Храна
Денес започнува Есен, направете десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне

Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви
Состојки:
220гр путер
1 чаша кафеав шеќер
½ чаша бел шеќер
2 лажички екстракт од ванила
2 јајца
2 чаши брашно
½ лажичка сода бикарбона
¼ лажичка сол
1 чаша сецкани ореви
За фил:
220гр путер
3 чаши шеќер во прав
3 лажици јаворов сируп
1/3 чаша слатка павлака
1 чаша ореви
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.
Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.
Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.
Во меѓувреме, подгответе го филот.
Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.
Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.
Извор: Попара
Храна
Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.
Држете ги одделно од друго овошје
Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.
Ставете ги зрелите банани во фрижидер
Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.
Ако се излупени, додајте лимонов сок
Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.
Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник
Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.
Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш
Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.
Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.
Храна
Следните 6 витамини се најзастапени во магдоносот, истиот може да помогне при висок крвен притисок

Магдоносот спаѓа во зачински билки кои најчесто се користат при готвење, а покрај својата арома обезбедуваат бројни хранливи материи и корисни здравствени својства.
Само 30 грама свежо исецкан магдонос подмирува 108% од дневната потреба на организмот за витаминот А и 53% за витаминот Ц, а дури 547% за витаминот К (луѓето кои пијат лекови против коагулација треба да бидат свесни за количината на овој витамин во магдоносот, бидејќи витаминот К може да ја намали ефикасноста на антикоагулансите). Освен овие три витамини, магдоносот претставува добар извор на фолна киселина, железо и калиум.
Кога станува збор за поволните здравствени својства, магдоносот може да помогне при висок крвен притисок, алергии и воспалителни болести. Поволно влијае и на здравјето на очите поради високата содржина на бета каротен, зеаксантин и лутеин, додека благодарение на витаминот К помага да се одржува минералната коскена густина и да се спречат фрактури на коските.
/denar.mk
Магазин
Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство
Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.
Состојки
За бисквитот со Нутела:
-
1 јајце
-
30 г шеќер
-
1 кесичка ванилин шеќер
-
50 мл вода
-
50 мл масло
-
40 г Нутела
-
40 г брашно
-
5 г какао
-
½ кесичка прашок за пециво
За кремот од јагоди:
-
150 г свежи блендирани јагоди
-
Неколку капки арома од јагода
-
20 г инстант желатин
-
2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)
-
200 г маскарпоне
-
200 мл слатка павлака за шлаг
За ганашот:
-
100 г млечно чоколадо
-
90 мл слатка павлака за шлаг
-
30 г Нутела
Постапка
Подготовка на бисквитот:
-
Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.
-
Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.
-
Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.
-
Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.
-
Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.
Подготовка на кремот од јагоди:
-
Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.
-
Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.
-
Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.
-
Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.
Подготовка на ганашот:
-
Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.
-
Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.
-
Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.
Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (7 јуни)
-
Кичево1 ден
Кичевското архиерејско намесништво истакна соопштение по повод „Духовденска задушница“
-
Култура1 ден
(ВИДЕО) Краток фрагмент на отец Партениј за „Македонија и Патриотизмот“ од новиот филм посветен на неговиот триесет годишен монашки пат
-
Македонија2 дена
СВР Охрид: Армијата на Република Македонија ќе реализира тактичко-технички активности
-
Хороскоп2 часа
Хороскоп за недела (8 јуни)
-
Македонија8 часа
Попладнево почувствуван земјотрес во Македонија
-
Спорт1 ден
Македонија има потенцијал кој претходно го докажала. Милевски верува дека вечер играчите ќе го дадат својот максимум!
-
Спорт8 часа
(ВИДЕО) „Капа доле“ за прикажаната игра упати Милевски, додека Омерагиќ во соблекувалната укажа поддршка и честитки до играчите на македонската репрезентација!