Следете не

Lifestyle

Кафе или чај? Предности и недостатоци на овие два омилени топли напитоци

Објавено пред

на

И кафето и чајот имаат долгорочни позитивни здравствени ефекти, но со двете мора да внимавате колку пиете и колку кофеин внесувате во вашето тело дневно.

Задолжително избегнувајте прекумерно внесување на пијалоци со кофеин пред спиење, бидејќи тоа може да доведе до недостаток на сон, што може да влијае на уште поголем внес на кофеин следниот ден.

Кој пијалок да го изберете наутро? Во продолжение прочитајте ги интересните детали за кафето и чајот, а одлуката зависи од вас!

Кафе

Истражувањата покажаа дека пиењето кафе во умерени количини , и се препорачува да се пие до 3 шолји кафе на ден, може да има долгорочни позитивни здравствени последици, како што се намалување на ризикот од Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест, може да влијае на здравјето на кардиоваскуларниот систем и, наводно, го намалува ризикот од мозочен удар.

Исто така, кафето ве прави поиздржливи ако го пиете пред вежбање. Сепак, кафето може и да не дебелее, особено ако живеете од кафе за носење од разни популарни кафулиња, односно кафиња кои се всушност слатки калорични пијалоци со малку кофеин, како што се фрапучино. Причината зошто се чувствувате подобро откако ќе го испиете овој вид на пијалок е затоа што сте консумирале доволно шеќер што исто така ја зголемува вашата енергија и будност во тоа време.

Кафето е исто така богат извор на антиоксиданси кои можат да го спречат или да го забават развојот на болести предизвикани од слободните радикали, односно нуспроизводи од клетките на нашите организми кои се хранат со кислород. Поради ова, некои научници веруваат дека антиоксидансите го намалуваат ризикот од рак. Покрај тоа, кафето е извор на калиум и магнезиум.

На луѓето кои страдаат од некој вид здравствени проблеми, особено од висок крвен притисок или некоја форма на кардиоваскуларни болести, им се препорачува да го намалат дневниот внес на кафе , но не мора целосно да го отстранат.

Чај

Постојат билни чаеви и чаеви со кофеин, а додека зелениот и црниот чај ќе ве подготват за работниот ден што претстои, билниот чај е исто така одличен напиток за да ви го направи утрото или вечерта пријатно, а се користи и за помош при многу болести, односно смирување симптомите на истите.

Сите видови чаеви се одлични за хидратација на вашата кожа во текот на летото и топлите денови. Исто така, како кафето, чајот е полн со антиоксиданси кои ќе влијаат на вашето здравје.

Иако кафето може да ви даде доволно енергија за попродуктивно вежбање, само чајот може да ви помогне да изгубите тежина. На пример, зелениот чај ќе ви го забрза метаболизмот, а тоа е напиток кој речиси нема калории без никакви додатоци.

Освен тоа, чајот содржи флуор кој помага при проблеми со забите, но прекумерното внесување може да влијае на густината на коските.

 

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп13 часа

Хороскоп за понеделник (6 октомври)

ОВЕН Брзиот раст што му се случува на Овенот во последно време, овој викенд може да биде малку премногу за...

Временска прогноза18 часа

Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег

Под влијание на нов поголем влажен бран од запад и од северозапад од ноќва кон утрешниот ден (понеделник 6 октомври)...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (5 октомври)

ОВЕН Ќе бидете склони да се заљубите оваа недела. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да и приоѓате...

Спорт2 дена

Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!

ФК Напредок во досегашниот дел од првенството одигра 3 и оствари 3 одлични победи. Уште една одлична фудбалска претстава на...

Кичево2 дена

(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас

Во рамки на денешната работна агенда директорот на БЈБ г-дин Александар Јанев ги посети полициските одделенија во Зајас и Осломеј,...

Хороскоп3 дена

Хороскоп за сабота (4 октомври)

ОВЕН Можно е денес да бидете под голем притисок и да не ви биде лесно сите задачи да ги извршите...

Фото: David B Townsend @ unsplash Фото: David B Townsend @ unsplash
Lifestyle3 дена

Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем...

Фото: Dev Benjamin @ unsplash Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Lifestyle3 дена

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната....

Фото: Joshua Koblin @ unsplash Фото: Joshua Koblin @ unsplash
Автомобили3 дена

Ferrari неприкосновен: Профит од 118.000 евра по автомобил

Ferrari уште еднаш го потврдува статусот на најпрофитабилен автомобилски бренд во светот. Според финансиските резултати за првата половина од 2025...

Фото: Leon Bublitz @ unsplash Фото: Leon Bublitz @ unsplash
Магазин3 дена

YouTube тестира нов мобилен изглед – корисниците поделени

YouTube започна со тестирање на нов мобилен интерфејс и промените се толку драстични што веднаш предизвикаа поделени реакции. Некои корисници...

НАЈЧИТАНИ