Здравје и убавина
Консумирањето продукти кои содржат витамин „Д“ за време на бременоста ја намалува појавата на алергија кај децата во нивниот раст
Консумирањето продукти богати со витаминот Д во текот на бременоста го намалува ризикот од појава на алергија кај децата за 25 отсто, покажа истражувањето спроведено од научниците од американската болница Маунт Синај во Њујорк, од кое резултатите се објавени во стручното списание Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Имајќи ја предвид „експлозијата“ од алергии како сосема малите деца евидентирана последните неколку години, ова истражување би требало идните мајки да ги поттикне во текот на бременоста да консумираат повеќе храна богата со витамин Д.
Американските специјалисти на трудниците им советуваат да го земаат витаминот Д од природните извори, како што се јајцата, млечните производи, сината риба, телешки дробови и од масло добиено од дроб на бакалар, наместо земање суплементи во капсули кои во споменатата студија се покажале неефикасни.
Претходното вакво истражување спроведено во австралискиот институт Murdoch Childrens Research покажа дека недостигот од витамин Д кај децата ја зголемува веројатноста од алергија на храна. Таа студија беше спроведена над 5.276 дева стари 12 месеци, а резултатите покажаа дека витаминот Д е значаен заштитен фактор од алергија на храна во првата година од животот.
Американските научници во текот на истражувањето следеле 1.248 мајки и нивните деца од првото тримесечје на бременоста на мајките до седмата година од животот на детето. Алергиските тестови биле спроведени во текот на бременоста, веднаш по раѓањето – на мајката и на новороденчето – и во моментот на тргнување на детето на училиште. Трудниците кои учествувале во студијата во периодот на бременоста пополнувале прашалник за продуктите коишто ги консумирале,
Истражувањето покажало дека децата на жените кои во бременоста консумирале поголеми количества храна богата со витамин Д, бидел за 20 отсто помалку подложни на развој на поленска треска, меѓутоа се покажало дека таа опасност не била помала кај трудниците кои витаминот Д го земале во форма на суплементи во капсули.
Позитивното дејство на витамин Д на астма и алергија научниците го објаснуваат со неговата способност да го модулира имунолошкиот систем. „Истражувањето коешто го спроведовме укажува на важноста на изворите на нутритивните состојки во исхраната на трудниците“, изјави педијатарот Сапунда Банјаванич од болницата во Њујорк, потсетувајќи де астмата е најчестата хронична болест кај децата.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
Здравје и убавина
Овие шест работи предизвикуваат висок крвен притисок
Високиот крвен притисок (хипертензија) претставува сериозно здравствено состојба која може да доведе до опасни, па дури и фатални последици, како што е срцевиот удар. Еве кои се најчестите причини и како може да се спречи оваа болест.
Многу лица со хипертензија често не чувствуваат никакви симптоми, па затоа лекарите препорачуваат сите лица постари од 40 години редовно да го мерат својот крвен притисок. Дополнително, важно е да се провери дали постои наследна предиспозиција за оваа состојба.
Меѓу најчестите фактори кои придонесуваат за појава на висок крвен притисок се: дијабетес тип 1 или тип 2, прекумерната телесна тежина и исхраната богата со сол.
Покрај тоа, секундарната хипертензија може да се развие како последица на заболување на бубрезите или хормонална нерамнотежа. Експертите советуваат дневниот внес на сол да не надминува 6 грама, да се консумира повеќе свеж зеленчук и овошје, да се одржува редовна физичка активност и да се избегнува алкохол.
Дополнително, се препорачува ограничување на кофеинот, престанување со пушење и обезбедување најмалку шест часа сон секоја ноќ — како клучни чекори за подобро здравје и стабилен крвен притисок.
-
Хороскоп2 денаХороскоп за четврток (13 ноември)
-
Хороскоп13 часаХороскоп за петок (14 ноември)
-
Временска прогноза1 денПопоски: Следната седмица ќе имаме чести и обилни врнежи од дожд проследени со повремено силен јужен ветер
-
Македонија2 денаНов случај на сообраќајна несреќа помеѓу тмв и електричен тротинет во Битола, констатирани биле тешки телесни повреди
-
Магазин2 денаВашиот WhatsApp станува неосвоив – новата функција целосно ги блокира непознатите контакти
-
Lifestyle1 денКолку кафе пиете дневно? Медицината вели дека ова се безбедни количини.
-
Балкан17 часаАвион од типот „AT-802“ попладнево се срушил во близина на Сењ, Хрватска
-
Lifestyle1 денКако да ја направите вашата правосмукалка да трае подолго и да работи како нова
