Здравје и убавина
Дали сте ги знаеле овие осум штетни влијанија на солта врз телото
Солта го менува вкусот на храната, но и влијае на телото на начини кои не можеме ни да ги замислиме Солта е примарен извор на јод, а негов недостиг може да доведе до струма, т.е. гуша. Од друга страна, ако се конзумира прекумерно, може да предизвика здравствени проблеми.
Надуеност
Ако имате проблем со надуеност, намалената конзумација на сол може да помогне. Прекумерната конзумација на сол го зголемува нивото на натриум во телото, поради тоа што ги задржува дополнителните количини на течности.
Висок крвен притисок
Солта влијае и на крвниот притисок. Колку повеќе сол внесувате, во организмот има повеќе натриум, а високото ниво на натриум го зголемува крвниот притисок. Со намалување на внесот на сол за 4,6 грама се намалува крвниот притисок. Недостигот на сол има спротивен ефект, така што се препорачува следење на внесот на сол, бидејќи на тој начин се контролира нивото на натриум во организмот.
Болести на срцето
Натриумот е многу важен за организмот, но неговиот вишик прави голема штета и може да доведе до кардиоваскуларни болести, болести на срцето, срцеви инсуфиенции и мозочен удар. Претераната конзумација на сол двојно го зголемува ризикот. Пушачите, повозрасните луѓе, дијабетичарите и луѓето со висок крвен притисок се ризична група, така што мора да го контролираат внесот на солта.
Когнитивните способности
Со зголемување на крвниот притисок се јавуваат мозочни проблеми. Луѓето кои внесуваат многу сол и слабо се движат ризикуваат намалување на когнитивните способности. Експертите советуваат намален внес на сол, како и секојдневно вежбање во траење од 30 минути, за човекот да биде ментално и физички здрав.
Бубрезите
Бубрезите имаат важна улога во филтрирањето на отпадните производи од крвта, а нивно затајување може да доведе до дисбаланс на течностите во крвта, абнормални состојби и на крај смрт. Високиот крвен притисок може исто така да доведе до затајување на бубрезите бидејќи врши притисок на артериите. Лицата кои имаат проблеми со бубрезите со намален внес на сол ќе почувствуваат подобрување. Потрошувачката на солта е дефинитивно поврзана со здравјето на бубрезите.
Потреба за сол
Тие што конзумираат многу сол често чувствуваат потреба за се поголеми количини. На тие луѓе им се советува солта да ја заменат со други зачини, како што е пиперот.
Мозочен удар
Големата потрошувачка на сол ја зголемува количината на натриумот во крвта, а тоа доведува до зголемен крвен притисок, кој може да резултира со мозочен удар. За контрола на натриумот во организмот се препорачува намален внес на сол.
Кожа
Претераното внесување на сол во организмот предизвикува ендеми, т.е. отоци на рацете, нозете и глуждовите. Тоа се екстремни случаи, но често се јавуваат и промени на кожата.
/denar.mk
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
-
Магазин23 часаПорака од возач на Брза Помош, почит за сите возачи, наши спасители!
-
Хороскоп2 денаХороскоп за среда (19 ноември)
-
Кичево10 часаЦУК со известување за изминатото деноноќие, во Кичево побарана била општинска интервенција во делот на ул. „Прилепска“
-
Хороскоп21 часХороскоп за четврток (20 ноември)
-
Кичево1 ден„Македонски Завет“ организира хуманитарен концерт во НУЦК „Кочо Рацин“ со културно уметнички друштва и естрадни уметници од Кичево
-
Спорт2 денаМакедонија во четврток го дознава новиот ривал, по катастрофалниот пораз тргнуваме по потешкиот пат за мундијалот! Глава горе момци!
-
Временска прогноза1 денДожд секаде, повремено ќе засилува југоисточен ветер, поради состојбата ќе растат условите за зголемување на нивоата на реките и на езерата
-
Македонија1 денЈанев и Спироски во македонската делегација на регионалниот стратешки состанок во Тирана, организиран и поддржан од британските агенции за спроведување на закон
