Lifestyle
Ако го чувате млекото во вратата од фрижидерот, треба да знаете колку долго може да се остави отворено

Ако чувате млеко во вратата од фрижидерот, треба да знаете колку долго може да остане таму кога ќе го отворите. Повеќето луѓе секогаш имаат млеко во фрижидер. И покрај тоа, понекогаш на сите им се случува да не го користиме во наведениот рок. Во овој случај, корисно е да знаете што да барате за да знаете дали е безбедно да се користи или не.
Не сите млеко се исти и постојат важни разлики помеѓу свежото и конзервирано млеко. Свежото млеко пред да стигне до полицата треба да помине низ процес на пастеризација, но сепак не содржи конзерванси, па брзо се расипува, без разлика дали е затворено или не, пишува Danas.rs.
Трајното млеко, од друга страна, може да остане свежо многу подолго, дури и ако не го чувате во фрижидер. Тоа е затоа што содржи конзерванси кои го спречуваат растот и расипувањето на микробите. Има рок на траење од 6 до 9 месеци на собна температура доколку не се отвори. По отворањето ставете го во фрижидер и можете да го користите малку подолго од свеж.
Подолу, дознајте сè што треба да знаете за ракувањето со млекото и совети кои ќе помогнат да се спречи расипување и отпад на млекото во вашето домаќинство.
Бидејќи свежото млеко не содржи конзерванси и е само пастеризирано, обично се расипува во рок од три дена без разлика дали е отворено или не. Складираното млеко може да се чува на собна температура многу подолго од свежото млеко, дури шест до девет месеци. Сепак, по отворањето мора да се чува во фрижидер и производителите советуваат да се користи во рок од седум дена од отворањето.
Од моментот на отворање на пакувањето со млеко, тоа е изложено на надворешната средина, предизвикувајќи потенцијална вкрстена контаминација и оксидација, што ја намалува неговата свежина.
Како да препознаете дека млекото е расипано?
Ако мислите дека млекото што го имате во фрижидерот е истечено, користете ги вашите сетила. Расипаната храна ќе развие непријатен мирис, вкус или необична текстура поради природните расипувачки бактерии. Ако млекото има развиено такви карактеристики, не го консумирајте.
Прво проверете го мирисот. Ако почувствувате кисел или застарен мирис, тоа може да значи дека млекото се влошило. После тоа, проверете дали млекото ја променило бојата и текстурата. Ако досега се изгледа во ред, пробајте го млекото. Ако е кисело, горчливо или на некој начин чудно, фрлете го и не го употребувајте.
Доколку забележите некој од овие знаци, најдобро е да го избегнувате консумирањето на тоа млеко за да спречите можни здравствени проблеми.
Каде да го чувате млекото во фрижидер?
Верувале или не, во фрижидерот има одредено место каде што треба да чувате млеко и не, тоа не е полицата на вратата.
Според експертите, млекото треба да се чува на температура од 3,3 до 4,4 °C, во истиот сад во кој пристигнало и подалеку од вратата. Кога млекото се чува во вратата од фрижидерот, секогаш кога се отвора вратата е изложено на топол воздух, што го поттикнува размножувањето на бактериите. Исто така, по секое отворање задолжително добро затворете го млекото. Ова може да ја намали случајната контаминација и ширењето мирис.
Дали млекото може да се замрзне?
Доколку имате големо количество млеко кое нема да имате време да го искористите, можете да го замрзнете. За најдобри резултати, замрзнете го во сад за коцки мраз за да направите коцки млеко. Можете да го замрзнете и во херметички сад.
Млекото може да се чува во замрзнувач неколку месеци, но за најдобри резултати препорачуваме да го користите во рок од еден месец по замрзнувањето. После тоа почнува да се одвојува и станува зрнеста, пренесува centarzdravlja.hr.
/N1Info
Lifestyle
Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.
Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.
Состојки
-
5 кг домати
-
300 г шеќер
-
100 г сол
-
150 г густина
-
100 мл оцет
-
малку оригано
-
2 г конзерванс (опционално)
Подготовка
-
Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.
-
Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.
-
Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.
-
На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.
-
Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.
-
Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.
Зошто домашниот кечап е подобар избор?
-
Без хемикалии и адитиви
-
Поприроден и поздрав вкус
-
Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус
-
Одличен начин за користење свежи домати во сезоната
Извор: RadioSA
Lifestyle
Зошто е корисно да испиеме чаша вода веднаш по будењето?

Водата е најважниот извор на живот и сочинува околу 60% од нашето тело. Редовната хидратација е клучна за добро здравје, но експертите посебно ја истакнуваат навиката да се испие чаша вода веднаш по будењето. Овој едноставен чекор носи бројни придобивки за телото и умот.
Зошто е важна утринската вода?
Според нутриционистката Ејми Шапиро, пиењето вода наутро:
-
ја враќа рехидратацијата по неколку часови спиење
-
го подобрува варењето и метаболизмот
-
ја зголемува концентрацијата и енергијата
-
поддржува создавање на здрави секојдневни навики
Колку вода ни е потребна?
Потребната количина варира според возраста, тежината, полот и физичката активност. Општа препорака е да се пие количина еднаква на половина од телесната тежина изразена во унци дневно, што најчесто изнесува 2 до 3 литри вода.
Институтот за медицина препорачува:
-
за жени: најмалку 2,7 литри течности дневно
-
за мажи: околу 3,7 литри течности дневно
Во ова се вклучуваат и течности од храна и други пијалоци. Сепак, претераното консумирање може да доведе до хипонатремија – опасно намалување на натриумот во крвта.
Придобивки од чаша вода наутро
Контрола на тежината
Водата пред појадок може да помогне во намалување на апетитот и внесот на калории.
Рехидратација по спиење
Телото губи течности преку дишење и потење, а водата ја враќа рамнотежата и го подобрува расположението.
Подобро варење и метаболизам
Редовната хидратација ја стимулира работата на цревата и ја олеснува апсорпцијата на хранливи материи.
Поквалитетен сон
Пиењето поголем дел од водата во текот на денот го намалува ноќното будење и го подобрува квалитетот на сонот.
Подобрена концентрација
Дури и мала дехидратација може да предизвика замор и намалена продуктивност. Водата наутро го активира мозокот и ја зголемува будноста.
Создавање здрава рутина
Оваа навика може да биде почетна точка за други здрави избори – вежбање, балансиран појадок и подобра дневна дисциплина.
Како полесно да пиете вода наутро?
-
Оставете чаша вода до креветот пред спиење.
-
Вклучете ја во утринската рутина додека се подготвувате.
-
Додадете лимон, нане или свежо овошје за вкус.
-
Користете аларми или апликации како потсетници за хидратација.
Извор: Index
Lifestyle
Домашен сок од грозје – рецепт што враќа во детството

Ако сакате пијалок со природен вкус и арома, кој ќе ве потсети на детството, домашниот сок од грозје е вистинскиот избор.
Без конзерванси и вештачки бои, овој сок е здрав и полн со природна сладост што ја дава само зрелото грозје. Подготовката е едноставна, а резултатот е освежителен пијалок што може да го чувате и пиете преку целата година.
Состојки
-
5 кг црно или бело грозје (зрело и слатко)
-
1 литар вода
-
500–700 г шеќер (по вкус)
-
сок од еден лимон (опционално, за свежина и подолго складирање)
Подготовка
-
Измијте го грозјето и одделете ги бобинките од стеблата. Отстранете оштетени или скапани зрна.
-
Ставете го грозјето со водата во голем сад и варете на средна температура околу 20–30 минути, сè додека бобинките не омекнат и не почнат да пукаат. Повремено мешајте и притискајте ги со вилушка за да ослободат повеќе сок.
-
Оставете ја смесата да се олади, а потоа процедете ја низ густа цедалка или газа.
-
Добиениот сок вратете го во чист сад, додадете шеќер по вкус и, ако сакате, сок од лимон. Варете уште 10–15 минути додека шеќерот целосно не се раствори.
-
Истурете го топлиот сок во стерилизирани стаклени шишиња, веднаш затворете ги и свртете ги наопаку на неколку минути за да се вакуумираат.
-
Оставете ги шишињата целосно да се изладат.
Резултатот е природен, ароматичен и вкусен сок кој ќе ве освежува во секое време од годината.
Извор: Nezavisne
-
Кичево2 дена
ОВР Кичево лиши од слобода кичевчанка која вчера на „Магистрален пат“ возела со брзина 107 км/ч
-
Кичево2 дена
Играорците на КУД „Бисер“ од Кичево во Полска, се натпреваруваат за најубава македонска носија на меѓународен фестивал
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (19 август)
-
Спорт2 дена
(ВИДЕО) Кичевски „ФК Напредок“ со полна пареа ги започна припремите за новата сезона, сонот е познат – „Враќање на победничките патеки“
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за среда (20 август)
-
Македонија22 часа
МВР соопшти за деталите околу сообраќајката кај с.Ботун на магистралниот пат Охрид-Кичево, каде учесници беа два автомобили и едно тешко товарно возило
-
Култура1 ден
Денес е празник, „Преображение Господово“ – За многу години!
-
Кичево2 дена
Вчера на магистралниот пат Кичево-Гостивар кај с.Длапкин Дол се случила сообраќајка помеѓу две возила и автобус, има повредени