Следете не

Храна

Намирници за јадење и пиење на кои пишува дека се диетални, но всушност не се, еве повеќе детали..

Објавено пред

на

Само затоа што на храната пишува дека се диетални, не значи секогаш дека се и такви. Таквата храна не гарантира дека ако ја консумирате, ќе ја постигнете целта. Ако се обидувате да изгубите тежина, веројатно, со голема количина нејасни информации, ќе се чувствувате прилично збунето, пишува Eat This Not That.

Не е невообичаено таквата храна да содржи дополнителни состојки кои можат да ви го отежнат слабеењето.

Диетен јогурт
Диететскиот јогурт е многу популарна храна кај оние кои сакаат да го намалат внесот на калории. Звучи добро во теорија затоа што диеталниот јогурт содржи помалку калории, маснотии и шеќер од обичните. Сепак, диеталните јогурти честопати се повеќе обработени и имаат повеќе вештачки состојки.

Маснотиите, кои се малку во исхраната, се корисни хранливи состојки кога се консумираат умерено и ни помага да се чувствуваме сити подолго. Ако сакате јогурт, подобро е да користите обичен отколку диетален.

Зелен чај
Зелениот чај често се нарекува волшебен пијалок за слабеење. Иако има многу здравствени придобивки, истражувањата покажаа дека има минимално влијание врз слабеењето. Не е штетно да пиете чаша зелен чај секој ден, но сигурно е дека нема да бидете потенок од зелениот чај.

Бисквити од ориз
Бисквитите од ориз, кои често се нарекуваат „стиропор“, имаат многу малку калории, но и многу малку хранливи материи. Сосема е сигурно дека ќе ви требаат многу од овие закуски за да се чувствувате сити, а со тоа да ја побиете нивната намера да ослабат.

Диетални газирани пијалоци
Ако сте зависник од газирани пијалоци, можеби ви изгледа добра идеја да пиете диетални верзии од нив, наместо обични. Сепак, некои истражувања покажуваат дека пијалоците со вештачки засладувачи можат да ја зголемат желбата за шеќер и да доведат до зголемување на телесната тежина.

Нискокалоричен сладолед
Иако се рекламираат како поздрава опција, нискокалоричните сладоледи не се баш толку здрави. Ако имаат помалку шеќер, веројатно содржат повеќе заситени масти. Ако содржат помалку маснотии, веројатно имаат повеќе шеќер.

Плус, кога јадете сладокалоричен сладолед, полесно ќе се оправдате ако јадете премногу од тоа. Кога тоа ќе се случи, можно е да внесете повеќе калории отколку што би содржела една топка.

Протеински шипки
Протеинските шипки исто така изгледаат здрави и практични, за жал повеќето од нив имаат многу калории, маснотии и дополнителни шеќери, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Ако веќе купувате протеински шипки, оставете ги да имаат што повеќе природни состојки, но не ги јадете ниту секој ден.

Магазин

Тајната на вистинскиот италијански болоњезе сос

Објавено пред

на

Фото: Homescreenify @ unsplash
Фото: Homescreenify @ unsplash

Болоњезе сос е едно од најпознатите јадења во светот, но вистинската тајна на неговиот вкус лежи во традицијата на градот Болоња. Ова кулинарско богатство, познато како рагу ала болоњезе, се подготвува со векови и претставува симбол на италијанската гастрономија.

За разлика од верзиите што често се подготвуваат надвор од Италија, оригиналниот болоњезе сос не се прави брзо, туку полека и со трпение. Главните состојки се мелено говедско и свинско месо, зеленчук (кромид, морков и целер), панчета, бело вино, млеко и малку домати. Она што го прави посебен е долгото варење на ниска температура – најмалку два до три часа – кое создава густ, кремаст и богат сос.

Иако денес многумина го служат со шпагети, италијанските готвачи препорачуваат таљателе, широки тестенини кои совршено ја впиваат аромата на сосот.

Како се готви вистински болоњезе сос?

Подготовката започнува со пржење на ситно исечкан зеленчук на тивок оган, додека не омекне. Потоа се додава панчетата за да ја ослободи својата арома, па меленото месо кое се пржи додека не ја смени бојата. Следува белото вино кое целосно треба да испари, а потоа се додаваат доматите, млекото и малку морско оревче. Од овој момент започнува најважниот дел – бавното варење.

Тајната на болоњезе сосот е трпението,“ велат готвачите од Болоња. Долгото готвење му дава длабочина на вкусот и го претвора во сос каков што со векови ја освојува Италија и светот.

Болоњезе сос – повеќе од рецепт

Ова јадење не е само уште една комбинација на состојки, туку културно наследство кое ја претставува италијанската љубов кон храната. Вистинскиот болоњезе е доказ дека за добар вкус е потребно време, внимание и посветеност.

Извор: City Magazin

Прочитај повеќе...

Храна

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Објавено пред

на

Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Фото: Mitchell Luo @ unsplash

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.

Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит

Состојки

  • 800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)

  • 300–400 мл газиран пијалак (не диетален)

  • Масло за пржење (сончогледово или кикирики)

  • Сол по вкус

Подготовка – чекор по чекор

  1. Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.

  2. Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.

  3. Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).

  4. Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.

  5. Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.

  6. Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.

Зошто функционира трикот со газираниот пијалак

  • Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.

  • Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.

  • Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.

Профи совети за совршен резултат

  • Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.

  • Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.

  • Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.

  • Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.

Алтернатива без газиран пијалак

  • Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.

Чести грешки (и како да ги избегнете)

  • Влажни компири: секогаш сушете темелно.

  • Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.

  • Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.

  • Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.

Брзи додатоци за ресторански шмек

  • Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.

  • Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.

Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп4 часа

Хороскоп за среда (17 септември)

ОВЕН Слушајте ги другите повеќе од себе. Луѓето околу вас и оние со кои деловно соработувате сега повеќе гледаат од...

Македонија13 часа

„СОЗР“ стави крај на злоупотребите на службените возила и зголемување на транспарентноста од денес граѓаните можат да пријавуваат случаи на незаконита употреба на службени возила

Граѓаните од денеска можат да пријавуваат случаи на незаконита, партиска или приватна употреба на службени возила, на 070 399 050...

Македонија14 часа

Министерството за одбрана, петта година по ред ги задржа максималните 100 % активна транспарентност и е практично најтранспарентна институција во државата

Центарот за граѓански комуникации го објави најновото годишно рангирање според Индексот на активна транспарентност – мерка која ја оценува отвореноста...

Фото: William Hook @ unsplash Фото: William Hook @ unsplash
Магазин16 часа

iOS 26 е тука! 10 големи нови функции и три модели на iPhone без поддршка

Apple го објави iOS 26, првиот оперативен систем чиј број во името е усогласен со годината на издавање. Најновата верзија...

Скопје17 часа

(ВИДЕО) Снимка од подметнувањето на пожарот во Пинтија, каде ние човечноста?!

Потпретседателот на Собранието, Антонијо Милошоски, објави видео-снимка на која се гледа моментот кога е подметнат пожарот во сервисот за автомобили...

Свет17 часа

„Google“ со сериозна инвестиција на центри за податоци и вештачка интелигенција во Велика Британија

Американската компанија Гугл денеска објави план за инвестиција од пет милијарди фунти (околу 5,78 милијарди евра) во Велика Британија во...

Временска прогноза19 часа

По ладни утра проследени со ладен воздух од северен правец

Под влијание на стабилна, сува и посвежа воздушна маса од север, во текот на оваа седмица времето во Македонија ќе...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (16 септември)

ОВЕН Денешниот ден ви доаѓа како порачан. Намалениот прилив на обврски ќе ви го овозможи потребниот одмор. Можни се сомнежи...

Македонија2 дена

Од ноќеска цените на горивата се намалуваат

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д Е V), се намалуваат за 0,50 ден/лит,...

Скопје2 дена

(ВИДЕО) Уништени над 4 тони и 18 илјади стебла марихуана и повеќе од 21 килограми друга дрога

Денеска во присуство на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски и раководството на МВР, Агенцијата за управување со одземен имот,...

НАЈЧИТАНИ