Lifestyle
Внимавајте кога излегувате од ладна просторија на летното сонце: Еве зошто!

Клима уредот е најдобриот пријател во летните горештини, но дали знаевте дека ненадејното излегување од ладен простор на врело сонце може да биде вистински шок за телото? Експертите предупредуваат: овој „температурен скок“ може да предизвика непријатни и дури опасни реакции.
Зошто е тоа проблем?
Замислете го следново: од удобни 23°C внатре излегувате директно на 35°C надвор. Телото доживува таканаречен топлински стрес — главоболка, вртоглавица, нагло потење, па дури и проблеми со циркулацијата. Особено се изложени на ризик децата, постарите лица и хронично болните.
Златно правило за летото:
Никогаш не дозволувајте разликата помеѓу температурата внатре и надвор да биде поголема од 7-8 степени. Ако надвор е 35°C, подесете ја климата на околу 27°C. Така, телото полесно ќе се прилагоди и ќе избегнете шок.
Паметен трик пред излегување:
Планирате да излезете? Зголемете ја температурата на климата или исклучете ја 5-10 минути порано. На тој начин, организмот постепено ќе се навикне на топлината и ќе ви биде многу полесно кога ќе зачекорите надвор.
Запомнете: телото не е машина. За да се прилагоди на екстремни температурни промени, му треба малку време. Овој едноставен трик ќе ви помогне да останете свежи и здрави, дури и во најжешките денови.
Извор: N1Info
Lifestyle
Три начини на кои тестенините можат да ви помогнат да ослабете

Кога ќе се споменат тестенини и слабеење во иста реченица, многумина веднаш помислуваат на јаглехидрати кои треба да се избегнуваат. Но, вистината е поинаква: тестенините можат да бидат дел од здрав и одржлив план за исхрана. Со неколку паметни трикови, омиленото јадење може да стане ваш сојузник во губењето килограми.
Еве како:
1. Не заборавајте на протеините
-
Една порција тестенини (250-300 калории) содржи скроб кој може да предизвика скокови на шеќер во крвта, што потоа води до нагло опаѓање и желба за повеќе јаглехидрати.
-
Решението? Комбинирајте ги тестенините со извор на протеини за да ги стабилизирате нивоата на шеќер и да останете сити подолго.
-
Препорака: протеините треба да зафаќаат околу ¼ од вашата чинија.
-
Одлични избори:
-
Лосос, туна, ракчиња – богати со омега-3 масни киселини.
-
Посно пилешко – лесно и хранливо.
-
Грав и леќа (за вегани) – додаваат влакна и протеини, а даваат кремаст или богат вкус.
-
2. Не плашете се од здравите маснотии
-
Мононезаситените и полинезаситените масти го намалуваат „лошиот“ LDL холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето.
-
Тие се варат подолго од јаглехидратите, што значи дека ќе се чувствувате сити подолго.
-
Како да ги додадете:
-
Користете 1 лажица маслиново масло (119 калории) за да зачините тестенини.
-
Измерете ја количината за да избегнете премногу калории.
-
Пробајте и со авокадо за кремаста текстура и дополнителни здрави масти.
-
3. Тестенини со зеленчук – секогаш добар избор
-
Зеленчукот додава растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и ве држат сити.
-
Препорака:
-
Жените: 25 грама влакна дневно.
-
Мажите: 38 грама влакна дневно.
-
Реалноста: поголемиот дел од луѓето внесуваат значително помалку.
-
-
Како да го поправите тоа:
-
Додајте 2-3 порции зеленчук во секое јадење со тестенини.
-
Сите видови зеленчук се одлични:
-
Артичоки, брокула, тиквички, грашок
-
Домат, кромид, спанаќ
-
-
Ќе добиете вкусен, шарен и хранлив оброк – без да се откажете од тестенините!
-
Совет за крај:
Медитеранската исхрана, која ги вклучува тестенините како дел од балансиран оброк, е одличен избор за слабење и долгорочно здравје. Тајната е во комбинацијата на намирниците и контролата на порциите – а не во целосно избегнување на јаглехидрати.
Ако сакаш, можам да ти предложам и краток наслов што ќе биде привлечен за социјални мрежи. Кажи ми!
Извор: B92
Lifestyle
Не е вода: Пијалокот што го хидрира телото најдобро

Пијалок што хидрира подобро од водата? Еве што откри науката!
Кога сте жедни, веројатно веднаш посегнувате по чаша вода. Но, дали знаевте дека водата не е секогаш најдобриот избор за хидратација? Според студија од Универзитетот Сент Ендрус во Шкотска, постојат пијалоци што го хидрираат телото подобро – и тоа поефикасно и подолго.
Млекото – победникот во хидратацијата
Истражувачите откриле дека пијалоците кои содржат малку шеќер, протеини или масти – како млекото – го задржуваат телото хидрирано подолго време. Причината? Овие состојки го забавуваат празнењето на желудникот, па течноста подолго останува во телото. Освен тоа, млекото содржи натриум кој „ја врзува“ водата и спречува прекумерно мокрење.
Зошто не секој пијалок со шеќер помага?
Не се залажувајте дека соковите или колата се добри за хидратација. Иако остануваат подолго во желудникот, високата содржина на шеќер предизвикува осмоза – телото испраќа вода во цревата за да го разреди шеќерот. Резултатот? Наместо да ве хидрираат, овие пијалоци може да направат спротивното.
А што е со кафето и пивото?
Иако алкохолот е диуретик, пивото (поради количината на течност) хидрира подобро од вискито. Кога станува збор за кафе, едно или две нормални шолји дневно хидрираат речиси исто како водата. Но, претерано количество кофеин (над 300 мг дневно) може да предизвика блага дехидрација – посебно кај луѓе кои не се навикнати на кофеин.
Заклучок:
Водата е одличен избор за секојдневна хидратација – евтина, достапна и неопходна за телото. Но, кога сакате да останете хидрирани подолго, млекото или течностите со мала количина електролити можат да бидат уште подобри. Секако, пијте го она што ви годи и слушајте го своето тело – тоа најдобро знае кога му треба вода.
Извор: N1Info
Lifestyle
Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик

Не мора да одите во скап ресторан за да уживате во совршено кремаста кајгана која се топи во устата. Со малку трпение, добра тава и неколку едноставни состојки, вашиот омилен појадок ќе биде вистинска гозба за непцето.
Состојки (за 2 лица):
-
5 домашни јајца (по можност свежи од пазар или сосед)
-
1 лажица путер
-
Малку сол и бибер
-
1 лажица павлака (или малку млеко, доколку немате павлака)
-
Опционално: ситно сечкан млад кромид, сирење, сланина или дополнителен крем како прилог
Подготовка:
Скршете ги јајцата директно во тавата и додајте го путерот — нема потреба претходно да ги матите. Вклучете го шпоретот на тивко (пример 2 или 3 од 6) и почнете полека да мешате со шпатула или жица за матење. Нежно мешајте без брзање, дозволувајќи јајцата постепено да се згуснат.
Ако смесата почне пребрзо да се готви, тргнете ја тавата на кратко од оган, па вратете ја. Оваа техника, слична како при готвење фил за палачинки, ќе ви обезбеди мек и кремаст резултат.
Кога јајцата се речиси готови, но сè уште малку течни, додадете ја павлаката. Таа не само што го збогатува вкусот, туку и го запира готвењето за да не се пресуши кајганата. На крај, зачинете со сол и бибер по вкус и послужете веднаш.
Совет за сервирање:
Кајганата е одлична со парче свежо печен леб, домат, млад кромид или малку сланина. Лажица крем од страна и чаша кафе или чај ќе го заокружат уживањето.
Мал совет:
Ако подготвувате за повеќе лица, направете го во неколку помали серии за да ја избегнете препекувањето. Кајганата бара внимание и нежност, а најдобра е кога веднаш се сервира на чинија — не ја оставајте во тавата!
Извор: SD
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за сабота (28 јуни)
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за недела (29 јуни)
-
Временска прогноза2 дена
Доаѓа дожд према нашиот регион, ова се последните метео вести
-
Временска прогноза1 ден
Викенд метео вести: Еве какво време ни претстои денес и утре
-
Магазин1 ден
iOS 26: Ова се iPhone моделите што добиваат надградба
-
Lifestyle1 ден
Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик
-
Магазин1 ден
Крај на една ера: Microsoft се збогува со „Blue Screen of Death“
-
Хроника3 часа
МВР со детали за трагичниот настан на Дебарско езеро