Следете не

Храна

Која количина на „црвено месо“ е здраво за вашиот организам

Објавено пред

на

Прашањето колку е здраво црвеното месо за нашето тело е постојано актуелно, а одговорите честопати се разликуваат од експерт до експерт.
Иако има многу позитивни ефекти врз нашето здравје и е извор на некои основни хранливи состојки, црвеното месо е исто така поврзано со болести на срцето и крвните садови, како и рак на дебелото црево.

Она што е важно да се знае е што точно се смета за црвено месо. Според NHS, тоа е секое месо што е црвено пред подготовката: говедско, јагнешко, овчо месо, свинско месо, телешко месо, но исто така и патка и коњ и живина, додека живината, како пилешко, мисирка и гуска, како и месото од други птици, но и зајак, класифициран како бело месо.

Преработеното месо, како што се колбаси, сланина, шунка и разни салами, вклучувајќи ги и оние направени од пилешко и мисирка, честопати се нарекуваат нездрави поради додавање сол и разни конзерванси.

Дали е црвеното месо навистина нездраво?
– Богато е со протеини и е потребно за урамнотежена исхрана, со цел телото да произведе доволно аминокиселини – вели нутриционистката д-р essесика Бартлет за Метро.

Таа додава дека аминокиселините се клучни за градење и „санирање“ на мускулите и коските поради производството на хормони и ензими, па може да се каже дека црвеното месо на најосновно ниво му дава на организмот енергија, па затоа и не е добра целосно да се елиминира од исхраната.

– Сепак, има и друга храна што содржи протеини, како што се тофу, јајца или наут – објаснува таа, па во тој случај месото може да се замени со овие прехранбени производи.

– Пожелно е повремено да се јаде квалитетно свежо црвено месо поради протеини, минерали и витамини, како што се железо, цинк и витамини од групата Б – додава Бартлет, иако истражувањата го поврзаа неговиот висок внес со покачени нивоа на холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања и рак на дебелото црево.

Тековните истражувања, вели таа, покажуваат дека тие се предизвикани од природните хемикалии што ги има во него, така што во големи количини може да бидат штетни.

Колку црвено месо можеме да јадеме неделно?
Светскиот фонд за истражување на рак (WCRF) советува возрасни со многу малку или без преработено месо и 350 до 500 грама варено црвено месо неделно, додека британските упатства покажуваат дека дневниот внес е максимум 70 грама.

Нутриционистите затоа се согласуваат дека црвеното месо треба да се замени со растителни опции што е можно повеќе, со цел да се подобри здравјето на варењето и да се намали ризикот од болести.

Храна

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Објавено пред

на

Фото: Lars Blankers @ unsplash
Фото: Lars Blankers @ unsplash

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна состојка во речиси секој од нив. Сепак, многу луѓе несвесно прават грешка кога ги оставаат компирите на кујнскиот пулт, не знаејќи дека тоа може значително да го забрза нивното расипување.

Кујните се често влажни и топли средини, а токму влагата и светлината го поттикнуваат процесот на гниење и ’ртење на компирите. Според експертите од компанијата „Алберт Бартлет“, најдобар начин за да ги зачувате компирите свежи подолго време е да ги чувате во фрижидер.

Иако долго време се сметаше дека ниските температури во фрижидерот го претвораат скробот во шеќер – што може да влијае на вкусот при готвење – новите истражувања ја побиваат оваа теорија. Според најновите упатства од Агенцијата за стандарди за храна (FSA), чувањето компири во фрижидер не го зголемува ризикот од создавање штетни материи како акриламидот.

Во ладна и сува средина, компирите може да останат свежи и до три недели. Сепак, доколку немате место во фрижидерот, можете да ги чувате и надвор од него – важно е просторијата да биде ладна, темна и без влага. Најпогодни места се оставата, подрумот или затворените кујнски ормари подалеку од прозорците и изворите на топлина.

Избегнувајте да ги чувате компирите под мијалникот или покрај шпоретот, бидејќи тоа се највлажните делови во кујната, каде што се создаваат идеални услови за брзо расипување. Исто така, изложеноста на светлина може да предизвика создавање хлорофил, што ги прави компирите зелени и потенцијално токсични за јадење.

Со правилно складирање, не само што ќе ја задржите свежината на компирите, туку и ќе го намалите отпадот од храна, ќе заштедите пари и секогаш ќе имате подготвена состојка за вашите омилени есенски јадења.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Храна

Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Lachlan

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија на Марс покажало изненадувачки резултати, космонаутите кои внесувале повеќе сол всушност задржувале повеќе вода и наместо да чувствуваат жед, чувствувале глад.

Научниците забележале дека испитаниците кои консумирале меѓу шест и дванаесет грама сол дневно пиеле помалку вода, додека нивната урина содржела повисока концентрација на сол.

Друго истражување, спроведено на глувци, дало дополнително објаснување за зголемениот апетит при повисок внес на сол.

Имено, кај глувците било забележано дека за да се исфрли вишокот сол без промена во количината на урина, организмот произведува повеќе уреа. Овој процес бара дополнителна енергија, што резултира со зголемена потреба за храна.

Прочитај повеќе...

Храна

Дали храната без „глутен“ е подобра од обичната?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Farhad Ibrahimzade

Австралиската гастроентеролог Сузан Магади нагласува дека храна без глутен е потребна само за луѓето кои имаат здравствени проблеми и не смеат да консумираат глутен. За останатите, таа не ја препорачува оваа практика. Според неа, целосното избегнување на глутен може дури и да биде ризично.

„Надвор од случаите на целијакија, нема докази дека строгата безглутенска диета носи здравствени придобивки. Напротив, исклучувањето на интегрални житарки може да доведе до недоволен внес на влакна, што негативно влијае врз организмот,“ објаснува Магади.

Истражување објавено пред неколку години, кое ги следело навиките на неколку стотици луѓе во период од 26 години, покажало дека кај лицата без целијакија, исхраната без глутен не е неопходна. Дополнително, недоволниот внес на житарки може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Сепак, многу лекари им советуваат на пациенти со хронична надуеност да избегнуваат храна што содржи глутен. Постојат тврдења дека човек може да биде чувствителен на глутен и без да има целијакија, и во такви ситуации елиминацијата на глутен е единственото решение. Но, оваа тема останува спорна бидејќи не сите експерти се согласуваат.

Заклучокот би бил едноставен: „Ако немате проблеми при консумирање глутен, нема причина да се откажете од него. Избегнувањето на глутен не ве прави ниту поздрави ниту послаби. Но ако почувствувате дека храната со глутен ви предизвикува непријатности и подобро се чувствувате со безглутенски производи, слободно продолжете во таа насока – но секогаш по консултација со лекар.“

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза49 минути

Пред нас период на суво време и значително топло

Во почетокот од новата работна недела, односно во понеделник и во вторник (20/21 октомври) времето во Македонија ќе биде стабилно,...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за понеделник (20 октомври)

Овен Дневниот хороскоп ви предвидува огромен наплив на енергија и креативност во средината на денот, одеднаш ќе можете да го...

Македонија20 часа

МВР: Гласањето се одвива мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, доколку има било какво нарушување на изборниот процес граѓаните да пријават во најблиската полициска станица или на телефонски броеви 192 или 112

Локалните избори 2025 се одвиваат во мирна, фер и демократска атмосфера на територијата на целата држава. МВР презема мерки и...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за недела (19 октомври)

ОВЕН Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета....

Социјални мрежи2 дена

„Мeta“ ја гаси оваа верзија на „Messenger“

Мета потврди за Engadget дека десктоп апликациите на Messenger за macOS и Windows ќе бидат целосно исклучени на 15 декември....

Без категорија2 дена

Неколку родителски работи, кои вашето дете ќе го направат посреќно

Одгледувањето среќно и добро воспитано дете е една од најголемите и најпредизвикувачки задачи во животот. Затоа, обидете се да си...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за сабота (18 октомври)

ОВЕН Ако неодамна сте донирале дел од вашите пари, сте позајмиле одредена сума на пријател или си купиле нешто непотребно,...

Македонија3 дена

Нов случај со измама за наводно случена сообраќајка, каде побарана била изнуда од висока сума на пари за итна операција

На 16.10.2025 во 17:20 часот во СВР Скопје, 71-годишна жена од Скопје пријавила дека била измамена за сума од 36.300...

Спорт3 дена

За прв пат, во ист ден тројца кичевски судии ќе судат меѓународни натпревари во Австрија и Фарски Острови

Историски ден за кичевскиот спорт, во водите на професионалните фудбалски судии. Тројцата арбитри под нашето фудбалско поднебје кои буквално животот...

Македонија3 дена

МВР: Во целост ја гарантираме безбедноста на граѓаните во насока на спроведување на фер и демократски „Локални избори 2025“

Министерството за внатрешни работи во пресрет на „Локални избори 2025“ континуирано презема мерки и активности во рамки на своите надлежности...

НАЈЧИТАНИ