Храна
Диета за 2021 година според бројот на побарувања

Барбара Ролс е основач на волуметриската диета и стана најпопуларна во 2021 година и тоа само како диета која брзо губи тежина.
Волуметриската диета е всушност начин на исхрана. Тоа е систем кој нè учи каква храна смееме да јадеме, кога и во кои интервали. Благодарение на овие податоци, ќе изгубиме тежина без да се откажеме и многу брзо.
Предноста на волуметриската диета е што тежината не се враќа од едноставна причина што нè учи како правилно да се храниме.
Правила волуметриска диета:
Оваа диета ја дели храната во 4 групи:
Првата група (храна со мала густина) – овошје и зеленчук со мала количина калории, обезмастено млеко и супа од зеленчук.
Втората група – овошје и зеленчук со скроб, житарици, месо со малку маснотии, мешунки и јадења со малку маснотии.
Третата група – месо, сирење, помфрит, леб, сладолед и колачи.
Четврта група – чоколади, крекери, чипс, ореви, масла, путер
Волуметриската диета вели дека можете да јадете првата и втората група во големи делови и тие се користат да јадат. Кога јадете храна од третата група, ги ограничувате порциите, а храната од категоријата четири ја сведувате на минимум.
Каде и да можете и кога и да можете, заменете ја четвртата група на храна со првата.
Волуметриската диета сугерира да се јаде храна што содржи големи количини на вода:
Супи од зеленчук и чорби
Свежо овошје и зеленчук, а можеби и варен зеленчук
Јогурт
Тестенини наместо леб.
Што можеме да јадеме?
1. Супа од коски во сите варијанти
2. Тестенини и сите видови оброци од салата
3. Риба на сто начини
4. Пилешки гради
Зошто е толку добра волуметриската диета?
Никогаш не сте гладни. Се јадат три оброци, десерти и закуски. Тоа е само точка и ја јадете таа група на храна што е здрава, нискокалорична. Откако овој систем ќе биде усвоен, тој останува со вас до крајот на животот.
Волуметриската диета е повеќе начин на живот отколку диета.
Магазин
Кремасто рижото со печурки – совршен избор за ручек

Состојки:
- 200 гр свежи печурки (или мешани по избор)
- Сол, бибер, свеж магдонос
- 50 гр путер (по можност несолен)
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 1 чаша (околу 200 гр) ориз арборио
- 500 мл пилешка или зеленчукова супа (за вегетаријанска верзија)
- Дополнителна вода или супа по потреба
- Пармезан (изобилно)
Подготовка
1. Подготовка на печурките
Исчистете и ситно исечкајте ги печурките. Пропржете ги во тава на средна температура без премногу маснотии, додека не омекнат и не ја испуштат сопствената течност. Зачинете ги со сол, бибер и свеж магдонос. Тргнете ги на страна.
2. Основа за рижото
Во истото тавче растопете го путерот, па додајте ситно исечкан кромид и лук. Пржете додека кромидот не стане стаклест и нежен, ослободувајќи ја својата сладост и арома.
3. Додавање на оризот
Додадете го оризот арборио и кратко пропржете додека не стане малку проѕирен и не ги впие аромите. Почнете постепено да ја додавате супата, по малку, со постојано мешање. Кога оризот ќе ја впие течноста, додадете уште супа. Овој процес треба да биде постепен за да се постигне карактеристичната кремаста текстура на рижото.
Кога оризот е речиси омекнат, вратете ги печурките во тавата за да се соединат вкусовите.
4. Финални чекори
На крајот, додадете уште малку путер за дополнителна кремастост и изрендајте изобилно пармезан. Нежно измешајте додека кашкавалот не се стопи и соедини со останатите состојки. По потреба, додадете дополнително сол и бибер.
Совети за совршено рижото
✔ Често мешајте – мешањето помага да се ослободи скробот од оризот, што му дава на рижото кремаста текстура. ✔ Не го плакнете оризот – за разлика од другите јадења, овде скробот е клучен за вистинскиот резултат. ✔ Користете топла супа – додавањето ладна течност го забавува готвењето и ја менува текстурата. ✔ Додадете сирење и путер на крајот – за да се задржи нивниот полн вкус и да му дадат финален сјај на јадењето.
Без разлика дали го правите за себе или го споделувате со некој близок, кремастото рижото со печурки секогаш ќе биде вистински избор! Уживајте во готвењето и во секој залак!
Извор: LIZ
Магазин
Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на подготовка е едноставен, бара минимално време, а резултатот е природен, вкусен и здрав производ кој не може да се спореди со индустриските варијанти.
Освен што има богат и кремаст вкус, киселото млеко е одличен извор на протеини и пробиотици, кои го подобруваат варењето на храната и ја одржуваат балансот на цревната микрофлора.
Состојки:
- 3 литри млеко (по можност со 3,8% маснотии)
- 1 лажичка шеќер
- 350 г кисела павлака
Начин на подготовка:
- Во млекото додадете шеќер и оставете го да зоврие.
- Потоа исклучете го огнот и оставете го малку да се излади. Оптималната температура е ако можете да го држите прстот во млекото 10 секунди без да ве пече. Некои баби ја проверувале температурата и со лактот – ако не е премногу жешко, значи дека е подготвено.
- Одвојте околу 300 мл топло млеко во посебен сад и додајте ја павлаката. Измешајте добро додека не добиете мазна смеса.
- Истурете ја оваа смеса во остатокот од топлото млеко и убаво измешајте со лажица.
- Префрлете го млекото во сад во кој ќе се закисели. Најдобро е да користите глинена тегла, но може и друг сад.
- Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го преку ноќ на собна температура.
- Следното утро, ставете го киселото млеко во фрижидер и оставете го 24 часа пред да го консумирате.
Совет:
Некогаш мајките додаваа кора од леб во млекото за да помогнат во згуснувањето. Доколку користите млеко со помала масленост, ова е одличен начин да добиете погуста текстура.
Со овој рецепт, ќе подготвите вкусно, природно и здраво домашно кисело млеко, исто како што правеле нашите баби!
Извор: RadioSA
Храна
(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…
Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.
На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.
Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?
-
Хороскоп1 ден
Месечен Хороскоп (април)
-
Спорт2 дена
ФФМ упати експресно соопштение во врска со нечовечкото однесување на навивачите на ФК Шкендија
-
Временска прогноза9 часа
Попоски: Влегуваме во период на температури во минус, студ и снег, невообичаено за месец април – ова се информациите
-
Македонија15 часа
МВР: Кривична пријава против 10 полициски службеници од Единицата за брзо распоредување за злоупотреба на службена положба и овластување
-
Македонија18 часа
Поскапуваат дизелот и бензинот, ова е новата цена од вечерва
-
Временска прогноза2 дена
Повторно доаѓа нова тура на обилни врнежи од дожд и невреме над Македонија
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за среда (2 април)
-
Скопје2 дена
(ВИДЕО) МВР: Санкциониран возачот кој управуваше возило по тротоар на Бит Пазар и ја загрози безбедноста на пешаците