Lifestyle
Здрави навики за исхрана за различни сезони: Како да ја прилагодите вашата исхрана на пролет, лето, есен и зима
Секоја сезона носи свој уникатен сет на промени кои влијаат на нашето тело, расположение и потреби за хранливи материи. Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени не само што е добро за вашето тело, туку може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, одржување на оптимална тежина и подобрување на целокупното здравје.
Преку овој текст ќе истражиме како да ја прилагодите исхраната во пролет, лето, есен и зима за оптимално здравје и ќе понудиме практични совети и идеи за секој период.
Пролет: Освежување и детоксикација
Пролетта е време на будење, детоксикација и обновување. По долгите зимски месеци, оваа сезона нуди можност за внесување свежи состојки, зголемување на внесот на влакна и ензими.
- Овошје и зеленчук: Во пролетта има изобилство од млади, свежи производи како аспарагус, артишок, млад грашок, јагоди и цреши. Овие намирници се богати со витамини, минерали и антиоксиданси кои го стимулираат варењето и го зајакнуваат имунитетот.
- Детоксикација: Зголемете го внесот на вода, свежи сокови од зелен лиснат зеленчук, лимон и ѓумбир за прочистување на црниот дроб и телото. Лесни супи и чаеви исто така помагаат.
- Лесно варење: Пролетната храна треба да биде лесна. Избегнувајте тешки, масни оброци, а фокусирајте се на свежи салати и супи.
- Цели зрна: Интегрални житарки како овес и киноа обезбедуваат стабилна енергија и го поддржуваат чистењето на телото.
Лето: Хидратација, свежина и лесни оброци
Летото носи топлина и зголемен ризик од дехидрација, па затоа е важно да се фокусирате на храна која освежува и хидрира.
- Хидратација: Зголемете го внесот на течности преку вода, овошни салати, ледени чаеви и смути. Намирници како краставица и лубеница обезбедуваат природна хидратација.
- Свежо овошје и зеленчук: Домати, пиперки, малини, праски и кајсии се богати со антиоксиданси и витамин Ц, кои ја штитат кожата од штетното сончево зрачење.
- Лесни оброци: Фокусирајте се на салати, ладни супи (газпачо) и зеленчук на скара. Овие оброци се лесно сварливи и ја намалуваат тежината на организмот.
- Природни пијалоци: Наместо газирани пијалоци, пијте билни чаеви како нане и камилица, или природни ледени чаеви со мед и лимон.
Есен: Зајакнување на имунолошкиот систем и подготовка за зима
Есента носи изобилство од сезонски намирници кои помагаат да се подготвиме за студените месеци.
- Сезонски зеленчук и овошје: Тиква, јаболка, круши, грозје и зелка се богати со растителни влакна и витамини. Тиквата е одлична за супи и чорби.
- Зачини и билки: Топлите зачини како цимет и ѓумбир го загреваат телото и го зајакнуваат имунитетот. Чаеви со мед и зачини се идеални за заштита од настинки.
- Топли оброци: Чорби и печени јадења од сезонски зеленчук го одржуваат енергетскиот баланс и го зголемуваат чувството на ситост.
- Зајакнувачи на имунитетот: Витамините А, Ц, Д и цинкот се клучни. Консумирајте овошје и зеленчук богати со витамин Ц и размислете за суплементи со витамин Д.
Зима: Енергија, топлина и поддршка за телото
Зимата е период кога на телото му е потребна повеќе енергија и поддршка за справување со ниските температури.
- Топли и хранливи оброци: Супи и чорби направени од коренест зеленчук како моркови и компири обезбедуваат калории и хранливи материи.
- Имунитет преку храна: Цитрусното овошје, кивито, лукот и кромидот помагаат во борбата против настинките. Пробиотиците од јогурт и ферментирана храна ја одржуваат здрава цревната микрофлора.
- Здрави масти: Маслиновото масло, јаткастите плодови и масните риби обезбедуваат омега-3 масни киселини и енергија.
- Хидратација и топли пијалоци: Топли чаеви со мед и лимон, како и домашно какао, обезбедуваат хидратација и ја подобруваат циркулацијата.
Општи совети за исхрана во текот на целата година
- Варијација и сезонски избор: Избирајте сезонски производи кои се посвежи и побогати со хранливи материи.
- Балансирани оброци: Секој оброк треба да содржи протеини, здрави масти, сложени јаглехидрати, влакна и многу зеленчук.
- Умереност: Следете ги сигналите на телото и прилагодете ја количината на храна според вашите потреби.
- Готвење дома: Подгответе свои оброци за да ја намалите преработената храна и да експериментирате со нови рецепти.
- Уживање во храната: Пробајте нови комбинации и вкусови за да ја направите исхраната повозбудлива.
Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени придонесува за оптимално здравје и виталност. Следејќи ги овие совети, ќе го поддржите вашето тело и ќе ја одржите енергијата во текот на целата година.
Извор: N1Info
Lifestyle
Кремаста супа од компири за студени денови: Брз и вкусен ручек за петмина
Ако обожавате крем супи, оваа брзо подготвена верзија со компири ќе стане редовен дел од вашата трпеза! Еве како да ја подготвите совршената супа која ќе ве стопли во ладните денови.
Состојки:
- 1 кг компири
- 1 корен од магдонос
- 1 мал корен од целер
- 1 мал кромид
- 500 ml густин или обична вода
- Сол и бибер по вкус
- Неколку парчиња сланина
- 2 лажици путер
- 200 ml слатка павлака
Подготовка:
- Подготовка на состојките:
Излупете ги компирите, измијте ги и исечете ги на помали коцки. Излупете го коренот од магдонос, целерот и кромидот, па исечкајте ги на ситни коцки. - Пржење на зеленчукот:
Во голем сад за готвење, растопете го путерот на тивок оган. Додадете го кромидот и динстајте додека не омекне и не порумени. Потоа додадете ги целерот и магдоносот и динстајте уште 5 минути. На крајот, додадете ги компирите и мешајте околу 5 минути. - Варење:
Додадете сол и бибер по вкус, прелијте со густин или обична вода и оставете да се вари додека компирите не омекнат. - Додавање павлака и блендирање:
Откако компирите ќе се сварат, додадете ја слатката павлака и оставете да се вари уште 2 минути. Потоа тргнете ја супата од оган и обработете ја со рачен блендер додека не добиете кремаста текстура. - Сланина:
Исечкајте ја сланината на коцки и пропржете ја во тава без масло, на висока температура. Сланината ќе ја ослободи својата маснотија и ќе стане крцкава. - Сервирање:
Послужете ја супата со парчињата сланина одозгора. За дополнителен вкус, може да додадете рендано тврдо сирење, свеж сечкан магдонос или други зачини по желба.
Совети:
- Ако сакате, додајте пропржени печурки заедно со сланината за уште побогат вкус.
- Рендано пармезан или кашкавал врз супата ќе ја направи уште покремаста и повкусна.
- За полесна опција, заменете ја слатката павлака со растителна алтернатива.
Совршена за зимските денови, оваа супа од компири ќе ги стопли сите околу вашата трпеза!
Извор: Dnevnik
Lifestyle
Кардиолозите предупредуваат: Ова е најштетниот вид кафе за вашето срце
За многумина кафето е незаменлив дел од утринската рутина. Но, дали сте знаеле дека начинот на кој го подготвувате кафето може да има значително влијание врз здравјето на вашето срце? Според кардиолозите, еден вид кафе може да биде особено штетен.
Каков вид кафе е најлош за срцето?
Кардиолозите, како др. Едо Паз и др. Сем Сетарех, истакнуваат дека кафето со многу шеќер, како што се засладените капучина, карамел макијата и други ароматизирани пијалоци, е најштетниот избор за вашето срце. Овие пијалоци содржат:
- Големи количини шеќер, што може да доведе до оштетување на крвните садови и зголемување на ризикот од срцеви заболувања.
- Нездрави масти, кои придонесуваат за таложење наслаги во артериите.
- Стотици калории, кои можат да водат до зголемена телесна тежина и дополнителни здравствени проблеми.
Зошто шеќерот и кофеинот се опасна комбинација?
Според др. Сетарех, комбинацијата на шеќер и кофеин може да предизвика стресна реакција во организмот, зголемување на крвниот притисок и забрзување на срцевиот ритам. Со текот на времето, ова може да доведе до воспаленија, наслаги во артериите и повисок ризик од срцеви заболувања.
Користите од умерено пиење црно кафе
Од друга страна, истражувањата покажуваат дека умереното консумирање на црно кафе без шеќер може да има позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје. Црното кафе содржи антиоксиданти кои:
- Го подобруваат здравјето на крвните садови.
- Го намалуваат ризикот од срцева слабост.
- Помагаат во намалување на воспаленијата.
Кардиолозите препорачуваат внесување на максимум една до две шолји црно кафе дневно.
Како да го направите кафето поздраво?
Ако не можете да се откажете од засладеното кафе, еве неколку совети за да го направите поздраво:
- Пригответе го дома: Така ќе имате целосна контрола врз количината на шеќер и други додатоци.
- Користете цимет: Наместо шеќер, додадете цимет за природен вкус и антиоксидантни својства.
- Заменете го шеќерот: Изберете незасладено растително млеко или природни засладувачи.
- Одлучете се за поедноставни опции: Црно кафе, еспресо или кафе со незасладено млеко се најдобри избори за вашето срце.
Умереноста е клучот
Др. Паз потенцира дека пиењето кафе во умерени количини е најважно. „Пијам само една шолја црно кафе секое утро, а потоа продолжувам со вода или пијалоци без кофеин“, изјавува тој.
Заклучок
Кафето може да биде здраво за срцето, но сè зависи од начинот на подготовка и консумација. Одлучете се за едноставни, природни опции и избегнувајте засладени и калорични пијалоци. Со умереност и правилен избор, можете да уживате во кафето без грижа за вашето здравје.
Извор: Index
Lifestyle
Внимателно со киселата зелка: Кои се ризиците за здравјето?
Киселата зелка е традиционална храна со многу здравствени придобивки, но може да биде ризична за луѓето со одредени здравствени проблеми, предупредува Георги Назаров, руски натуропат.
Како солта во киселата зелка влијае на организмот?
За подготовка на кисела зелка се користи значителна количина сол, што може да има негативни последици по здравјето, особено ако се консумира во поголеми количини. Еве кои се потенцијалните ризици:
- Зголемен крвен притисок
Прекумерната употреба на сол може да доведе до хипертензија, бидејќи солта предизвикува задржување на течности во телото. - Притисок врз бубрезите
Големото количество сол ја оптоварува функцијата на бубрезите, што може да доведе до нарушувања во нивната работа. - Таложење на сол во зглобовите и крвните садови
Со текот на времето, солта може да предизвика воспаленија и вкочанетост во зглобовите, како и проблеми со циркулацијата. - Нерамнотежа на калиум и натриум
Прекумерната сол го нарушува балансот на калиум и натриум, што може да доведе до мускулни грчеви, особено во пределот на вратот и ‘рбетот.
Кој треба да избегнува кисела зелка?
- Лица кои страдаат од висок крвен притисок
- Лица со проблеми со бубрезите
- Лица со осетливост на сол или нерамнотежа на електролити
Дури и ако се консумира кисела зелка, важно е солта да се намали или целосно да се исфрли од другите оброци во текот на денот.
Може ли солта да се отстрани со миење на зелката?
Дури и со миење на листовите, солта не може целосно да се отстрани од киселата зелка, предупредуваат експертите.
Поврзаност на солта со ризик од рак
Сè повеќе истражувања укажуваат на потенцијална врска помеѓу прекумерната употреба на сол и зголемениот ризик од појава на некои видови рак, што ја нагласува потребата за умереност при консумирање кисела зелка.
Заклучок
Иако киселата зелка е здрав и традиционален дел од многу кујни, умерената употреба и внимателноста кај лица со специфични здравствени состојби се клучни.
Извор: Pink
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (22 јануари)
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за четврток (23 јануари)
-
Lifestyle1 ден
Чај од ѓумбир: Ефикасен природен лек за болки во грлото и упорна кашлица
-
Кичево31 минута
Поради загадениот воздух во Кичево, издадени важни мерки и препораки од Министерството за животна средина и просторно планирање
-
Lifestyle1 ден
Направете шампон од мед и уживајте во здрава и бујна коса
-
Спорт1 ден
(ВИДЕО) ФФМ истакна видео од затекнатата состојба на Академијата, секој талент заслужува подобри услови за фудбал
-
Временска прогноза19 часа
Температури во пораст и магла особено во кичевскиот регион
-
Автомобили1 ден
Најпродаваниот нов автомобил во Европа станува електричен