Lifestyle
Неколку работи што не би требало да правите додека сте гладни

Чувството на глад може да влијае на вашето расположение на повеќе начини, но и на вашето здравје. Гладот може да ве направи нервозни, расположени, слаби, истоштени и можеби нема да сакате да правите активности. Се разбира, не можете секогаш да имате полн стомак.
Понекогаш се случува поради недостаток на време или некои други причини едноставно да прескокнете еден или повеќе оброци. Постојат многу работи што не треба да ги правите во такви ситуации, пишува Times Of India.
Донесете важни одлуки
Студиите покажуваат дека луѓето не донесуваат добри одлуки кога се гладни. Според истражувачите од Универзитетот во Утрехт, поради чувството на глад, можеби ќе размислите помалку и ќе донесете одлука за која подоцна најверојатно ќе се каете. Ова се случува затоа што грелинот, или хормонот на гладот, влијае на вашиот мозок и вашата способност да ги рационализирате работите и проблемите.
Одиш на шопинг
Ако треба да купите намирници, јадете нешто ако не сакате да купувате работи што не ви се потребни. Истражувањата сугерираат дека луѓето обично трошат повеќе на непотребни работи кога се гладни. Ако одите да купувате намирници, веројатно ќе завршите со купување многу јаглехидрати и слатки бидејќи во такви ситуации чувствувате желба за токму такви намирници.
Се расправате со вашиот партнер
Колку и да сте лути на вашиот партнер, не влегувајте во расправија бидејќи тоа може да ги влоши работите меѓу вас двајца. Наместо тоа, одвојте малку време, јадете нешто и размислете двапати пред да кажете нешто. Кога сме гладни, нашиот мозок не може да размислува јасно и поверојатно е да го кажеме она што не треба да го зборуваме.
Вежбате
Вежбањето на празен стомак може да ги ограничи вашите перформанси и може да се меша со вашата рутина за вежбање. Покрај тоа, поради ниското ниво на енергија постои висок ризик од повреда.
Јадете зачинета храна
Потрошувачката на зачинета храна на празен стомак може да ја иритира гастричната слузница. Важно е прво да консумирате храна богата со нутриционизам со благ вкус за да избегнете иритација. На пример, започнете го денот со консумирање овошје и ореви. Ако сте fanубител на зачинета храна, земете ја во вториот дел од денот. Исто така, избегнувајте консумирање алкохол на празен стомак затоа што може да се опиете побрзо.
Lifestyle
Без хемикалии и бои: Како природно да добиете виолетови велигденски јајца

Доколку сакате оваа Велигден да изненадите со уникатна боја на јајцата, можете да добиете прекрасна виолетова нијанса – од лаванда до индиго – без користење хемиски бои. Потребна е само една природна состојка: сушен хибискус.
Состојки:
• 6 тврдо варени јајца на собна температура
• 950 ml вода
• 950 гр сушени цветови од хибискус
• 1 лажица дестилиран бел оцет (на секои 240 ml течност)
• Малку масло
• Хартиени крпи
Постапка за боење:
• Во тенџере ставете 950 ml вода и 950 гр сушен хибискус. Оставете да зоврие на средно-силен оган.
• Намалете ја температурата на минимум, покријте и оставете да се вари 15–30 минути, сè додека течноста не добие потемна боја од посакуваната.
• Капнете неколку капки на бел сад за да ја проверите бојата, па тргнете од оган и оставете да се излади на собна температура.
• Процедете ја смесата низ сито, добро притискајќи за да извлечете што повеќе течност.
• За секои 240 ml добиена течност, додадете 1 лажица бел оцет и промешајте.
Боење на јајцата:
• Во средна чинија ставете ги тврдо варените јајца. Внимателно истурете ја изладената боја врз нив, осигурувајќи се дека се целосно покриени.
• Ставете ја чинијата во фрижидер неколку часа или преку ноќ, додека не ја добиете саканата нијанса.
• Извадете ги јајцата, исушете ги со хартиени крпи. За поинтензивна боја, можете да ги потопите уште еднаш, сушејќи ги меѓу секое потопување.
Финален сјај:
• Кога ќе бидат обоени, нежно втријте малку масло во секое јајце и избришете со чиста хартиена крпа.
• Чувајте ги обоените јајца во фрижидер до нивна употреба.
Оваа природна метода не само што е безбедна и еколошка, туку резултира и со уникатни, елегантни јајца кои ќе бидат вистински украс на велигденската трпеза.
Извор: B92
Lifestyle
Домашен сок од цвекло: Го чисти црниот дроб и го намалува притисокот

Сокот од цвекло е природен начин за зајакнување на имунитетот, подобрување на циркулацијата и прочистување на телото. Богат е со железо, витамин Ц, калиум и антиоксиданси, а помага и за намалување на крвниот притисок.
Поради специфичниот вкус, често се комбинира со лимон, јаболко или морков, за освежителна нота.
Рецепт за домашен сок од цвекло
• Состојки:
-
2 до 3 средни цвекла
-
1 до 2 јаболка (по избор)
-
Сок од 1 лимон
-
Вода по потреба
• Подготовка:
-
Измијте го цвеклото, излупете го и исечете го.
-
Варете го околу 30 минути, па оставете го да се излади.
-
Во блендер ставете го вареното цвекло, јаболката и лимоновиот сок.
-
Додадете вода и изблендирајте до мазна смеса.
-
Процедете по желба и послужете разладено.
Може да се пие секој ден – самостојно или како дел од оброк. Телото брзо ќе ги почувствува придобивките!
Извор: Nova
Lifestyle
Оваа едноставна промена во исхраната може да го заштити вашето срце ако работите во смени

Новите истражувања од Велика Британија и САД откриваат дека времето кога јадеме може да има големо влијание врз здравјето на срцето, особено кај оние кои работат во смени. Наместо само што јадеме – важно е и кога јадеме.
Работата во смени и ризикот за срцето
• Научниците од Универзитетот во Саутемптон (Обединетото Кралство) и Бригам и Женската болница (САД) потсетуваат дека работата во ноќни смени може сериозно да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
• Деноноќната неусогласеност – кога телото е будно ноќе, спротивно на природниот биолошки ритам – може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.
Едноставна промена – јадење само преку ден
• Во студијата учествувале 20 млади и здрави лица, кои биле изложени на симулирана работа во смени.
• Некои од нив јаделе и дење и ноќе (како што прават многу ноќни работници), додека други јаделе само преку ден.
• Научниците внимателно ги следеле факторите кои можат да влијаат врз срцевото здравје: крвен притисок, состојба на нервниот систем и ризик од згрутчување на крвта.
Резултатите се јасни
• Учесниците кои јаделе само во текот на денот немале зголемен ризик за срцеви заболувања.
• Кај оние кои јаделе и ноќе, биле забележани промени што може да водат до проблеми со срцето.
Научниците имаат појаснување
• „Сакавме да откриеме што може да се направи за да се намали ризикот од срцеви болести кај луѓето кои работат во смени,“ вели проф. Френк Шеер од Бригам и Женската болница.
• Д-р Сара Челапа од Универзитетот во Саутемптон додава: „Нашата студија покажува дека времето на внесување храна има големо влијание и може да биде клучен фактор за заштита на срцето.“
Извор: 24h
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (10 април)
-
Кичево13 часа
Кичевчани во сабота со протест ќе бараат решение за дивата депонија зад кичевски „Комуналец“ која шири смрдеа повеќе од 3 години
-
Кичево2 дена
Се спрема најрадосната Лазарева Сабота во Кичево, утре е Втората проба за манифестацијата
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за петок (11 април)
-
Свет2 дена
Се родија Ромул и Рем: За прв пат оживеа изумрен вид
-
Македонија2 дена
Од ноќеска значителен пад на цената на бензинот и дизелот
-
Lifestyle2 дена
Домашен сок од цвекло: Го чисти црниот дроб и го намалува притисокот
-
Lifestyle2 дена
Оваа едноставна промена во исхраната може да го заштити вашето срце ако работите во смени