Следете не

Lifestyle

Одржливиот бренд за облека „HOPE“ на кичевчанката Ангела М во денешниот разговор за Порта

Објавено пред

на

„НОРЕ“ е брендот на кичевчанката Ангела M. која преку нејзините креации сака да ја покрене свеста за последиците од случувањата во модната индустрија. Таа во интервју за нашиот портал вели дека Модната индустрија е една од главните загадувачи на планетата, поради полиестерот (пластика) која се употребува за создавање облека, токсичните бои кои се користат за боење на облеката, масовното производство, милиони непродадени парчиња кои завршуваат во отпад или се спалуваат, и милиони купени парчиња облека облечени само еднаш и фрлени во отпат.

Само 1% од создадената облека се рециклира.

За да произведете една конвенционална памучна маица потребни се повеќе од 2500 литри вода. Таа вода најчесто се добива од блиските езера и реки, што предизвикува
осиромашување на околните екосистеми. За производство на една маичка од органски одгледуван памук се користи 90% помалку вода од околните расурси, бидејќи при неговото производство најчесто се користи дождовната вода. Одгледувањето на конвенционалниот памук фундаментално ги нарушува околните екосистеми, додека органските полиња се дом за многу животни како пчели, пеперутки и птици. На органските полиња има од 50% до 75% поголемо присуство на пчели.

Токсичните супстанции кои се користат при одгледувањето и преработката на конвенционалниот памук имаат катастрофално влијание врз земјоделците и луѓето вклучени во процесот на производство на облека.

Хемикалиите кои се вдушуваат или лесно навлегуваат преку кожата предизвикуваат рак, труење, астма, спонтан абортус или дефекти кај бебињата кои ќе се родат.

Според СЗО поради употреба на пестициди годишно умираат над 20,000 луѓе.

Хемиските средства кои се користат при производстово на конвенционалниот памук не влијаат штетно само врз луѓето кои ја произведуваат облеката, туку и врз нас самите. Памукот абсорбира околу 16% од пестицидите и заедно со боите кои се користат за обојување на метеријалот, кои при конвенционалното производство се исто така многу токсични, влегуваат во нашете тело, преку кожата (најголем огран на нашето тело), ја оштетуваат кожата и го загрозуваат нашето здравје.

Ви требаат ли повеќе причини за да преминете кон употреба на органски памук?

Конвенционално произведениот памук и неговата пониска цена се должат на застрашувачките услови за работа. Земјоделците работат со многу мала маржа и понекогаш не се во можност да ги покријат своите животни трошоци, што резултира со бесконечни долгови. Вработените се принудени да работат во нехигински услови, немаат заштитна опрема, бројот на работни часови е неподнослив, а да не заборавиме да споменеме дека детскиот труд не е исклучок.

Во последните 20 години, стапката на самоубиства кај фармерите за памук е премногу висока. На пример, само во 2013 година 11.772 земјоделци извршиле самоубиство во Индија, тоа се 44 земјоделци на ден. Друг пат кога купувате нов пар панталони, ако цената ви изгледа безобразно ниска, најте дека некој друг платил за нив. Ако маичката која ја носите чини 300 денари, што мислите колку се платени работниците кои се вклучени во производствениот процес (одгледување и берба, предење, ткаење, кроење, шиење).

Облеката од познатите брендови најчесто се шие во неразвиени земји, каде што жените имаат две опции за преживување – проституција или конфекција. Оние кои се одлучуваат за конфекција работат во нехигиенски услови, небезбедна работна средина, работата прекувремено (цел ден), а како надоместок за нивниот труд не ретко добиваат и помлку од еден долар на ден, сретства кои не се доволни за да се прехранат самите, а да не зборуваме за да прехранат едно семејство. Како последица на тоа детскиот труд исто така е многу честа појава, децата, заедно со нивните мајки работат во условите кои ги опишавме погоре.

Кичевчанката Ангела најпрво ја создаде колекцијата ENDANGERED која ја посфети на загрозените видови на животни.
За колекцијата Ангела го кажа следново: Земјата доживува уште едно истребување на животни, кое најмногу се должи на човечките активности, како што се уништување на живеалиштата на животните, нивна преголема експлоатација, климатските промени и загадувањето.

Модната индустрија е еден од главните загадувачи на животната средина, во глобални рамки. Последниците од неа се присутни кај сите видови на живот на планетава. Таа е задолжена во голема мерка за загадувањето на воздухот, водата, почвата и со тоа влијае врз сите живи суштества. Првата колекција наречена ENDANGERED е посветена на загрозените видови на животни, кои недолжни ја плаќаат цената на човековите постапки. Оние кои секојдневно се убивани или ги губат своите места за живеење, како последница на потребата за поголемо производство.

Колекцијата е изработена од органски одгледуван памук, а парчињата се во лимитиран број. Секое парче е рачно изработено, шиено и везено, со особена љубов, посфетеност и
внимание.

– Денес Ангела ја извади нејзината втора колекција наречена Soul Spectrum, која е сочинета од 9 парчиња на сукњи, секоја со уникатен дизајн, рачно изработена и врвно мајсторски рачно извезена со прекрасни мотиви.

Ви препорачуваме да го заследите профилот на Инстаграм, каде што можете да ја
погледнете новата колекција на hope.ethicalfashion

Lifestyle

Претставници од „Евротип, Голд Слот и Голд Фелициа“ учествуваа на хуманитарен турнир во „Бељот“ и се закитија со високото второ, односно трето место

Објавено пред

на

Во организација на Ротаракт клубот – Битола, се одржа хуманитарниот Бељот турнир во Битола, втор по ред. На него зедоа учество голем број на битолчани, како и битолски фирми, а дел од битолската атмосфера на пешачката патека покрај дрвеното мовче, беа и Евротип, Голд Слот и Голд Фелициа.

Од вкупно 32 екипи кои учествуваа во овој турнир, битолските Евротип и Голд Слот успеаја да котираат на високите втора и трета позиција, односно третото место за тимот на Голд Слот, а второто место за тимот на Евротип, победници беа тимот на Кинекс.

Во тимот на Евротип беа Александар Анастасовски и Цветан Ангеловски, Голд Слот го претставуваа Дејан Војводиќ и Илија Даскаловски, а од Голд Фелициа Александар Ристевски и Владимир Василевски.

Турнирот е од хуманитарен карактер, а собраните средства каде ќе бидат донирани, од Ротаракт клубот, истакнаа дека ќе известат наскоро.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Колку се заработува во Германија? Список на плати за 100 занимања

Објавено пред

на

Магазинот Феникс објави месечни бруто плати за 100-те најпопуларни професии во Германија. Тоа се медијални бруто плати по занимање.

Списанието наведува дека просечната плата на сите постојано вработени кои подлежат на придонеси за социјално осигурување изнесувала 3.427 евра во 2020 година.

Споредено со 2019 година платите се зголемени за 26 евра, што е најниско зголемување од 2009 година. Тогаш платите се зголемија за само 20 евра поради економската и финансиската криза.
Секторите се засегнати поинаку, пишува Феникс. Во преработувачкиот сектор (-44 евра) и во угостителството (-79 евра), просечната плата дури паднала во однос на претходната година.

Од друга страна, пораст има кај осигурителните услуги (+ 111 евра), здравствените и социјалните услуги (+ 80 евра) како и образованието и обуката (+ 77 евра).

Додека геријатриските медицински сестри заработувале во просек по 3.032 евра во 2019 година, просечната плата во 2020 година се искачила над просечната, на 3.174 евра.

Професионалната квалификација во голема мера ја одредува платата. За вработените со академска диплома, просечната вредност е 5.265 евра, а со призната професионална квалификација 3.300 евра. Вработените без образование заработуваат 2.515 евра.

Список на занимања и плати

Медицинска сестра 3.174 евра
Фармацевт 4.546 евра
Архитект 4.122 евра
Доктор 6.337 евра
Медицински асистент 2.496 евра
Оптичар 2.407 евра
Пекар 2.319 евра
Продавачот во пекара е 1.840 евра
Багериста 3.437 евра
Банкарски службеник 4.990 евра
Градежен инженер 4.999 евра
Професионален возач 2.567 евра
Бизнис економист (текстил) 3.916 евра
Биолог 5.240 евра
Сметководител 3.695 евра
Канцелариски службеник 3.338 евра
Возач на автобус 2.925 евра
Агент за кол центар 2.161 евро
Хемиско-технички асистент 3.943 евра
Контролор 5.714 евра
Уредник 4.094 евра
Сценски / филм / телевизиски диспечер 4.852 евра
Набавувач на продажба 4.734 евра
Референт за малопродажба 2.445 евра
Електричар 3.176 евра
Електромеханичар 3.465 евра
Електротехничар за уреди и системи 3.465 евра
Рецепционер 1.716 евра
Воспитувачка 3.903 евра
Менаџер за настани 3.474 евра
Специјалист за комуникации 3.900 евра
Инструктор по возење 2.930 евра
Раководител на експозитура 4.113 евра
Керамички работи 3.046 евра
Фризер 1.666 евра
Возач на виљушкар 2.679 евра
Монтер за гас и вода 3.122 евра
Чистач на згради 2.105 евра
Графички дизајнер 3.180 евра
Трговец на големо 3.162 евра
Хотелски специјалист 2.117 евра
Домаќин 2.924 евра
Индустриски службеник 3.667 евра
Индустриски механичар 3.871 евра
Информатичар 5.731 евра
Електро инженер 6.300 евра
Судски службеник 3.373 евра
Касиерка во малопродажба 2.212 евра
Келнер 1.823 евра
Управувач со клучна сметка 5.034 евра
Готвач 2.205 евра
Медицинска сестра 3.645 евра
Молер 2.975 евра
Работник во магацин 2.279 евра
Наставник во основно училиште 4.444 евра
Средношколски професор 5.577 евра
Логистичар 3.525 евра
Логопед 2.714 евра
Заварувач 2.819 евра
Маркетинг специјалист / асистент 3.678 €
Раководител за маркетинг 4.799 евра
Машински инженер 6.173 евра
Зидар 3.214 евра
Техничар за мехатроника 3.304 €
Медиумски дизајнер на слика и звук 2.966 евра
Медицинско-технички лаборант 3.497 евра
Болничар 3.511 евра
Службеник за човечки ресурси 3.927 евра
Физиотерапевт 2.588 евра
Пилот над 6.450 евра
Психолог 4.626 евра
ПР менаџер 4.520 евра
Програмер 4.634 евра
Помошник адвокат 2.640 евра
Уредник 4.366 евра
Персонал за чистење 1.911 евра
Механичар на бродови 3.798 евра
Ковач 3.053 евра
Секретар 3.338 евра
Обезбедување 1.800 евра
Златар 2.416 евра
Развивач на софтвер 5.195 евра
Социјален работник 3.987 евра
Службеник за социјално осигурување 4.160 евра
Шпедитер 3.275 евра
Даночен службеник 2.856 евра
Градител на патишта 3.463 евра
Систем администратор 4.750 евра
Технички изготвувач 3.368 евра
Асистент за животна средина 3.569 евра
Продавач 2.445 евра
Монитор на сообраќај 3.430 евра
Референт за осигурување 4.695 евра
Административен службеник (Виша служба) 4.543 евра
Механичар 3.755 евра
Овластен сметководител над 6.450 евра
Забен техничар 2.590 евра
Столар 3.189 евра

Платата зависи и од локацијата

Според порталот за вработување Stepstone, просечната плата во Хесен е највисока во Германија и изнесува 47.840 евра годишно.

Следи Баден-Виртемберг со 47.800 евра, веднаш пред Баварија (46.800 евра). На дното се Мекленбург-Западна Померанија (33.600 евра), Бранденбург (34.300 евра) и Саксонија-Анхалт (35.400 евра).

Франкфурт на Мајна доминира на листата на големи градови со 54.100 евра. Следат Минхен (53.900 евра) и Штутгарт (53.600 евра).

/021.rs/

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Светските океани во 2021 година се најтопли во историјата

Објавено пред

на

Светските океани станаа најтопли во 2021 година и достигнаа највисоко ниво на киселост во историјата, а топењето на глечерите уште повеќе го подигна нивото на морето, објави денеска Светската метеоролошка организација (WMO).

„Климата се менува пред нашите очи, а топлината на стакленички гасови предизвикани од човечки фактори ќе ја загрева планетата со децении“, рече генералниот секретар на WMO Питер Талас, пренесува Ројтерс.

WMO детално ги опиша климатските промени во својот годишен извештај „Состојбата на глобалната клима“.

Извештајот на WMO беше објавен по најновата климатска проценка на Обединетите нации, која предупредува дека човештвото мора драстично да ги намали емисиите на стакленички гасови или ќе се соочи со влошување на климатските промени.

Нивоата на јаглерод диоксид и метан што ќе ја загреат атмосферата во 2021 година ги надминаа претходните рекордни вредности, соопшти WMO.

Светот се приближува до прагот над кој се очекува ефектите од затоплувањето да станат драстични, се вели во соопштението.

„Прашање на време е кога ќе видиме уште една најтопла година во историјата“, рече Талас.

Океаните се најзагрозени, бидејќи водните тела апсорбираат околу 90 отсто од акумулираната топлина на Земјата и 23 отсто од емисиите на јаглерод диоксид предизвикани од човековата активност.

Океаните се загреаа многу побрзо во последните 20 години отколку порано, достигнувајќи ново високо ниво во 2021 година и се очекува да станат уште потопли.

Тие го достигнаа највисокото ниво на киселост во претходните 26.000 години, бидејќи апсорбираат повеќе јаглерод диоксид од атмосферата, се вели во соопштението, пренесува Ројтерс.

Нивото на морето се зголеми за 4,5 сантиметри во последната деценија, а годишниот пораст помеѓу 2013 и 2021 година ги надмина двојно вредностите помеѓу 1993 и 2002 година.

WMO наведе индивидуални екстремни топлотни бранови, шумски пожари, поплави и други катастрофи поврзани со климата ширум светот, известувајќи за штета од повеќе од 100 милијарди долари, според британската агенција.

/rtv.rs/

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево30 минути

Урбана викенд програма во Република 96250

Петок (27.05.2022) го резервираме за љубителите на електронката музика диригирана од локалниот DJ PUNISHER, почеток во 21:00h (Second floor). Забавата...

Магазин1 час

DuckDuckGo, прелистувач наводно фокусиран на приватноста на корисниците, фатен во лага: Сè уште има следење

Ова е дел од договорот меѓу двете компании, кој е поврзан со пребарување на Интернет и собирање лични податоци Прелистувачот...

Автомобили1 час

Што повеќе се исплати: „Eлектричен Golf“ или Golf бензин

Пресметките што ги спроведува ADAC се базираат на просечен период на одржување од пет години, со годишна километража од 15.000...

Свет2 часа

Twitter казнет 150 милиони долари поради лажење и продажба на приватни податоци на корисниците

Американската Федерална трговска комисија го казни Twitter со 150 милиони долари затоа што на огласувачите им обезбедил кориснички информации, вклучително...

Магазин2 часа

Netflix ги проширува своите функции

Netflix воведува дополнителни функции за пристапност за целата своја глобална публика. Прилагодување Netflix ќе ги прошири своите функции за пристапност...

Магазин2 часа

Сè што треба да знаете за Wi-Fi 7

Wi-Fi 6 и 6e сè уште изгледаат како многу нови и сè уште сеприсутни стандарди, а Wi-Fi 7 е речиси...

Култура2 часа

Денес се слави големиот празник „Александрија“, со векови чествуван во кичевска Белица

Кичевска Белица, денес 26 мај го празнува празникот Александрија кој е посветен на светецот-маченик Свети Александар. Празнувањето традиционално започнува најпрво...

Магазин2 часа

Како да спречите апликацијата iOS Photo да го прикажува она што не сакате да го запомните

Замислете го ова: имате убав ден, времето е одлично, уживавте во брилијантен појадок… и одеднаш вашиот iPhone покажува спомен –...

Магазин2 часа

Еве некои од најдобрите начини за справување со е-отпадот

Со рециклирање, можете да избегнете загадување на животната средина и други токсични последици. Електронскиот отпад или е-отпадот се однесува на...

Магазин2 часа

На овие уреди може да инсталирате Android 13 денес

Еве детална листа на сите модели кои можат да ја преземат бета верзијата на Android 13 во моментот и да...

НАЈЧИТАНИ