Lifestyle
Чаеви што го олеснуваат дишењето и ја зголемуваат виталноста

Неколку видови чаеви можат да го олеснат дишењето и да ги заштитат белите дробови од штетните ефекти на загадувањето. Овие чаеви го намалуваат воспалението, го олеснуваат искашлувањето и ги релаксираат дишните патишта. Еве ги најдобрите чаеви за здравјето на белите дробови:
1. Црн чај
Црниот чај е еден од најпопуларните пијалоци во светот и нуди значителни придобивки за белите дробови.
- Корисни состојки: Полифенолите како теафлавин и катехин се моќни антиоксиданти кои ги штитат клетките на белите дробови од оксидативно оштетување.
- Антиинфламаторни својства: Помага во намалување на воспалението и ја подобрува функцијата на белите дробови.
- Благ стимулирачки ефект: Благодарение на кофеинот, дополнително го поддржува здравјето на дишните патишта.
2. Зелен чај
Зелениот чај е богат со антиоксиданти и антиинфламаторни соединенија.
- Катехини: Ги намалуваат воспаленијата и го заштитуваат респираторниот систем од оксидативно оштетување.
- Подобрена функција на белите дробови: Истражувањата покажуваат дека две шолји зелен чај дневно можат значително да ја подобрат функцијата на белите дробови.
- Помош за респираторни заболувања: Ги ублажува симптомите на астма, хроничен бронхитис и опструктивни белодробни заболувања.
3. Чај од нане
Освежителниот чај од нане нуди големи придобивки за дишните патишта.
- Ментол: Оваа активна состојка има бронходилататорни својства, кои ги опуштаат дишните патишта и го олеснуваат дишењето.
- Антиинфламаторно дејство: Помага во намалување на иритацијата и воспалението на респираторниот систем.
- Ослободување од симптоми на загадување: Го намалува затнувањето на носот и го подобрува протокот на воздух во услови на висока загаденост.
4. Чај од ѓумбир
Ѓумбирот е исклучително корисен за здравјето на белите дробови.
- Намалување на воспалението: Ги инхибира воспалителните цитокини, што помага при состојби како астма и опструктивна болест на белите дробови.
- Ослободување од слуз: Помага во разградување на слузта и олеснува нејзиното исфрлање.
- Заштита од загадување: Го спречува оксидативниот стрес и ги штити белите дробови од оштетувања предизвикани од загадувањето.
5. Чај од каранфилче
Иако примарно познат по своите придобивки за дигестивниот систем, чајот од каранфилче исто така може да има корисни ефекти врз респираторните органи благодарение на неговите антиинфламаторни својства.
Редовната консумација на овие чаеви не само што ќе ве стопли за време на зимата, туку и ќе го заштити вашиот респираторен систем од негативните ефекти на загадениот воздух.
Извор: Informer
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево13 часа
Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги
-
Хроника2 дена
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево2 дена
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Кичево42 минути
Ноќеска „ТППЕ Кичево“ со полни раце работа, спречен поголем пожар во населба „Девеана“
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за среда (8 октомври)
-
Македонија2 дена
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија1 ден
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи