Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Планирате патување во Бали? Еве што треба да знаете

Бали е една од најпопуларните туристички дестинации во светот. Познат е по егзотичните плажи, тропската природа и богатата култура. За да се зачува ова културно наследство и да се обезбеди одржлив туризам, властите на островот воведоа нови правила за посетителите.
Почитување на локалните обичаи и верски норми
· Туристите мора да покажат почит при посета на храмови и свети места.
· Забрането е влегување без соодветна балиска облека.
· Жените со менструација не смеат да влегуваат во верски објекти, според традиционалните правила.
· Строго е забрането качување на свети дрвја и споменици.
· Несоодветни или голи фотографии на свети локации се недозволени.
Облекување и однесување на јавни места
· Посетителите треба да носат скромна облека во храмови, ресторани, продавници и други јавни простори.
· Забрането е пцуење, предизвикување немир или непочитување на локалното население.
· Не е дозволено споделување говор на омраза или дезинформации на социјалните мрежи.
Туристичка такса и поддршка на одржлив туризам
· Сите меѓународни посетители мора да платат туристичка такса од 150.000 индонезиски рупии (околу 9 евра).
· Таксата се користи за финансирање на проекти за заштита и одржливост.
· Неплаќањето може да доведе до забрана за посета на атракции и можни правни последици.
· Се планира и дополнителен дневен данок, сличен на оној што се применува во Бутан.
Еколошки мерки: крај на пластиката
· Забранета е употреба на пластични кеси, стиропор и пластични сламки.
· Пијалоци спакувани во пластика исто така не се дозволени.
· Овие мерки се дел од стратегијата за зачувување на природата и намалување на негативното влијание од туризмот.
Извор: B92
Lifestyle
4 природни начини за бојадисување велигденски јајца

Се ближи Велигден, а многу домаќинки веќе размислуваат како да ги бојадисаат јајцата на поубав и покреативен начин. Иако индустриските бои во прашок се најчест избор, постојат и традиционални методи со кои може да добиете природни и уникатни нијанси – без хемикалии и со состојки што веројатно веќе ги имате дома.
Во продолжение ви претставуваме четири проверени и целосно природни техники кои ќе им дадат богата, трајна боја на велигденските јајца.
1. Лушпи од кромид (луковина)
Еден од најстарите и најпопуларни начини на природно бојадисување.
Постапка:
-
Наполнете тенџере со лушпи од кромид
-
Додајте околу 2 литра вода (за 10 јајца), 2 лажици сол и 1 лажица оцет
-
Ставете ги јајцата и варете ги околу 10 минути на умерен оган
-
Оставете ги да се изладат во истата течност
Совет: За да добиете шари, можете да ставите лисја или билки врз јајцата, да ги завиткате во најлонски хулахопки и така да ги варите.
2. Сок од вишни или цреши
Овој метод дава светло црвена нијанса.
Постапка:
-
Истурете сок од вишни или цреши во тенџере
-
Додајте малку сол и оцет
-
Варете ги јајцата 10 минути
-
Потоа оставете ги во сокот додека целосно не се изладат
Колку подолго стојат во течноста, толку поинтензивна ќе биде бојата.
3. Цвекло
Сакате длабока црвена или виолетова боја? Цвеклото е вистинскиот избор.
Постапка:
-
Измешајте сок од цвекло со вода, сол и оцет
-
Варете ги јајцата до вриење, па уште 10 минути на умерен оган
-
За посветла боја, разредете го сокот со повеќе вода
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
4. Мелена пиперка
Изненадувачки ефективна техника за топли, земјени нијанси.
Постапка:
-
Во 1 литар вода ставете 4 лажици мелен благ пипер
-
Додајте сол и оцет
-
Варете до вриење, па уште 10 минути
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
Важно: Не користете лута пиперка – може да ја промени аромата на јајцата.
Дополнителен совет:
Јајцата за бојадисување не треба да бидат ниту премногу свежи, ниту престари. Најдобро е да се користат јајца стари околу една недела – полесно се лупат по варењето.
Овие природни методи не само што се ефективни, туку носат и доза на традиција, креативност и боја на вашата велигденска трпеза.
Извор: Kurir
Lifestyle
Најдобри совети за подготовка за сезоната на алергии

Сезонските алергии можат да бидат вистински предизвик, особено затоа што нивните симптоми често се слични на настинка. Според Клиниката Мајо, и двете состојби можат да предизвикаат:
- Течење на носот
- Затнување
- Замор
- Кивање
Сепак, постојат клучни разлики. Д-р Кристофер Кодиспоти објаснува:
„Кивањето кај алергиите е почесто, поинтензивно и често придружено со чешање во носот. Дополнително, чешањето и насолзените очи се типични за алергии, додека кај настинките овие симптоми се ретки.“
Како да ги ублажите симптомите на алергија
Ако страдате од кивање, чешање на очите или замор, добрата вест е дека постојат начини да ги држите симптомите под контрола.
1. Започнете со терапија на време
Антихистаминиците и назалните спрејови делуваат најдобро ако почнете да ги користите 2-4 недели пред почетокот на сезоната на алергии. На телото му е потребно време за да ги апсорбира и обезбеди целосен ефект.
2. Консултирајте се со лекар
Постојат многу различни лекови за алергии, но не сите делуваат еднакво на секого. Доколку антихистаминиците не помагаат, алерголог може да ви препорача кортикостероидни спрејови или други терапии.
„Голем дел од мојата работа е да им помогнам на луѓето правилно да ја користат терапијата“, вели д-р Гупта. „Ако не гледате резултати, време е да побарате стручна помош.“
3. Чувајте ги прозорците затворени
Поленот лесно влегува во домот и се задржува на мебелот, постелнината и теписите. Ако ви треба свеж воздух, користете клима уред со HEPA филтер.
4. Носете маска надвор
Кога нивото на полен е високо, носењето маска може значително да ги намали симптомите, особено при косење трева или работа во двор.
5. Пресоблекувајте се по влегувањето дома
Поленот лесно се лепи за облеката и чевлите. Соблечете ги чевлите на влезот и пресоблечете се веднаш по влегувањето.
6. Внимавајте на домашните миленици
Кучињата и мачките може да внесат полен во домот преку нивното крзно. Редовно капете ги и бришете ги со влажна крпа по прошетка.
7. Туширајте се пред спиење
Поленот и прашината се таложат на кожата, веѓите, трепките и во носот. Вечерното туширање помага да ги отстраните и да спречите дополнително изложување преку постелнината.
8. Користете физиолошки раствор за нос
Плакнењето на носот со физиолошки раствор може да го отстрани поленот и да ги намали симптомите како кивање и затнување.
9. Следете ги извештаите за полен
Дневните прогнози за нивото на полен во воздухот можат да ви помогнат да планирате кога да избегнувате престој на отворено или кога да преземете дополнителни мерки за заштита.
10. Ограничете го престојот надвор наутро и кога е ветровито
Поленот е најинтензивен во раните утрински часови и во ветровити денови. Ако е можно, излегувајте после дожд, кога воздухот е почист.
Со следење на овие совети, можете значително да ги намалите симптомите и да ја поминете сезоната на алергии со помалку непријатности.
Извор: N1Info
-
Временска прогноза2 дена
Ново ажурирање: Доаѓа екстремно ладно време за април, силен северен ветер и снег, невообичаено за овој период од годината
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (4 април)
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за сабота (5 април)
-
Скопје17 часа
МВР: Дисциплинска постапка за двајца полициски службеници кои лажно тврделе дека возилото „порше“ е службено
-
Скопје1 ден
МВР со соопштение за видеото во Дебар Маало, настанот е од минатиот месец, сопственикот е казнет
-
Магазин22 часа
(ВИДЕО) „Форца Бенд“ го објави својот најнов „свадбарски сплет“, во најава нови авторски песни, сплетови и кавери
-
Скопје2 дена
(ВИДЕО) Лишен и задржан во Полициска станица возачот кој со мопед удри дете и избега, ќе биде поднесена кривична пријава
-
Македонија2 дена
ЦУК преку УХМР објави хидролошка информација за водостоите на реките ширум Македонија