Lifestyle
15 необични факти за човечкото тело
Нашето тело е неверојатно, тоа е дом на секое сеќавање што некогаш сме го создале, не води каде одиме секој ден и тоа е единствениот постојан дом што некогаш навистина ќе го знаеме.
И додека можеби знаеме многу трикови, без разлика дали можеме да ги свртиме очните капаци одвнатре или сме ја совладале уметноста на вртење на јазикот, постојат тони други чудни факти за човечкото тело кои сигурно ќе ве воодушеват.
1. За 10 години ќе имаме сосема нов скелет
Клетките на нашиот скелетен систем постојано се регенерираат и во просек, коските што ги имаме сега ќе бидат целосно регенерирани за околу една деценија. Ова почнува да се забавува како што старееме, меѓутоа, регенерацијата трае подолго, поради што коските природно стануваат потенки.
2. Нашата пот всушност не мириса
Аkо мислите дека потта смрди, не би биле сами, но би згрешиле. Самата пот не мириса. Тоа е интеракцијата со бактериите на нашата кожа што предизвикува мирис на телото.
Не грижете се, ова е сосема нормално. Овие бактерии се појавуваат природно и едноставно напредуваат во најпотените делови на нашето тело.
3. Желудникот грчи, бидејќи е полн со топол воздух
Дали некогаш сте се запрашале зошто ги добивате тие „крцкави“ звуци кога сте гладни? Сè се враќа во дигестивниот систем. Поконкретно, цревата. Тие минуваат низ низа контракции за да помогнат во движењето на храната и течностите додека јадеме.
Но, дури и откако ќе се вари целата храна, цревата продолжуваат да го движат воздухот низ дигестивниот тракт. Тоа е она што го предизвикува „borborigmus“, научното име дадено на тие смешни мали татнежи.
4. Во текот на нашиот живот произведуваме доволно плунка за да наполниме два базени
Просечен човек во текот на својот живот произведува над 20.000 литри плунка. Тоа е доволно за на крајот да се наполнат два базени полни со плунка.
5. Една четвртина од коските се во стапалата
Човечките стапала содржат 52 коски (26 во секое стапало). Тоа е речиси една четвртина од сите коски во нашето тело. Секоја нога исто така содржи 33 зглобови и повеќе од 100 мускули, тетиви и лигаменти.
6. Нема мускули на прстите
Нашите прсти прават безброј важни работи во текот на денот, од отворање тегли до отворање на вратите. Но, не ги припишувајте тие подвизи на сила на вашите прсти. Секое движење што се случува во нашите прсти се должи на тетивите и коските, со голема помош од мускулите на дланките и во основата на секој прст.
7. Половина од силата на раката е во малиот прст
Малиот прст изгледа скромно, но е пресуден за јачината на нашата рака, му помага на палецот при штипкање и им дава поголема сила на другите прсти.
Лори Роџерс, терапевт за раце во Националната болница за рехабилитација во Вашингтон, изјави за Њујорк Тајмс што би значело губењето на малиот прст. „Можете лесно да изгубите 50 отсто од силата на рацете“, рече таа.
8. Мускулот на задникот е најголемиот мускул
Иако постои одредена дебата за тоа кој мускул е најсилен, gluteus maximus е всушност најголемиот, според Библиотеката на Конгресот. Овие мускули помагаат да го одржуваме телото исправено, да ги движиме колковите и бутовите и да работат против гравитацијата кога одиме по ридови или скали.
9. Косата знае кога спиеме
Косата ги следи нашите модели на спиење. Во 2010 година, истражувачите од Универзитетот Јамагучи открија дека фоликулите на косата богати со клетки содржат РНК од „гени на часовникот“ кои го изразуваат циклусот сон-будење на секоја личност. Ако станеме доцна или рано легнуваме, тоа ќе го покаже нашата коса.
10. Нашата коса и помага на околината
Валканата коса може да биде добра за атмосферата, според студијата од 2008 година објавена во Atmospheric Environment, бидејќи косата го апсорбира озонот, кој го загадува воздухот. Утврдено е дека маслото од скалпот е главен придонесувач за ова, па ако сакате да придонесете за квалитетот на локалниот воздух, прескокнете го шампонот!
11. Големите очи предизвикуваат кратковидост
На некои можеби крупните очи им се убави, но тоа може да предизвика кратковидост. Исто така познат како миопија, оваа состојба предизвикува далечните предмети да изгледаат матно поради светлината што не допира до мрежницата.
Ако очното јаболко расте предолго, светлината се фокусира прерано пред да удри во мрежницата, па кога ќе удри во мрежницата, сликата е матна.
12. Кивавицата може да помине и до 6 метри
Можеби мислите дека сте безбедни кога некој од другата страна на автобусот кива, но вие би можеле да бидете на линијата за стрелање без воопшто да го сфатите тоа.
Видео студија на истражувачите на МИТ покажа дека кивањето патува многу подалеку отколку што се веруваше, до 6 метри.
13. Чувството за вкус „затапува“ како што старееме
Како што слухот и видот имаат тенденција да се истрошат како што минуваат годините, така и нашето сетило за вкус го прави истото. Како што старееме, рецепторите за вкус побавно се регенерираат по повреда или ако земаме одредени лекови.
И лоши вести за дамите: жените доживуваат намалување на чувствителноста на вкус почнувајќи од 50-тите години, додека мажите до 60-тите.
14. Имаме уникатен отпечаток на јазик
Исто како што нашиот отпечаток од прст е единствен, така е и нашиот отпечаток од јазикот, според студијата од 2016 година на Тајландскиот стоматолошки колеџ Мугамбигаи. Може да се направат биометриски скенови за да се споредат поединечната форма (долга или кратка, широка или тесна) и текстурата (испакнатини, брчки и траги), со специфични детали следени и мапирани со „уред за сликање јазик“.
15. Луѓето имаат повеќе од 5 сетила
Освен сетилата за вид, мирис, допир, вкус и слух, луѓето имаат и чувство за простор (проприоцепција) и чувство за болка (ноцицепција). Исто така, постои чувство на рамнотежа (рамнотежа), чувство за температура во или околу телото (термоцепција), чувство за време (временска перцепција) и повеќе, во зависност од тоа кого прашувате.
Повеќе интересни факти за човечкото тело можете да видите на BestLife.
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево2 дена
(ФОТО) На кичевско „Китино Кале“ наши сограѓанки од граѓанското здружение “Sunshine Kids” организираа културен настан „Мојот шарен град“
-
Спорт14 часа
(ФОТО) Во дерби мечот против „Еврогол“ од Прилеп, ФК Кичево денес оствари важна победа во одлично прикажана игра
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (17 ноември)
-
Хороскоп5 часа
Хороскоп за понеделник (18 ноември)
-
Временска прогноза10 часа
Суво и стабилно до вторник, од среда нов влажен воздушен бран кој ќе донесе повремени врнежи од дожд, додека на планините снег
-
Временска прогноза4 часа
Попоски доцна вечерва издаде уште едно метео предупредување за силен ветер, на планинските места тој ќе достигне брзина до 100 км/ч
-
Спорт7 часа
Сејдини поднесе оставка од претседател на ФФМ, УО закажа вонредно изборно собрание за 22-ри декември
-
Спорт10 часа
(ВИДЕО) Миовски донесе нова победа на Македонија, овој пат против Ф.Острови – нов рекорд на нашата селекција без примен гол