Следете не

Здравје и убавина

Следните намирници немаат рок на траење

Објавено пред

на

Рокот на траење на храната може да биде доста збунувачки. Не само што има повеќе датуми за да се разберат (тоа се „рок на траење“ и „најдобро да се употреби до …“), но понекогаш овие датуми можат да бидат сосема погрешни.

Следните намирници немаат рок на траење….

Сол
Сол, било да е морска или камена, не може да се расипе и останува засекогаш свежа, како што била на денот кога сте ја купиле.

Шекер
Шекерот не е проблем да се чува свеж, туку да се спречи да не стане цврст како камен. Шекерот никогаш нема да се расипе бидејќи не дозволува развој на бактерии. Единственото нешто што морате внимателно да направите е да го чувате подалеку од влага и инсекти.

Мед
Медот има неограничен рок на траење. Може да ја смени бојата или да се кристализира, но и понатаму ќе биде добар за јадење. Ако медот се кристализира, едноставно ставете ја отворената тегла во топла вода и мешајте додека кристалите не се растопат.

Ориз
Дури и ако дебел слој прашина е фатен на кутијата, оризот ќе биде подеднакво добар како и првиот ден. Ова важи за сите видови на ориз: долги и кратки зрна, бели, басмати … Но, не и за кафеавиот ориз, кој повеќе е склон кон расипување поради поголемо количество на масло. Единствено што треба е да се грижите за чување на оризот е од инстектите.

Бел оцет
Можете да купите голема количина бел оцет, без страв за расипување. Имено, може да трае вечно. И да ве потсетиме дека, освен во салати и супи, исто така можете да го користите како одлично средство за чистење.

Екстракт од ванила
Чистиот екстракт од ванила засекогаш ќе остане свеж, бидејќи се чува во чист алкохол. Но, бидете внимателни дали навистина се работи за вистински екстракт од ванила, бидејќи вештачкиот нема долг рок на траење. Имајте го ова на ум.

Жестоки пијалоци
Не мора да брзате да ја испиете секоја капка алкохол што ја имате во домот. Добро затворено и на ладно место, чуваното шише може да трае онолку колку што е потребно. Ормар со жестоки пијалоци обично е нешто што се наследедува, но не мора да се грижите за квалитетот на пијалокот наследен од баба. Со текот на времето, пијалаците малку можат да го променат вкусот, но веројатно тоа нема да го почувствувате.

Осушен грав
И сув грав може да стои долго време. Единствено што е можно да му треба е подолго време да омекне пред да го готвите, а понекогаш и воопшто нема да омекне, особено ако стоел две или три години. Но, добро работа е што нема да ја изгуби својата хранлива вредност.

Сируп од  јавор
Иако оваа намирница често не ја користите во вашиот дом, но доколку ја имате дома знаејте дека ни ова нема рок на траење. Сличен на медот, сирупот од јавор, најчесто се користи како прелив за палачинки или некои други слатки.

Пченкарен скроб
И оваа храна има неограничен животен век, но мора да ја чувате на ладно место и добро затворена. А како што залихата на пченкарен скроб не се троши толку брзо, слободно можете да ја користите подолго време.

Инстант кафе
Инстант кафето во фрижидер може да се чува засекогаш, без разлика дали пакувањето е отворено или не.

Извор: denar

Здравје и убавина

Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Објавено пред

на

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.

1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.

2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.

3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.

4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).

5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.

6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.

7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.

8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.

9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.

10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Дали сте знаеле за моќниот домашен еликсир против пролетната поленска кивавица?

Објавено пред

на

Кога ќе дојде пролетта и дрвјата ќе започнаат да расцутуваат, огромен број на луѓе започнуваат да развиваат симптоми на алергија на полен. Ако и на вас ви пречи тоа и постојано ви тече и ве чеша носот, кивате, кашлате… пробајте го овој едноставен, а моќен еликсир кој ќе ве ослободи од маките.

Од алергија на полен страдаат многу лица. Станува збор за непријатна појава која неретко бара консумирање на антихистаминатици и други лекови против алергија.

Сепак, пред да посегнете по хемиските препарати, пробајте го овој народен рецепт за напиток кој помага во ублажувањето на симптомите.

Состојки:

1 среден морков

2 големи портокали

½ краставица

5-10 листови нане

20 гр свеж корен од ѓумбир

Подготовка:

Измијте го и излупете го овошјето. Исецкајте ги сите состојки и ставете ги во блендер. Вклучете го блендерот и добро измешајте ги сите состојки, а листовите од нане додадете ги на крајот.

Како да го консумирате

Доволната количина од овој напиток е една чаша дневно која треба да се испие наутро, пред појадокот.

Овој лековит напиток ќе го зајакне вашиот имунитет па се препорачува и за оние кои не страдаат од сезонските алергии.

Како делува: Портокалите ќе го заштитат вашиот имунолошки систем бидејќи се одличен извор на витамин Ц. Нането е одличен природен инхалатор за респираторниот систем, кој по правило, најмногу страда кога ќе дојде пролетта. Ѓумбирот ја намалува главоболката која настанува како последица од зачестеното кивање, а исто така е и моќен антиоксидант.

/denar.mk

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Следните седум работи кај луѓето, ја уништуваат убавината на забите

Објавено пред

на

На забите штетно влијаат црвеното вино, кафето, чајот и секако цигарите. За тоа сигурно дека сте свесни, но некои штетни навики поминуваат незабележано. Ова се едни од најраспространетите:

1. Грицкањето мраз–  Природен е и без шеќер, но мразот може да предизвика пукање на забната глеѓ. Со ова се предизвикува иритација на мекото ткиво во внатрешноста на забите и со тоа се создава забоболка.

2.Пирсинг на јазикот–  Kул е , меѓутоа доволно е јасно зошто на јазиот и устата не треба да имате метални украси- ги оштетуваат забите, ги иритираат и непцата кои можат да се воспалат, а може да дојде и до губиток на заби. Освен тоа, устата е поволно место за развој на бактерии, а пирсингот го зголемува ризикот од инфекции.

3.Гумени и други бонбони ( дури и оние за грло)–  Гумените и другите слатки купени во продавница се сомнителни, а оние, купените во аптека се безопасни за забите? Бактерискиот биофилм на забите го претвара остатокот од шеќер во киселина која ја оштетува забната глеѓ. Ако не можете без слатки, јадете ги со поголем оброк, кога се лачи повеќе плунка.

4.Засладени пијалоци ( газирани и негазирани)-  Л именка газиран пијалок содржи до 11 лажици шеќер, а тука се и киселините кои ја оштетуваат глеѓта. Диеталните верзии можеби немаат толку шеќер, но затоа количините на киселини во облик на вештачки засладувачи се многу поголеми. И овошните сокови се опасни, бидејќи со витамините и антиоксидансите содржат и шеќерни адитиви. Купувајте природни сокови или разредете ги со вода.

5.Чипс- Бактериите во устата го разградуваат и скробот од чипсот. Киселината, според тоа може да ја загризат глеѓта долги 20 минути а и подолго, ако парчиња храна се заглавени во забите. Користете забен конец.

6.Отварање предмети со забите– необично, но многу луѓе разни пакувања, па дури и шишиња ги отвараат со забите. Не користете ги забите како алатка, не можете толку едноставно да ги купите како ножици или отварач за шише.

7.Гризење молив– Како и грицкањето мраз, и оваа навика може да предизвика оштетување на забите. Ако веќе имате потреба за џвакање, истото сторете го со гума за џвакање.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп6 часа

Хороскоп за четврток (13 март)

ОВЕН Не се опуштајте премногу, особено ако имате впечаток дека имате целосна контрола врз вашиот живот и настаните што ве...

Здравје и убавина11 часа

Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна....

Спорт14 часа

Омерагиќ: Со заеднички амбиции и взаемна желба, ФФМ добива нов спонзор за македонскиот фудбал

Новоматик Македонија станува дел од тимот на Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) како нов официјален спонзор. Соработката меѓу Новоматик Македонија,...

Спорт16 часа

Милевски го истакна списокот на повикани фудбалери за мечевите против Лихтенштајн и Велс

Селекторот на македонската фудбалска репрезентација Благоја Милевски го истакна списокот на повикани фудбалери за натпреварите против Лихтенштајн и Велс од...

Временска прогноза22 часа

Услови за грмежи проследени со дожд, но генерално температури во пораст – вели Попоски

Денес (среда 12 март) и во текот на ноќта кон утрешниот ден (четврток 13 март), како и во четврток претпладне...

Хороскоп1 ден

Дневен Хороскоп (12 март) – среда

Овен (21.03 – 20.04) Сe натпреварувате и ги докажувате сопствените вредности. Сакате да ја убедите околината на некои свои замисли....

Спорт2 дена

Станиќ ги истакна избраниците на Македонија до 21 година против Белорусија и Азербејџан во Анталија

Селекторот на Македонија до 21 година, Горан Станиќ го истакна списокот на повикани фудбалери за контролните натпревари против Белорусија и...

Lifestyle2 дена

Колку чини одгледувањето куче? Најскапи и најевтини раси

Кучињата се верни придружници, но нивното чување може да биде скапа обврска. Покрај првичната набавка, сопствениците треба да ги пресметаат...

Lifestyle2 дена

Природно ѓубриво за орхидеи: Кујнски трик за бујно цветање

Орхидеите се елегантни и декоративни растенија, но понекогаш не цветаат доволно, што може да биде резултат на недостаток на хранливи...

Lifestyle2 дена

Научниците открија дали палминото масло е здраво или не

Палминото масло долго време има лоша репутација, но вистинското прашање е како навистина влијае врз нашето здравје. Во која храна...

НАЈЧИТАНИ