Храна
Намирници за јадење и пиење на кои пишува дека се диетални, но всушност не се, еве повеќе детали..

Само затоа што на храната пишува дека се диетални, не значи секогаш дека се и такви. Таквата храна не гарантира дека ако ја консумирате, ќе ја постигнете целта. Ако се обидувате да изгубите тежина, веројатно, со голема количина нејасни информации, ќе се чувствувате прилично збунето, пишува Eat This Not That.
Не е невообичаено таквата храна да содржи дополнителни состојки кои можат да ви го отежнат слабеењето.
Диетен јогурт
Диететскиот јогурт е многу популарна храна кај оние кои сакаат да го намалат внесот на калории. Звучи добро во теорија затоа што диеталниот јогурт содржи помалку калории, маснотии и шеќер од обичните. Сепак, диеталните јогурти честопати се повеќе обработени и имаат повеќе вештачки состојки.
Маснотиите, кои се малку во исхраната, се корисни хранливи состојки кога се консумираат умерено и ни помага да се чувствуваме сити подолго. Ако сакате јогурт, подобро е да користите обичен отколку диетален.
Зелен чај
Зелениот чај често се нарекува волшебен пијалок за слабеење. Иако има многу здравствени придобивки, истражувањата покажаа дека има минимално влијание врз слабеењето. Не е штетно да пиете чаша зелен чај секој ден, но сигурно е дека нема да бидете потенок од зелениот чај.
Бисквити од ориз
Бисквитите од ориз, кои често се нарекуваат „стиропор“, имаат многу малку калории, но и многу малку хранливи материи. Сосема е сигурно дека ќе ви требаат многу од овие закуски за да се чувствувате сити, а со тоа да ја побиете нивната намера да ослабат.
Диетални газирани пијалоци
Ако сте зависник од газирани пијалоци, можеби ви изгледа добра идеја да пиете диетални верзии од нив, наместо обични. Сепак, некои истражувања покажуваат дека пијалоците со вештачки засладувачи можат да ја зголемат желбата за шеќер и да доведат до зголемување на телесната тежина.
Нискокалоричен сладолед
Иако се рекламираат како поздрава опција, нискокалоричните сладоледи не се баш толку здрави. Ако имаат помалку шеќер, веројатно содржат повеќе заситени масти. Ако содржат помалку маснотии, веројатно имаат повеќе шеќер.
Плус, кога јадете сладокалоричен сладолед, полесно ќе се оправдате ако јадете премногу од тоа. Кога тоа ќе се случи, можно е да внесете повеќе калории отколку што би содржела една топка.
Протеински шипки
Протеинските шипки исто така изгледаат здрави и практични, за жал повеќето од нив имаат многу калории, маснотии и дополнителни шеќери, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.
Ако веќе купувате протеински шипки, оставете ги да имаат што повеќе природни состојки, но не ги јадете ниту секој ден.
Храна
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.
Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит
Состојки
-
800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)
-
300–400 мл газиран пијалак (не диетален)
-
Масло за пржење (сончогледово или кикирики)
-
Сол по вкус
Подготовка – чекор по чекор
-
Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.
-
Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.
-
Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).
-
Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.
-
Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.
-
Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.
Зошто функционира трикот со газираниот пијалак
-
Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.
-
Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.
-
Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.
Профи совети за совршен резултат
-
Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.
-
Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.
-
Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.
-
Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.
Алтернатива без газиран пијалак
-
Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.
Чести грешки (и како да ги избегнете)
-
Влажни компири: секогаш сушете темелно.
-
Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.
-
Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.
-
Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.
Брзи додатоци за ресторански шмек
-
Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.
-
Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.
Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.
Извор: Alo
Храна
Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.
Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.
Состојки
-
5 кг домати
-
300 г шеќер
-
100 г сол
-
150 г густина
-
100 мл оцет
-
малку оригано
-
2 г конзерванс (опционално)
Подготовка
-
Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.
-
Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.
-
Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.
-
На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.
-
Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.
-
Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.
Зошто домашниот кечап е подобар избор?
-
Без хемикалии и адитиви
-
Поприроден и поздрав вкус
-
Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус
-
Одличен начин за користење свежи домати во сезоната
Извор: RadioSA
Магазин
Сочни пилешки бургери од рерна

Ако сакате да уживате во вкусен бургер без грижата за пржење и вишок масло, овие домашни пилешки бургери од рерна се совршен избор. Направени од свежо месо и природни зачини, тие нудат здрав и вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.
Зошто да ги пробате овие бургери?
-
Не се пржат – поздрава алтернатива на класичните бургери
-
Подготвени со едноставни и достапни состојки
-
Сочни, миризливи и богати со вкус
-
Идеални за ручек, вечера или за носење
Време за подготовка:
15 минути подготовка + 30 минути печење
Состојки:
-
600 г пилешко месо (половина батаци, половина филе)
-
1 црвен кромид
-
1 јајце
-
1 лажица лебни трошки
-
Свежа мајчина душица (по вкус)
-
1 лажичка сол
-
1/2 лажичка мелен бибер
Подготовка:
-
Исечкајте го пилешкото месо на помали парчиња и сомелете го заедно со кромидот во процесор за храна додека не добиете компактна смеса.
-
Во добиената смеса додадете јајце, лебни трошки, сол, бибер и мајчина душица. Добро измешајте.
-
Со влажни раце формирајте плескавици со саканата големина.
-
Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
-
Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, со превртување на половина од времето за рамномерно печење.
Совети за дополнителен вкус:
-
Додадете малку рендано сирење во смесата за поинтензивен вкус
-
Послужете ги во интегрални лепчиња со свеж зеленчук и домашен јогурт-сос
-
Може да се чуваат во фрижидер до два дена и се одлични и при повторно загревање
Заклучок:
Овие пилешки бургери се брзи, едноставни и исклучително вкусни. Совршени се за секојдневни оброци кога сакате нешто здраво и задоволувачко. Пробајте ги – можеби ќе станат вашиот нов омилен оброк!
Извор: Nezavisne
-
Кичево1 ден
(ВИДЕО) Спречен голем пожар во кичевската населба Иванидол
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (2 септември)
-
Спорт14 часа
КК „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката, стани дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери
-
Македонија2 дена
Од денес започнува новата учебна година, вештачката интелигенција дел од наставата, образовни асистенти и за средношколците
-
Спорт1 ден
ФФМ реализира рекордна донација на спортска опрема за дечиња од младинските екипи низ Македонија
-
Македонија12 часа
(ВИДЕО) Во Маврово заѕвони првото училишно ѕвонче на едно единствено прваче, маестро Џамбазов специјално го пречека и му посака среќа и успех
-
Храна2 дена
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит
-
Временска прогноза10 часа
Временска прогноза за утре и задутре, ќе имаме облачно време, проследено со пороен дожд, со засилен ветер