Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да
Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
(ВИДЕО) Анатоли фитнес момчето кое стана вистинска сензација на „ТикТок“ конечно препознат од неговата публика
Анатоли е младо момче кое за кратко време стана вистинска сензација на TikTok. Познат е по тоа што крева неверојатно тешки килограми, а секој негов тренинг претставува ново изненадување за неговата публика. Со голема посветеност на фитнесот, тој секојдневно работи на подобрување на својата сила и техника, а најимпресивните моменти ги споделува токму на своите видеа.
Неговите кратки, динамични објави не се само демонстрација на физичка моќ тука има и забавен елемент, хумор и мотивација. Анатоли успева да го пренесе она што го чувствува кога ја надминува сопствената граница, па многумина го следат токму со цел да се инспирираат. Секој нов рекорд што го поставува во теретаната предизвикува бројни реакции и восхит кај гледачите, а неговата самодоверба и ентузијазам се препознатлив белег на сите негови видеа.
По три години активна работа и редовно снимање, Анатоли конечно доживува и уште еден важен момент да биде препознаен во фитнес центар. Тој со насмевка раскажува дека тоа веќе му станува нормално, бидејќи луѓето кои ги следат неговите видеа сè почесто го препознаваат во живо и му приоѓаат со поддршка.
Со растечка заедница на следбеници, Анатоли сè повеќе се истакнува како мотиватор за младите кои сакаат да влезат во светот на фитнесот. Тој покажува дека со труд, дисциплина и упорност може да се достигнат резултати што некогаш изгледале невозможни.
Секое негово видео е потсетник дека границите постојат само за да се поминат. Во прилог и видео записот каде неговиот лик е препознат од фитнес момците:
@anatoly_pranks Of course, over the last 3 years a lot of people have recognized us. But this time… it was different. Full on YT 🤭 #anatoly #gym #prank
Lifestyle
„Travelers Cycling Macedonia“ – Кичево ја лансира првата андроид мобилна апликација за велосипедизам во Македонија
Пред неколку недели во употреба е пуштена првата мобилна апликација за велосипедизам во Македонија – „Travelers Cycling Macedonia“. Апликацијата има за цел да го поттикне користењето на велосипедот како здраво превозно средство, како и да им помогне на велосипедистите полесно да се движат низ урбаните средини и да дојдат до потребните информации.
Во оваа почетна фаза, апликацијата е достапна ТУКА само за Android корисници, а во текот на следната година планирано е проширување и за други уреди и платформи.
Со споделувањето на информацијата, ќе придонесеме за промоција на здрави навики, одржлива мобилност и развој на велосипедската заедница во Кичево и во државата.
За потсетување, „Travelers Cycling“ е неформална, непрофитна група посветена на поддршка на велосипедистите и развој на велосипедската култура. На платформата може да се најдат бројни корисни информации: велосипедски патеки, паркинг-локации, сервиси, пумпи, интересни совети, новости, календар со настани, временска прогноза, препораки за облека додека возите и многу повеќе.
ТУКА ќе најдете повеќе информации за „Travelers Cycling“
Lifestyle
5 раси на кучиња што речиси не пуштаат влакна и немаат непријатен мирис
Ако размислувате да вдомите куче, а чистотата во домот ви е важна, една од овие пет раси може да биде идеален избор. Професионалниот тренер на кучиња Кејси Реј, со речиси 30 години искуство, ги издвојува расите што минимално им паѓа влакно, слабо мирисаат и речиси воопшто не се лижат прекумерно.
5. Шнауцер
-
Достапни во три големини.
-
Познати по интелигенција и лојалност.
-
Крзното има многу малку природни масла, па затоа минимално им паѓа влакно и речиси не мирисаат.
4. Малтезер
-
Мало, нежно и пријателско куче.
-
Хипоалергично и паѓа исклучително малку.
-
Реј ги нарекува „кучиња без смрдеа“ поради ниското количество масла во кожата.
3. Португалско водно куче
-
Интелигентни, енергични и многу послушни.
-
Обожаваат вода.
-
Водоотпорното крзно не задржува мириси, а со редовно чешлање остануваат чисти и уредни.
2. Бишон Фризе
-
Разиграно, нежно и многу приврзано куче.
-
Имаат малку природни масла во крзното, што значи речиси без мирис.
-
Со редовно четкање изгледаат прекрасно и остануваат свежи.
1. Пудлица
-
Една од најинтелигентните раси во светот.
-
Густите кадрици речиси воопшто не им паѓаат.
-
Многу слаб природен мирис и одлична дресибилност.
-
Како што вели Реј: „Никој нема ни да знае дека има куче дома ако е добро воспитано.“
Совет: Како да го намалите мирисот кај било кое куче?
-
Правилната исхрана е клучна.
-
Раната социјализација и добра дресура спречуваат стрес и несакани навики.
-
Редовната нега и чешлање се неопходни, без разлика на расата.
Извор: Vecernji
-
Спорт2 денаКичевскиот фудбалски судија Лика во среда ќе биде прв помошен судија на „play-off“ дуелот меѓу Нант и Макаби Хаифа
-
Хороскоп1 денХороскоп за сабота (6 декември)
-
Хороскоп11 часаХороскоп за недела (7 декември)
-
Lifestyle2 дена(ВИДЕО) Анатоли фитнес момчето кое стана вистинска сензација на „ТикТок“ конечно препознат од неговата публика
-
Временска прогноза23 часаСе менува ли климата? Најава за невообичаено топло време од следната седмица во месец декември – ова се информациите
-
Македонија2 дена„ЛУКОИЛ Македонија“ продолжува да функционира во нормални рамки
-
Здравје и убавина14 часаКако полесно да ја издржите диетата за слабеење
