Здравје и убавина
Истражувања за витамин „Д“ како корисен во превенцијата на Коронавирусот
Постојат многу мислења за тоа како да се третира ковид 19 – од употреба на хидрохлорид, преку употреба на лекот ивермектин, до витамин Д, сите опции се истражуваат во вообичаениот научен процес, но експертите предупредуваат дека предвремените заклучоци можат да создадат конфузија и да доведат до ширење на теоријата на заговор, пишува Би-Би-Си.
Сепак, постојат докази дека витаминот Д може да биде корисен во превенцијата на коронавирусот.
Тоа е важен дел од човечкиот имунолошки систем, затоа оваа зима имаше препораки во Обединетото Кралство сите да го земаат како додаток во исхраната за време на постудениот период, додека на оние со поголем ризик од заболување им се препорачува да го земаат целиот витамин во текот на годината.
Досегашните студии не дадоа доволно јасни објаснувања дали земањето поголеми дози на витамин Д може да спречи или дури и да ја излечи болеста.
Гласините за витамин Д се проширија на социјалните мрежи, а некои отидоа дотаму што некои корисници на „Редит“ тврдат дека властите свесно едвај ги споменуваат лековитите својства на витаминот Д затоа што премногу се фокусираат на вакцинирање и воведување на „полиција држава “. здравствените придобивки од овој витамин се игнорираат затоа што Светската здравствена организација ги поддржува големите” плаќачки “фармацевтски компании.
Постојат ефективни лекови
Бројни светски влади се определија за други ефтини и докажани ефективни лекови како што е дексаметазон од групата кортикостероиди. Од друга страна, витамините се мултимилионска индустрија.
Бројни студии покажаа дека витаминот Д може да има позитивни ефекти во спречување на вирусот, но и кај пациенти, но критичарите сметаат дека другите фактори не биле земени во предвид, па доказите не се доволно јасни. Тие веруваат дека треба да се спроведат подетални клинички истражувања.
Бидејќи првите студии навистина покажуваат дека одредени групи на луѓе кои имале недостаток на витамин Д во организмот се поподложни на вирусот, особено постарите лица, дебелите, како и црнците и Азијците.
Можно е, пишува Би-Би-Си, дека ова е причината што некои се повеќе изложени на ризик од коронавирус, но тие исто така споменуваат дека тоа може да се должи на други здравствени и еколошки фактори. Тие предупредуваат дека нивото на витамини може да биде последица на болеста kovid 19.
Според истражувањето на Универзитетот во Барселона, земањето витамин Д ја намали фреквенцијата на сместување во единиците за интензивна нега за 80 проценти, а ја намали веројатноста за смрт за 60 проценти. Меѓутоа, научното списание „Лансет“, во меѓувреме, започна ревизија на тоа истражување и го повлече написот.
Проблематично е што цели болнички одделенија примаа витамин Д и не беа случајно препишани на пациентите. Исто така се случило дека пациентите со kovid кои починале имале драстично различни нивоа на витамин Д во телото.
Конзервативниот претставник Дејвид Дејвис побара да се започне витамин Д во болниците и рече дека, и покрај некои негативни резултати, тој верува дека тој е многу важен. Тој смета дека властите треба да одвојат финансиски средства за понатамошно испитување на оваа тема.
Додатоците не се ефикасни?
Анестезиологот Аурора Балуја ја прегледа студијата од Барселона и рече дека не верува во „екстремните“ ефекти наведени во документот, бидејќи тие никогаш не биле докажани.
Таа рече дека недостаток на витамин Д е познат ризик за здравјето на луѓето, особено кај луѓето кои се на интензивна нега. Сепак, тој открива како додатоците на тој витамин никогаш не биле во можност да ја намалат смртноста на ваквите пациенти.
Тој исто така наведува дека недостаток на витамин се јавува поради неухранетост или откажување на бубрезите, но ниту ја намалува ниту ја зголемува смртноста.
Се постави и прашањето дали теоријата за витамин Д може да го зголеми бројот на „антивакциналисти“, односно противници на вакцинацијата.
„Кога ќе се открие нешто што им одговара на луѓето, на пример – нешто природно што нема да ве повреди, луѓето ќе почнат да ги шират тие информации“, вели социјалниот психолог Проф. Сандер ван дер Линден. Тој предупредува дека веб-страниците што промовираат народна и алтернативна медицина, заедно со оние кои се против вакцините, можат да имаат поразителен ефект.
Тој додава дека заедницата на противници на вакцинацијата е силно поврзана со други теми, како што се религијата, хербалната и алтернативната медицина, како и со „природните заедници“.
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
-
Магазин1 денПорака од возач на Брза Помош, почит за сите возачи, наши спасители!
-
Кичево22 часаЦУК со известување за изминатото деноноќие, во Кичево побарана била општинска интервенција во делот на ул. „Прилепска“
-
Хороскоп1 денХороскоп за четврток (20 ноември)
-
Кичево2 дена„Македонски Завет“ организира хуманитарен концерт во НУЦК „Кочо Рацин“ со културно уметнички друштва и естрадни уметници од Кичево
-
Хороскоп9 часаХороскоп за петок (21 ноември)
-
Македонија16 часаДржавниот пазарен инспекторат изврши инспекциски надзори во пет градови, затекнати биле низа неправилности кај 16 правни субјекти кои продавале тутунски производи
-
Временска прогноза2 денаДожд секаде, повремено ќе засилува југоисточен ветер, поради состојбата ќе растат условите за зголемување на нивоата на реките и на езерата
-
Без категорија8 часаЖолта предупредувачка фаза поради најавените обилни врнежи од дожд и силниот ветер, локално процесите ќе бидат во форма на невреме
