Lifestyle
Што ќе се случи со вашето тело ако внесете премногу шеќер во него?
Се покажа дека консумирањето големи количини шеќер го забрзува скратувањето на теломерите, што го потенцира стареењето на клетките. Покрај тоа, може да има негативни последици за целокупното здравје.
Прекумерното внесување на додаден шеќер може да има бројни негативни здравствени последици. Вишокот на слатка храна и пијалоци може да доведе до зголемување на телесната тежина, проблеми со шеќерот во крвта и зголемен ризик од развој на болести на срцето и крвните садови.
Поради овие причини, додадениот шеќер треба да се минимизира секогаш кога е можно, што е лесно кога практикувате диета богата со хранливи материи и целосна храна.
Прекумерниот внес на шеќер може негативно да влијае на телото на следниве начини:
Тоа може да доведе до дебелина
Конзумирањето премногу додаден шеќер, особено во форма на зашеќерени пијалоци, го зголемува ризикот од добивање вишок килограми и може да доведе до акумулација на висцерална маст – маснотии на абдоменот поврзани со состојби како што се дијабетес и срцеви заболувања.
Го зголемува ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања
Дополнителниот внес на шеќер го зголемува ризикот од развој на кардиоваскуларни болести како што се дебелина, висок крвен притисок и воспаление.
Дополнително, консумирањето премногу шеќер, особено од пијалоците засладени со додаден шеќер, е поврзано со атеросклероза, болест која се карактеризира со формирање на масни наслаги кои го стеснуваат луменот на артериите.
Поврзаност со акните
Исхраната богата со шеќер може да го зголеми лачењето на андрогените, производството на масло и воспалението, а сето тоа може да го зголеми ризикот од појава на акни.
Дополнително, многу истражувања на населението покажаа дека руралните заедници кои консумираат традиционална, непреработена храна имаат многу пониски стапки на акни во споредба со повеќе урбани области каде преработената храна е дел од стандардната исхрана.
Го зголемува ризикот од дијабетес
Дијабетесот е меѓу водечките причини за смртност во светот, особено поради неговите микроваскуларни компликации.
Неговата преваленца е повеќе од двојно зголемена во последните 30 години, а според моментално достапните проценки, нејзината фреквенција ќе продолжи да се зголемува.
Исхраната богата со шеќер може да доведе до дебелина и отпорност на инсулин, кои се фактори на ризик за дијабетес тип 2.
Тоа придонесува за развој на малигнитет
Прекумерното внесување на шеќер може да доведе до развој на дебелина, отпорност на инсулин и воспаление, кои се фактори на ризик за развој на малигнитет.
Студијата на повеќе од 22.720 мажи, која траеше повеќе од девет години, покажа дека зголемената потрошувачка на шеќер од пијалоците засладени со шеќер е поврзана со поголем ризик од развој на рак на простата.
Друга студија покажа дека ракот на хранопроводникот е поврзан со зголемен внес на сахароза и пијалоци засладени со шеќер.
Истражувањето за врската помеѓу внесот на додаден шеќер и другите малигни заболувања е во тек, а потребни се повеќе студии за целосно да се разбере оваа сложена врска.
Го зголемува ризикот од развој на депресија
Високата потрошувачка на шеќер е поврзана со когнитивно оштетување, проблеми со меморијата и емоционални нарушувања како анксиозност и депресија.
Истражувачите веруваат дека хроничното системско воспаление, инсулинската резистенција и нарушениот допаминергичен систем за сигнализирање на наградите, кои можат да бидат предизвикани од зголемената потрошувачка на шеќер, може да придонесат за штетните ефекти на шеќерот врз менталното здравје.
Го забрзува стареењето на кожата
Брчките се природен знак за стареење на кожата. Сепак, лошиот избор на храна може да ги влоши брчките и да го забрза процесот на стареење на кожата.
Напредните крајни производи за гликација (AGEs) се соединенија создадени од реакции помеѓу шеќери и протеини во човечкото тело. Овие соединенија се сомневаат дека играат клучна улога во стареењето на кожата.
Јадењето диета богата со рафинирани јаглехидрати и шеќер доведува до формирање на AGE, што може да доведе до предвремено стареење на кожата.
AGEs го оштетуваат колагенот и еластинот, протеините кои помагаат на кожата да се протега и да го одржува нејзиниот младешки изглед. Кога колагенот и еластинот се оштетени, кожата ја губи својата цврстина и почнува да попушта. Потребни се повеќе истражувања за целосно да се разбере врската помеѓу шеќерот и промените на кожата кај луѓето.
Може да го забрза стареењето на клетките
Теломерите се структури на крајот на хромозомите, кои се молекули кои содржат дел или сите генетски информации. Теломерите делуваат како заштитни капачиња, спречувајќи ги хромозомите да се распаѓаат или спојат.
Како што стареете, теломерите природно се скратуваат, предизвикувајќи клетките да стареат и да се оштетат. Иако скратувањето на теломерите е природен дел од стареењето, одредени начини на живот може да го забрзаат овој процес.
Се покажа дека консумирањето големи количини шеќер го забрзува скратувањето на теломерите, што го потенцира стареењето на клетките.
Го намалува нивото на енергија
Храната богата со шеќер може негативно да влијае на енергетските нивоа предизвикувајќи скок на шеќерот во крвта проследен со пад на шеќерот во крвта. Постојаните промени во нивото на шеќер во крвта може да доведат до големи флуктуации на нивото на енергија.
За да го избегнете овој циклус на трошење енергија, изберете извори со ниски јаглехидрати
/n1info
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево20 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп15 часа
Хороскоп за петок (15 ноември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Спорт1 ден
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија2 дена
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона
-
Временска прогноза4 часа
Викенд временска прогноза, ќе имаме и сонце но ќе биде ладно
-
Магазин2 часа
Google Maps брише сè: Имате уште малку време, еве како да ги зачувате вашите податоци