Следете не

Здравје и убавина

Консумирањето продукти кои содржат витамин „Д“ за време на бременоста ја намалува појавата на алергија кај децата во нивниот раст

Објавено пред

на

Консумирањето продукти богати со витаминот Д во текот на бременоста го намалува ризикот од појава на алергија кај децата за 25 отсто, покажа истражувањето спроведено од научниците од американската болница Маунт Синај во Њујорк, од кое резултатите се објавени во стручното списание Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Имајќи ја предвид „експлозијата“ од алергии како сосема малите деца евидентирана последните неколку години, ова истражување би требало идните мајки да ги поттикне во текот на бременоста да консумираат повеќе храна богата со витамин Д.

Американските специјалисти на трудниците им советуваат да го земаат витаминот Д од природните извори, како што се јајцата, млечните производи, сината риба, телешки дробови и од масло добиено од дроб на бакалар, наместо земање суплементи во капсули кои во споменатата студија се покажале неефикасни.

Претходното вакво истражување спроведено во австралискиот институт Murdoch Childrens Research покажа дека недостигот од витамин Д кај децата ја зголемува веројатноста од алергија на храна. Таа студија беше спроведена над 5.276 дева стари 12 месеци, а резултатите покажаа дека витаминот Д е значаен заштитен фактор од алергија на храна во првата година од животот.

Американските научници во текот на истражувањето следеле 1.248 мајки и нивните деца од првото тримесечје на бременоста на мајките до седмата година од животот на детето. Алергиските тестови биле спроведени во текот на бременоста, веднаш по раѓањето – на мајката и на новороденчето – и во моментот на тргнување на детето на училиште. Трудниците кои учествувале во студијата во периодот на бременоста пополнувале прашалник за продуктите коишто ги консумирале,

Истражувањето покажало дека децата на жените кои во бременоста консумирале поголеми количества храна богата со витамин Д, бидел за 20 отсто помалку подложни на развој на поленска треска, меѓутоа се покажало дека таа опасност не била помала кај трудниците кои витаминот Д го земале во форма на суплементи во капсули.

Позитивното дејство на витамин Д на астма и алергија научниците го објаснуваат со неговата способност да го модулира имунолошкиот систем. „Истражувањето коешто го спроведовме укажува на важноста на изворите на нутритивните состојки во исхраната на трудниците“, изјави педијатарот Сапунда Банјаванич од болницата во Њујорк, потсетувајќи де астмата е најчестата хронична болест кај децата.

Здравје и убавина

Ова е најдоброто време за ручек

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Louis Hansel

Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.

Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.

Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.

Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.

Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ VD Photography

Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?

Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.

Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ

Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.

Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.

Печена соја мало количество, многу протеини

Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.

Скир исландската протеинска „бомба“

Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.

Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.

Тврдо сирење

Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.

Семки од тиква вкусни и протеински богати

Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ N. K.

Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.

Како да направите природен витамин Ц во прав

Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.

Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.

Начини на употреба

Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.

Зошто да ја користите кората?

Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.

Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.

Совети за чување

Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија1 час

Државниот пазарен инспекторат изврши инспекциски надзори во пет градови, затекнати биле низа неправилности кај 16 правни субјекти кои продавале тутунски производи

Државниот пазарен инспекторат на ден 17.11.2025 година и 18.11.2025 година, изврши инспекциски надзори на територија на градовите Скопје, Тетово, Гостивар,...

Временска прогноза3 часа

Нови врнежи од дожд на планините ќе провејува снег, продор на ладен бран од север може да резултира со снег на превоите

Територијата на Република Македонија останува да биде под влијание на циклонскиот систем од Џенова и на серија на влажни воздушни...

Спорт3 часа

Данска првиот предизвик за „рисовите“ во март, за пласман на големиот мундијал во САД, Мексико и Канада

Во централата на ФИФА во Цирих денес беше одржана ждрепката за европскиот плејоф за пласман на Светското првенство 2026. Македонската...

Кичево7 часа

ЦУК со известување за изминатото деноноќие, во Кичево побарана била општинска интервенција во делот на ул. „Прилепска“

Во изминатото деноноќие, поради обилните врнежи, екипите на Регионалните центри за управување со кризи интервенираа на повеќе критични локации низ...

Здравје и убавина7 часа

Ова е најдоброто време за ручек

Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо...

На денешен ден16 часа

Светот на денешен ден (20 ноември)

1531 – Капелскиот мировен договор ја утврдува конфесионалната поделба на Швајцарија. 1780 – Велика Британија објави војна на Холандија поради...

Хороскоп18 часа

Хороскоп за четврток (20 ноември)

ОВЕН За да го привлече вашето внимание, некој упорно ќе ги извртува работите надвор од контекст. Ако нешто ви изгледа...

Магазин20 часа

Порака од возач на Брза Помош, почит за сите возачи, наши спасители!

Кога ќе видите дека брзата помош се движи бавно, иако со вклучени сирени, тоа не значи дека возачот се шегува....

Македонија20 часа

Албански државјанин фатен на „Ќафасан“ со 332 парчиња риба белвица

На 18.11.2025 во 13:30 часот на Граничен премин Ќафасан, на излез од државата, полициски службеници го лишија од слобода Р.К.(59)...

Македонија23 часа

Јанев и Спироски во македонската делегација на регионалниот стратешки состанок во Тирана, организиран и поддржан од британските агенции за спроведување на закон

Во Тирана, Албанија, се одржа регионален стратешки состанок организиран и поддржан од британските агенции за спроведување на законот, на кој...

НАЈЧИТАНИ