Здравје и убавина
Кинезите имаат свој начин за откривање кој орган не работи како што треба во човековиот организам

Меридијаните се канали, како крвните садови, низ кои поминува животната енергија и истовремено влијае на правилното функционирање на целото тело и размената на честички во него. Постојат 12 главни меридијани и секој припаѓа на одреден орган по кој е именуван и кој ги одредува неговите функции. Ова се меридијан на белите дробови, дебелото црево, желудникот, слезината, срцето, тенкото црево, мочниот меур, бубрезите, срцето, троен грејач, жолчното кесе и црниот дроб.
Според теоријата на јин / јанг, меридијаните се поделени во 6 парови – 6 јин и 6 јанг меридијани.
Јин меридијаните вклучуваат полни органи кои ги извршуваат функциите на собирање, складирање и преработка на храна и енергија во телото: белите дробови, слезината, срцето, бубрезите, срцето и црниот дроб.
Јанг меридијаните вклучуваат шупливи органи чија функција е размена, екскреција: дебело црево, желудник, тенкото црево, мочен меур, троен грејач и жолчен меур
Според правилата на кинеската медицина и законот за ритам, секој меридијан што одговара на одредени органи и телесни функции, во циклус од 24 часа работи „со полна моќ“ 2 часа, додека 12 часа подоцна, исто така, 2 часа – одмара или има најниско ниво на активност.
Лекар по кинеска медицина прво ќе го праша пациентот во кое време од денот се појавуваат симптоми на болест или нарушување во телото. Со тоа, тие ќе знаат во кој дел од телото е проблемот, односно енергијата циркулира со тешкотии или каде има премногу енергија, што исто така не е добро.
Не е лошо да го следите биолошкиот часовник и да запишете во кое време од денот се појавуваат проблемите, како што се замор, болка и слично. Исто така е добро да се забележи времето кога имате најмногу енергија и кога се будите во текот на ноќта – и тоа укажува на проблем со одреден дел од телото.
Максимално време на функцијата
Од 1 до 3 часа IVИВЕР: (детоксикација, мускули и очи) Од 3 до 5 часа бели дробови (кожа) од 5 до 7 часа лигавец (асимилација, елиминација, кожа) од 7 до 9 часа стомак (лимфа, храна и варење) од 9 до 11 часа СПЛЕН, ПАНКРЕАС (лимфа, храна и варење) Од 11 до 13 часа СРЦЕ (артерии, циркулација на крв) Од 13 до 15 часа МАЛО ЦРНО (варење, асимилација, артерии) Од 15 до 17 часа БЕШКА (коски, заби , елиминација, чистење) Од 17 до 19 часот Бубрези (коски, заби, уши, филтрирање, елиминација) Од 19 до 21 часот СРЦЕВЕН ПОКРИВ (констрикција на крвни садови) Од 21 до 23 часот ТРИПЛЕН ГРЕАЧ (терморегулација) Од 11 од 1 до 1 час ГИЛИ (варење, мускули, очи)
Минимална функција или време за одмор
Од 1 до 3 часа мало црево (варење, асимилација, артерии) од 3 до 5 часа меур (коски, заби, елиминација, чистење) од 5 до 7 часа бубрези (коски, заби, уши, филтрација, елиминација) од 7 до 9 часови СРЦЕВО ПОКРИВАЧ (стегање на крвните садови) Од 9 до 11 часа ТРИПЛЕН ГРЕАЧ (терморегулација) Од 11 до 13 часа BИЛО (варење, мускули, очи) Од 13 до 15 часа IVИВО (детоксикација, мускули, очи) од 15 до 17 часа Белите дробови (кожа) Од 17 до 19 часа ОБОЛКА (асимилација, елиминација, кожа) Од 19 до 21 час стомак (лимфа, храна, варење) од 21 до 23 часа слезина, панкреас (лимфа, храна, варење) од 23 до 1 час СРЦЕ (артерии, циркулација на крв)
Кога еден орган е на својот врв на енергија, оној од спротивната страна на биолошкиот часовник (12 часа разлика) е на најниско ниво на енергија.
На пример, помеѓу еден и три часа, црниот дроб го достигнува својот врв, а тенкото црево е на најниско ниво на енергија.
Затоа, ако јадеме доцна во ноќта, храната не се апсорбира добро во тенкото црево, затоа некои активности треба да се избегнуваат во време кога енергијата на органот вклучен во таа активност е најмала.
Доколку има болести на вишок енергија што го оптоваруваат предметниот орган, тие покажуваат најсилни симптоми во тоа време и добро е време да се искористат средства за намалување на вишокот енергија. Ако, напротив, органите покажуваат слабост во тоа максимално време, тие треба да се зајакнат.
Извор: српски курир
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп20 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Култура2 дена
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Македонија22 часа
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Временска прогноза1 час
Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!
-
Македонија4 часа
Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба
-
Магазин1 ден
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Lifestyle1 ден
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје