Lifestyle
Дали пивото може да има подобар вкус? Научниците велат – да

Денешните огромни цилиндрично-конусни садови за ферментација во пиварниците кои ги заменија дрвените буриња може да влијаат на вкусот на добиеното пиво, но научниците се вклучија за да го подобрат вкусот на овој популарен пијалок.
Со векови, пивото се ферментира во отворени, хоризонтални буриња. Но, во 1970-тите, индустријата се префрли на користење на големи, затворени садови, кои се многу полесни за полнење, празнење и чистење, што овозможи производство на повеќе пиво и намалени трошоци. Меѓутоа, овие современи методи произведувале пиво со послаб квалитет, поради неможноста да се зачува вкусот.
За време на ферментацијата, квасецот претвора 50 проценти од шеќерот во кашата во етанол, а останатите 50 проценти во јаглерод диоксид. Проблемот што се јавува е што јаглеродниот диоксид создава притисок во овие затворени садови и го затапува вкусот.
Истражувачите започнаа со идентификување на видови на квасец Saccharomices cerevisiae кои беа особено отпорни на CO2, фокусирајќи се на производството на изоамил ацетат кој му дава на пивото овошен вкус сличен на банана. „Затоа што е еден од најважните вкусови присутен во пивото, како и во другите алкохолни пијалоци“, нагласува молекуларниот биолог Јохан Тевелеин од Католичкиот универзитет во Лувен во Белгија, кој е и основач на NovelYeast, која соработува со други компании. во областа на индустриската биотехнологија.
Откако пронашле особено робустен сој, Тевелеин и неговиот тим потоа користеле анализа на секвенцата на целиот геном за да откријат што го направило толку способно да го задржи својот овошен вкус дури и под притисок на современите резервоари за ферментација.
„На наше изненадување, идентификувавме единствена мутација во генот MDS3, кој го шифрира регулаторот кој очигледно е вклучен во производството на изоамил ацетат, изворот на вкусот сличен на банана кој е одговорен за зголемената толеранција на стрес кај овој специфичен вид на квасец. “, објаснува Тевелеин.
Со ова откритие, истражувачите потоа можеа да ја искористат техниката за уредување на гените CRISPR/Cas9 за да ја направат истата мутација во други соеви на квасец. По уредувањето, овие соеви би можеле подобро да го издржат притисокот на CO2 и да го зачуваат нивниот вкус.
Покрај тоа, многу видови квасец може да се модифицираат на ист начин, што му овозможува на пивото да добие пополн вкус. Досега не е утврдено дека овие генетски промени влијаат на другите својства на соевите на квасецот.
„Мутацијата е првиот увид во разбирањето на механизмот со кој високиот притисок на јаглерод диоксид може да го загрози вкусот на пивото“, вели Тевелеин.
Досега не беше јасно колку високиот притисок на CO2 влијаеше на вкусот на пивото на молекуларно ниво, иако крајните резултати во однос на намален овошен вкус на пивото беа лесно забележливи.
Во иднина, истражувачите сакаат да спроведуваат експерименти со уште повисоки притисоци на јаглерод диоксид за да видат дали може да се идентификуваат повеќе различни гени. Голем број други гени исто така покажаа ветување во оваа студија, иако MDS3 беше доминантен.
Истата технологија за идентификација на гени, исто така, претходно се користеше за да се истакнат други важни особини на квасецот, вклучително и производството на глицерол (шеќерен алкохол кој придонесува за вкусот), толеранција на покачени температури и елементи важни за да се постигне вкус на роза користејќи квасци во алкохолните пијалоци.
Авторите го истакнуваат фактот дека работата била поддржана од компанија за производство на пиво, која се надева дека ќе го искористи ова откритие во својата технологија на производство.
„Оваа работа го демонстрира силниот потенцијал на полигенската анализа и насочената генетска модификација за создавање цисгени индустриски соеви на пивски квасец со специфично подобрени карактеристики“, пишуваат истражувачите во нивниот труд објавен во Applied and Environmental Microbiology, списание на Американското здружение на микробиолози.
Lifestyle
Топлотниот бран може да биде смртоносен за кучињата оставени во автомобил – еве како да ги заштитите

Во летните денови, температурите во автомобилите можат да достигнат опасно високо ниво за само неколку минути – и тоа е сериозна закана за домашните миленици, особено кучињата. Иако многумина мислат дека „само неколку минути“ не се страшни, вистината е сосема поинаква.
Смрт може да настане за само 20 минути
Според британски податоци, оставено куче во затворен автомобил може да доживее топлотен удар и да почине во рок од 20 минути. Внатрешноста на возилото се загрева значително побрзо од надворешната температура, дури и кога прозорците се малку отворени. Кучињата не можат ефикасно да ја регулираат телесната температура како луѓето – нивното ладење се базира на задишување и потење низ шепите, што не е доволно во екстремни услови.
Закони и казни
Во некои земји, како Велика Британија, сопствениците можат да се соочат со сериозни правни последици ако остават куче во автомобил и тоа претрпи штета – вклучувајќи казни до 20.000 фунти или дури шест месеци затвор.
Како да го заштитите вашето куче при патување?
Организациите за безбедност предлагаат неколку практични совети:
• Оставете го кучето дома ако не мора да го носите со себе во топли денови.
• Носете свежа вода и сад за пиење кога патувате.
• Осигурете проветрување и сенка во автомобилот.
• Никогаш не оставајте куче само во автомобил, без разлика колку кратко мислите дека ќе ве нема.
• Користете безбедносна опрема, како кафез или специјален појас за кучиња.
• Правете редовни паузи за освежување на животното.
• Ако забележите знаци на прегревање (задишување, слабост, повраќање, дезориентација), веднаш застанете и дадете вода, а потоа побарајте ветеринарна помош.
• Во случај на итност, контактирајте полиција или ветеринар ако видите загрозено животно во паркирано возило.
Како да препознаете топлотен удар кај куче?
Симптоми на сериозно прегревање вклучуваат:
-
Тешко и забрзано дишење
-
Прекумерна жед
-
Заматен или стаклен поглед
-
Треска, слабост, па дури и колапс
-
Повраќање или дезориентација
Во такви случаи, итната реакција може да му го спаси животот на миленикот.
Заклучок:
Оставено животно во автомобил може да настрада многу побрзо отколку што мислите. Дури и ако надворешната температура не ви изгледа екстремна, во затворен автомобил таа се зголемува драстично. Размислете двапати пред да го оставите кучето само, дури и на неколку минути. Во жешките денови, најбезбедно е – да остане дома.
Ако ти треба и мета опис, SEO-наслов или предлог клучни зборови, слободно кажи.
Извор: BUG
Lifestyle
Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена

Ако сакате да се ослободите од тврдокорните маснотии на стомакот, чувството на тежина и надуеноста – а немате време за диети и интензивен тренинг – овој природен напиток може да биде вистинскиот избор.
Потполно природен, евтин и лесен за подготовка, овој пијалок:
-
го забрзува метаболизмот
-
го исфрла вишокот вода
-
ги чисти цревата од насобрани токсини
Како делува напитокот?
-
Забрзува варење и ја активира дигестивната функција.
-
Го намалува апетитот, особено ако се пие навечер.
-
Го прочистува телото, што помага во елиминирање на вишокот килограми.
Рецепт за напиток што топи масти
Состојки:
-
1 лимон (свежо исцеден)
-
1 лажица мелен лен или чиа семки
-
1 лажичка цимет
-
200 мл млака вода (не врела!)
-
По желба: малку мед
Подготовка:
-
Во чаша млака вода додајте лимонов сок, цимет и лен/чиа семки.
-
Добро измешајте и оставете да отстои 10 минути за да набабрат семките.
-
Пијте го напитокот секоја вечер околу 21 часот, најмалку еден час по вечерата.
Зошто се пие навечер?
Најдобар ефект има во периодот од 21 до 23 часот, кога телото природно влегува во фаза на детоксикација. Во тој период, внесот на лесен природен лаксатив и согорувач на масти има зголемено дејство.
Наутро ќе ја забележите разликата: помал стомак, без надуеност и чувство на тежина.
Дополнителни совети за побрзи резултати
-
Пијте минимум 1,5 литри вода дневно
-
Избегнувајте газиран сок и бел леб
-
Пешачете најмалку 15 минути дневно
-
Спијте редовно и доволно
Важно предупредување
Напитокот не е препорачлив за:
-
Бремени жени
-
Доилки
-
Лица со чир или хронични проблеми со варењето
Секогаш консултирајте се со лекар ако имате постоечки здравствени состојби.
Извор: SD
Lifestyle
Дали патувате со авион на одмор? Еве како да спакувате сè што ви е потребно во рачниот багаж

Патувањето со авион често значи предизвик околу пакувањето, особено ако сакате да носите само рачeн багаж. Но, со неколку практични совети, можете лесно да спакувате сè што ви е потребно за одмор, да заштедите време и да го намалите стресот.
Зошто да патувате само со рачен багаж?
-
Го избегнувате чекањето на лента за багаж.
-
Нема ризик од загубен куфер.
-
Заштедувате на трошоци за чекиран багаж.
-
Сè што ви е потребно е со вас во текот на целото патување.
Како паметно да го организирате пакувањето?
-
Направете список на потребните работи
Составете список на основните работи што ви се потребни и зачувајте го на телефонот за лесно прилагодување пред секое патување. -
Користете организатори за багаж
Куферите со вградена компресија или посебни торбички за организирање помагаат полесно да го искористите просторот. -
Замотајте ја облеката наместо да ја превиткувате
Замотувањето на облеката заштедува простор и ја намалува можноста за туткање. -
Пополнете ги сите празнини
-
Ставете чорапи во чевлите.
-
Ремените наредете ги по рабовите на куферот.
-
Накитот ставете го во кутија за очила за сонце.
-
-
Паметно пакување на тоалетни производи
-
Користете шишенца за повеќекратна употреба за вашите омилени лосиони и течности.
-
Понесете примероци од козметика кои сте ги добиле во продавница – идеални се за патување.
-
-
Искористете ја перницата за патување за дополнителен простор
Извадете го полнењето и наполнете ја со чорапи, панталони или пижами. Така добивате повеќе простор без да загубите на удобност. -
Заштитете ја облеката од валкани чевли
Ставете чевлите во посебна торба или искористете капи за туширање за да ги покриете ѓоновите и да ја заштитите облеката.
Бонус совети
-
Ако патувате со рачен багаж, проверете ги ограничувањата на авиокомпанијата за димензии и тежина.
-
Секогаш носете најобемната облека (палта, чизми) на себе за да заштедите простор.
Со овие практични трикови, пакувањето за одмор со рачен багаж ќе стане многу полесно, а патувањето поудобно и поефикасно.
Извор: Vecernji
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за петок (11 јули)
-
Кичево22 часа
ТППЕ Кичево и денес интервенираа на опожарена куќа и плевна
-
Кичево2 часа
Албански државјанин на кичевската полиција им понудил пари, бил експресно лишен од слобода!
-
Хороскоп17 часа
Хороскоп за сабота (12 јули)
-
Култура22 часа
Кичевската парохија истакна известување за Хиротонијата на идниот високопреосвештен Митрополит дебарско-кичевски г. Георгиј
-
Култура5 часа
Денес е голем празник „Петровден“, утре „Павловден“ – ова се народните верувања за празниците, за многу години!
-
Скопје2 дена
Лишени уште две лица во Скопје, фатени како предизвикуваат пожар
-
Македонија1 ден
Лишен од слобода старец од тетовско, на нива запалил сува трева и отпадоци