Следете не

Храна

Диета за 2021 година според бројот на побарувања

Објавено пред

на

Барбара Ролс е основач на волуметриската диета и стана најпопуларна во 2021 година и тоа само како диета која брзо губи тежина.
Волуметриската диета е всушност начин на исхрана. Тоа е систем кој нè учи каква храна смееме да јадеме, кога и во кои интервали. Благодарение на овие податоци, ќе изгубиме тежина без да се откажеме и многу брзо.

Предноста на волуметриската диета е што тежината не се враќа од едноставна причина што нè учи како правилно да се храниме.

Правила волуметриска диета:

Оваа диета ја дели храната во 4 групи:

Првата група (храна со мала густина) – овошје и зеленчук со мала количина калории, обезмастено млеко и супа од зеленчук.

Втората група – овошје и зеленчук со скроб, житарици, месо со малку маснотии, мешунки и јадења со малку маснотии.

Третата група – месо, сирење, помфрит, леб, сладолед и колачи.

Четврта група – чоколади, крекери, чипс, ореви, масла, путер

Волуметриската диета вели дека можете да јадете првата и втората група во големи делови и тие се користат да јадат. Кога јадете храна од третата група, ги ограничувате порциите, а храната од категоријата четири ја сведувате на минимум.

Каде и да можете и кога и да можете, заменете ја четвртата група на храна со првата.

Волуметриската диета сугерира да се јаде храна што содржи големи количини на вода:

Супи од зеленчук и чорби
Свежо овошје и зеленчук, а можеби и варен зеленчук
Јогурт
Тестенини наместо леб.

Што можеме да јадеме?

1. Супа од коски во сите варијанти

2. Тестенини и сите видови оброци од салата

3. Риба на сто начини

4. Пилешки гради

Зошто е толку добра волуметриската диета?

Никогаш не сте гладни. Се јадат три оброци, десерти и закуски. Тоа е само точка и ја јадете таа група на храна што е здрава, нискокалорична. Откако овој систем ќе биде усвоен, тој останува со вас до крајот на животот.

Волуметриската диета е повеќе начин на живот отколку диета.

Магазин

Крем супа од печурки – вкусен и лесен рецепт за топол оброк

Објавено пред

на

Фото: nrd @ unsplash
Фото: nrd @ unsplash

Ако сакате нешто кремасто, миризливо и пријатно за ладните денови, оваа домашна крем супа од печурки е вистинскиот избор. Лесна е за подготовка, хранлива и богата со природен вкус на шампињони. Совршена за ручек, вечера или како предјадење.

Состојки:

  • 400 г шампињони (или мешани печурки)

  • 50 г путер

  • 1 црвен кромид

  • 2 чешниња лук

  • 3 лажици брашно

  • 1,2 литри супа од зеленчук (или вода со една коцка за супа)

  • 200 мл павлака за готвење

  • сол и црн пипер по вкус

За сервирање:

  • свеж магдонос

  • златни топчиња за супа или крутони

  • малку павлака

Подготовка:

  1. Подготовка на зеленчукот:
    Исчистете ги печурките и исечете ги на тенки парчиња (околу 3 мм). Излупете го кромидот и лукот, па исечете ги на ситни коцки.

  2. Пржење:
    Во подлабоко тавче или тенџере растопете го путерот на средна температура. Додадете го кромидот и пржете неколку минути додека не омекне и не стане светол и проѕирен.

  3. Додавање на печурките:
    Додајте ги исечканите шампињони и динстајте ги додека не ја испуштат својата течност.

  4. Згуснување на супата:
    Додадете го брашното и добро промешајте за да се впие течноста и да се добие мазна смеса. Тргнете накратко од оган, па постепено додавајте го зеленчуковиот фонд или супа, мешајќи постојано за да нема грутки.

  5. Готвење:
    Вратете ја супата на оган, оставете да зоврие и варете околу 20 минути.

  6. Завршување:
    Додадете ја павлаката за готвење, потоа варете уште 10 минути. Зачинете со сол и црн пипер по вкус.

  7. Сервирање:
    Послужете ја топла, украсена со свеж магдонос, неколку капки павлака и златни топчиња за супа или крутони за крцкав контраст.

Совет:

Ако сакате погуст крем, можете да ја изблендирате супата со рачен блендер пред да ја додадете павлаката.
За посебен вкус, додадете неколку капки маслиново масло со тартуфи или малку рендано пармезан сирење.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Храна

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Објавено пред

на

Фото: Lars Blankers @ unsplash
Фото: Lars Blankers @ unsplash

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна состојка во речиси секој од нив. Сепак, многу луѓе несвесно прават грешка кога ги оставаат компирите на кујнскиот пулт, не знаејќи дека тоа може значително да го забрза нивното расипување.

Кујните се често влажни и топли средини, а токму влагата и светлината го поттикнуваат процесот на гниење и ’ртење на компирите. Според експертите од компанијата „Алберт Бартлет“, најдобар начин за да ги зачувате компирите свежи подолго време е да ги чувате во фрижидер.

Иако долго време се сметаше дека ниските температури во фрижидерот го претвораат скробот во шеќер – што може да влијае на вкусот при готвење – новите истражувања ја побиваат оваа теорија. Според најновите упатства од Агенцијата за стандарди за храна (FSA), чувањето компири во фрижидер не го зголемува ризикот од создавање штетни материи како акриламидот.

Во ладна и сува средина, компирите може да останат свежи и до три недели. Сепак, доколку немате место во фрижидерот, можете да ги чувате и надвор од него – важно е просторијата да биде ладна, темна и без влага. Најпогодни места се оставата, подрумот или затворените кујнски ормари подалеку од прозорците и изворите на топлина.

Избегнувајте да ги чувате компирите под мијалникот или покрај шпоретот, бидејќи тоа се највлажните делови во кујната, каде што се создаваат идеални услови за брзо расипување. Исто така, изложеноста на светлина може да предизвика создавање хлорофил, што ги прави компирите зелени и потенцијално токсични за јадење.

Со правилно складирање, не само што ќе ја задржите свежината на компирите, туку и ќе го намалите отпадот од храна, ќе заштедите пари и секогаш ќе имате подготвена состојка за вашите омилени есенски јадења.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Храна

Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Lachlan

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија на Марс покажало изненадувачки резултати, космонаутите кои внесувале повеќе сол всушност задржувале повеќе вода и наместо да чувствуваат жед, чувствувале глад.

Научниците забележале дека испитаниците кои консумирале меѓу шест и дванаесет грама сол дневно пиеле помалку вода, додека нивната урина содржела повисока концентрација на сол.

Друго истражување, спроведено на глувци, дало дополнително објаснување за зголемениот апетит при повисок внес на сол.

Имено, кај глувците било забележано дека за да се исфрли вишокот сол без промена во количината на урина, организмот произведува повеќе уреа. Овој процес бара дополнителна енергија, што резултира со зголемена потреба за храна.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт2 часа

Високи признанија за работата на ФФМ, Омерагиќ и Јандреоски именувани на високи меѓународни позиции во „ФИФА“

Претседателот на Фудбалската федерација на Македонија, Масар Омерагиќ, доби нова меѓународна функција, тој е назначен за член на Олимпискиот фудбалски...

Македонија2 часа

Дополнете гориво, ноќеска дизелот солидно поскапува, додека бензините остануваат со непроменета цена за литар

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се зголемува за 2,00 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за...

Временска прогноза2 часа

На утро ладно, но врнежи од дожд во почетокот на месец ноември нема да имаме, вели Попоски

Под влијание на Антициклон (Поле со висок воздушен притисок) кое ќе биде распространето над поголем дел од Европскиот Континент и...

Скопје6 часа

Скопје: Поради протест на вработени во „ЈП Паркови и Зеленило“ затворен сообраќај во два правци

На 29.10.2025 година во 10:05 часот започна најавениот протест на вработените на ЈП Паркови и Зеленило Скопје присуство на околу...

Македонија6 часа

МВР: Кривична пријава против поранешен директор, заменик директор и вработени во Агенцијата за храна и ветеринарство за „проневера во службата“

СВР Скопје до ОЈО Скопје поднесе кривична пријава против З.А., поранешен директор на Агенцијата за храна и ветеринарство поради сомнение...

Хороскоп17 часа

Хороскоп за среда (29 октомври)

ОВЕН Бидете јасни и гласни, но не фокусирајте се само на приказни за планови. Денот е идеален за први чекори...

Фото: Salvador Rios @ unsplash Фото: Salvador Rios @ unsplash
Магазин1 ден

Илон Маск ја претстави својата верзија на Wikipedia — Grokpedia

Илон Маск и неговата компанија xAI ја лансираа новата онлајн енциклопедија Grokipedia, најавувајќи ја на почетокот на октомври како конкурент...

ФОТО: Unsplash.com @ appshunter.io ФОТО: Unsplash.com @ appshunter.io
Магазин1 ден

WhatsApp и Messenger воведуваат заштита од измами насочени кон постари лица

Сè повеќе постари лица стануваат мета на онлајн измами, а „Мета“ конечно презема чекори за да го намали овој растечки...

Фото: Liliana Drew @ pexels Фото: Liliana Drew @ pexels
Lifestyle1 ден

Како да ја исчистите решетката од рерната без триење и хемикалии

Ако мислевте дека чистењето на решетката од рерната е невозможна мисија, време е да го промените мислењето! Постојат домашни трикови...

На денешен ден1 ден

Светот на денешен ден (28 октомври)

1492 – Кристофер Колумбо ја открил Куба за време на своето прво патување преку Атлантскиот океан и ја прогласил за...

НАЈЧИТАНИ