Храна
Намирници за јадење и пиење на кои пишува дека се диетални, но всушност не се, еве повеќе детали..

Само затоа што на храната пишува дека се диетални, не значи секогаш дека се и такви. Таквата храна не гарантира дека ако ја консумирате, ќе ја постигнете целта. Ако се обидувате да изгубите тежина, веројатно, со голема количина нејасни информации, ќе се чувствувате прилично збунето, пишува Eat This Not That.
Не е невообичаено таквата храна да содржи дополнителни состојки кои можат да ви го отежнат слабеењето.
Диетен јогурт
Диететскиот јогурт е многу популарна храна кај оние кои сакаат да го намалат внесот на калории. Звучи добро во теорија затоа што диеталниот јогурт содржи помалку калории, маснотии и шеќер од обичните. Сепак, диеталните јогурти честопати се повеќе обработени и имаат повеќе вештачки состојки.
Маснотиите, кои се малку во исхраната, се корисни хранливи состојки кога се консумираат умерено и ни помага да се чувствуваме сити подолго. Ако сакате јогурт, подобро е да користите обичен отколку диетален.
Зелен чај
Зелениот чај често се нарекува волшебен пијалок за слабеење. Иако има многу здравствени придобивки, истражувањата покажаа дека има минимално влијание врз слабеењето. Не е штетно да пиете чаша зелен чај секој ден, но сигурно е дека нема да бидете потенок од зелениот чај.
Бисквити од ориз
Бисквитите од ориз, кои често се нарекуваат „стиропор“, имаат многу малку калории, но и многу малку хранливи материи. Сосема е сигурно дека ќе ви требаат многу од овие закуски за да се чувствувате сити, а со тоа да ја побиете нивната намера да ослабат.
Диетални газирани пијалоци
Ако сте зависник од газирани пијалоци, можеби ви изгледа добра идеја да пиете диетални верзии од нив, наместо обични. Сепак, некои истражувања покажуваат дека пијалоците со вештачки засладувачи можат да ја зголемат желбата за шеќер и да доведат до зголемување на телесната тежина.
Нискокалоричен сладолед
Иако се рекламираат како поздрава опција, нискокалоричните сладоледи не се баш толку здрави. Ако имаат помалку шеќер, веројатно содржат повеќе заситени масти. Ако содржат помалку маснотии, веројатно имаат повеќе шеќер.
Плус, кога јадете сладокалоричен сладолед, полесно ќе се оправдате ако јадете премногу од тоа. Кога тоа ќе се случи, можно е да внесете повеќе калории отколку што би содржела една топка.
Протеински шипки
Протеинските шипки исто така изгледаат здрави и практични, за жал повеќето од нив имаат многу калории, маснотии и дополнителни шеќери, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.
Ако веќе купувате протеински шипки, оставете ги да имаат што повеќе природни состојки, но не ги јадете ниту секој ден.
Храна
Дали храната без „глутен“ е подобра од обичната?

Австралиската гастроентеролог Сузан Магади нагласува дека храна без глутен е потребна само за луѓето кои имаат здравствени проблеми и не смеат да консумираат глутен. За останатите, таа не ја препорачува оваа практика. Според неа, целосното избегнување на глутен може дури и да биде ризично.
– „Надвор од случаите на целијакија, нема докази дека строгата безглутенска диета носи здравствени придобивки. Напротив, исклучувањето на интегрални житарки може да доведе до недоволен внес на влакна, што негативно влијае врз организмот,“ објаснува Магади.
Истражување објавено пред неколку години, кое ги следело навиките на неколку стотици луѓе во период од 26 години, покажало дека кај лицата без целијакија, исхраната без глутен не е неопходна. Дополнително, недоволниот внес на житарки може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
Сепак, многу лекари им советуваат на пациенти со хронична надуеност да избегнуваат храна што содржи глутен. Постојат тврдења дека човек може да биде чувствителен на глутен и без да има целијакија, и во такви ситуации елиминацијата на глутен е единственото решение. Но, оваа тема останува спорна бидејќи не сите експерти се согласуваат.
Заклучокот би бил едноставен: „Ако немате проблеми при консумирање глутен, нема причина да се откажете од него. Избегнувањето на глутен не ве прави ниту поздрави ниту послаби. Но ако почувствувате дека храната со глутен ви предизвикува непријатности и подобро се чувствувате со безглутенски производи, слободно продолжете во таа насока – но секогаш по консултација со лекар.“
Магазин
Тајната на вистинскиот италијански болоњезе сос

Болоњезе сос е едно од најпознатите јадења во светот, но вистинската тајна на неговиот вкус лежи во традицијата на градот Болоња. Ова кулинарско богатство, познато како рагу ала болоњезе, се подготвува со векови и претставува симбол на италијанската гастрономија.
За разлика од верзиите што често се подготвуваат надвор од Италија, оригиналниот болоњезе сос не се прави брзо, туку полека и со трпение. Главните состојки се мелено говедско и свинско месо, зеленчук (кромид, морков и целер), панчета, бело вино, млеко и малку домати. Она што го прави посебен е долгото варење на ниска температура – најмалку два до три часа – кое создава густ, кремаст и богат сос.
Иако денес многумина го служат со шпагети, италијанските готвачи препорачуваат таљателе, широки тестенини кои совршено ја впиваат аромата на сосот.
Како се готви вистински болоњезе сос?
Подготовката започнува со пржење на ситно исечкан зеленчук на тивок оган, додека не омекне. Потоа се додава панчетата за да ја ослободи својата арома, па меленото месо кое се пржи додека не ја смени бојата. Следува белото вино кое целосно треба да испари, а потоа се додаваат доматите, млекото и малку морско оревче. Од овој момент започнува најважниот дел – бавното варење.
„Тајната на болоњезе сосот е трпението,“ велат готвачите од Болоња. Долгото готвење му дава длабочина на вкусот и го претвора во сос каков што со векови ја освојува Италија и светот.
Болоњезе сос – повеќе од рецепт
Ова јадење не е само уште една комбинација на состојки, туку културно наследство кое ја претставува италијанската љубов кон храната. Вистинскиот болоњезе е доказ дека за добар вкус е потребно време, внимание и посветеност.
Извор: City Magazin
Храна
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.
Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит
Состојки
-
800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)
-
300–400 мл газиран пијалак (не диетален)
-
Масло за пржење (сончогледово или кикирики)
-
Сол по вкус
Подготовка – чекор по чекор
-
Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.
-
Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.
-
Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).
-
Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.
-
Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.
-
Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.
Зошто функционира трикот со газираниот пијалак
-
Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.
-
Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.
-
Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.
Профи совети за совршен резултат
-
Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.
-
Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.
-
Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.
-
Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.
Алтернатива без газиран пијалак
-
Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.
Чести грешки (и како да ги избегнете)
-
Влажни компири: секогаш сушете темелно.
-
Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.
-
Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.
-
Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.
Брзи додатоци за ресторански шмек
-
Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.
-
Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.
Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.
Извор: Alo
-
Кичево11 часа
Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги
-
Хроника2 дена
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево2 дена
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за среда (8 октомври)
-
Македонија2 дена
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија24 часа
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи
-
Хроника19 часа
По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ