Следете не

Lifestyle

Ако го чувате млекото во вратата од фрижидерот, треба да знаете колку долго може да се остави отворено

Објавено пред

на

Ако чувате млеко во вратата од фрижидерот, треба да знаете колку долго може да остане таму кога ќе го отворите. Повеќето луѓе секогаш имаат млеко во фрижидер. И покрај тоа, понекогаш на сите им се случува да не го користиме во наведениот рок. Во овој случај, корисно е да знаете што да барате за да знаете дали е безбедно да се користи или не.

Не сите млеко се исти и постојат важни разлики помеѓу свежото и конзервирано млеко. Свежото млеко пред да стигне до полицата треба да помине низ процес на пастеризација, но сепак не содржи конзерванси, па брзо се расипува, без разлика дали е затворено или не, пишува Danas.rs.

Трајното млеко, од друга страна, може да остане свежо многу подолго, дури и ако не го чувате во фрижидер. Тоа е затоа што содржи конзерванси кои го спречуваат растот и расипувањето на микробите. Има рок на траење од 6 до 9 месеци на собна температура доколку не се отвори. По отворањето ставете го во фрижидер и можете да го користите малку подолго од свеж.

Подолу, дознајте сè што треба да знаете за ракувањето со млекото и совети кои ќе помогнат да се спречи расипување и отпад на млекото во вашето домаќинство.

Бидејќи свежото млеко не содржи конзерванси и е само пастеризирано, обично се расипува во рок од три дена без разлика дали е отворено или не. Складираното млеко може да се чува на собна температура многу подолго од свежото млеко, дури шест до девет месеци. Сепак, по отворањето мора да се чува во фрижидер и производителите советуваат да се користи во рок од седум дена од отворањето.

Од моментот на отворање на пакувањето со млеко, тоа е изложено на надворешната средина, предизвикувајќи потенцијална вкрстена контаминација и оксидација, што ја намалува неговата свежина.

Како да препознаете дека млекото е расипано?

Ако мислите дека млекото што го имате во фрижидерот е истечено, користете ги вашите сетила. Расипаната храна ќе развие непријатен мирис, вкус или необична текстура поради природните расипувачки бактерии. Ако млекото има развиено такви карактеристики, не го консумирајте.

Прво проверете го мирисот. Ако почувствувате кисел или застарен мирис, тоа може да значи дека млекото се влошило. После тоа, проверете дали млекото ја променило бојата и текстурата. Ако досега се изгледа во ред, пробајте го млекото. Ако е кисело, горчливо или на некој начин чудно, фрлете го и не го употребувајте.

Доколку забележите некој од овие знаци, најдобро е да го избегнувате консумирањето на тоа млеко за да спречите можни здравствени проблеми.

Каде да го чувате млекото во фрижидер?

Верувале или не, во фрижидерот има одредено место каде што треба да чувате млеко и не, тоа не е полицата на вратата.

Според експертите, млекото треба да се чува на температура од 3,3 до 4,4 °C, во истиот сад во кој пристигнало и подалеку од вратата. Кога млекото се чува во вратата од фрижидерот, секогаш кога се отвора вратата е изложено на топол воздух, што го поттикнува размножувањето на бактериите. Исто така, по секое отворање задолжително добро затворете го млекото. Ова може да ја намали случајната контаминација и ширењето мирис.

Дали млекото може да се замрзне?

Доколку имате големо количество млеко кое нема да имате време да го искористите, можете да го замрзнете. За најдобри резултати, замрзнете го во сад за коцки мраз за да направите коцки млеко. Можете да го замрзнете и во херметички сад.

Млекото може да се чува во замрзнувач неколку месеци, но за најдобри резултати препорачуваме да го користите во рок од еден месец по замрзнувањето. После тоа почнува да се одвојува и станува зрнеста, пренесува centarzdravlja.hr.

/N1Info

Lifestyle

Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете

Објавено пред

на

Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.

Зошто е важна рамнотежата?

Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.

  • Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
    „Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“

Како беше спроведена студијата?

Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:

  1. На двете нозе со отворени и затворени очи
  2. На доминантна и недоминантна нога со отворени очи

Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.

Што покажуваат резултатите?

  • Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
  • Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
  • Д-р Кауфман објаснува:
    „Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“

Други откритија од студијата

  • Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
  • Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.

Како да ја подобрите рамнотежата?

Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:

  1. Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
  2. Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
  3. Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.

Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“

Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.

Извор: 24hours

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо

Објавено пред

на

Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.

1. Долготрајна термичка обработка

Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.

2. Маринирање на месото

Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.

3. Изматете го месото

Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.

4. Посолување на месото

Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.

5. Исечете го месото на тенки парчиња

Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.

Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези

Објавено пред

на

Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.

Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:

  1. Газирани пијалоци
    Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години.
  2. Лекови против болки
    Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите.
  3. Прекумерна физичка активност
    Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите.
  4. Билни додатоци во исхраната
    Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи.
  5. Лекови за металоиди (PPIs)
    Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест.
  6. Стрептококно воспалено грло
    Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.

Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура42 минути

Свештената Бигорската Обител го славеше благодатното соединување со светлината на светите ангелски чинови, предводени од непобедливиот Архистратиг Михаил

Благословеното пристаниште на небесната радост, Свештената Бигорската Обител, во изминатото ноќеденство со особена радост и чест го славеше благодатното соединување...

Спорт2 часа

Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела

Фудбалската федерација на Македонија ги истакна судиите кои ќе го судат 15-тото коло во првата македонска фудбалска лига во недела....

Временска прогноза2 часа

Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации

Под влијание на нов голем влажен воздушен бран од запад и од северозапад, утре (петок) од претпладневните часови од запад...

Кичево5 часа

Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи

„Intellect Education“ од Кичево организира магична Новогодишна работилница „Santa’s Little Helpers“. Во четврток на 12-ти декември со почеток од 18...

Магазин10 часа

Samsung Galaxy уредите ќе го добијат Android 16 со One UI 8

На 19 ноември, Google ја претстави Developer Preview верзијата на Android 16, што го означува почетокот на развојот на новата...

Култура15 часа

Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!

Празникот на Aрхангел Михаил се нарекува уште и празник на војводата на сите ангели. Инаку според календарот на МПЦ (Јулијанскиот...

Магазин22 часа

Биткоинот на берзата за криптовалути достигна ново рекордно ниво од 94.000 долари

Биткоинот вчера се искачи на ново рекордно високо ниво од 94.000 долари, по извештаите дека компанијата за социјални медиуми на...

Хороскоп23 часа

Хороскоп за четврток (21 ноември)

Овен Пробувате да дојдете до некои промени, но тоа не ви оди од рака. Можно е да имате трема пред...

Технологија24 часа

nVIDIA денеска го истакна приходот за третиот квартал кој заврши минатиот месец, имаат вкупно 94% повеќе од пред една година

nVIDIA денеска објави приход за третиот квартал кој заврши на 27 октомври 2024 година, од 35,1 милијарди долари, што е...

Временска прогноза1 ден

Нашиот регион пред циклон од врнежи од дожд и заладување

Моќниот циклон кој е со центар северозападно од нас, оваа ноќ и утре (четврток) претпладне ќе условува врнежи од дожд,...

НАЈЧИТАНИ