Следете не

Храна

Диета за 2021 година според бројот на побарувања

Објавено пред

на

Барбара Ролс е основач на волуметриската диета и стана најпопуларна во 2021 година и тоа само како диета која брзо губи тежина.
Волуметриската диета е всушност начин на исхрана. Тоа е систем кој нè учи каква храна смееме да јадеме, кога и во кои интервали. Благодарение на овие податоци, ќе изгубиме тежина без да се откажеме и многу брзо.

Предноста на волуметриската диета е што тежината не се враќа од едноставна причина што нè учи како правилно да се храниме.

Правила волуметриска диета:

Оваа диета ја дели храната во 4 групи:

Првата група (храна со мала густина) – овошје и зеленчук со мала количина калории, обезмастено млеко и супа од зеленчук.

Втората група – овошје и зеленчук со скроб, житарици, месо со малку маснотии, мешунки и јадења со малку маснотии.

Третата група – месо, сирење, помфрит, леб, сладолед и колачи.

Четврта група – чоколади, крекери, чипс, ореви, масла, путер

Волуметриската диета вели дека можете да јадете првата и втората група во големи делови и тие се користат да јадат. Кога јадете храна од третата група, ги ограничувате порциите, а храната од категоријата четири ја сведувате на минимум.

Каде и да можете и кога и да можете, заменете ја четвртата група на храна со првата.

Волуметриската диета сугерира да се јаде храна што содржи големи количини на вода:

Супи од зеленчук и чорби
Свежо овошје и зеленчук, а можеби и варен зеленчук
Јогурт
Тестенини наместо леб.

Што можеме да јадеме?

1. Супа од коски во сите варијанти

2. Тестенини и сите видови оброци од салата

3. Риба на сто начини

4. Пилешки гради

Зошто е толку добра волуметриската диета?

Никогаш не сте гладни. Се јадат три оброци, десерти и закуски. Тоа е само точка и ја јадете таа група на храна што е здрава, нискокалорична. Откако овој систем ќе биде усвоен, тој останува со вас до крајот на животот.

Волуметриската диета е повеќе начин на живот отколку диета.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура5 часа

Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!

Празникот на Aрхангел Михаил се нарекува уште и празник на војводата на сите ангели. Инаку според календарот на МПЦ (Јулијанскиот...

Магазин12 часа

Биткоинот на берзата за криптовалути достигна ново рекордно ниво од 94.000 долари

Биткоинот вчера се искачи на ново рекордно високо ниво од 94.000 долари, по извештаите дека компанијата за социјални медиуми на...

Хороскоп12 часа

Хороскоп за четврток (21 ноември)

Овен Пробувате да дојдете до некои промени, но тоа не ви оди од рака. Можно е да имате трема пред...

Технологија13 часа

nVIDIA денеска го истакна приходот за третиот квартал кој заврши минатиот месец, имаат вкупно 94% повеќе од пред една година

nVIDIA денеска објави приход за третиот квартал кој заврши на 27 октомври 2024 година, од 35,1 милијарди долари, што е...

Временска прогноза15 часа

Нашиот регион пред циклон од врнежи од дожд и заладување

Моќниот циклон кој е со центар северозападно од нас, оваа ноќ и утре (четврток) претпладне ќе условува врнежи од дожд,...

Автомобили24 часа

Како да го продолжите животниот век на вашиот акумулатор?

Често се слушаат тврдења дека акумулаторите траат колку што е гаранцијата плус неколку месеци. Сепак, факт е дека многу акумулатори...

Автомобили24 часа

Истражување: Возачите најзадоволни од овие автомобилски брендови

Кои автомобилски брендови ги имаат најзадоволните клиенти во САД? Според истражувањето на JD Power за индексот на задоволство на купувачите...

Технологија24 часа

Gmail наскоро би можел да понуди привремени адреси за е-пошта

Google можеби ќе воведе нова функција за Gmail, која ќе овозможи креирање привремени адреси за е-пошта за различни намени, пренесува...

Магазин24 часа

Google ја објави листата на уреди за Android 16: Постарите Pixel телефони сепак нема да бидат пензионирани

Google најави претходна верзија на Android 16 и потврди проширена поддршка за серијата Pixel 6, носејќи добри вести за корисниците...

Магазин24 часа

Apple ги прекинува iCloud backup и Safari синхронизацијата за постари уреди

Apple најави значајни промени во барањата за користење на функциите за резервна копија на iCloud и синхронизација на обележувачите во...

НАЈЧИТАНИ