Храна
Да јадете поцрнети банани со дамки или не?

Колку повеќе темни дамки има бананата на себе, толку е позрела, а таквите банани се најздрави за подобрување на имунитетот, бидејќи содржат TNF (Tumor Necrosis Factor), супстанца која се бори против абнормалните клетки.
Јапонските научници открија дека TNF од бананите помага во лекувањето на рак токму поради зголемувањето на имунитетот. Сосема е извесно дека консумирањето на вакви зрели банани може да послужи како превентива од одредени болести и тумори.
Во текот на ова истражување е откриено дека и содржината на овошјето се менува со тек на време кога овошјето станува позрело. Зрелата банана станува пожолта, има потемни дамки и и се зголемува нивото на антиоксиданти.
TNF, освен зголемувањето на имунитетот, го зголемува и бројот на белите крвни зрнца. Ако сакате да имате посилен имунитет, кој ви е особено неопходен во овој период од годината, јадете една до две зрели банани со дамки.
Храна
Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна состојка во речиси секој од нив. Сепак, многу луѓе несвесно прават грешка кога ги оставаат компирите на кујнскиот пулт, не знаејќи дека тоа може значително да го забрза нивното расипување.
Кујните се често влажни и топли средини, а токму влагата и светлината го поттикнуваат процесот на гниење и ’ртење на компирите. Според експертите од компанијата „Алберт Бартлет“, најдобар начин за да ги зачувате компирите свежи подолго време е да ги чувате во фрижидер.
Иако долго време се сметаше дека ниските температури во фрижидерот го претвораат скробот во шеќер – што може да влијае на вкусот при готвење – новите истражувања ја побиваат оваа теорија. Според најновите упатства од Агенцијата за стандарди за храна (FSA), чувањето компири во фрижидер не го зголемува ризикот од создавање штетни материи како акриламидот.
Во ладна и сува средина, компирите може да останат свежи и до три недели. Сепак, доколку немате место во фрижидерот, можете да ги чувате и надвор од него – важно е просторијата да биде ладна, темна и без влага. Најпогодни места се оставата, подрумот или затворените кујнски ормари подалеку од прозорците и изворите на топлина.
Избегнувајте да ги чувате компирите под мијалникот или покрај шпоретот, бидејќи тоа се највлажните делови во кујната, каде што се создаваат идеални услови за брзо расипување. Исто така, изложеноста на светлина може да предизвика создавање хлорофил, што ги прави компирите зелени и потенцијално токсични за јадење.
Со правилно складирање, не само што ќе ја задржите свежината на компирите, туку и ќе го намалите отпадот од храна, ќе заштедите пари и секогаш ќе имате подготвена состојка за вашите омилени есенски јадења.
Извор: RadioSA
Храна
Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија на Марс покажало изненадувачки резултати, космонаутите кои внесувале повеќе сол всушност задржувале повеќе вода и наместо да чувствуваат жед, чувствувале глад.
Научниците забележале дека испитаниците кои консумирале меѓу шест и дванаесет грама сол дневно пиеле помалку вода, додека нивната урина содржела повисока концентрација на сол.
Друго истражување, спроведено на глувци, дало дополнително објаснување за зголемениот апетит при повисок внес на сол.
Имено, кај глувците било забележано дека за да се исфрли вишокот сол без промена во количината на урина, организмот произведува повеќе уреа. Овој процес бара дополнителна енергија, што резултира со зголемена потреба за храна.
Храна
Дали храната без „глутен“ е подобра од обичната?

Австралиската гастроентеролог Сузан Магади нагласува дека храна без глутен е потребна само за луѓето кои имаат здравствени проблеми и не смеат да консумираат глутен. За останатите, таа не ја препорачува оваа практика. Според неа, целосното избегнување на глутен може дури и да биде ризично.
– „Надвор од случаите на целијакија, нема докази дека строгата безглутенска диета носи здравствени придобивки. Напротив, исклучувањето на интегрални житарки може да доведе до недоволен внес на влакна, што негативно влијае врз организмот,“ објаснува Магади.
Истражување објавено пред неколку години, кое ги следело навиките на неколку стотици луѓе во период од 26 години, покажало дека кај лицата без целијакија, исхраната без глутен не е неопходна. Дополнително, недоволниот внес на житарки може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.
Сепак, многу лекари им советуваат на пациенти со хронична надуеност да избегнуваат храна што содржи глутен. Постојат тврдења дека човек може да биде чувствителен на глутен и без да има целијакија, и во такви ситуации елиминацијата на глутен е единственото решение. Но, оваа тема останува спорна бидејќи не сите експерти се согласуваат.
Заклучокот би бил едноставен: „Ако немате проблеми при консумирање глутен, нема причина да се откажете од него. Избегнувањето на глутен не ве прави ниту поздрави ниту послаби. Но ако почувствувате дека храната со глутен ви предизвикува непријатности и подобро се чувствувате со безглутенски производи, слободно продолжете во таа насока – но секогаш по консултација со лекар.“
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (20 октомври)
-
Хороскоп21 час
Хороскоп за вторник (21 октомври)
-
Временска прогноза1 ден
Пред нас период на суво време и значително топло
-
Магазин9 часа
(ФОТО) По 25 години во „Бигорскиот манастир“ се враќа копаничарската колонија
-
Македонија1 ден
Дизелот со намалена цена од ноќеска, додека бензините остануваат со иста цена
-
Lifestyle1 ден
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака
-
Lifestyle1 ден
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие
-
Магазин1 ден
Apple го претстави првиот M5 чип