Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Како да откриете дали јаболката се прскани и како безбедно да ги исчистите

Јаболката се едно од најчесто консумираните овошја, но кога се купуваат од продавници, често доаѓаат со сјаен слој кој може да биде восок нанесен за подолго складирање и подобар изглед. Иако овој слој е дозволен за употреба, многумина сакаат да го отстранат – особено ако сакаат да го јадат овошјето со кора, која содржи вредни хранливи состојки.
Како да проверите дали јаболката се восочени?
Постојан и едноставен трик може да ви помогне:
-
Ставете неколку јаболка во длабок сад.
-
Прелијте ги со врела вода.
-
Оставете ги неколку минути.
Ако на површината се појават бели дамки или слој како маснотии, тоа е знак дека јаболката се премачкани со восок. Овој слој може да ја задржи нечистотијата и хемикалиите од прскање, па се препорачува темелно миење пред консумирање.
Како да ги исчистите јаболката темелно?
За ефикасно чистење, можете да користите природен раствор:
-
1 лажица сода бикарбона
-
Сок од половина лимон
-
Млака вода
Измешајте ги состојките и потопете четка за заби или мека четка во растворот. Добро истријте ја површината на јаболката, потоа исплакнете ги под млаз вода. Со оваа постапка ќе ги отстраните восокот, остатоците од прскање и други нечистотии.
Зошто е важно да не ја лупите кората?
Кората на јаболката е богата со растителни влакна, антиоксиданси и витамини, па со нејзиното отстранување се губат дел од хранливите вредности. Затоа, ако ги чистите правилно, можете безбедно да ги јадете јаболките со кора и да го извлечете максимумот од нивната хранлива вредност.
Lifestyle
Дали рчите во сон? Причина може да биде оваа секојдневна навика

Рчењето е чест проблем кој не само што го нарушува сонот, туку може да биде и знак за длабоки нарушувања на дишните патишта. Будењето со сува уста и чувство на замор може да бидат првите индикатори дека нешто го попречува нормалното дишење за време на спиењето.
Што ја предизвикува иритацијата на грлото?
Една од навиките која сѐ повеќе се поврзува со рчењето е користењето електронски цигари (вејпирање) или пушењето тутун. И двата вида инхалација можат да доведат до иритација на дишните патишта, оток и акумулација на слуз, што го попречува протокот на воздух. Овие промени може да предизвикаат вибрации на меките ткива во грлото и носот, што резултира со појава на рчење.
Некои состојки во електронските цигари, како пропилен гликолот, ја сушат слузницата на грлото, што дополнително ја зголемува веројатноста за иритација. Никотинот, исто така, може да ги опушти мускулите во грлото, што води до делумно затворање на дишните патишта за време на спиењето.
Како настанува рчењето?
Рчењето се јавува кога воздухот тече низ стеснети дишни патишта, предизвикувајќи вибрации на мекото ткиво. Ова може да биде резултат на блокирани синуси, лоша положба на телото, стеснување на грлото или други анатомски и надворешни фактори.
-
Тивко рчење често е поврзано со затнати носни патишта.
-
Гласно и длабоко рчење укажува на блокада во задниот дел на грлото.
Што можете да направите?
Ако се соочувате со проблеми при спиење или рчите редовно, размислете за промени во секојдневните навики. Еве неколку практични совети:
-
Избегнувајте пушење и вejпирање, особено пред спиење.
-
Намалете го внесот на алкохол во вечерните часови.
-
Обидете се да спиете на страна наместо на грб.
-
Користете соодветна перница за правилна положба на главата и вратот.
-
Одржувајте здрава телесна тежина и редовна физичка активност.
Промените во стилот на живот може значително да го подобрат квалитетот на сонот, да го намалат рчењето и да придонесат за подобро здравје на долг рок.
Lifestyle
Како да го исчистите одводот без сода бикарбона и оцет: Ефикасни и едноставни решенија

Избегнете скапи поправки со домашни методи кои навистина функционираат
Затнат одвод е проблем со кој се соочуваат многумина – водата почнува бавно да се исцедува, а од мијалникот доаѓаат непријатни звуци или мириси. Иако најчесто се препорачува користење на сода бикарбона и оцет, оваа комбинација не е секогаш најефикасна против масните наслаги кои најчесто се причина за затнувањето.
Зошто сода и оцет не помагаат секогаш?
Комбинацијата од сода бикарбона и оцет предизвикува хемиска реакција, но резултатот од неа е претежно вода и сол – супстанции кои не се доволно силни за да ги разградуваат маснотиите и тврдокорните наслаги во одводот. Затоа, експертите предлагаат попрактични и поефикасни алтернативи.
Едноставен метод со детергент и врела вода
Една од наједноставните и најбезбедни техники за одзатнување на одводот е комбинацијата на обичен детергент за садови и врела вода. Еве како:
-
Зовријте околу еден литар вода.
-
Додадете неколку капки детергент за садови.
-
Оставете мешавината неколку минути да стои.
-
Внимателно истурете ја во одводот.
Детергентот помага во разградување на маснотиите, додека врелата вода ги раствора преостанатите остатоци. Постапката може да се повтори ако е потребно.
Алтернативен трик за потешки затнувања
Ако основниот метод не помогне, може да се проба следниот пристап:
-
1 лажичка детергент
-
½ чаша сода бикарбона
-
2 чаши оцет
Истурете ги состојките во одводот, покријте со влажна крпа и оставете десет минути. Потоа исплакнете со врела вода. Иако содата и оцетот се вклучени, тука улогата на детергентот и температурата имаат многу поголемо влијание.
Како да спречите затнување на одводот
Превенцијата е најдобриот начин за одржување на чисти цевки. Еве неколку совети:
-
Не фрлајте остатоци од храна, мрснотии или коса во одводот.
-
Користете заштитни мрежи на мијалниците и туш кабините.
-
Редовно отстранувајте ја насобраната нечистотија.
-
Повремено исплакнувајте ги одводите со врела вода.
Со редовно одржување и внимателно користење, можете да го продолжите животниот век на водоводниот систем и да избегнете скапи интервенции.
-
Кичево1 ден
Предмалку на „11-ти септември“ во Кичево се случила сообраќајка помеѓу две патнички моторни возила, причинета е само материјална штета
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (31 мај)
-
Кичево8 часа
(ФОТО) Кога молкот стана глас, а гласот – сила: Кичево денес гласно ја кажа приказната на жените
-
Кичево9 часа
Кичевчани со мирен собир ќе оддадат почит за Отец Партениј, за неговите 30 години посветени во монашкиот живот
-
Македонија2 дена
Граѓани најавија протест за изборот на митрополит на Дебарско-кичевската епархија, велат: „МПЦ-ОА има Устав, со критериуми“
-
Спорт1 ден
Кога решителноста го надминува системот, се создаваат вистински херои, кичевчанецот Милошевски доби највисока судиска лиценца од Панамериканската Карате Федерација
-
Македонија2 дена
Пронајдено товарното возило од АРМ кое пред еден месец беше пријавено за одземено од авто сервис
-
Временска прогноза2 дена
Конечно убави вести за временската прогноза, еве кога доаѓаат летните температури