Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да
Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Работи што генерацијата Z не сака да ги работи
Генерацијата Z сè повеќе ги избегнува одредени работни места на почетно ниво, незадоволни од ниските плати и фиксното работно време што некогаш беа вообичаени. Според бизнис експертот Абигејл Рајт, оваа генерација – младите луѓе на возраст од 13 до 28 години – има сосема поинаков поглед на кариерите и условите за работа во споредба со нивните претходници.
Зошто е ова важно?
Неодамнешна анкета на Галуп покажа дека ангажманот на вработените во САД паднал на најниско ниво во последната деценија, при што само 31% од работниците се активно вклучени во своите работни места. Најголем пад е забележан кај оние под 35 години, а генерацијата Z покажува намалена подготвеност да прифаќа работни места што постарите генерации ги сметале за неопходен почеток на кариерата.
Работни места на „црната листа“
Рајт наведува неколку категории на работни места што генерацијата Z генерално ги одбива:
-
малопродажба и угостителство,
-
работа во кол-центри и поддршка на клиенти,
-
физички работни места во магацини,
-
„ригидни“ корпоративни улоги со работно време 9–17 часот,
-
продажба исклучиво на провизија,
-
неплатени пракси.
Многу од овие позиции младите ги сметаат за недоволно платени, премногу барачки и без достоинство.
Редефинирање на „добра работа“
Високите стапки на прегорување и физичкиот напор дополнително ги одвраќаат младите луѓе од магацини и кол-центри. Традиционалните канцелариски улоги, пак, се заменуваат со пофлексибилни аранжмани и работа од далечина.
„Генерацијата Z го редефинира значењето на добра работа и, искрено, тоа одамна требаше да се случи“, вели Рајт. „Многу улоги што миленијалците или генерацијата X ги толерираа, денес се сметаат за недоволно платени, премногу барачки и ментално исцрпувачки.“
Новите финансиски реалности
„Овие работни места можеби функционираа пред 20 години – ниски долгови, ниска кирија, делење стан со пријатели. Но денес киријата е енормна, долговите се натрупани и едноставно не можете да си дозволите ниско платени позиции“, вели Кевин Томпсон, извршен директор на 9i Capital Group.
„Генерацијата Z научи да поставува граници“
Рајт додава: „Зошто би останал на ниско платена, високо-стресна работа без флексибилност, кога можеш да бидеш фриленсер или да градиш кариера од далечина?“
Дру Пауерс, основач на Powers Financial Group, се согласува: „Ги видоа своите родители како работат од 9 до 17 часот во канцеларија, само за на крај да бидат отпуштени. Затоа генерацијата Z избира искуства и слобода наместо статус-кво.“
Што носи иднината?
Експертите сметаат дека работни места со флексибилност, почит и фер плата ќе продолжат да ги привлекуваат младите. Компаниите што ќе одбиваат да се прилагодат, пак, ќе се соочат со недостиг на кадар.
„Генерацијата Z е тука за да промени правила,“ заклучува Рајт. „А компаниите што ќе понудат транспарентност, ментално здравје како приоритет и фер услови – ќе напредуваат во следната деценија.“
Извор: Index
Lifestyle
Дали моето куче ме сака: Знаци што го докажуваат тоа
Ако некој има посебно место во нашето срце, нормално е да сакаме да знаеме дали тој чувствува исто за нас. Истото важи и за нашите најверни придружници – кучињата. Иако не можат да кажат „Те сакам“ со зборови, тие имаат свои начини да ја покажат љубовта.
Во продолжение ви ги претставуваме најсигурните знаци дека вашето куче ве сака.
Верувајте му на инстинктот
Како што кучињата се потпираат на сопствените инстинкти, така и ние треба да веруваме на чувството кога ќе препознаеме љубов и наклонетост кај нив.
Најчести знаци на љубов кај кучињата
1. Контакт со очи
Кога вашето куче ве гледа длабоко во очите, тоа е јасен знак на поврзаност. Научно е докажано дека нивото на „хормонот на љубовта“ – окситоцин, се зголемува и кај вас и кај кучето во тие моменти.
2. Секогаш е покрај вас
Куче кое ве сака сака да е во ваша близина – било да шетате, готвите или одмарате.
3. Ви носи подароци
Коска, играчка или омилен предмет – тоа е негов начин да ви покаже дека ви верува и ве сака.
4. Спокојно го прифаќа вашето заминување
Куче кое има доверба знае дека ќе се вратите. Радоста при повторна средба е најубав доказ за неговата љубов.
5. Мавтање со опашка
Иако опашката може да значи и возбуда, радосното мавтање при вашето присуство е знак на среќа и наклонетост.
6. Ве теши кога ви е тешко
Кучето чувствува кога не сте добро и ќе се обиде со својата блискост да ви ја олесни ситуацијата.
7. Го сака вашиот допир
Кога дозволува да го галите, особено на чувствителни места како стомакот или вратот, тоа значи дека ви верува и ве сака.
8. Заштитничко однесување
Кога почувствува опасност, вашето куче може да застане пред вас за да ве заштити – уште еден доказ за длабока врска.
9. Лижење
Кучињата лижат за да покажат грижа – тоа е нивен начин на изразување наклонетост.
10. Спиење покрај вас
Куче кое сака да спие блиску до својот сопственик покажува доверба и љубов.
Заклучок
На прашањето „Дали моето куче ме сака?“ – одговорот најчесто е „Да“. Доволно е да ги набљудувате неговите гестови, движења и реакциите во секојдневието. Колку повеќе градите доверба, толку повеќе ќе ја препознавате безусловната љубов на вашиот четириножен пријател.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Кој пијалок е поштетен за здравјето: пивото или газираните сокови?
Во потрагата по освежување, многумина често посегнуваат по пиво или газирани сокови, без да размислат за нивното долгорочно влијание врз здравјето. Иако повремената консумација не е опасна, честото и прекумерното пиење може да има сериозни последици.
Газирани сокови – шеќерна стапица
-
Содржат големи количини шеќер, конзерванси и вештачки засладувачи.
-
Зголемуваат ризик од:
-
дебелина
-
дијабетес тип 2
-
срцеви заболувања
-
-
Негативно влијаат на забите, предизвикувајќи кариес и оштетување на глеѓта.
Пиво – алкохол кој не е безопасен
-
Содржи алкохол, кој може да предизвика:
-
проблеми со црниот дроб
-
зголемен ризик од кардиоваскуларни заболувања
-
развој на зависност
-
-
Иако има помал процент на алкохол од жестоките пијалоци, често се консумира во поголеми количини, што дополнително го оптоварува телото.
Умереноста е клучот
-
Повремената консумација на пиво или газирани пијалоци генерално не е проблем.
-
За долгорочно здравје, се препорачува:
-
умерено пиење
-
замена со поздрави опции: вода, минерална вода, природни сокови без шеќер.
-
Извор: RadioSA
-
Хороскоп1 денХороскоп за сабота (13 септември)
-
Хроника2 денаКомбе со работници паднало од експресниот пат Штип – Радовиш, неофицијално има жртви и повредени
-
Свет1 денДенес во Киргистан беше регистриран силен земјотрес
-
Хороскоп2 часаХороскоп за недела (14 септември)
-
Скопје2 денаСВР Скопје: Кривична пријава против двајца скопјани, одгледувале канабис во нивните дворови
-
Автомобили1 денBMW и Qualcomm развиваат систем за помош при управување „Snapdragon Ride Pilot“
-
Магазин2 денаПромената што ја чекавме со години пристигна на Spotify
-
Lifestyle2 денаРаботи што генерацијата Z не сака да ги работи
