Следете не

Храна

Намирници за јадење и пиење на кои пишува дека се диетални, но всушност не се, еве повеќе детали..

Објавено пред

на

Само затоа што на храната пишува дека се диетални, не значи секогаш дека се и такви. Таквата храна не гарантира дека ако ја консумирате, ќе ја постигнете целта. Ако се обидувате да изгубите тежина, веројатно, со голема количина нејасни информации, ќе се чувствувате прилично збунето, пишува Eat This Not That.

Не е невообичаено таквата храна да содржи дополнителни состојки кои можат да ви го отежнат слабеењето.

Диетен јогурт
Диететскиот јогурт е многу популарна храна кај оние кои сакаат да го намалат внесот на калории. Звучи добро во теорија затоа што диеталниот јогурт содржи помалку калории, маснотии и шеќер од обичните. Сепак, диеталните јогурти честопати се повеќе обработени и имаат повеќе вештачки состојки.

Маснотиите, кои се малку во исхраната, се корисни хранливи состојки кога се консумираат умерено и ни помага да се чувствуваме сити подолго. Ако сакате јогурт, подобро е да користите обичен отколку диетален.

Зелен чај
Зелениот чај често се нарекува волшебен пијалок за слабеење. Иако има многу здравствени придобивки, истражувањата покажаа дека има минимално влијание врз слабеењето. Не е штетно да пиете чаша зелен чај секој ден, но сигурно е дека нема да бидете потенок од зелениот чај.

Бисквити од ориз
Бисквитите од ориз, кои често се нарекуваат „стиропор“, имаат многу малку калории, но и многу малку хранливи материи. Сосема е сигурно дека ќе ви требаат многу од овие закуски за да се чувствувате сити, а со тоа да ја побиете нивната намера да ослабат.

Диетални газирани пијалоци
Ако сте зависник од газирани пијалоци, можеби ви изгледа добра идеја да пиете диетални верзии од нив, наместо обични. Сепак, некои истражувања покажуваат дека пијалоците со вештачки засладувачи можат да ја зголемат желбата за шеќер и да доведат до зголемување на телесната тежина.

Нискокалоричен сладолед
Иако се рекламираат како поздрава опција, нискокалоричните сладоледи не се баш толку здрави. Ако имаат помалку шеќер, веројатно содржат повеќе заситени масти. Ако содржат помалку маснотии, веројатно имаат повеќе шеќер.

Плус, кога јадете сладокалоричен сладолед, полесно ќе се оправдате ако јадете премногу од тоа. Кога тоа ќе се случи, можно е да внесете повеќе калории отколку што би содржела една топка.

Протеински шипки
Протеинските шипки исто така изгледаат здрави и практични, за жал повеќето од нив имаат многу калории, маснотии и дополнителни шеќери, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Ако веќе купувате протеински шипки, оставете ги да имаат што повеќе природни состојки, но не ги јадете ниту секој ден.

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Гејминг3 часа

„Activision“ истакна загриженост поради големиот број „измамници“ односно корисници кои користат помагала

Свесни дека ги губат најголемите светски играчи, стримери на социјачни мрежи „Activision“ конечно проговори за нивната платформа и ситуацијата со...

Кичево3 часа

Дистрибутерот на „Жито Лукс“ распишува оглас за работници за реон на Кичево, отворени работни позиции во следните категории

Дистрибутерот на „Жито Лукс АД“ – Скопје, водечката компанија во прехранбената индустрија, има потреба од вработување на дополнителен персонал за...

Магазин4 часа

Метју Бол: Можеби новата „GTA 6“ ќе има зголемена цена за разлика од досегашните игри на издавачот

Според аналитичарот на индустријата за видео игри, Метју Бол, постои „надеж“ во индустријата дека GTA 6 ќе чини повеќе од...

Временска прогноза5 часа

Утре брз влажен бран ќе донесе локални врнежи од дожд и снег на планините

Утре (вторник (21.1.2025) од југозапад над Македонија ќе помине еден брз влажен и поладен воздушен бран, поладниот воздушен бран секако...

Македонија8 часа

(ФОТО) Вчера чесниот Крст во Ростуше на река Радика го фати младиот Климент Танески

Денес Црквата Божја торжествува! Денес светот целиот е обновен! Денес водите на Радика станаа како Јордан, а гласот Божји повторно...

Македонија9 часа

Од ноќеска ново поскапување на дизел и бензин горивата, ова е новата цена

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, се зголемуваат за 1,50 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени...

Македонија10 часа

Лице од Радовиш пробал да пренесе 6 мигранти од Непал и Индија, бегал од Полицијата и удрил во работна машина

На 19.01.2025 околу 20.00 часот на автопатот Демир Капија – Неготино, полициски службеници од Полициската станица за граничен надзор Михајлово...

Хороскоп23 часа

Хороскоп за понеделник (20 јануари)

Овен Дојде време да ја покажете својата подготвеност за компромис. Вашиот цврст карактер може да ви донесе проблеми. Денешниот ден...

Временска прогноза1 ден

Ниските температури ќе попуштат, од следната седмица значително потопол воздух и пораст на температурите

Барем од она што можам сега да го кажам, следниот викенд, односно на 25  и на 26 јануари кон Македонија...

Кичево1 ден

(ВИДЕО+ФОТО) Во Кичево чесниот Крст, Бог сакал по трет пат да го пронајде најсреќниот Алек Хлоупек

Денеска во Кичево на свечениот настан по повод Богојавление Водици трет пат по ред најсреќен беше Алек Хлоупек (26) кој...

НАЈЧИТАНИ