Следете не

Храна

Да јадете поцрнети банани со дамки или не?

Објавено пред

на

Колку повеќе темни дамки има бананата на себе, толку е позрела, а таквите банани се најздрави за подобрување на имунитетот, бидејќи содржат TNF (Tumor Necrosis Factor), супстанца која се бори против абнормалните клетки.

Јапонските научници открија дека TNF од бананите помага во лекувањето на рак токму поради зголемувањето на имунитетот. Сосема е извесно дека консумирањето на вакви зрели банани може да послужи како превентива од одредени болести и тумори.

Во текот на ова истражување е откриено дека и содржината на овошјето се менува со тек на време кога овошјето станува позрело. Зрелата банана станува пожолта, има потемни дамки и и се зголемува нивото на антиоксиданти.

TNF, освен зголемувањето на имунитетот, го зголемува и бројот на белите крвни зрнца. Ако сакате да имате посилен имунитет, кој ви е особено неопходен во овој период од годината, јадете една до две зрели банани со дамки.

Магазин

Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Објавено пред

на

Фото: Diliara Garifullina / unsplash

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство

Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.

Состојки

За бисквитот со Нутела:

  • 1 јајце

  • 30 г шеќер

  • 1 кесичка ванилин шеќер

  • 50 мл вода

  • 50 мл масло

  • 40 г Нутела

  • 40 г брашно

  • 5 г какао

  • ½ кесичка прашок за пециво

За кремот од јагоди:

  • 150 г свежи блендирани јагоди

  • Неколку капки арома од јагода

  • 20 г инстант желатин

  • 2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)

  • 200 г маскарпоне

  • 200 мл слатка павлака за шлаг

За ганашот:

  • 100 г млечно чоколадо

  • 90 мл слатка павлака за шлаг

  • 30 г Нутела

Постапка

Подготовка на бисквитот:

  1. Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.

  2. Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.

  3. Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.

  4. Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.

  5. Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.

Подготовка на кремот од јагоди:

  1. Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.

  2. Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.

  3. Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.

  4. Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.

Подготовка на ганашот:

  1. Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.

  2. Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.

  3. Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.


Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!

Прочитај повеќе...

Храна

Истражување покажа со која храна здравите луѓе го започнуваат денот

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Alexas_Fotos

Луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина или да одржат здрава тежина, јадат оброци со ограничена количина. Ваквата диета тешко се одржува на долг рок и поради тоа по одреден период повторно се дебелеат.

Од друга страна, луѓето кои одржуваат здрава тежина без да се откажуваат се неисцрпен извор на информации за експертите.

Техничкиот истражувачки центар VTI во Финска четири месеци ги проучувал навиките во исхраната на 147 здрави луѓе со здрава тежина.

Истражувачите, предводени од д-р Ана-Лина Вуринен, откриле дека здравите луѓе обично јадат три вида храна за појадок.

Овошјето било најпопуларен избор за 51 отсто од испитаниците, 41 отсто јаделе млечни производи, додека 33 отсто избрале овесни снегулки.

Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со овој вид на храна.

Најинтересно е што само 26 отсто од испитаниците признале дека пиеле кафе со појадок, додека останатите 74 отсто одат на работа и ги извршуваат своите обврски без помош на кофеин.

„Наместо да ја ограничите вашата исхрана и да ја избегнувате омилената храна, прекумерната тежина или дебелеењето може да се спречи ако поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, претпочитајќи квалитет отколку квантитет кога станува збор за оброците“, вели д-р Ана-Лина Вуринен. .

Прочитај повеќе...

Магазин

Кремасто рижото со печурки – совршен избор за ручек

Објавено пред

на

Состојки:

  • 200 гр свежи печурки (или мешани по избор)
  • Сол, бибер, свеж магдонос
  • 50 гр путер (по можност несолен)
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 чаша (околу 200 гр) ориз арборио
  • 500 мл пилешка или зеленчукова супа (за вегетаријанска верзија)
  • Дополнителна вода или супа по потреба
  • Пармезан (изобилно)

Подготовка

1. Подготовка на печурките

Исчистете и ситно исечкајте ги печурките. Пропржете ги во тава на средна температура без премногу маснотии, додека не омекнат и не ја испуштат сопствената течност. Зачинете ги со сол, бибер и свеж магдонос. Тргнете ги на страна.

2. Основа за рижото

Во истото тавче растопете го путерот, па додајте ситно исечкан кромид и лук. Пржете додека кромидот не стане стаклест и нежен, ослободувајќи ја својата сладост и арома.

3. Додавање на оризот

Додадете го оризот арборио и кратко пропржете додека не стане малку проѕирен и не ги впие аромите. Почнете постепено да ја додавате супата, по малку, со постојано мешање. Кога оризот ќе ја впие течноста, додадете уште супа. Овој процес треба да биде постепен за да се постигне карактеристичната кремаста текстура на рижото.

Кога оризот е речиси омекнат, вратете ги печурките во тавата за да се соединат вкусовите.

4. Финални чекори

На крајот, додадете уште малку путер за дополнителна кремастост и изрендајте изобилно пармезан. Нежно измешајте додека кашкавалот не се стопи и соедини со останатите состојки. По потреба, додадете дополнително сол и бибер.


Совети за совршено рижото

Често мешајте – мешањето помага да се ослободи скробот од оризот, што му дава на рижото кремаста текстура. ✔ Не го плакнете оризот – за разлика од другите јадења, овде скробот е клучен за вистинскиот резултат. ✔ Користете топла супа – додавањето ладна течност го забавува готвењето и ја менува текстурата. ✔ Додадете сирење и путер на крајот – за да се задржи нивниот полн вкус и да му дадат финален сјај на јадењето.


Без разлика дали го правите за себе или го споделувате со некој близок, кремастото рижото со печурки секогаш ќе биде вистински избор! Уживајте во готвењето и во секој залак!

Извор: LIZ

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

На денешен ден46 минути

Времеплов: На денешен ден (18 мај)

Култура и уметност 1799 – Смртта на Пјер Бомарше, драматург чија работа инспирирала класични опери како „Севилскиот бербер“ (Росини) и...

Хороскоп2 часа

Хороскоп за недела (18 мај)

ОВЕН Денот е идеален за решавање на сите незавршени работи како и за дискусии поврзани со финансиски проблеми со личност...

Македонија10 часа

ОВР Делчево, ДПИ и ДЗС со акциска за угостителски објекти, пронајдена е нерегуларност

На 17.05.2025 година од страна на СВР Штип/ОВР Делчево во содејство со Државен пазарен инспекторат и Дирекција за заштита и...

Кичево12 часа

(ВИДЕО) Кичевчанец со огорченост говореше за смрдеата и заразите од дивата депонија „На Онкологија има над 700 кичевчани“

Во четвртокот во 18:00ч се одржа третиот по ред протест пред општинската зграда во Кичево, овој пат на кеј. –...

Македонија15 часа

Кумановец управувал возило со 3,46 промили алкохол во крвта

На 16.05.2025 во 17.00 часот, полициски службеници од СВР Куманово го лишиле од слобода Н.М.(49) од с.Долно Којнаре, кумановско. При...

Временска прогноза24 часа

Викендов променливо облачно со локален слаб дожд, утринските температури ќе бидат во интервалот од 1 до 8 степени

За време на овој викенд денес сабота и утре недела, во Македонија во ноќните и во раните утрински часови ќе...

На денешен ден1 ден

Времеплов: На денешен ден (17 мај)

Светот виден во рубриката „На денешен ден“ за 17-ти мај 🎨 Култура и уметност 1510 – Смртта на Сандро Ботичели,...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (17 мај)

ОВЕН Избегнете да влегувате во тесно и концентрирајте се на она што ви се случува моментално. Не дозволувајте проблемите да...

Временска прогноза1 ден

Денес најмногу дожд наврна во Крушево и Охрид, а со тоа и температурите се драстично пониски

Значително количество на дожд до вечерва во 20 часот наврна на многу места ширум Македонија. Сепак најмногу дожд наврна во...

Спорт1 ден

ФФМ ја започна завршната фаза во имплементацијата на системот за видео технологија на судиите

Фудбалската федерација на Македонија ја започна завршната фаза во имплементацијата на системот за видео технологија на судиите (ВАР), преку детална...

НАЈЧИТАНИ