Lifestyle
Одржливиот бренд за облека „HOPE“ на кичевчанката Ангела М во денешниот разговор за Порта

„НОРЕ“ е брендот на кичевчанката Ангела M. која преку нејзините креации сака да ја покрене свеста за последиците од случувањата во модната индустрија. Таа во интервју за нашиот портал вели дека Модната индустрија е една од главните загадувачи на планетата, поради полиестерот (пластика) која се употребува за создавање облека, токсичните бои кои се користат за боење на облеката, масовното производство, милиони непродадени парчиња кои завршуваат во отпад или се спалуваат, и милиони купени парчиња облека облечени само еднаш и фрлени во отпат.
Само 1% од создадената облека се рециклира.
За да произведете една конвенционална памучна маица потребни се повеќе од 2500 литри вода. Таа вода најчесто се добива од блиските езера и реки, што предизвикува
осиромашување на околните екосистеми. За производство на една маичка од органски одгледуван памук се користи 90% помалку вода од околните расурси, бидејќи при неговото производство најчесто се користи дождовната вода. Одгледувањето на конвенционалниот памук фундаментално ги нарушува околните екосистеми, додека органските полиња се дом за многу животни како пчели, пеперутки и птици. На органските полиња има од 50% до 75% поголемо присуство на пчели.
Токсичните супстанции кои се користат при одгледувањето и преработката на конвенционалниот памук имаат катастрофално влијание врз земјоделците и луѓето вклучени во процесот на производство на облека.
Хемикалиите кои се вдушуваат или лесно навлегуваат преку кожата предизвикуваат рак, труење, астма, спонтан абортус или дефекти кај бебињата кои ќе се родат.
Според СЗО поради употреба на пестициди годишно умираат над 20,000 луѓе.
Хемиските средства кои се користат при производстово на конвенционалниот памук не влијаат штетно само врз луѓето кои ја произведуваат облеката, туку и врз нас самите. Памукот абсорбира околу 16% од пестицидите и заедно со боите кои се користат за обојување на метеријалот, кои при конвенционалното производство се исто така многу токсични, влегуваат во нашете тело, преку кожата (најголем огран на нашето тело), ја оштетуваат кожата и го загрозуваат нашето здравје.
Ви требаат ли повеќе причини за да преминете кон употреба на органски памук?
Конвенционално произведениот памук и неговата пониска цена се должат на застрашувачките услови за работа. Земјоделците работат со многу мала маржа и понекогаш не се во можност да ги покријат своите животни трошоци, што резултира со бесконечни долгови. Вработените се принудени да работат во нехигински услови, немаат заштитна опрема, бројот на работни часови е неподнослив, а да не заборавиме да споменеме дека детскиот труд не е исклучок.
Во последните 20 години, стапката на самоубиства кај фармерите за памук е премногу висока. На пример, само во 2013 година 11.772 земјоделци извршиле самоубиство во Индија, тоа се 44 земјоделци на ден. Друг пат кога купувате нов пар панталони, ако цената ви изгледа безобразно ниска, најте дека некој друг платил за нив. Ако маичката која ја носите чини 300 денари, што мислите колку се платени работниците кои се вклучени во производствениот процес (одгледување и берба, предење, ткаење, кроење, шиење).
Облеката од познатите брендови најчесто се шие во неразвиени земји, каде што жените имаат две опции за преживување – проституција или конфекција. Оние кои се одлучуваат за конфекција работат во нехигиенски услови, небезбедна работна средина, работата прекувремено (цел ден), а како надоместок за нивниот труд не ретко добиваат и помлку од еден долар на ден, сретства кои не се доволни за да се прехранат самите, а да не зборуваме за да прехранат едно семејство. Како последица на тоа детскиот труд исто така е многу честа појава, децата, заедно со нивните мајки работат во условите кои ги опишавме погоре.
Кичевчанката Ангела најпрво ја создаде колекцијата ENDANGERED која ја посфети на загрозените видови на животни.
За колекцијата Ангела го кажа следново: Земјата доживува уште едно истребување на животни, кое најмногу се должи на човечките активности, како што се уништување на живеалиштата на животните, нивна преголема експлоатација, климатските промени и загадувањето.
Модната индустрија е еден од главните загадувачи на животната средина, во глобални рамки. Последниците од неа се присутни кај сите видови на живот на планетава. Таа е задолжена во голема мерка за загадувањето на воздухот, водата, почвата и со тоа влијае врз сите живи суштества. Првата колекција наречена ENDANGERED е посветена на загрозените видови на животни, кои недолжни ја плаќаат цената на човековите постапки. Оние кои секојдневно се убивани или ги губат своите места за живеење, како последница на потребата за поголемо производство.
Колекцијата е изработена од органски одгледуван памук, а парчињата се во лимитиран број. Секое парче е рачно изработено, шиено и везено, со особена љубов, посфетеност и
внимание.
– Денес Ангела ја извади нејзината втора колекција наречена Soul Spectrum, која е сочинета од 9 парчиња на сукњи, секоја со уникатен дизајн, рачно изработена и врвно мајсторски рачно извезена со прекрасни мотиви.
Ви препорачуваме да го заследите профилот на Инстаграм, каде што можете да ја
погледнете новата колекција на hope.ethicalfashion
Lifestyle
Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.
Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.
Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.
Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!
Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:
- Gray Goose 0,7L – 4500 ден
- Jamison 0,7L – 2600 ден
- 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
- Влез: 200 ден.
Lifestyle
Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.
Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.
Јајцата создаваат подолго чувство на ситост
Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).
Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.
Протеините од јајцата се поквалитетни
Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.
Колку хранливи материи има во едно јајце?
Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.
Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.
Извор: N1Info
Lifestyle
Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.
Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.
Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден
Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.
Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.
Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.
Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.
Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.
Но, не претерувајте со јаболка
Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.
-
Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.
-
Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.
-
Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.
Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак
Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.
Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.
Домашна штрудла со јаболка
Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.
Состојки за филот:
-
1 кг јаболка
-
100 г шеќер (или по вкус)
-
1 ванилин шеќер
-
1 лажичка цимет
-
100 г суво грозје (по желба)
-
50 г мелени ореви или презла
-
Сок од половина лимон
Тесто (ако го правите домашно):
-
250 г брашно
-
Прстофат сол
-
1 лажица масло
-
1 лажичка оцет
-
Околу 150 мл млака вода
(или користете готови кори)
За премачкување:
50 г растопен путер или масло
Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.
Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.
Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.
Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода
Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.
Состојки:
-
3 јајца
-
150 г шеќер
-
1 ванилин шеќер
-
100 мл масло
-
100 мл млеко
-
250 г брашно
-
1 прашок за пециво
-
Прстофат сол
-
3 големи јаболка (рендани или исечени)
-
1 лажичка цимет
-
Шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.
Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.
Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.
Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.
Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.
Извор: 24H
-
Lifestyle2 дена
Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher
-
Хроника2 дена
ТАЖНА ВЕСТ: Панчо ја загуби животната битка како последица од пожарот во Кочани, почивај во мир наш „Шорти“
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за четврток (16 октомври)
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (15 октомври)
-
Временска прогноза1 ден
Доаѓа нов бран на дождови на планините снег, и тоа над 2000 нмв – ова се најновите метео вести
-
Хроника20 часа
Почина лице кое било сведок на судење во Основниот граѓански суд – Скопје
-
Технологија2 дена
Денес по десет години завршуваат безбедносните надградби за „Windows 10“
-
Магазин2 дена
OpenAI овозможува извршување на апликации во рамките на ChatGPT