Следете не

Кичево

„Рурална Коалиција“ изработи мониторинг извештај за јавните набавки на Општина Кичево и „ЈП Комуналец“ минатата 2021 год

Објавено пред

на

Рурална Коалиција во периодот од април до октовмри го следеше процесот на јавни набавки на општина Кичево и ЈП Комуналец за 2021 година, при што го изработи и првиот мониторинг извештај на тема јавни набавки. Имено, општината во период на мониторинг склучила 35 договори за јавни набавки во вредност од 2,7 милиони евра, а ЈП Комуналец Кичево 61 договор во вкупна вредност од околу 1.7 милиони евра.

Просечниот број на понуди на тендерите на Општина Кичево изнесува 3.71 што е над просекот во државата којшто во 2021 година изнесува 3.31 понуда по тендер. Конкуренцијата во ЈП Комуналец е под просекот во државата (2.93), но воедно претпријатието има и загрижувачки висок удел на една понуда (34%), што значи дека на секој трет тендер на ЈП Комуналец е добиена по само една понуда. Кај Општина Кичево овој удел изнесува 17%, но забележан е растечки тренд на отфрлање на доставените понуди што пак води и кон констатацијата дека постои оправдан ризик во овие тендери, поради отсуството на конкуренцијата, цените можат да бидат повисоки од реалните на пазарот.

Во Општина Кичево во 2021 година се поништени 29% од тендерските постапки, а кај ЈП Комуналец 26%. Овој показател говори за слабости во спроведување на постапките, но и за постоење на ризик да се оди кон поништување на постапките за да се избегне склучување договор со одредена фирма.
Слабостите во планирањето на јавните набавки се манифестираат во честите измени на плановите за јавни набавки и нискиот процент на нивна реализација. Општина Кичево го сменила планот за јавни набавки за 2021 година два пати и реализирала само 61% од него, а ЈП Комуналец го менувало планот дури 15 пати и има процент на реализација од 68%, но нема пракса за објавување на плановите за јавни набавки на веб-страниците на општината и јавното претпријатие. На овој начин отежната е можноста граѓаните да следат дали и како се одвива реализација на планираните тендери, напомена Лилјана Јоноски, извршна директорка на Рурална Коалиција.

Општината и локалните претпријатија не го применуваат техничкиот дијалог како начин за транспарентна комуникација со потенцијалните понудувачи и намалување на можноста за ограничување на конкуренцијата преку примена на несоодвента тендерска документација. Електронската аукција е сведена на минимум во примената од страна на Општина Кичево, додека пак локалното јавно претпријатие ја планирало во 38% од тендерите. Ова е во согласност со насоките на Бирото за јавни набавки за ограничување на примената на овој механизам.

Економските оператори се жалат на постапките за јавни набавки на општината и јавното претпријатие, а дури половината од нив се прифатени од Државната комисија за жалби за јавните набавки.
Известувањата за реализиран договор се под очекуваниот број. Општината во првите 8 месеци од годинава доставила известување дека се реализирале само една третина од склучените договори во 2021 година. ЈП Комуналец има доставено известување за реализиран договор кај 62% од склучените договори.

Општина Кичево и ЈП Комуналец не ги објавуваат потребните информации поврзани со јавните набавки (огластите за јавни набавки, склучените договори и информациите за реализираните договори). Оваа пракса е неповолна ако се има предвид дека транспарентноста и отчетноста претставуваат алатки за промовирање на интегритетот и за спречување на корупцијата во јавните набавки, надополни Мартина Дојчиноска како проектна координаторка во организацијата и активно вклучена во процесот на мониторинг на јавните набавки.

Препораки за унапредување на процесот на јавните набавки:

  • Општина Кичево и ЈП Комуналец да изготват интерен акт (процедура или упатство) за спроведување на јавните набавки во којшто ќе се утврди начинот на постапување на вработените службеници и надворешните соработници во сите фази од процесот на јавните набавки во коишто се вклучени и за начинот на постапување во случаи на пријавување на корупција во јавните набавки. На овој начин ќе се обезбеди следливост на процесот на јавни набавки и ќе се овозможи високо ниво на познавање на постапките и правилата од страна на сите вклучени во јавните набавки, што е особено значајно за вработените кои не се од областа на јавните набавки, а членуваат во комисиите за јавни набавки
  • Да се почитува законската обврска секој економски оператор да има сертифицирано лице за јавни набавки затоа што во моментов општина Кичево е една од шесте опшини кои што немаат такво лице, односно му е истечена важноста на сертификатот
  • Да се подобри процесот на планирање на јавните набавки
  • Да не се прибегнува лесно и често кон поништување на постапката
  • Да се спроведуваат интерни периодични и конзистентни анализи и оценки за резултатите од спроведените јавни набавки, коишто ќе ги опфатат сите сегменти и фази во процесот на јавните набавки, почнувајќи од планирањето на набавките до целосната реализација на договорите, вклучително и извршените надворешни контроли
  • Да се почитува временскиот рок во кој што треба да се донесе одлуката по објавениот оглас
  • Секоја институција да назначува едно или повеќе лице кои ќе ја следат реализацијата на договорите за јавните набавки

Ова истражување е изготвено со помош на грант доделен преку проектот Заштита од корупција што го спроведува Центарот со граѓански комуникации со финансиска поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје. Содржината на истражувањето е единствена одговорност на Рурална Коалиција.

Извор/Текст: Рурална Коалиција

Кичево

Дали и оваа година Кичево ќе остане без новогодишни украси?

Објавено пред

на

Доаѓаат предноводишните празници и секако најлудата ноќ. Оваа година најверојатно ќе прославиме слободни, без ограничувања поради олеснителните околности од пандемијата, фала богу.

Печалбарите дел се враќаат да прослават со најблиските, дел доаѓаат покасно.

Скоро секој град факт е дека се труди да биде препознатливо украсен за овие денови, но нашиот град Кичево, односно челниците веќе 5 години по ред финансиските средства предвидени за украсување истакнуваа дека ќе бидат распределувани во хуманитарни цели, онаму каде е најпотребно.

Поради новонастанатата енергетска криза, каква ќе биде одлуката за оваа година останува да видиме, иако градот располага со реквизити за новогодишно украсување, кои се употребувани изминатите години.

Имено кичевчани сигурно нема да останат рамнодушни и ќе ги украсат своите тераси, прозори и со тоа ќе го разубават своето живеалиште и секако градот во целина.

Во 2019 година ТУКА направивме еден вид мал натпревар во „најубаво украсена куќа или стан“ во Кичево, со тоа што сакавме да ја доловиме новогодишната атмосфера, преку вашите домови и вашите најразлични декорации, со илјадници сијалички обвиткани околу терасите, дрвцата и прозорците на куќите, но и со светлечки фигури на Дедо Мраз, Снешко, буквално се што е од новогодишен украс.

Доколку одлучиме и оваа година да направиме нешто слично, ќе ве известиме, до тогаш погледнете ја галеријата од 2019 и победникот ТУКА

Прочитај повеќе...

Кичево

(ФОТО) Вчера било украдено возило во Кичево, да помогнеме доколку некој го забележи!

Објавено пред

на

За жал живееме во тешко време на кражби, манипулации и несовесни работи кои го допираат дното на човештвото.

Вчера на 24.11.22 вечерта во Кичево од пред влез, од сопствен паркинг на ул. 11-ти септември, украдено е возило „Hyundai Accent“ (во прилог фото/се бара и под тие регистарски ознаки доколку сеуште се возат)

За да им помогнеме на семејството кои се сопственици на возилото, упатуваме апел до сите кои некаде ќе го забележат автомобилот веднаш да известат на тел бр. ☎️ 071/382-703 или во Полициската станица.

За немилиот настан известени се ОВР Кичево.

Сподели што повеќе луѓе да го видат возилото, со цел побрзо препознавање и пронаоѓање.

Ви благодариме.

Прочитај повеќе...

Кичево

Само вчера во Кичево три лица во Полиција пријавиле напад од кучиња скитници

Објавено пред

на

На 16.11.2022 година во ОВР Кичево, Л.Ц.(44) од кичевското село Долно Строгомиште пријави дека на улицата „Маршал Тито“ во Кичево бил каснат од куче скитник. Истиот ден, И.А.(66) од истото село и Ф.Ф.(33) од селото Стрелци пријавија дека на улицата „Партизански Одреди“, односно „Маршал Тито“ во Кичево биле каснати од куче скитник, за порта известува потпаролот на СВР Охрид, г-дин Стефан Димоски.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија5 часа

Предмалку регистриран земјотрес во околината на Кичево од 2 степени

Слаб земјотрес со интензитет од 2 степени денеска е регистриран во близина на Кичево, известува 4News.mk Епицентарот бил на 17...

Македонија9 часа

Од ноќеска повторно малопродажната цена на горивата се намалува, еве по која цена ќе возиме..

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати...

Македонија9 часа

Опасноста демне, вчера 953 санкционирани возачи кои возеле побрзо, дури 500 возила пречекориле брзина во населено место

Во текот на вчерашниот ден (27.11.2022) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Република Северна Македонија...

Гејминг10 часа

Microsoft открива кога GTA VI може да биде објавена

Се појави документ со поим за можниот временски период на издавање на играта GTA 6. GTA (Grand Theft Auto) е...

Магазин10 часа

Збогум на авионски режим: 5G поврзување со мобилен телефон наскоро во текот на летот

Европската унија ја отвора вратата за инсталирање антени 5G во авионите за да им овозможи на патниците да остваруваат повици,...

Свет10 часа

Кина утре ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 кон својата вселенска станица

КИНА ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 до својата вселенска станица на 29 ноември во 23 часот (1508 часот по...

Автомобили11 часа

Светот се менува: Секој втор возач ќе се откаже од возилото до 2030 година?

Возачите ќе претпочитаат да користат услуги наместо да поседуваат автомобил. Водечката консултантска компанија за менаџмент и технологија BearingPoint сугерира дека...

Магазин11 часа

Маск потврди дека Twitter ги шифрира директните пораки (DM)

Новиот сопственик на Twitter , Илон Маск, потврди дека компанијата планира да воведе end-to-end енкрипција (E2EE) за директни пораки на...

Магазин11 часа

Маск се заканува дека ќе создаде алтернативен телефон доколку Apple и Google ја забранат апликацијата Twitter

Илон Маск, кој е сопственик на Twitter, изјави дека ќе создаде алтернативен телефон доколку неговата социјална мрежа биде забранета во...

Магазин11 часа

Како да ги скриете Memories во Google Photos

Google Photos им овозможува на своите корисници да сокријат одредени слики доколку сакаат. Од криење слики на конкретни луѓе и...

НАЈЧИТАНИ