Lifestyle1 ден
Пет намирници кои не треба да се консумираат на празен стомак
-
Автомобили21 час
Дали автомобилскиот бренд „Fiat“ на голема врата го враќа моделот „Punto“ ?
-
Спорт1 ден
Судијата погрешил за поновениот пенал на мечот Вардар – Шкендија, одлучи ФФМ судиската организација и комисија