Здравје и убавина
Храна која може да ги ублажи симптомите на астма
Не постои лесен начин за лекување на астма, особено не со избор на магична храна, но диетата може да има ефект на ублажување на симптомите на оваа болест.
Општата препорака на лекарот е разновидна исхрана, а медитеранската варијација се наведува како конкретен пример. Тоа значи многу здрави масти, риба, цели зрна, овошје и зеленчук. Треба да се земе предвид дека прекумерната тежина може да ја влоши оваа болест, така што секако е во интерес на луѓето да одржуваат здрава исхрана и раст.
За се ова треба да се консултирате со лекар и не треба да преземате драстични чекори и промени, но според некои истражувања, храната за која ќе прочитате подолу може да ги ублажи симптомите на астма.
Јаболка и портокали
Овошјето е здраво од неколку причини, а кога станува збор за ублажување на симптомите на астма, тоа е затоа што содржи бета каротен и витамини Ц и Е кои помагаат да се намали воспалението и отокот во белите дробови. Јаболкото и агрумите се особено богати со овие состојки и се препорачува нивно секојдневно консумирање.
Лосос
Не сите масти се исти и немаат ист ефект врз телото, а мононезаситените масни киселини и полинезаситените масни киселини можат да бидат многу добри за телото, исто како и омега-3 масните киселини. Инаку, тие се здрави за луѓето, а особено за оние со астма.
Ги има во лососот, риба која е многу моќен сојузник во борбата против многу болести. Лососот е богат и со витамин Д, кој се споменува во последно време од неколку важни причини.
Ѓумбир
Не само што е добро за смирување на стомакот, туку е корисно и за ублажување на симптомите на астма. Истражувањата покажаа дека ѓумбирот содржи состојки кои можат да ги релаксираат дишните патишта. Неговиот корен може да се додаде во ориз, зеленчук и други јадења, и покрај тоа, се разбира, може да се пие како чај.
Спанаќ
Покрај често споменуваните витамини и минерали, спанаќот содржи и фолна киселина (витамин Б9), што е многу важно за борба против астма. Се покажа дека децата кои не внеле доволно фолна киселина и витамин Д имаат дури 8 пати поголема веројатност да имаат симптоми на напад на астма во споредба со оние деца кои внесле доволно овие состојки.
Нар
Потребно е малку трпение за да се стигне до употребливиот дел од калинката, но вреди да се вложи напор поради неговите состојки. Тој е богат со антиоксиданси кои можат да го намалат воспалението на респираторните органи, а покрај тоа, може да го намалат нивото на оштетување на ткивото на белите дробови. Може да се конзумира свежо или во форма на сок, и двете форми носат исти придобивки.
ФОТО: S. Hermann & F. Richter / pixabay.com
Извор: Vesti-Online
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
Здравје и убавина
Овие шест работи предизвикуваат висок крвен притисок
Високиот крвен притисок (хипертензија) претставува сериозно здравствено состојба која може да доведе до опасни, па дури и фатални последици, како што е срцевиот удар. Еве кои се најчестите причини и како може да се спречи оваа болест.
Многу лица со хипертензија често не чувствуваат никакви симптоми, па затоа лекарите препорачуваат сите лица постари од 40 години редовно да го мерат својот крвен притисок. Дополнително, важно е да се провери дали постои наследна предиспозиција за оваа состојба.
Меѓу најчестите фактори кои придонесуваат за појава на висок крвен притисок се: дијабетес тип 1 или тип 2, прекумерната телесна тежина и исхраната богата со сол.
Покрај тоа, секундарната хипертензија може да се развие како последица на заболување на бубрезите или хормонална нерамнотежа. Експертите советуваат дневниот внес на сол да не надминува 6 грама, да се консумира повеќе свеж зеленчук и овошје, да се одржува редовна физичка активност и да се избегнува алкохол.
Дополнително, се препорачува ограничување на кофеинот, престанување со пушење и обезбедување најмалку шест часа сон секоја ноќ — како клучни чекори за подобро здравје и стабилен крвен притисок.
-
Кичево1 денОВР Кичево лиши од слобода жител на струшко, кај с.Другово „летал“ со 107 км/ч, на место каде дозволено е 50 км/ч максимална брзина
-
Хороскоп1 денХороскоп за четврток (13 ноември)
-
Временска прогноза14 часаПопоски: Следната седмица ќе имаме чести и обилни врнежи од дожд проследени со повремено силен јужен ветер
-
Македонија1 денНов случај на сообраќајна несреќа помеѓу тмв и електричен тротинет во Битола, констатирани биле тешки телесни повреди
-
Магазин1 денВашиот WhatsApp станува неосвоив – новата функција целосно ги блокира непознатите контакти
-
Здравје и убавина1 денНаправете дома природен „Витамин Ц“ напиток
-
Магазин1 денYouTube наградува лајкови со забавни анимации
-
Lifestyle11 часаКолку кафе пиете дневно? Медицината вели дека ова се безбедни количини.
