Храна
Диета за 2021 година според бројот на побарувања

Барбара Ролс е основач на волуметриската диета и стана најпопуларна во 2021 година и тоа само како диета која брзо губи тежина.
Волуметриската диета е всушност начин на исхрана. Тоа е систем кој нè учи каква храна смееме да јадеме, кога и во кои интервали. Благодарение на овие податоци, ќе изгубиме тежина без да се откажеме и многу брзо.
Предноста на волуметриската диета е што тежината не се враќа од едноставна причина што нè учи како правилно да се храниме.
Правила волуметриска диета:
Оваа диета ја дели храната во 4 групи:
Првата група (храна со мала густина) – овошје и зеленчук со мала количина калории, обезмастено млеко и супа од зеленчук.
Втората група – овошје и зеленчук со скроб, житарици, месо со малку маснотии, мешунки и јадења со малку маснотии.
Третата група – месо, сирење, помфрит, леб, сладолед и колачи.
Четврта група – чоколади, крекери, чипс, ореви, масла, путер
Волуметриската диета вели дека можете да јадете првата и втората група во големи делови и тие се користат да јадат. Кога јадете храна од третата група, ги ограничувате порциите, а храната од категоријата четири ја сведувате на минимум.
Каде и да можете и кога и да можете, заменете ја четвртата група на храна со првата.
Волуметриската диета сугерира да се јаде храна што содржи големи количини на вода:
Супи од зеленчук и чорби
Свежо овошје и зеленчук, а можеби и варен зеленчук
Јогурт
Тестенини наместо леб.
Што можеме да јадеме?
1. Супа од коски во сите варијанти
2. Тестенини и сите видови оброци од салата
3. Риба на сто начини
4. Пилешки гради
Зошто е толку добра волуметриската диета?
Никогаш не сте гладни. Се јадат три оброци, десерти и закуски. Тоа е само точка и ја јадете таа група на храна што е здрава, нискокалорична. Откако овој систем ќе биде усвоен, тој останува со вас до крајот на животот.
Волуметриската диета е повеќе начин на живот отколку диета.

Храна
Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.
Држете ги одделно од друго овошје
Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.
Ставете ги зрелите банани во фрижидер
Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.
Ако се излупени, додајте лимонов сок
Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.
Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник
Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.
Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш
Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.
Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.
Храна
Следните 6 витамини се најзастапени во магдоносот, истиот може да помогне при висок крвен притисок

Магдоносот спаѓа во зачински билки кои најчесто се користат при готвење, а покрај својата арома обезбедуваат бројни хранливи материи и корисни здравствени својства.
Само 30 грама свежо исецкан магдонос подмирува 108% од дневната потреба на организмот за витаминот А и 53% за витаминот Ц, а дури 547% за витаминот К (луѓето кои пијат лекови против коагулација треба да бидат свесни за количината на овој витамин во магдоносот, бидејќи витаминот К може да ја намали ефикасноста на антикоагулансите). Освен овие три витамини, магдоносот претставува добар извор на фолна киселина, железо и калиум.
Кога станува збор за поволните здравствени својства, магдоносот може да помогне при висок крвен притисок, алергии и воспалителни болести. Поволно влијае и на здравјето на очите поради високата содржина на бета каротен, зеаксантин и лутеин, додека благодарение на витаминот К помага да се одржува минералната коскена густина и да се спречат фрактури на коските.
/denar.mk
Магазин
Чизкејк со јагоди и Нутела – неодолива пролетна комбинација

Овој десерт нуди совршен спој на свежина и кремасто задоволство
Ако сте љубител на комбинацијата од чоколадо и овошје, тогаш овој чизкејк ќе стане ваш нов омилен десерт. Станува збор за лесна, но богата торта со пенест крем од јагоди, мек пандишпан со Нутела и мазен млечен ганаш. Идеална е за семејни прослави, родендени или едноставно за моменти на лично уживање.
Состојки
За бисквитот со Нутела:
-
1 јајце
-
30 г шеќер
-
1 кесичка ванилин шеќер
-
50 мл вода
-
50 мл масло
-
40 г Нутела
-
40 г брашно
-
5 г какао
-
½ кесичка прашок за пециво
За кремот од јагоди:
-
150 г свежи блендирани јагоди
-
Неколку капки арома од јагода
-
20 г инстант желатин
-
2 полни лажици шеќер во прав (или по вкус)
-
200 г маскарпоне
-
200 мл слатка павлака за шлаг
За ганашот:
-
100 г млечно чоколадо
-
90 мл слатка павлака за шлаг
-
30 г Нутела
Постапка
Подготовка на бисквитот:
-
Во длабок сад изматете го јајцето со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете светла и пенеста смеса.
-
Додадете ја водата, маслото и Нутелата, па кратко промешајте.
-
Во посебен сад соединете ги брашното, какаото и прашокот за пециво, па додајте ги во течната смеса.
-
Истурете ја смесата во калап (дијаметар 16 см) обложен со хартија за печење.
-
Печете на 160°C околу 20 минути или додека чепкалка излезе сува. Оставете да се излади.
Подготовка на кремот од јагоди:
-
Изблендирајте го маскарпонето кратко, потоа додајте ги блендираните јагоди, аромата и шеќерот во прав.
-
Вмешајте ја слатката павлака и изматете кратко додека не добиете кремаста структура.
-
Додека мешате, постепено додавајте го инстант желатинот. Мешајте додека кремот не стане цврст.
-
Прелијте го врз изладениот бисквит и оставете го во фрижидер да се стегне, најдобро преку ноќ.
Подготовка на ганашот:
-
Во тенџере на тивок оган загрејте ги чоколадото, слатката павлака и Нутелата, мешајќи додека не се стопи чоколадото и не добиете мазна смеса.
-
Оставете неколку минути да се излади, па прелијте го врз стегнатиот крем.
-
Вратете ја тортата во фрижидер додека ганашот целосно не се стегне.
Овој чизкејк не само што изгледа впечатливо, туку и нуди исклучително богат вкус. Послужете го добро изладен и уживајте во секој залак!
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Кога молкот стана глас, а гласот – сила: Кичево денес гласно ја кажа приказната на жените
-
Кичево2 дена
Кичевчани со мирен собир ќе оддадат почит за Отец Партениј, за неговите 30 години посветени во монашкиот живот
-
Хороскоп2 дена
Месечен Хороскоп (јуни 2025)
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за понеделник (2 јуни)
-
Кичево18 часа
ТППЕ Кичево вечерва спречи поголем пожар на дива депонија помеѓу кичевските села Мидинци и Зајас
-
Македонија1 ден
Бигорскиот Манастир за прв пат се огласи во јавноста по јавните собири
-
Спорт21 час
(ФОТО) „Градско дерби“, фудбалско надигрување, многу голови и фер плеј – Фудбалот е најубавиот спорт на светот!
-
Македонија1 ден
На место каде е дозволено 60 км/ч, службеници од БПС Гостивар на радар сопреле возач кој „летал“ со 145 км/ч