Следете не

Храна

Денес започнува Есен, направете десерт со фил од ореви кој веднаш ќе ви се допадне

Објавено пред

на

Тие се лесни и брзи за подготовка, вкусот ќе ве воодушеви

Состојки:

220гр путер

1 чаша кафеав шеќер

½ чаша бел шеќер

2 лажички екстракт од ванила

2 јајца

2 чаши брашно

½ лажичка сода бикарбона

¼ лажичка сол

1 чаша сецкани ореви

За фил:

220гр путер

3 чаши шеќер во прав

3 лажици јаворов сируп

1/3 чаша слатка павлака

1 чаша ореви

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и обложете ја тавата за печење со хартија за печење.

Во голем сад изматете ги путерот и шеќерот за да ја направите смесата глатка. Додадете екстракт од ванила и јајца, па повторно изматете, па додадете брашно, сода бикарбона и сол. Во смесата додадете исецкани ореви и оставете ја смесата да отстои околу 20-30 минути.

Потоа, со лажица за сладолед вадете од смесата во подготвениот плех за печење и печете ги колачињата 10-12 минути, а потоа оставете ги да се оладат.

Во меѓувреме, подгответе го филот.

Изматете го путерот за да се направи крем, потоа додадете шеќер во прав и изматете, па додадете го јаворовиот сируп и слатката павлака и матете уште малку.

Премачкајте ги колачињата со филот и украсете со половина орев.

Извор: Попара

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Прочитај повеќе...

Храна

Следните 6 витамини се најзастапени во магдоносот, истиот може да помогне при висок крвен притисок

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Hanna Stolt

Магдоносот спаѓа во зачински билки кои најчесто се користат при готвење, а покрај својата арома обезбедуваат бројни хранливи материи и корисни здравствени својства.

Само 30 грама свежо исецкан магдонос подмирува 108% од дневната потреба на организмот за витаминот А и 53% за витаминот Ц, а дури 547% за витаминот К (луѓето кои пијат лекови против коагулација треба да бидат свесни за количината на овој витамин во магдоносот, бидејќи витаминот К може да ја намали ефикасноста на антикоагулансите). Освен овие три витамини, магдоносот претставува добар извор на фолна киселина, железо и калиум.

Кога станува збор за поволните здравствени својства, магдоносот може да помогне при висок крвен притисок, алергии и воспалителни болести. Поволно влијае и на здравјето на очите поради високата содржина на бета каротен, зеаксантин и лутеин, додека благодарение на витаминот К помага да се одржува минералната коскена густина и да се спречат фрактури на коските.

/denar.mk

Прочитај повеќе...

Магазин

Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Објавено пред

на

Фото: Diliara Garifullina / unsplash

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство

Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.

Состојки

За бисквитот со Нутела:

  • 1 јајце

  • 30 г шеќер

  • 1 кесичка ванилин шеќер

  • 50 мл вода

  • 50 мл масло

  • 40 г Нутела

  • 40 г брашно

  • 5 г какао

  • ½ кесичка прашок за пециво

За кремот од јагоди:

  • 150 г свежи блендирани јагоди

  • Неколку капки арома од јагода

  • 20 г инстант желатин

  • 2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)

  • 200 г маскарпоне

  • 200 мл слатка павлака за шлаг

За ганашот:

  • 100 г млечно чоколадо

  • 90 мл слатка павлака за шлаг

  • 30 г Нутела

Постапка

Подготовка на бисквитот:

  1. Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.

  2. Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.

  3. Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.

  4. Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.

  5. Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.

Подготовка на кремот од јагоди:

  1. Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.

  2. Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.

  3. Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.

  4. Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.

Подготовка на ганашот:

  1. Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.

  2. Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.

  3. Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.


Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза1 час

Алармот е вклучен, денес ќе имаме најтопол ден од почеток на 2025-та година!

Денес (недела 8 јуни) во Македонија топлотниот бран од Африка ќе го достигне својот максимум и температурите ќе се искачуваат...

Хороскоп2 часа

Хороскоп за недела (8 јуни)

ОВЕН Постојат важни цели што можете да ги постигнете во различни фази или во некои решенија. Се грижите за осмислување...

Спорт4 часа

(ВИДЕО) Американската тенисерка Гауф триумфираше на „Ролан Гарос“ по победата над белорусинката Арина Сабаленка

Американската тенисерка Коко Гауф триумфираше на Ролан Гарос, совладувајќи ја Арина Сабаленка со резултат 2-1 во сетови (6-7, 6-2, 6-4)....

Спорт8 часа

(ВИДЕО) „Капа доле“ за прикажаната игра упати Милевски, додека Омерагиќ во соблекувалната укажа поддршка и честитки до играчите на македонската репрезентација!

Во рамки на вчерашниот успешен меч завршни зборови со фудбалерите имаа селекторот на македонската фудбалска репрезентација Благоја Милевски и првиот...

Македонија8 часа

Попладнево почувствуван земјотрес во Македонија

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, преку сеизмолошките станици инсталирани ширум територијата, одржувани од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во...

Македонија11 часа

Срамота: Пред Духовден во село во Македонска Каменица оштетени гробови

На 06.06.2025 во 16.20 часот во Полициското одделение Македонска Каменица, Љ.Г. (60) од Македонска Каменица пријавил дека во периодот од...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (7 јуни)

ОВЕН Можно е во текот на денешниот ден да успеете да склопите нови деловни контакти кои ќе ви значат многу...

Култура1 ден

(ВИДЕО) Краток фрагмент на отец Партениј за „Македонија и Патриотизмот“ од новиот филм посветен на неговиот триесет годишен монашки пат

Фрагмент од изјавата за Македонија и за Патриотизмот, составен дел од новиот филм со наслов „Подвижник“ на г-дин Илија Каров,...

Спорт1 ден

Младиот шпанец Карлос Алкараз обезбеди место во финалето на Ролан Гарос

Шпанскиот тенисер Карлос Алкараз, кој е втор на АТП ранг-листата, денеска обезбеди место во финалето на Ролан Гарос, откако неговиот...

Скопје1 ден

МВР го расчисти вчерашното убиство во обид во скопско, одредена мерка притвор

На 06.06.2025 година во 01.00 часот Р.К. (55) од село Студеничани, скопско,  пријавил дека претходниот ден околу 20.00 часот во...

НАЈЧИТАНИ