Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2025/02/bolka_zeludec-scaled.jpeg)
Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2022/04/kafe.jpg)
Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
Здравје и убавина
Зошто не треба да го задржувате кивањето во себе, како грда навика
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2022/02/kivanje-kivavica_portamk-scaled.jpg)
Не можеме да го контролираме кивањето, а тогаш доаѓа до низа рефлексни активности, за чии последици и не размислуваме. Сите ги затвораме очите додека киваме, дури и кога се обидуваме да го спречиме или ублажиме. Со кивањето како што веќе знаеме ги исфрлуваме сите лоши честички насобрани со дишењето, срцето тогаш работи побавно, затворањето на очите е природен рефлекс. Еве што следува потоа:
– Бактериите кои тогаш ги исфрлуваме се движат 160 километри на час и речиси никој во опкружувањето не може да им „избега“, бидејќи имаат домет до десет метри.
– И на ноздрвите им е потребно „ресетирање“, како и на компјутерите, со кивањето ги исфрлуваме сите лоши честички насобрани со дишењето.
– Причините за кивањето се бројни: сончева светлина, хартија, студен воздух, бибер, алергии…
– Затворањето на очите е природен рефлекс и не може да се контролира.
– Срцето тогаш работи побавно, што поголем дел од луѓето тоа не го регистрираат. Тоа е последица на длабокото вдишување пред и стимулации на нервите во текот на кивањето.
– Никогаш немојте да го задржувате здивот, за да бидете потивки, бидејќи може да дојде до пукање на капиларите во очите, како и до проблеми со дијафрагмата. Ако сакате да го спречите кивањето, истрлајте го носот, притиснете ја со прстот кожата над горната усна и силно издишете низ носот, советуваат експертите.
Здравје и убавина
Ова е еден од најздравите чаеви, го нормализира холестеролот, шеќерот во крвта и го обновува црниот дроб
![](https://porta.mk/wp-content/uploads/2023/10/photo-1589707790848-9097c28e8569-scaled.jpeg)
Ако веќе не сте, пробајте чај од ѓумбир.
Овој чај има необична арома, која ја даваат бројни испарливи и неиспарливи материи, меѓу кои важна улога играат ѓингеролите. Со право може да се каже дека е еден од најефикасните напитоци во лекувањето на болки во грлото, кашлица и бронхитис. Помага за проодност на респираторниот тракт, а неколку научни студии покажаа дека ѓумбирот е ефикасен против бактериите кои предизвикуваат некои респираторни инфекции.
Покрај тоа, чајот од ѓумбир е одлична помош против мачнини од различни причини, вклучително и оние кои се јавуваат за време на хемотерапијата. На луѓето кои страдаат од болест на движење им се препорачува да пијат чај од ѓумбир пред и за време на патувањето. Исто така, редовното консумирање помага за здравјето на срцето и крвните садови со намалување на концентрацијата на ЛДЛ холестеролот и спречување на таложење на атеросклеротична наслаги.
Поддржува регенерација на црниот дроб, раствора камења во бубрезите, раст и репродукција на посакуваните бактерии во цревата, нормализирање на зголемената концентрација на шеќер во крвта, а исто така ги спречува несаканите промени во телото кои го придружуваат дијабетесот.
Како да направите чај од ѓумбир
Компоненти:
2 dcl вода
1 dcl кокосово млеко
¼ лажичка куркума
¼ лажичка рендан ѓумбир
Подготовки:
Во тенџерето ставете ја водата да се загрее. Кога водата ќе зоврие, додадете куркума и ѓумбир. Намалете ја топлината и вриејте 7-10 минути. Додадете млеко и процедете го чајот во чаша. Подобрете го вкусот на чајот со додавање мед.
Доколку сте бремени или страдате од хронично или сериозно заболување, консултирајте се со вашиот лекар пред да го консумирате.
/Danas
-
Кичево2 дена
Вечерва тешка сообраќајка се случила кај с.Колибари кичевско, бил прегазен пешак
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (12 февруари)
-
Кичево1 ден
„Супра Психолошкиот Центар“ во соработка со кичевската ПЗУ „Супра Медика“ организира бесплатно пријавување на луѓе за поддршка на болни од малигни заболувања
-
Кичево1 ден
Полициски службеници од ОВР Кичево одржаа едукативни работилници во ООУ „Санде Штерјоски“, на тема „Булинг и сајбер булинг“
-
Хороскоп16 часа
Хороскоп за четврток (13 февруари)
-
Временска прогноза1 ден
Доаѓа снежен бран на високите места, најпрво ќе резултира со дожд со умерен интензитет
-
Lifestyle1 ден
Како да се спречи губењето на колаген? 6 едноставни навики за поздрав изглед
-
Lifestyle1 ден
Прополис и топол пијалок – природен начин за чистење на белите дробови и синусите