Lifestyle
Кардиолозите ја посочија храната која е неопходна за здрави артерии
Модерната медицина донесе неверојатни стратегии за лекување на затнатите артерии и проблемите што тие ги предизвикуваат, од трансплантација до лекови.
Сепак, кардиолозите се согласуваат: превенцијата е најдобриот лек за атеросклеротични болести, односно акумулација на супстанции како што се масти и холестерол во ѕидовите на артериите.
„Многу е подобро да се избегне атеросклеротична болест отколку да се обиде да ја лекува“, вели кардиологот Бредли Сервер за „Парада“.
Она што е на вашата чинија може да влијае на она што завршува во вашите артерии. Кардиолозите објаснуваат дека хранливата исхрана е неопходна за одржување и подобрување на артериското здравје.
„Нездравата исхрана може да доведе до блокирање на артериите на срцето, што може да се манифестира како срцев удар. Исхраната здрава за срцето може да ја намали инциденцата на дијабетес, како и нивото на воспаление во телото“, рече тој. истакнува кардиологот Николас Рутман.
Тој исто така вели дека некои фактори надвор од наша контрола, како што е генетиката, играат улога во здравјето на срцето. Сепак, исхраната е област над која можеме да преземеме контрола. Затоа кардиолозите се залагаат за зголемена потрошувачка на лиснат зелен зеленчук како кељ, спанаќ, зелена салата и рукола.
„Јадете повеќе салати“. Зелениот лиснат зеленчук има хранлив профил кој нуди големи придобивки за здравјето на срцето. Тој е преполн со витамини, минерали, антиоксиданси и нитрати кои помагаат во намалување на крвниот притисок и ги одржуваат артериите отворени“, вели д-р Рутман.
Студијата од 2021 година на повеќе од 53.000 луѓе покажа дека учесниците кои консумирале зеленчук богат со нитрати, особено зелен лиснат зеленчук, имале помал ризик од кардиоваскуларни болести.
Зошто се затнуваат артериите?
Одржувањето на артериското здравје е клучна компонента за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.
„Артериите носат крв богата со кислород до сите органи во телото. „На клетките им е потребен кислород за нивниот метаболизам“, вели кардиологот Гај Л. Минц.
Д-р Сервер објаснува дека артериите имаат дебели ѕидови кои можат да се собираат и да се релаксираат. Сепак, оваа биолошка функција може да ги стави на ризик артериите.
„Ѕидовите на артериите се чувствителни на холестерол, што може да предизвика таложење на наслаги или атеросклероза“, забележува тој.
Здравите артерии имаат мазни внатрешни ѕидови без никакви блокади. Како резултат на тоа, крвта тече непречено и брзо, без никакви ограничувања. Запушените артерии се како цевки со груби, нерамни внатрешни ѕидови, пренесува Index.hr.
„Шупливата цевка се блокира така што крвта не може да тече низ неа толку лесно“, објаснува д-р Рутман.
Тој додава дека ова е проблем.
„Ограничувањето на количината на протокот на крв во главниот орган, како што се срцето, мозокот или нозете, на крајот може да доведе до оштетување, срцев удар, мозочен удар и болка или губење на екстремитетите“, рече д-р Минц.
/N1Info
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (21 ноември)
-
Фчерашни новости14 часа
Хороскоп за петок (22 ноември)
-
Кичево20 часа
Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи
-
Временска прогноза2 дена
Нашиот регион пред циклон од врнежи од дожд и заладување
-
Спорт17 часа
Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела
-
Култура1 ден
Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!
-
Временска прогноза5 часа
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Временска прогноза17 часа
Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации