Следете не

Lifestyle

Зачувајте го волуменот на косата: Направете го ова и вашата коса ќе остане чиста подолго време

Објавено пред

на

Четкајте ја косата за полесно да ја чешлате и стилизирате по миењето. Се препорачува прво да се исчешлаат краевите, а потоа и корените. Нанесете малку природно масло за коса (кокос, арган, бадем) на врвовите и повторно исчешлајте ги. Идеално, треба да го оставите маслото на косата цела ноќ, но можете да го ограничите на околу 15 минути.

Многу експерти сметаат дека ова е поефективен метод од регенераторот, бидејќи го намалува дополнителното подмачкување на косата, и дава волумен и е сосема природен.

Користете шампон кој одговара на вашиот тип на коса. Се препорачува да се мие обоената коса со шампон без сулфат. Шампон со сулфати може да користат оние кои имаат необоена коса која брзо се мрсува. Ако имате кадрава коса, треба да размислите да користите регенератор за длабинско чистење наместо шампон, бидејќи кадравата коса има тенденција да се исуши.

Исто така, важно е да не консумирате премногу производи за миење коса, туку да ги користите само како што е наведено во упатствата на пакувањето. Нанесете шампон и втријте го со прстите (не со ноктите) во коренот на косата, избегнувајќи ги врвовите. Најдобро е да ја измиете косата со главата надолу за да и додадете волумен на косата и да ја подобрите циркулацијата на крвта.

Исплакнете го шампонот темелно, целосно ослободувајќи ја косата од водата со сапуница. Немојте да бидете мрзливи, овој процес може да потрае, но важно е вашата коса да биде целосно измиена од шампонот.

Ако сакате да користите регенератор, тогаш нанесете го само до краевите. Може да користите и маски еднаш неделно пред миење, особено оние кои помагаат косата побавно да се масни.

Не ја чешлајте влажната коса, бидејќи тоа ја оштетува нејзината структура. Спуштете ја главата и со брзи движења „почувствувајте“ ја косата со крпа, никогаш не тријте ја меѓу дланките. Потоа исушете ја косата со фен, фрлајќи ја напред за поголем волумен.

Можеби оваа процедура за миење на косата изгледа долга, но ако ја правите правилно, вашата коса побавно ќе се масни и ќе ја миете поретко – околу два пати неделно.

Честата употреба на сув шампон може да го оштети квалитетот на косата и нема да го замени миењето на косата и свежината и волуменот што го добивате на тој начин. Меѓутоа, ако во некои ситуации ви треба „итна помош“ за да ја направите вашата коса да изгледа почиста и побујна, можете да направите природно решение – додадете 5 капки јаболков оцет во 200 ml вода и испрскајте ги прамените.

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево3 минути

Ноќеска „ТППЕ Кичево“ со полни раце работа, спречен поголем пожар во населба „Девеана“

Ноќеска нешто по 4 часот до „ТППЕ Кичево“ примен бил повик за настанат пожар во приватен објект лоциран во кичевската...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за среда (8 октомври)

ОВЕН Ќе ви биде доста тешко да ги контролирате емоциите, особено кога станува збор за љубовни интереси и односи со...

Кичево12 часа

Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги

Почитувани граѓани, по одржаната средба со сите бербери од градот, е донесена заедничка одлука за усогласување и промена на ценовникот...

Хроника20 часа

По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ

Познатиот пејач Халид Бешлиќ почина во Клиничкиот центар на Универзитетот во Сараево, по подолга и тешка болест поради која беше...

Технологија24 часа

„Snapdragon X2 Elite Extreme“ новото „чудовиште“ од процесор на „Qualcomm“ за најмоќните лаптопи и премиум мобилни телефони

Qualcomm ги претстави најновите членови на својата серија Snapdragon X процесори за лаптопи, паралелно со новиот систем-на-чип за премиум мобилни...

Македонија1 ден

Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи

Сообраќајот на патниот правец Велес-Тетово и обратно помеѓу клучките Волково и Кондово е целосно затворен поради изведба на градежни работи и истиот...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (7 октомври)

ОВЕН Слободно ризикувајте и дозволете му на личноста на која постојано размислувате како се чувствувате и кои се вашите намери....

Македонија2 дена

Од вечерва горивата со намалена цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), се намалуваат...

Хроника2 дена

Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско

На 05.10.2025 околу 06:30 часот во ОВР Кичево е пријавено дека на магистралниот пат Кичево-Охрид, над с.Попоец, се случила сообраќајна...

Кичево2 дена

Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот

Денес се одбележува 82 годишнина од една од најкрвавите битки во Втората светска војна што се одиграла во Македонија, наречена...

НАЈЧИТАНИ