Lifestyle
Вистински избор за борба против настинка: Овој напиток многу ќе ви помогне со симптомите

Новинарката на Експрес Дијана Бунтајова го сподели своето искуство со напитокот од ѓумбир за зајакнување на имунитетот, кој го проба по препорака на пријател.
Иако на почетокот била скептична, набрзо сфатила колку овој пијалок може да влијае на здравјето . Откако една недела пиела ѓумбир, резултатите биле изненадувачки – побрзо се опоравила од настинката и и се вратила енергијата. Меѓутоа, со сите предности, таа се соочила со дигестивни проблеми додека го користела овој препарат.
„Одлучив да бидам подготвен за сезоната на настинки и грип со тоа што ќе ги пробам овие мали пијалоци пред официјално да започне есента на 23 септември. Не можев да поверувам колку добро може да делуваат овие препарати од ѓумбир . Насобрав сокови од ѓумбир од барот за сокови и пиев мали шишиња во исто време по ручекот и една недела Пред да започнам со мојата мисија, разговарав со Џастин Гашпаровиќ , експерт за бихејвиорална психологија, за тоа какви ефекти би можела да очекувам .
Гашпаровиќ објасни дека главната состојка на пијалокот – коренот од ѓумбир – е полн со антиоксиданси, антивирусни и антибактериски својства и дека ѓумбирот го намалува воспалението и промовира подобро варење , но Дијана сепак имала варење поради нејзините претходни здравствени состојби.
Новинарката потоа раскажа како се борела со настинката: „На четвртиот ден од мојата нова рутина за пиење ѓумбир , го почувствував почетокот на настинката . Познатото чувство на екстремен замор и чудна топлина почна да се зафаќа како што одминуваше денот. Вечерта, грлото почна да ме боли Следното утро кога се разбудив, имав главоболка пред да почне алармот .
„Сепак, мојата настинка не беше толку лоша како што очекував. Овој медицински коктел значи дека мојот имунолошки систем не бил отсекогаш одличен. Дури и обичната настинка обично ме нокаутираше две недели, но не овој пат.
Како што одминуваше денот, моите симптоми не се влошуваа, а назалната конгестија беше ублажена со мојата дневна доза ѓумбир , која ги исчисти моите синуси за неколку минути . Кога дојде седмиот ден, се чувствував добро кога се разбудив. Ова беше без сомнение најблагата настинка што некогаш сум ја имала “, изјави таа.
„Напивката од ѓумбир во шишиња може да биде неверојатен сојузник во зајакнувањето на имунолошкиот систем преку намалување на хроничното воспаление во телото “, вели експертот Гашпаровиќ .
На крајот Дијана заклучила дека ќе продолжи да консумира ѓумбир и покрај некои несакани ефекти.
/RadioSarajevo
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (5 октомври)
-
Спорт2 дена
Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Кичево1 час
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Временска прогноза19 часа
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег