Следете не

Здравје и убавина

Оваа моќна билка ги чува забите здрави подобро од било која паста

Објавено пред

на

Освен што убаво се вклопува во слатките, тој може да ви помогне и во хигиената. Кокосот е многу моќна билка која може да ги убие бактериите одговорни за расипувањето на забите.

Тим научници од Ирска тестирале примерок од кокосово масло на Streptococcus mutans – бактерија што се лепи на забите и произведува киселина што предизвикува ронење на забите.

Воочиле дека маслото помешано со ензими станало силно средство за убивање на бактеријата.

Научниците сметаат дека кокосот би требало да се наоѓа во пастите за заби и во течностите за плакнење на устата, со што забите би биле значително позаштитени отколку сега, додаваат тие.

Водичот на истражувањето, доктор Демиен Брејди вели: „Забниот кариес е здравствен проблем на кој не му се посветува доволно внимание. Влијае на 60 од 90 проценти кај децата и кај повеќето возрасни во развиените земји. Кокосовото масло модифицирано со ензими во производите за хигиена на забите би можело да биде атрактивна алтернатива на хемиските адитиви, особено затоа што делува во релативно ниска концентрација“.

Кокосовото масло, исто така, ја убива и габичката кандида албиканс, која предизвикува вагинален исцедок, болка, пецкање или печење при мокрење.

Здравје и убавина

Внимавајте од мувлата на храната, таквите намирници можат да бидат фатални по здравјето

Објавено пред

на

Ако мувла зафатила само еден дел од вашата храна, најверојатно мислите дека е безбедно да го отстраните тој дел и да си го изедете остантиот дел кој е „здрав“, без оглед дали се работи за овошје, зеленчук или можеби леб. Сепак, ако навистина правите вака, тоа е една многу лоша идеја.

Постојат илјада видови на мувла, а некои видови произведуваат и микротоксини – хемикалии кои можат да предизвикаат бројни невролошки проблеми, па дури и смрт.

На микроскопско ниво, мувлата расте во тенки влакна, кои се шират кружно, како корен на дрво.

Тие не се видливи со голо око, па дури и кога ќе се исече дел од местото кое видливо го зафатила мувла, дел од оваа заразна колонија останува и на остатокот од храната за кој сметате дека е сосема чист.

Ова најчесто се случува кај лебот, овошјето и зеленчукот, а со отргнувањето на мувлосаниот дел не сте го решиле проблемот целосно, бидејќи не сте ни свесни до каде е проширена оваа мувла.

Најдобро е ваквата храна, воопшто да не ја жалите и да ја фрлите, дури и да нема мувла, а на вас ви делува сомнително, подобро фрлете ја и купете свежа, бидејќи компликациите и проблемите кои можат да настанат во вашиот организам можат да бидат фатални.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Неколку работи за „Витамин Ц“ кои дефинитивно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, го одржува ткивото здраво, но и помага при апсорција на железото. Ако сте настинати, витаминот Ц ви е најдобриот сојузник во таа борба.

Препорачаната доза на витамин Ц за жени е 75 милиграми, а за мажи 90 милиграми, но и да внесете повеќе, никогаш не можете да се предозирате бидејќи овој витамин од телото се исфрла преку урината.

Погледнете кои намирници содржат најмногу витамин Ц:

1. Гуава

Половина шолја гуава содржи 188 милиграми витамин Ц и само 56 калории.

2. Црвена пиперка

Во половина шоља црвена пиперка има 143 милиграми витамин Ц, а само 20 калории. Доколку ја зготвите, таа во тој случај ќе ви обезбеди 118 милиграми витамин Ц.

3. Киви

Едно киви со средна големина содржи 70 милиграми витамин Ц и 46 калории.

4. Портокал

Еден портокал со средна големина има 70 милиграми витамин Ц и само 63 калории. Во сокот од портокал (природно цедениот), односно во ¾ од една чаша има од 61 до 93 милиграми витамин Ц и меѓу 79 и 84 калории.

5. Зелена пиперка

Таа содржи 60 милиграми витамин Ц и само 15 калории.

6. Грејпфрут

Половина грејпфрут содржи 39 милиграми витамин Ц и 52 калории.

7. Сок од зеленчук

Напитокот од зеленчук ќе ви обезбеди значително количество корисни состојки, вклучувајќи и витамин Ц. Ако додадете и домат, ќе добиете корисна доза на ликопен, кој е исклучително лековит. Во една чаша сок од зеленчук може да се најдат 50 милиграми витамин Ц и само 34 калории.

8. Јагоди

Јагодите содржат доста влакна и антиоксиданти, вклучувајќи и витамин Ц. Половина шоља јагоди содржи 49 милиграми витамин Ц и 27 калории.

9. Диња

Една четвртина диња има 47 милиграми витамин Ц и 51 калорија.

Додека сме кај овој витамин, пред неколку години истражувачите од Империјал Колеџот во Лондон откриле дека пациентите со астма или хронична опструктивна болест на белите дробови, почесто доаѓаат на болничко лекување во деновите кога загадувањето на воздухот поголемо. Исхраната богата со антиоксиданси би можела да им помогне на вашите бели дробови да се изборат со загаденоста од воздухот, покажува една студија.

Аеросолите исто така предизвикуваат оксидативен стрес во организмот и го зголемуваат ризикот од срцев удар.

Меѓутоа, истражувачите откриле дека лицата кои имаат повисоко ниво на „витамин Ц“ во крвта имаат помали шанси да завршат во болница кога воздухот е позагаден од вообичаено.

Иако студијата била со мал обем, ова откритие „придонесува кон се поголемиот број докази дека ефектите од загадување на воздухот можат да се регулираат со антиоксиданси, вели Мајкл Бројер, научник од Универзитетот во Британска Колумбија.

Со истражувањето се опфатени 209 лица кои се примени во лондонската болница.

Претходно, истражувачи од Корнел универзитетот откриле дека исхраната богата со антиоксиданси ги чува функциите на белите дробови, а докажани се и позитивните ефекти на витаминот Ц и Е, како и селенот.

Исто така, Универзитетот во Северна Каролина пред повеќе години објавија дека „витаминот Ц“ може да ги заштити белите дробови од озон.

/denar

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Каде се наоѓа хемикалијата која предизвикува тумор

Објавено пред

на

Во бројни намирници кои секојдневно се на нашето мени е пронајдена хемикалија која предизвикува појава на тумор.

Станува збор за хемикалијата наречена акриламид, а пронајдена е во кафето, чипсот, пржените компирчиња, крекерите, па и во некои видови на детска храна. Овој опасен спој настанува со термичкото загревање при пржењето на наведените производи. Во најголема опасност се децата поради ниската телесна маса.

Опасноста од акриламид пред неколку години ја потврди и агенцијата на Европската унија ЕФСА (European Food Safety Authority), која веќе предложува нови закони за постапување со храната.

Зошто акриламидот е опасна хемикалија?

Акриламидот кој се консумира орално се апсорбира во гастроинтестиналниот тракт и се дистрибуира до сите витални органи и таму метаболизира. Така настанува глицидамид кој е предизвикувач на генетски мутации и тумори кои се појавуваат кај лицата.

Извор: denar.mk

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп6 часа

Дневен хороскоп за среда (30 ноември)

ОВЕН Можно е сега да не ви одговара да се занимавате со работа во која се вклучени групи на луѓе,...

Социјални мрежи11 часа

„WhatsApp“ воведува нова функција за своите корисници која практично ќе служи како „нотес“ или потсетник

WhatsApp воведе нова функција која ви овозможува да си испраќате пораки како потсетници и листи за купување, потврди Мета. Таа...

Магазин11 часа

Добредојде за новиот „Wallero“ неодоливо крцкав, кремаст со волшебен вкус на ванила и кокос

Заедничко добредојде за најновиот продукт, неодоливото „Wallero“ чоколадо во вафел, полнет со млечен крем, крцкав, со волшебен вкус на ванила...

Временска прогноза14 часа

Од утре нов влажен бран кој носи снег и дожд, ова се последните метео вести

Како што беше најавено од наша страна, првиот снег за оваа сезона се спушти и на помала надморска височина, поточно...

Технологија16 часа

Apple има огромни проблеми со фабриката за iPhone во централна Кина

Насилниот револт на работниците во најголемата фабрика за iPhone во светот во централна Кина дополнително го попречува снабдувањето и нагласува...

Спорт16 часа

Судиска анализа за прва и втора македонска фудбалска лига, на мечевите од 16, односно 13-то коло

Судиска комисија вчера ги разгледа и ги истакна спорните моменти од 16 коло на ПРВА МФЛ и ги донесе следните...

Култура16 часа

Денес е Св. Апостол Матеј, вечно име на сите кои го слават овој празник

Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ...

Здравје и убавина21 час

Внимавајте од мувлата на храната, таквите намирници можат да бидат фатални по здравјето

Ако мувла зафатила само еден дел од вашата храна, најверојатно мислите дека е безбедно да го отстраните тој дел и...

На денешен ден1 ден

29 ноември – На денешен ден

1314.- Почина францускиот крал Филип IV фер (Филип ле Бел), кој во 1306 година ги протера Евреите од Франција и...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (29 ноември)

ОВЕН Пред да одлучите да направите промени, размислете добро дали само досадата ве мотивира. Имено, тоа не е доволна причина...

НАЈЧИТАНИ