Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да
Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Без оцет, без сода бикарбона: Оваа евтина состојка навистина го отпушува мијалникот
Затнат одвод полн со маснотии? Постојно клокотење и вода што не се исцедува? Постојно се препорачува сода бикарбона и оцет, но постои многу поефикасен и побрз начин – и тоа со една евтина состојка што делува речиси моментално.
Зошто се затнува одводот?
-
Во цевките секојдневно завршуваат остатоци од храна.
-
Масни наслаги од миење садови полека се лепат по цевките.
-
Детергентот и маслата создаваат слоеви што по некое време го блокираат протокот.
Зошто сода бикарбона и оцет не помагаат?
-
Комбинацијата е хемиски неефикасна против маснотии.
-
Реакцијата помеѓу база (сода) и киселина (оцет) создава само вода со мала количина сол, а не средство за отпушување.
-
Не можат да ги разградуваат маслата што ја создаваат блокадата во одводот.
-
Преголема количина сода може дополнително да ја влоши ситуацијата.
Решението: течност за садови + врела вода
Оваа комбинација работи затоа што:
-
Течноста за миење садови разградува маснотии, токму како на садовите.
-
Врелата вода ги омекнува и олабавува наслагите во цевките.
-
Заедно создаваат ефект што брзо го ослободува одводот.
Како да ја направите смесата:
-
Сварете ½ литар до 1 литар вода (во зависност од одводот).
-
Додајте околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете да отстои неколку минути.
-
Внимателно истурете ја смесата директно во одводот.
-
Почекајте уште неколку минути да делува.
Што ќе се случи потоа?
-
Ќе забележите дека водата се исцедува сè побрзо и побрзо.
-
Одводот станува чист, а мијалникот повторно функционален.
Ако одводот е многу затнат:
-
Повторете ја постапката 2–3 пати.
Извор: Index
Lifestyle
Луѓето научиле да користат оган многу порано отколку што се мислеше
Археолозите открија најрани докази за намерно палење оган во Барнам, Сафолк (источна Англија), стари околу 400.000 години, што значително ја менува досегашната слика за човечката еволуција.
Според анализите, контролата на огнот не ја развиле Homo sapiens, туку уште порано – раните човечки видови, најверојатно раните неандерталци.
Клучни откритија на археолозите:
-
Пронајдени се остатоци од неколку огништа на едно исто место.
-
Најдени се две мали парчиња пирит, кој служел за палење искри кога ќе се удри со кремен.
-
Пиритот не е природен за тој регион, што значи дека античките луѓе свесно го донеле како дел од „алатка за палење оган“.
-
Камените алатки околу огништата потврдуваат долготрајна човечка активност и повеќекратно палење оган.
Изјави од истражувачите:
-
„Штом го видовме пиритот, знаевме дека е извонредно откритие“, вели Сајмон Парфит од Универзитетскиот колеџ во Лондон.
-
Професорот Крис Стрингер истакнува дека доказите најмногу се совпаѓаат со ранонеандерталските популации пронајдени во Свонскомб (Кент) и Атапуерка (Шпанија).
Значењето на откритието:
-
Контролата на огнот била пресвртница која:
-
Овозможила преживување во студени климатски услови.
-
Обезбедувала заштита од предатори.
-
Овозможила готвење, што ја збогатило исхраната.
-
Поддржала развој на когнитивни способности и поголем мозок.
-
Ја поттикнала социјалната интеракција и пренесувањето знаење.
-
Како што истакнува д-р Роб Дејвис од Британскиот музеј, ова откритие ја поместува пресвртницата на контролата на огнот за околу 350.000 години наназад, што го прави едно од најважните археолошки откритија за разбирањето на човековата еволуција.
Извор: 021
Lifestyle
Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина
Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен леплив слој. Иако садовите се темелно измиени, маснотијата како постојано да се враќа. Добрата вест е дека причината е јасна, а решението — едноставно.
Зошто садовите стануваат лепливи?
Според Лорен ДаСилва, менаџер во „All-Clad“, лепливоста се јавува поради хемиски процеси кои се активираат при готвење. Ниту еден материјал не е имун — дури ни висококвалитетните стаклени садови или садовите од не’рѓосувачки челик.
Главни причини за леплив слој:
-
Разградба на масла и масти на висока температура, кои се претвораат во полимеризиран леплив филм.
-
Пареа што носи микро-честички маснотии нагоре, кои се таложат на постудени површини — најчесто на капаците.
-
Прскања од храна, скроб и неправилно исплакнати детергенти, кои создаваат тврд, мазен и леплив слој.
Како да ги отстраните тврдокорните лепливи наслаги?
1. Сода бикарбона + сол + топла вода (универзален метод)
-
Измешајте сода бикарбона, сол и малку топла вода.
-
Нанесете ја смесата на лепливите делови.
-
Почекајте 3–5 минути.
-
Истријте со мека четка за заби и добро исплакнете.
2. Оцет + вода + сода бикарбона (само за нерѓосувачки челик)
-
Истурете вода и оцет во сооднос 1:1 во тавата.
-
Оставете да зоврие неколку минути.
-
Истурете ја течноста и почекајте тавата да се олади.
-
Додадете сода бикарбона на топлата (но не жешка) површина.
-
Истријте со неабразивен сунѓер.
Како да спречите повторно формирање на леплив слој?
Корисни навики за чисти садови:
-
Не потопувајте мрсни садови во полн мијалник – маслото се шири и се врзува за целата површина.
-
Користете квалитетен детергент со формула за тешки маснотии. Благи детергенти често оставаат филм што подоцна станува леплив.
-
Редовно чистете ги капаците и рачките, бидејќи таму најмногу се таложат маснотии од пареа.
Со овие едноставни совети можете да ги одржувате садовите чисти, без лепливи наслаги и без дополнителен стрес околу миењето.
Извор: index
-
Кичево2 денаВчера вечер во кичевски угостителски објект бил нарушен јавниот ред и мир со физичка пресметка на четворица жители на град Кичево
-
Хороскоп2 денаХороскоп за сабота (13 декември)
-
Спорт17 часа(ВИДЕО) Со головите на кичевчаните Стефан Стојаноски 23′ и Павел Димоски во 93′, Македонија У15 ја победи силната Турција, секоја чест момци, гордост на нашиот град
-
Кичево2 дена(ВИДЕО) На голема радост на дечињата, ООУ „Кузман Јосифоски-Питу“ – Кичево блесна во украсна новогодишна бајка
-
Хороскоп13 часаХороскоп за недела (14 декември)
-
Хроника19 часаМаж во производствена хала од машина се здобил со повреди и починал на лице место
-
Спорт2 денаВо просториите на ФФМ работен состанок одржа комисијата за избор на нов селектор на фудбалската репрезентација, изборот ќе се знае до 25 декември
-
Хроника2 денаДенеска млад жител на Скопје бил пронајден починат во напуштена куќа, вчера имало уште еден случај пријавен до СВР Скопје..
