Следете не

Lifestyle

Неколку работи што не би требало да правите додека сте гладни

Објавено пред

на

Чувството на глад може да влијае на вашето расположение на повеќе начини, но и на вашето здравје. Гладот ​​може да ве направи нервозни, расположени, слаби, истоштени и можеби нема да сакате да правите активности. Се разбира, не можете секогаш да имате полн стомак.

Понекогаш се случува поради недостаток на време или некои други причини едноставно да прескокнете еден или повеќе оброци. Постојат многу работи што не треба да ги правите во такви ситуации, пишува Times Of India.

Донесете важни одлуки

Студиите покажуваат дека луѓето не донесуваат добри одлуки кога се гладни. Според истражувачите од Универзитетот во Утрехт, поради чувството на глад, можеби ќе размислите помалку и ќе донесете одлука за која подоцна најверојатно ќе се каете. Ова се случува затоа што грелинот, или хормонот на гладот, влијае на вашиот мозок и вашата способност да ги рационализирате работите и проблемите.

Одиш на шопинг

Ако треба да купите намирници, јадете нешто ако не сакате да купувате работи што не ви се потребни. Истражувањата сугерираат дека луѓето обично трошат повеќе на непотребни работи кога се гладни. Ако одите да купувате намирници, веројатно ќе завршите со купување многу јаглехидрати и слатки бидејќи во такви ситуации чувствувате желба за токму такви намирници.

Се расправате со вашиот партнер

Колку и да сте лути на вашиот партнер, не влегувајте во расправија бидејќи тоа може да ги влоши работите меѓу вас двајца. Наместо тоа, одвојте малку време, јадете нешто и размислете двапати пред да кажете нешто. Кога сме гладни, нашиот мозок не може да размислува јасно и поверојатно е да го кажеме она што не треба да го зборуваме.

Вежбате

Вежбањето на празен стомак може да ги ограничи вашите перформанси и може да се меша со вашата рутина за вежбање. Покрај тоа, поради ниското ниво на енергија постои висок ризик од повреда.

Јадете зачинета храна

Потрошувачката на зачинета храна на празен стомак може да ја иритира гастричната слузница. Важно е прво да консумирате храна богата со нутриционизам со благ вкус за да избегнете иритација. На пример, започнете го денот со консумирање овошје и ореви. Ако сте fanубител на зачинета храна, земете ја во вториот дел од денот. Исто така, избегнувајте консумирање алкохол на празен стомак затоа што може да се опиете побрзо.

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп11 часа

Хороскоп за недела (9 ноември)

ОВЕН Овни, бидете внимателни кога одлучувате што би можеле да направите. Ако сте разумни, ќе успеете во своите намери. Вашиот...

Спорт13 часа

Кичевските арбитри Стојановски и Цветаноски ќе ја делат правдата на мечот в понеделник помеѓу „Силекс“ и „Шкупи“

Во рамките на 13-тото коло од Првата македонска фудбалска лига, овој понеделник, 10 ноември 2025 година, со почеток во 13:00...

Кичево21 час

Фрлено шише со запалива течност во кичевски двор, ОВР Кичево презема мерки за пронаоѓање на сторителот

На 07.11.2025 во 23:01 часот во ОВР Кичево е пријавено дека едно лице фрлило шише со запалива течност во куќен...

На денешен ден1 ден

Светот на денешен ден (8 ноември)

1520 – По наредба на данскиот крал Кристијан II, во „Стокхолмската крвава бања“ биле убиени повеќе од 80 шведски свештеници...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (8 ноември)

ОВЕН Обрнете внимание на новите професионални можности за да го проширите вашето знаење и да ја подобрите вашата севкупна позиција....

Македонија2 дена

СВР Охрид: Зачестија лажни телефонски јавувања за изнуда на пари за наводно случени сообраќајни незгоди, апел до граѓаните да не наседнуваат на такви телефонски повици

СВР Охрид ја известува јавноста дека деновиве, повторно зачестија случаи кога, засега непознати лица, преку телефонски јавувања на нивните фиксни...

Култура2 дена

Утре е „Митровден“, се вели дека од денот започнува зимата. Честита домашна слава и именден до сите домаќини!

Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на утрешен ден 8 ноември според новиот (или...

Македонија2 дена

Од 15-ти ноември започнува законската одредба за поседување зимска опрема и зимски пневматици

Од следниот викенд, односно сабота – 15 ноември до 15 март задолжително треба да поседувате пропишана зимска опрема, согласно одредбите...

Македонија2 дена

Лишени од слобода пет лица поради сторени кривични дела за поткуп

Вчера (06.11.2025) во попладневните часови полициски службеници од Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал при МВР под раководство...

Временска прогноза2 дена

Од денес до вторник нашиот регион ќе биде застапен со повремени локални врнежи

Под влијание на серија на влажни воздушни бранови од Медитеранот, од денес па се до вторник (11 ноември) во Република...

НАЈЧИТАНИ