Lifestyle
Луѓето кои се будат со аларм се хронично уморни
Работниците на кои им треба аларм за будење се поуморни од оние кои се будат без аларм, покажа американско истражување на 450 канцелариски работници.
За време на студијата, научниците ја мереле нивната должина на спиење и отчукувањата на срцето со помош на преносливи уреди.
57 отсто од нив се разбудиле со помош на аларм и, по правило, биле повеќе мамурни од оние кои се разбудиле природно затоа што алармот им го нарушил природниот циклус на спиење, објавија научниците од Универзитетот Нотр Дам во Индијана, пренесува „Independent“.
Спротивно на тоа, луѓето кои природно се разбудиле спиеле подолго и пиеле помалку кофеин во текот на денот. Тие исто така се чувствуваа помалку уморни во текот на денот.
Кога природно се будиме, велат научниците, телото го активира „одговорот на стрес“ непосредно пред да се разбуди за да не подготви за тоа и да не разбуди.
Но, будењето со звукот на алармот го надминува тој природен одговор и го нарушува циклусот на спиење.
Таканаречените ноќни птици најмногу го користеле алармот и најмногу ги погодил заморот, се вели во студијата објавена во списанието „Sleep“.
Што е со оние кои го одложуваат будењето уште пет или десет минути по првиот аларм?
Со утринскиот аларм прво треба да помислите дека е време за станување, а не дека треба да спиете подолго, бидејќи недостатокот на сон нема да го решиме со одложување на алармот.
Циклусот на спиење е ресторативна состојба, попозната како РЕМ, и тоа е периодот во кој сонуваме. Петте или 15-те минути сон што ги добиваме по одложувањето на алармот дефинитивно не е тоа, бидејќи во тој период нема да го извлечеме најдоброто од процесот на спиење.
Одложувањето на алармот не игра улога, напиша професорот во Нотр Дам Арон Стригел во списанието Sleep.
„Целта на ова истражување беше делумно желбата да се демистифицира што се случува во такви случаи“, напиша тој.
Тој додаде дека од нивните податоци може да се заклучи дека будењето на аларм веднаш или користењето на опцијата за одложување на будењето, со два или три аларми, не прави никаква разлика.
„Проблематично е ако ви треба аларм бидејќи сте хронично лишен од сон“, рече професорот.
/Independent
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
Lifestyle
Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката
Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.
Кафето како еликсир за долг живот
Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.
Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.
Клучни здравствени придобивки
- Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
- Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
- Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.
Што велат експертите?
„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.
Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.
Резерви и идни чекори
Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.
„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.
Извор: Science Alert
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (18 декември)
-
Кичево2 дена
Кичево се спрема за најубавите празнични денови од годината, плоштадот ќе биде украсен со најубавата „Витлеемската Пештера“ и огромна елка со многу подароци и лампиони
-
Кичево1 ден
Соопштение од кичевската црква Св.Петар и Павле по повод благословување и осветување на славските колачи за големиот ден Св.Николај Мирликијски
-
Кичево13 часа
Дедо Мраз пристигна во Кичево, на голема радост на најмилите
-
Хороскоп5 часа
Хороскоп за четврток (19 декември)
-
Временска прогноза1 ден
Еве какво време не очекува викендот пред нас
-
Автомобили1 ден
По нивното автомобилско стратешко партнерство, дали производителите на автомобили „Honda“ и „Nissan“ ќе се спојат?
-
Култура10 часа
Пред нас е големиот празник Св.Никола, светоцот заштитник на децата, сиромашните и работниците, за многу години најчестата слава во македонските домови!