Храна
Направете неодолива Божикна баклава

Во подмачкана тава за печење ставете три кори, попрскајте ги со малку масло, па посипете малку ореви, сецкани смокви и суво грозје, па ставете две кори, па повторно ореви, смокви и грозје. Постапката повторувајте ја се додека не ви останат три кори со кои ќе ја покриете баклавата.
Баклавата исечете ја на коцки и печете на температура од 200 степени околу 40тина минути, односно не дури не добие златно жолта боја.
Во меѓувреме во тенџере на оган ставете ја водата, па додадете го шеќерот и оставете го да се растопи. Потоа тргнете го тенџерето од оган и додадете го сокот од лимон. Штом ќе ја извадите баклавата од рерна, посипете ја со шербетот и оставете да остои барем три часа пред послужување.
Потребни состојки:
1 кг. тенки кори
500 гр. мелени ореви
300 гр. ситно сецкани суви смокви
300 гр. суво грозје
1 кг. шеќер
1 литар вода
Сок од ½ лимон
Масло за јадење
Магазин
Сочни пилешки бургери од рерна

Ако сакате да уживате во вкусен бургер без грижата за пржење и вишок масло, овие домашни пилешки бургери од рерна се совршен избор. Направени од свежо месо и природни зачини, тие нудат здрав и вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.
Зошто да ги пробате овие бургери?
-
Не се пржат – поздрава алтернатива на класичните бургери
-
Подготвени со едноставни и достапни состојки
-
Сочни, миризливи и богати со вкус
-
Идеални за ручек, вечера или за носење
Време за подготовка:
15 минути подготовка + 30 минути печење
Состојки:
-
600 г пилешко месо (половина батаци, половина филе)
-
1 црвен кромид
-
1 јајце
-
1 лажица лебни трошки
-
Свежа мајчина душица (по вкус)
-
1 лажичка сол
-
1/2 лажичка мелен бибер
Подготовка:
-
Исечкајте го пилешкото месо на помали парчиња и сомелете го заедно со кромидот во процесор за храна додека не добиете компактна смеса.
-
Во добиената смеса додадете јајце, лебни трошки, сол, бибер и мајчина душица. Добро измешајте.
-
Со влажни раце формирајте плескавици со саканата големина.
-
Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
-
Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, со превртување на половина од времето за рамномерно печење.
Совети за дополнителен вкус:
-
Додадете малку рендано сирење во смесата за поинтензивен вкус
-
Послужете ги во интегрални лепчиња со свеж зеленчук и домашен јогурт-сос
-
Може да се чуваат во фрижидер до два дена и се одлични и при повторно загревање
Заклучок:
Овие пилешки бургери се брзи, едноставни и исклучително вкусни. Совршени се за секојдневни оброци кога сакате нешто здраво и задоволувачко. Пробајте ги – можеби ќе станат вашиот нов омилен оброк!
Извор: Nezavisne
Магазин
Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.
Основен рецепт
Состојки:
-
2 зрели банани
Подготовка:
-
Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.
-
Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.
-
Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.
-
Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.
Идеи за вкусови:
Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:
-
Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед
-
Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник
-
Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)
-
Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)
Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!
Магазин
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.
Потребни состојки:
-
150 г свежи или одмрзнати малини
-
40 г пастеризирани белки од јајца
Подготовка:
-
Подготовка на овошјето:
Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките. -
Матење белки:
Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег. -
Комбинирање:
Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.
Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.
Извор: SD
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (7 август)
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за петок (8 август)
-
Кичево1 час
(ВИДЕО) Во кичевското село Мидинци денеска беше осветен новиот Крст, симбол на надеж и љубовта Божја кон луѓето
-
Македонија1 ден
МВР изрече условна казна затвор и депортирање на германец поради говор на омраза, пред натпреварот Шкендија-Карабах
-
Македонија1 ден
РЦ Запад во координација со СВР Охрид санкционираа албански државјанки без регулиран престој
-
Култура10 часа
Денеска се слави Преподобната маченичка Параскева, позната меѓународот како Св.Петка
-
Lifestyle1 ден
Пет додатоци во исхраната што никогаш не треба да ги земате со кафе
-
Автомобили1 ден
Mercedes G-класата собори рекорд: произведен 600.000 примерок