Следете не

Храна

Диета за 2021 година според бројот на побарувања

Објавено пред

на

Барбара Ролс е основач на волуметриската диета и стана најпопуларна во 2021 година и тоа само како диета која брзо губи тежина.
Волуметриската диета е всушност начин на исхрана. Тоа е систем кој нè учи каква храна смееме да јадеме, кога и во кои интервали. Благодарение на овие податоци, ќе изгубиме тежина без да се откажеме и многу брзо.

Предноста на волуметриската диета е што тежината не се враќа од едноставна причина што нè учи како правилно да се храниме.

Правила волуметриска диета:

Оваа диета ја дели храната во 4 групи:

Првата група (храна со мала густина) – овошје и зеленчук со мала количина калории, обезмастено млеко и супа од зеленчук.

Втората група – овошје и зеленчук со скроб, житарици, месо со малку маснотии, мешунки и јадења со малку маснотии.

Третата група – месо, сирење, помфрит, леб, сладолед и колачи.

Четврта група – чоколади, крекери, чипс, ореви, масла, путер

Волуметриската диета вели дека можете да јадете првата и втората група во големи делови и тие се користат да јадат. Кога јадете храна од третата група, ги ограничувате порциите, а храната од категоријата четири ја сведувате на минимум.

Каде и да можете и кога и да можете, заменете ја четвртата група на храна со првата.

Волуметриската диета сугерира да се јаде храна што содржи големи количини на вода:

Супи од зеленчук и чорби
Свежо овошје и зеленчук, а можеби и варен зеленчук
Јогурт
Тестенини наместо леб.

Што можеме да јадеме?

1. Супа од коски во сите варијанти

2. Тестенини и сите видови оброци од салата

3. Риба на сто начини

4. Пилешки гради

Зошто е толку добра волуметриската диета?

Никогаш не сте гладни. Се јадат три оброци, десерти и закуски. Тоа е само точка и ја јадете таа група на храна што е здрава, нискокалорична. Откако овој систем ќе биде усвоен, тој останува со вас до крајот на животот.

Волуметриската диета е повеќе начин на живот отколку диета.

Магазин

Тајната на вистинскиот италијански болоњезе сос

Објавено пред

на

Фото: Homescreenify @ unsplash
Фото: Homescreenify @ unsplash

Болоњезе сос е едно од најпознатите јадења во светот, но вистинската тајна на неговиот вкус лежи во традицијата на градот Болоња. Ова кулинарско богатство, познато како рагу ала болоњезе, се подготвува со векови и претставува симбол на италијанската гастрономија.

За разлика од верзиите што често се подготвуваат надвор од Италија, оригиналниот болоњезе сос не се прави брзо, туку полека и со трпение. Главните состојки се мелено говедско и свинско месо, зеленчук (кромид, морков и целер), панчета, бело вино, млеко и малку домати. Она што го прави посебен е долгото варење на ниска температура – најмалку два до три часа – кое создава густ, кремаст и богат сос.

Иако денес многумина го служат со шпагети, италијанските готвачи препорачуваат таљателе, широки тестенини кои совршено ја впиваат аромата на сосот.

Како се готви вистински болоњезе сос?

Подготовката започнува со пржење на ситно исечкан зеленчук на тивок оган, додека не омекне. Потоа се додава панчетата за да ја ослободи својата арома, па меленото месо кое се пржи додека не ја смени бојата. Следува белото вино кое целосно треба да испари, а потоа се додаваат доматите, млекото и малку морско оревче. Од овој момент започнува најважниот дел – бавното варење.

Тајната на болоњезе сосот е трпението,“ велат готвачите од Болоња. Долгото готвење му дава длабочина на вкусот и го претвора во сос каков што со векови ја освојува Италија и светот.

Болоњезе сос – повеќе од рецепт

Ова јадење не е само уште една комбинација на состојки, туку културно наследство кое ја претставува италијанската љубов кон храната. Вистинскиот болоњезе е доказ дека за добар вкус е потребно време, внимание и посветеност.

Извор: City Magazin

Прочитај повеќе...

Храна

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Објавено пред

на

Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Фото: Mitchell Luo @ unsplash

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.

Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит

Состојки

  • 800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)

  • 300–400 мл газиран пијалак (не диетален)

  • Масло за пржење (сончогледово или кикирики)

  • Сол по вкус

Подготовка – чекор по чекор

  1. Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.

  2. Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.

  3. Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).

  4. Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.

  5. Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.

  6. Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.

Зошто функционира трикот со газираниот пијалак

  • Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.

  • Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.

  • Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.

Профи совети за совршен резултат

  • Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.

  • Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.

  • Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.

  • Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.

Алтернатива без газиран пијалак

  • Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.

Чести грешки (и како да ги избегнете)

  • Влажни компири: секогаш сушете темелно.

  • Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.

  • Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.

  • Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.

Брзи додатоци за ресторански шмек

  • Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.

  • Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.

Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија2 часа

Од вечерва поскапуваат горивата, ова е новата цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-ЕV) и на Екстра лесното масло за домаќинство на...

Македонија2 часа

МВР со детали за тешката сообраќајка со мотоцикли на магистралниот пат Гостивар-Кичево вчера

На 08.09.2025 во 15:50 часот во ОВР Гостивар било пријавено дека на магистралниот пат Гостивар-Кичево, во близина на Мавровска крстосница,...

Спорт3 часа

Англиската репрезентација со четири победи вечерва со фаворитски статус во Белград пред Србија

Српската фудбалска репрезентација вечерва ќе биде домаќин на Англија во рамките на квалификациите за Светското првенство. Атмосферата на преполниот стадион...

Временска прогноза7 часа

Стабилно и суво, од четврток нова промена на времето и услови за локално невреме проследено со дожд, засилен ветер и грмежи

Под влијание на нова фронтална долина со поладен воздух на висина која од северозапад преку алпскиот регион ќе се спушти...

Хороскоп16 часа

Хороскоп за вторник (9 септември)

ОВЕН Повеќето денови ќе бидете многу емотивни и склони кон промени во расположението. Исклучително е важно да се држите до...

Музика21 час

(ВИДЕО) Кичевчани во полн ефект до достигнувања на соништата, „Men Of Silver Soul“ на „Marbled In Stone“ ќе ви стане омилена веднаш!

„Marbled In Stone“ денес официјално ја претстави својата нова песна „Men Of Silver Soul“, проследена со моќен видео спот кој...

Македонија22 часа

Прекинат сообраќајот на патот Мавровска крстосница-Гостивар поради сообраќајна несреќа, возилата се пренасочуваат по споредните патишта

Денеска (08.09.2025) во ОВР Гостивар во 15:56 часот пријавена е сообраќајна несреќа на магистралниот пат од Мавровска крстосница кон Гостивар,...

Спорт1 ден

(ФОТО) На пауза во Кичево, полека финишира 34-то издание на мото-рели „Независност Македонија 2025“

Со учество на повеќе од 300 мотоциклисти од Македонија и странство, во изминативе три дена се одржа 34-то издание на...

Кичево1 ден

Среќен крај, баба Велјанка е пронајдена жива и здрава

Заврши подрагата по баба Велјанка Штерјоска која беше пријавена за исчезната од саботата на утро во кичевското село Белица. –...

Македонија1 ден

Среќен роденден Татковино! „Нека ни е честит 8-ми септември, 34 години самостојна и независна Република Македонија!“

На 8 септевмври 1991 година, граѓаните на оваа земја кажаа Да, за самостоја и независна Македонија. „Нека ни е честита...

НАЈЧИТАНИ